برای مشاوره شرایط عضویت تعاون مسکن
برای مشاوره شرایط عضویت تعاون مسکن
یکی از مسائل مهم و اساسی در کشور ایران، مسئله مسکن می باشد. در این راستا؛ شرکت های تعاونی مسکن با اهدافی چون تامین مسکن اعضا، ارتقا سطح معیشتی آن ها، تامین تسهیلات مورد نیاز اعضا و اهدافی از این قبیل تشکیل شده اند. این شرکت ها می توانند به صورت دولتی یا خصوصی ایجاد گردند.
شرکت تعاونی مسکن، خدمات و امکانات متعددی را به اعضا خود ارائه می دهد و اشخاص می توانند با عضویت در این تعاونی ها از خدمات متعدد آن بهره مند شوند. با این حال؛ افراد باید پیش از عضویت در این تعاونی ها، اطلاعات جامعی راجع به تعاونی مسکن و نیز شرایط، مدارک و مراحل عضویت آشنا باشند.
از این رو، در این مقاله، ابتدا به این پرسش پاسخ داده می شود که تعاونی مسکن چیست؛ سپس مسئولیت ها و وظایف تعاونی مسکن بیان و سایت تعاونی مسکن معرفی می شود. بعد از آن، راجع به شرایط، مدارک و مراحل و نحوه ثبت نام تعاونی مسکن در سایت taavoni-maskan.ir صحبت می شود. سپس، استعلام تعاونی مسکن آموزش داده شده و راجع به مبلغ حق عضویت در تعاونی مسکن مطالبی ارائه می شود. بعد از ارائه مباحث مذکور، نمونه فرم درخواست عضویت در تعاونی مسکن ارائه شده و راجع به لغو عضویت در تعاونی مسکن بحث خواهد شد. در نهایت؛ در قسمت های پایانی مقاله، دانلود نمونه اساسنامه شرکت تعاونی مسکن pdf، لینک دانلود نمونه طرح تشکیل تعاونی مسکن و همچنین لیست شرکت های تعاونی مسکن ارائه خواهد شد.
تعاونی مسکن چیست
در پاسخ به این پرسش که تعاونی مسکن چیست؟ باید بیان کرد که تعاونی مسکن شرکتی است که با هدف تامین مسکن برای اعضا خود تشکیل می شود. در این شرکت ها، هزینه کلیه اقدامات نظیر تهیه زمین، اخذ مجوزهای لازم، تکمیل و تحویل پروژه بر عهده اعضایی است که در پروژه مشارکت کرده اند. در واقع هر یک از اعضا به نسبت سهم خود در پروژه و متراژ دریافتی باید مبلغی را پرداخت نماید.
قانون شرکت های تعاونی به بیان قواعد و مقررات مربوط به شرکت تعاونی مسکن به صورت کلی پرداخته است. بر اساس ماده 10 این قانون، "سرمایه شرکت تعاونی نامحدود و سهام آن با نام و مسئولیت هر عضو محدود به میزان سهمی است که از سرمایه شرکت خریداری و یا تعهد نموده است." گفتنی است که دولت منابع مالی متعددی را برای شرکت های تعاونی مسکن در نظر گرفته است. در این راستا، ماده 82 قانون شرکت های تعاونی مقرر می دارد: "منابع مالی و اعتباری شرکت های تعاونی مسکن عبارتند از:
سرمایه و ذخائر شرکت.
پس انداز اعضاء برای تهیه مسکن.
اعتبارات بخش دولتی شامل: قسمتی از اعتبارات بانک رهنی ایران در حدود برنامه های مصوب سالانه آن بانک و اعتباراتی که بدین منظور بانک مرکزی ایران میتواند در اختیار آن بانک قرار دهد و اعتبارات از محل برنامه های عمرانی از طریق بانک رهنی ایران.
سایر منابع اعتباری که به وسیله اشخاص و موسسات در اختیار این نوع شرکت ها گذاشته می شود."
لازم به ذکر است؛ تشکیل تعاونی توسط هر شخص واجد شرایط امکان پذیر است. در حال حاضر؛ تعاونی ها هم به صورت دولتی و هم به صورت پروژه ای و خصوصی و هم در قالب شرکت های خصوصی مشغول به فعالیت می باشند.
