برای مشاوره قوانین ثبت شرکت
برای مشاوره قوانین ثبت شرکت
شرکت تجاری، شخصیت حقوقی مستقلی است که از اجتماع دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی به منظور انجام عملیات تجاری و کسب سود بر طبق قرارداد، تشکیل می شود. در حقوق ایران شرکت های تجاری به انواع مختلفی تقسیم می شوند که از جمله آن، می توان به شرکت های سهامی عام و خاص، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت نسبی و ... اشاره نمود.
بر طبق قانون ایران، متقاضیانی که قصد تاسیس شرکت، به نام خود را دارند، می بایست ابتدا؛ آن را در اداره ثبت شرکت ها، ثبت نموده و آگهی تاسیس را در روزنامه رسمی کشور، به چاپ رسانند. ثبت شرکت در حقوق ایران، بر طبق قوانین و مقررات خاص آن صورت گرفته و در صورتی که این ضوابط از سوی متقاضی، مورد رعایت قرار نگیرد، تاسیس شرکت از سوی مراجع ذی صلاح، مورد تایید قرار نخواهد گرفت.
از این رو، در این مقاله، ابتدا به این موضوع که انواع قوانین ثبت شرکت، شامل چه مواردی می شود، پرداخته و در ادامه، قانون راجع به ثبت شرکت ها و موسسات غیرتجاری، قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی و مقررات راجع به ثبت شرکت ها و نشر شرکتنامه ها قانون تجارت صحبت خواهد شد. در نهایت، امکان دانلود pdf قوانین مذکور برای متقاضی فراهم می گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با همراه باشید.
انواع قوانین ثبت شرکت
مطابق با حقوق ایران، شرکت های تجاری، به منظور فعالیت قانونی و رسمی نظیر شرکت در مناقصات و مزایدات، انجام صاردات و واردات، عقد قرارداد با سایر اشخاص و .... می بایست در مرجع ثبت شرکت ها به ثبت برسند. این مرجع، به منظور ثبت شرکت های مذکور و تطابق آن ها با مقررات موجود، قوانین مختلفی را مطمح نظر قرار می دهند.
در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی متقاضیان، مطرح شود که انواع قوانین ثبت شرکت شامل چه مواردی است و افراد، به منظور ثبت شرکت خود، می بایست چه مقرراتی را مورد توجه قرار دهند. در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که قوانین اصلی ثبت شرکت شامل موارد قید شده در قسمت زیر می شود:
قانون راجع به ثبت شرکت ها مصوب 1310
نظامنامه اجرای قانون ثبت شركت ها مصوب 1310
طرح اصلاحی آیین نامه ثبت شرکت ها مصوب 1340
اصلاحیه طرح اصلاحی آیین نامه ثبت شرکت ها مصوب 1386
نظامنامه راجع به مواد 199 و 197 و 196 قانون تجارت مصوب 1311
آیین نامه و آیین نامه اصلاحی ثبت تشکیلات و موسسات غیرتجاری مصوب 1337
قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب 1370
ضوابط ثبت کردن شرکت ها و مالکیت صنعتی و معنوی در مناطق آزاد تجاری صنعتی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1374
قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت خارجی مصوب 1376
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
توجه به این نکته ضروری است که قوانین و ضوابط مربوط به ثبت شرکت، تنها مختص ثبت شرکت و موسسات داخلی نبوده، بلکه شعبه و نمایندگی شرکت های خارجی در ایران نیز به منظور رسمیت یافتن و فعالیت قانونی می بایست قوانین فوق الذکر را مطمح نظر قرار دهند.
قانون راجع به ثبت شرکت ها
در قسمت پیشین مقاله، انواع قوانین در حوزه ثبت شرکت را بیان نموده و توضیح دادیم که از جمله قوانین بسیار مهم در این مورد، قانون راجع به ثبت شرکت ها مصوب سال 1310 می باشد. قانون راجع به ثبت شرکت ها، شامل 12 ماده بوده و قانون گذار در مواد مختلف آن، به بیان شرایط، مراحل و لزوم ثبت شرکت های ایرانی و خارجی و نیز تغییرات آن پرداخته است.
به موجب این قانون، کلیه شرکت های ایرانی مذکور در قانون تجارت، موظف گردیده اند که تشکیلات خود را با مقررات قانون تجارت تطبیق داده و مطابق قانون مزبور، تقاضای ثبت کنند. این قانون، برای متخلفان از حکم این ماده نیز، مجازات قانونی در نظر گرفته است که شامل پرداخت جریمه نقدی و در مواردی انحلال نیز می شود.
هم چنین، این قانون، نه تنها تاسیس شرکت ها را ملزم به ثبت در اداره ثبت شرکت ها نموده است، بلکه، شرکت ها و اشخاص حقوقی مکلف شده اند که برخی موارد ایجاد تغییرات در شرکت را نیز در اداره مذکور به ثبت رسانند. علاوه بر این، به موجب قانون راجع به ثبت شرکت ها، کلیه شرکت خارجی که در ایران به وسیله تاسیس شعبه یا نمایندگی مشغول به انجام امور تجارتی، صنعتی یا مالی می باشند، موظفند که ظرف چهار ماه از تاریخ مزبور، تقاضای ثبت نمایند.
قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی
قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی نیز، آیین نامه اجرایی آن، از جمله دیگر قوانین مهم در حوزه ثبت شرکت می باشند. این قانون از یک ماده واحد و نیز تبصره تشکیل شده است که به موجب ماده واحده آن، "شرکت های خارجی که در کشور محل ثبت خود شرکت قانونی شناخته می شوند، مشروط به عمل متقابل از سوی کشور متبوع، می توانند در زمینه هایی که توسط دولت جمهوری اسلامی ایران تعیین می شود، در چهارچوب قوانین و مقررات کشور به ثبت شعبه یا نمایندگی خود اقدام کنند.
مطابق با قانون مزبور، چهار شرط اساسی برای ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی در نظر گرفته شده است که عبارتند از: قانونی شناخته شدن شرکت خارجی در کشور محل ثبت، انجام عمل متقابل از سوی کشور متبوع، فعالیت در زمینه های مشخص شده توسط دولت جمهوری اسلامی ایران و رعایت قوانین و مقررات به هنگام ثبت. زمینه های فعالیت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی در ایران به شرح زیر می باشد:
ارایه خدمات بعد از فروش کالاها یا خدمات شرکت خارجی.
انجام عملیات انجام قراردادهایی که بین اشخاص ایرانی و شرکت خارجی منعقد می شود.
بررسی و زمینه سازی برای سرمایه گذاری شرکت خارجی در ایران.
همکاری با شرکت های فنی و مهندسی ایرانی برای انجام کار در کشورهای ثالث.
افزایش صادرات غیر نفتی جمهوری اسلامی ایران.
ارائه خدمات فنی و مهندسی و انتقال دانش فنی و فناوری.
انجام فعالیت هایی که با مجوز توسط دستگاه های دولتی که به طور قانونی مجاز به صدور مجوز هستند, صادر می گردد، از قبیل ارائه خدمات در زمینه های حمل و نقل، بیمه و بازرسی کالا بانکی، بازاریابی، و....
همچنین، این قانون دارای یک آیین نامه، تحت عنوان "آیین نامه اجرایی قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی" مصوب ۱۳۷۸ نیز می باشد که از 10 ماده تشکیل شده است. قانون گذار در این آیین نامه، زمینه های فعالیت شعبه و نمایندگی شرکت خارجی، مدارک و اسناد موردنیاز برای ثبت، تکالیف مالیاتی و ... را مشخص نموده است.
مقررات راجع به ثبت شرکت ها و نشر شرکتنامه های قانون تجارت
قانون تجارت، منبع اصلی در خصوص مقررات مربوط به شرکت های تجاری در ایران می باشد که فصل دوم باب سوم (شرکت های تجارتی) قانون تجارت به موضوع «مقررات راجع به ثبت شرکت ها و نشر شرکتنامه های قانون تجارت» اختصاص داده شده است. این بخش شامل مواد 195 تا 201 قانون مذکور می گردد.
به موجب ماده 195 قانون تجارت، ثبت کلیه شرکت های تجاری که در این قانون ذکر گردیده اند، الزامی و تابع مقررات قانون ثبت شرکت ها گردیده است. هم چنین ماده 200 این قانون، مواردی از ایجاد تغییرات شرکت را که افراد ملزم به ثبت آن در اداره ثبت شرکت ها می باشند را بر می شمارد که عبارتند از:
تغییر اساسنامه شرکت
تمدید مدت شرکت زائد بر مدت مقرر
انحلال شرکت (من جمله مواردی که انحلال به وسیله انقضای مدت شرکت صورت می گیرد)
تفریغ حساب
تبدیل شرکاء یا خروج بعضی از آن ها از شرکت
تغییر اسم شرکت
علاوه بر این؛ مقررات راجع به ثبت شرکت ها و نشر شرکتنامه ها در قانون تجارت، صاحبان شرکت ها را مکلف نموده است که در کلیه اوراق و اسناد شرکت (اعم از اسناد چاپی و یا خطی)، سرمایه شرکت را درج نموده و اگر بخشی از سرمایه شرکت پرداخت نشده، قسمتی که پرداخت شده معین گردد.
دانلود فایل pdf قوانین ثبت شرکت و موسسات غیرتجاری با اصلاحات
در بخش های پیشین مقاله، انواع قوانین ثبت شرکت ارائه گردید و توضیحات لازم در خصوص قانون راجع به ثبت شرکت ها و قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی بیان شد. به منظور آشنایی علاقمندان با محتوای قوانین ثبت شرکت، در این قسمت، امکان دانلود فایل pdf قوانین ثبت شرکت و موسسات غیرتجاری با اصلاحات ارائه گردیده است.
دانلود pdf قوانین ثبت شرکت و موسسات غیرتجاری با اصلاحات | |
قانون راجع به ثبت شرکت ها | دانلود |
نظامنامه اجرای قانون ثبت شركت ها | دانلود |
آیین نامه ثبت تشکیلات و موسسات غیرتجاری | دانلود |
ضوابط ثبت کردن شرکت ها و مالکیت صنعتی و معنوی در مناطق آزاد تجاری صنعتی جمهوری اسلامی ایران | دانلود |
قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت خارجی | دانلود |
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قوانین ثبت شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از قوانین ثبت شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.