مسئولیت ها و وظایف تعاونی مسکن
شرکت های تعاونی مسکن وظایف و مسئولیت های مختلفی را بر عهده دارند. ماده 81 قانون شرکت های تعاونی، به بیان مسئولیت ها و وظایف تعاونی مسکن پرداخته است. مستفاد از ماده مذکور، "شرکت تعاونی مسکن برای تمام یا قسمتی از امور مندرج زیر تشکیل می شود:
تهیه زمین و ساختمان خانه و آپارتمان های مسکونی و واگذاری خانه ها و آپارتمان ها نقدا یا باقساط به اعضاء و همچنین ایجاد تاسیسات عمومی مورد استفاده مشترک آنان.
خرید واحد های مسکونی و فروش آن باعضاء نقداً و یا با اقساط.
واگذاری واحد های مسکونی ملکی شرکت به صورت اجاره به اعضاء.
انجام خدمات نقشه کشی، مهندسی و معماری برای اعضاء و نظارت در ساختمان های متعلق به آن ها
انجام تعمیرات ساختمان های ملکی اعضاء و یا اقدامات مربوط به لوله کشی و کابل و سیم کشی و ایجاد دستگاه های تهویه و حرارت مرکزی.
نگاهداری و اداره ساختمان ها و تأسیسات و انجام خدمات عمومی مربوط."
همچنین مستفاد از تبصره ماده فوق الذکر، آن دسته از شرکت های تعاونی مسکن که بنا به علل موجه امر خانه سازی و آپارتمان سازی به وسیله آن ها به تشخیص وزارت تعاون و امور روستا ها میسر نباشد با تصویب مجمع عمومی می توانند در مورد واگذاری زمین های خریداری شده به اعضا یا فروش و یا تبدیل آن نیز اقدام نمایند.
سایت تعاونی مسکن taavoni-maskan.ir
در راستای سهولت در انجام اموری چون ارتقا سطح معیشتی اعضا و گروه های کم درآمد، تامین تسهیلات، تامین مسکن اعضا، توزیع عادلانه امکانات و تسهیلات در امور مربوط به ساخت واحدهای مسکونی و مسائلی از این قبیل سامانه ای تحت عنوان تعاونی مسکن، طراحی و راه اندازی شده است.
سایت تعاونی مسکن خدمات متعددی را به اشخاص ارائه می دهد. اطلاع از پروژه ها، آخرین اخبار مربوط به این حوزه، تامین تسهیلات برای اعضا، سهولت در انجام امور مرتبط با تامین مسکن برای اعضا و ارتقا سطح معیشتی اعضا از جمله خدمات و امکانات سایت تعاونی مسکن به شمار می آید.
در این راستا برای بسیاری از اشخاص این پرسش مطرح می شود که نشانی سایت تعاونی مسکن چیست؟ در پاسخ به این سوال می بایست بیان نمود که اشخاص به منظور استفاده از خدمات و امکانات سایت تعاونی مسکن می توانند به نشانی taavoni-maskan.ir مراجعه نمایند.
شرایط عضویت در تعاونی مسکن
عضویت در تعاونی مسکن مستلزم وجود یک سری شرایط عمومی است که بدون وجود این شرایط، عضویت در تعاونی امکان پذیر نمی باشد. به طور کلی؛ شرایط عضویت در تعاونی مسکن به شرح زیر است:
تابعیت جمهوری اسلامی ایران.
عدم ممنوعیت قانونی و حجر.
خرید حداقل سهام مقرر در اساسنامه.
درخواست کتبی عضویت و تعهد رعایت مقررات اساسنامه تعاونی.
عدم عضویت در تعاونی مشابه.
عضویت اعضا در تعاونی آزاد است و اشخاص می توانند هر زمان با رعایت شرایط و تشریفات قانونی عضو تعاونی مسکن شوند. در واقع شرایط عضویت در تعاونی ها باید به گونه ای باشد که با اصل مستحکم تعاون یعنی عضویت آزاد و اختیاری مخالف نباشد. لازم به ذکر است خروج عضو از تعاونی اختیاریست و نمی توان آن را منع کرد. علاوه بر شرایط عمومی، متقاضیان می بایست شرایط و ضوابط اختصاصی که توسط هر تعاونی مسکن (اعم از دولتی و خصوصی) درج می شود را نیز رعایت نمایند
مدارک لازم برای عضویت در تعاونی مسکن
عضویت در تعاونی مسکن مستلرم وجود شرایط و همچنین تهیه و ارائه مدارکی است. در قسمت پیشین مقاله؛ شرایط عضویت در تعاونی مسکن مورد بررسی قرار گرفت و اکنون در این بخش از مقاله مدارک لازم برای عضویت در تعاونی مسکن بیان می شود. مدارک لازم برای عضویت در تعاونی مسکن به شرح ذیل می باشد:
کپی شناسنامه و کارت ملی
عکس پرسنلی
تکمیل فرم های مربوطه
تکمیل تعهد نامه
ارائه فیش واریزی
لازم به ذکر است مدارک لازم برای عضویت در هر تعاونی های مسکن، ممکن است کمی متفاوت باشد. به طور مثال، متقاضیان عضویت در تعاونی های مسکن مهر علاوه بر مدارک مذکور بایستی این مدارک را نیز را ارائه نمایند: تعهدنامه محضری مبنی بر نداشتن مسکن ملکی خود همسر و افراد تحت تکفل و عدم استفاده از هیچ یک از امکانات دولتی مربوط به تامین مسکن شامل زمین یا واحد مسکونی و عدم استفاده از تسهیلات بانکی یارانه ای جهت ساخت و خرید مسکن، کپی شناسنامه متقاضی و همسر و افراد تحت تکفل او، ارائه مدارکی مبنی بر حداقل ۵ سال سابقه سکونت در شهر محل تقاضا، آخرین حکم استخدامی در مرز کارمندان و کارگران را گواهی اتحادیه صنفی.
مراحل و نحوه ثبت نام تعاونی مسکن
بسیاری از متقاضیانی که قصد عضویت در تعاونی های مسکن را دارند با این چالش مواجه می شوند که چطور می توانند در این تعاونی ها عضویت یابند. در راستای حل این چالش، در این ادامه راجع به مراحل و نحوه ثبت نام تعاونی مسکن توضیحاتی ارائه می شود.
به طور کلی؛ مراحل و نحوه ثبت نام متقاضیان در تعاونی های خصوصی و دولتی با هم متفاوت می باشد. به طور مثال؛ اتاق تعاون ایران یکی از سامانه های دولتی برای ثبت نام تعاونی مسکن می باشد. متقاضیان به منظور ثبت نام تعاونی مسکن در سامانه اتاق تعاون لازم است نشانی iccmaskan.ir را در مرورگر خود جست و جو نمایند. با جست و جوی این نشانی، صفحه ای همانند تصویر ذیل نمایش داده می شود که در آن، پروژ های در حال اجرا تعاونی مدنظر نمایش داده شده است. با کلیک بر روی گزینه ورود متقاضی به مراحل بعدی ثبت نام راهنمایی می شود.
با ورود به این مرحله متقاضی می بایست اطلاعات خواسته شده را در کادر مربوطه وارد نماید.
پس از آن شخص وارد مراحل بعدی شده و با پر کردن اطلاعات خواسته شده می تواند نسبت به ثبت نام تعاونی مسکن اتاق تعاون اقدام نماید. شایان ذکر است تعاونی های خصوصی و دولتی مختلفی در زمینه مسکن وجود دارد که اشخاص می توانند با مراجعه به سامانه تعاونی مدنظر، مراحل ثبت نام در تعاونی را تکمیل نمایند
استعلام تعاونی های مسکن
اشخاصی که قصد سرمایه گذاری در شرکت های تعاونی مسکن را دارند؛ باید قبل از هر اقدامی از معتبر بودن آن تعاونی مطمئن شوند. استعلام تعاونی مسکن یکی از روش های کاربردی جهت اطمینان از قانونی بودن تعاونی مدنظر به شمار می آید. از این رو؛ در ادامه استعلام تعاونی مسکن آموزش داده می شود.
اشخاص به منظور استعلام شرکت های تعاونی مسکن می توانند به سامانه جامع پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی کشور به نشانی ilenc.ssaa.ir مراجعه نمایند. با مراجعه این سامانه صفحه ای همانند تصویر ذیل ارائه می شود که شخص می بایست اطلاعات خواسته شده را وارد نماید.
متقاضی استعلام تعاونی مسکن می بایست حداقل یکی از اطلاعات شناسه ملی، شماره ثبت و یا نام شخصیت را داشته باشد. پس از درج اطلاعات خواسته شده و همچنین وارد کردن تصویر امنیتی و کلیک بر گزینه جست و جو اشخاص می توانند نسبت به اخذ استعلام شرکت تعاونی مسکن اقدام نمایند.
مبلغ حق عضویت در تعاونی مسکن
همانطور که در قسمت های پیشین مقاله بیان شد، عضویت اعضا در تعاونی آزاد است و اشخاص می توانند هر زمان با رعایت شرایط و تشریفات قانونی عضو تعاونی مسکن شوند. متقاضیان به منظور عضویت در این تعاونی مسکن باید مبلغی را تحت عنوان حق عضویت، پرداخت نمایند؛ لذا در ادامه مبلغ حق عضویت در تعاونی مسکن مورد بحث قرار می گیرد.
مبلغ حق عضویت تعاونی هنگام عضو گیری تعاونی یعنی زمان پذیره نویسی از پذیره نویسان دریافت می شود. همچنین اشخاص می توانند پس از تکمیل عضویت، جایگاه خود را به شخص دیگری منتقل نمایند که در این صورت شخص جدید با پرداخت حق امتیاز می تواند امتیاز تعاونی مسکن را به دست آورد.
مبلغ حق عضویت در پروژه های مختلف متفاوت است و اصولا این مبلغ می تواند به صورت مستقیم به شماره حساب واریز و یا از حقوق متقاضی به صورت اقساط برداشته باشد. البته کسر مبلغ حق عضویت از حقوق متقاضی مستلزم رضایت خود شخص متقاضی می باشد. لازم به ذکر است در برخی پروژه ها قرارداد به این صورت است که عضو ابتدا کل مبلغ آپارتمان را به نسبت سهم خود پرداخت می نماید.
نمونه فرم درخواست عضویت در تعاونی مسکن
همانطور که در قسمت مدارک توضیح داده شد، تکمیل فرم های مربوطه از جمله مدارک لازم جهت عضویت در تعاونی مسکن به شمار می آیند. یکی از فرم هایی که تکمیل آن توسط متقاضی الزامی است فرم درخواست عضویت در تعاونی مسکن می باشد. لذا در ادامه نمونه فرم درخواست عضویت در تعاونی مسکن ارائه می شود.
حجم: 80KB | |
منبع: آشا |
در فرم درخواست عضویت تعاونی مسکن، متقاضی پس از پر کردن مندرجات لازم و تایید نهایی به وسیله امضا متعهد می شود که قوانین و مقررات و شرایط عضویت را قبول دارد و همچنین تعهد می نماید مبلغ سهام را در موعد مقرر به شرکت تعاونی واریز نماید.
لغو عضویت در تعاونی مسکن
شخص متقاضی عضویت در تعاونی مسکن در صورت وجود شرایط، تهیه و ارائه مدارک، پرداخت مبلغ عضویت و همچنین تکمیل فرم های مربوطه، عضو تعاونی مسکن خواهد شد. برای بسیاری از اعضا تعاونی مسکن یا اشخاصی که قصد عضویت در تعاونی های مسکن را دارند، این پرسش مطرح می شود که آیا لغو عضویت در تعاونی مسکن امکان پذیر است؟ لذا در ادامه به این سوال، پاسخ داده می شود. به طور کلی، شرایط و موارد لغو عضویت در تعاونی مسکن به شرح زیر است:
از دست دادن هر یک از شرایط عضویت مقرر در این قانون.
عدم رعایت مقررات اساسنامه و سایر تعهدات قانونی
ارتکاب اعمالی که موجب زیان مادی تعاونی شود و وی نتواند ظرف مدت یک سال آن را جبران نماید یا اعمالی که به حیثیت و اعتبار تعاونی لطمه وارد کند یا با تعاونی رقابتی نا سالم بنماید.
شایان ذکر است که، خروج عضو از تعاونی اختیاریست و نمیتوان آن را منع کرد؛ اما در شرایطی ممکن است مطابق قرارداد شخص عضو در تعاونی مسکن به منظور لغو عضویت خود باید جایگزین معرفی نماید. در واقع در این نوع قراردادها لغو عضویت در تعاونی مسکن مستلزم جایگزین عضو جدید می باشد.
دانلود نمونه اساسنامه شرکت تعاونی مسکن pdf
اساسنامه هر شرکت، قانون اداره آن شرکت است. در واقع اساسنامه شرکت سندی است که در آن قوانین و مقررات داخلی شرکت مقرر می شود. ثبت شرکت تعاونی مسکن نیز مانند هر شرکت دیگری مستلزم تهیه و تنظیم اساسنامه است. لذا؛ در ادامه، فایل دانلود نمونه اساسنامه شرکت تعاونی مسکن pdf ارائه می شود.
حجم: 80KB | |
منبع: آشا |
شایان ذکر است بر اساس قانون شرکت های تعاونی، اقدامات پیش بینی شده در اساسنامه را تنها می توان برای اعضا انجام داد. در این راستا ماده 83 قانون مذکور مقرر می دارد: "در شرکت تعاونی مسکن انجام معاملات و ساختمان و تمام اقداماتی که در اساسنامه پیش بینی شده است برای غیر عضو ممنوع است".
دانلود نمونه طرح تشکیل تعاونی مسکن
هیئت موسس شرکت تعاونی مسکن مکلف است ضمن تقدیم طرح پیشنهادی خود به وزارت تعاون از این مرجع تشکیل تعاونی را درخواست نماید. وزارت تعاون پس از ملاحظه طرح توجیهی در صورت وجود نقص و یا کمبود مدارک مراتب را به هیئت موسسس اطلاع می دهد. هیئت مکلف است حداکثر ظرف مدت دو ماه برای رفع نقص طرح توجیهی و تکمیل مدارک و تحویل آن ها به وزارت تعاون اقدام کند. در ادامه لینک دانلود نمونه طرح تشکیل تعاونی مسکن ارائه می شود.
حجم: 80KB | |
منبع: آشا |
فرایند طرح تشکیل تعاونی مسکن شامل چند مرحله می شود. در این فرایند ابتدا می بایست قوانین موجود در حوزه تعاونی مسکن را به دقت مطالعه و استاندارد های مشخص در نظر گرفته شود. سپس یک فضای مسکونی مشخص برای نیازمندی های گروه انتخاب و یک سازمان مدیریتی و گروه کاری قوی انتخاب شود.
لیست شرکت های تعاونی مسکن
همانطور که گفته شد، استعلام تعاونی مسکن یکی از روش های کاربردی جهت اطمینان از قانونی بودن تعاونی مدنظر به شمار می آید. علاوه بر این اشخاص می توانند با مشاهده لیست شرکت های تعاونی مسکن از معتبر و قانونی بودن شرکت مدنظر اطمینان حاصل نمایند از این رو در ادامه لیست شرکت های تعاونی مسکن ارائه می شود.
حجم: 80KB | |
منبع: آشا |
همانطور که بیان شد؛ خرید واحد های مسکونی و فروش آن به اعضاء نقدا و یا با اقساط، واگذاری واحد های مسکونی ملکی شرکت به صورت اجاره به اعضا، انجام خدمات نقشه کشی، مهندسی و معماری برای اعضاء و نظارت در ساختمان های متعلق به آن ها و... از جمله وطایفی است که شرکت های تعاوتی مسکن عهده دار آن می باشند
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط عضویت تعاون مسکن در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از شرایط عضویت تعاون مسکن پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. لیست شرکت ها در متن مقاله موجود است.