برای مشاوره جزئیات معافیت پرداخت سهم حق بیمه کارفرما
برای مشاوره جزئیات معافیت پرداخت سهم حق بیمه کارفرما
قانون کار و قانون بیمه تامین اجتماعی از جمله مهم ترین قوانین حاکم بر روابط میان کارگران و کارفرمایان می باشد. بر طبق این قوانین کارفرمایان موظف به بیمه کردن کارکنان خود بوده و میبایست ماهانه مبلغی را به عنوان حق بیمه کارگران به سازمان بیمه تامین اجتماعی بپردازند. در مقابل نیز؛ قوانین مقررات موجود با رعایت شرایطی به حمایت از کارفرمایان می پردازند.
بیمه کردن کارگران آنچنان مورد تایید قانون گذار می باشد که برای تشویق کارفرمایان به انجام این وظیفه برای آن ها معافیت هایی را در نظر گرفته است. از جمله این معافیت ها میتوان به معافیت از پرداخت سهم بیمه کارفرمایانی که حداکثر پنج نفر کارگر دارند؛ اشاره نمود. در مقابل در صورت عدم اقدام به موقع به پرداخت سهم حق بیمه، کارفرمایان مشمول پرداخت جریمه نیز خواهند بود.
برای شناخت بهتر قوانین و مقررات و معافیت پرداخت سهم حق بیمه کارفرما در ادامه، مطالبی پیرو شرایط معافیت حق بیمه سهم کارفرما، لیست مشاغل مشمول این معافیت، قانون معافیت از پرداخت حق بیمه سهم کارفرمایان، لغو معافیت و همچنین نحوه محاسبه حق بیمه مشمول معافیت توضیحاتی ارائه شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
معافیت حق بیمه سهم کارفرما چه شرایطی دارد
در راستای حمایت از حقوق کارگران، قانون کار کارفرمایان را الزام به پرداخت سهم حق بیمه نموده و بیمه کردن کارگر توسط کارفرما یک امر الزامیست. سهم کارفرما در پرداخت حق بیمه کارگران 23 درصد از کل سهم حق بیمه می باشد. دولت در راستای حمایت از کارفرمایان در پرداخت سهم حق بیمه نیز اقدام به تصویب قوانین و مقرراتی در حوزه معافیت کارفرمایان از پرداخت سهم حق بیمه نموده است. این معافیت شرایط و ضوابط مشخصی دارد.
بر طبق ماده واحده قانون "معافیت از پرداخت سهم بیمه کارفرمایانی که حداکثر پنج نفر کارگر دارند" که بیان می دارد: «از آغاز سال ۱۳۶۲ کارفرمایان کلیه کارگاه های تولیدی و صنعتی و فنی که از خدمات دولتی (از قبیل برق، آب، تلفن، راه) استفاده می نمایند تا میزان ۵ نفر کارگر از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما معاف بوده و از ۵ نفر به بالا نسبت به مازاد ۵ نفر حق بیمه را خواهند پرداخت.» میتوان به دو مورد از مهمترین شروط معافیت اشاره نمود و به سوال معافیت برای شناخت بهتر قوانین و مقررات و معافیت پرداخت سهم حق بیمه کارفرما در ادامه مطالبی پیرو شرایط معافیت حق بیمه سهم کارفرما، لیست مشاغل مشمول این معافیت، قانون معافیت از پرداخت حق بیمه سهم کارفرمایان، لغو معافیت و همچنین نحوه محاسبه حق بیمه مشمول معافیت توضیحاتی ارائه شده است که مطالعه آن به افراد مشمول قانون کار توصیه می گردد.یت حق بیمه سهم کارفرما چه شرایطی دارد، پاسخ داد:
در پاسخ به این سوال باید اینطور بیان کرد که اولین شرط از شرایط معافیت این است که کارگاه از خدمات دولتی استفاده کرده و همچنین تحت قانون بیمه تامین اجتماعی باشد و ثانیا فعالیت و خدمات کارگاه میبایست تولیدی، صنعتی و یا فنی باشد. منظور از کارگاه طبق آیین نامه اجرایی تبصره 5 این قانون، کارگاه های تولیدی، صنعتی و فنی است که مشمول قانون بیمه تامین اجتماعی بوده و حداکثر 50 نفر کارگر دارند. لازم به ذکر است که این معافیت تا سقف 5 نفر کارگر می باشد و نسبت به مازاد بر 6 نفر، سهم حق بیمه کارفرما به صورت عادی محاسبه می گردد.
لیست مشاغل و فعالیت های مشمول معافیت حق بیمه سهم کارفرما
همانطور که پیش از این هم به آن اشاره نمودیم؛ بر اساس ماده واحده قانون "معافیت از پرداخت سهم بیمه کارفرمایانی که حداکثر پنج نفر کارگر دارند" از مهم ترین شرایط شمول معافیت بر پرداخت سهم حق بیمه کارفرمایان؛ این است که فعالیت و خدمات کارگاه تولیدی، فنی یا صنعتی باشد. بنابراین، کارگاه های حقیقی یا حقوقی که به فعالیت های غیر از آنچه در قانون آمده مشغول باشند؛ مشمول معافیت پرداخت سهم حق بیمه کارفرمایان نخواهند بود.
علاوه بر مشاغل مذکور؛ به موجب (الحاقی به موجب تصویب نامه شماره 5002/ت23853 مورخ 1382/12/09) شرکت ها و اتحادیه های تعاونی روستایی و کشاورزی که جنبه تولیدی صنعتی داشته باشند و هم چنین، واحدهای تولیدی کشاورزی، هم می توانند مشمول معافیت پرداخت سهم حق بیمه کارفرمایان قرار گیرند.
از جمله مشاغل مشمول معافیت پرداخت سهم حق بیمه در شاخه صنعت و تولید میتوان به آلومینیم سازی و خمکاری، اطاق سازی، ماشین آهنگری، فلز تراشی (قطعه سازی)، حلبی سازی، تراشکاری و... در شاخه خدمات، فعالیت هایی همچون چاپ، حروف چینی، گراور سازی و... اشاره کرد. در ادامه، فایل لیست مشاغل و فعالیت های مشمول معافیت حق بیمه سهم کارفرما قرار گرفته که متقاضیان می توانند به دانلود آن اقدام نمایند.
- نویسنده: هیئت وزیران
- حجم:604 KB
فایل فوق؛ لیست کاملی از مشاغلی است که بر طبق مصوبه هیئت وزیران مشمول معافیت پرداخت سهم حق بیمه کارفرما می شوند. برای تببین بیشتر قوانین و مقررات حاکم بر روابط میان کارگر و کارفرما و همچنین وظایف قانونی کارگر و کارفرما در قبال یکدیگر و همچنین بررسی ضمانت اجرای عدم انجام وظایف قانونی مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
قانون معافیت از پرداخت سهم بیمه کارفرمایان
قانون معافیت از پرداخت سهم بیمه کارفرمایان ای که حداکثر پنج نفر کارگر دارند، مشتمل بر یک ماده واحده و 5 تبصره می باشد. در این قانون به تفصیل شرایط کارگاه ها و کارفرمایان مشمول معافیت حق بیمه عنوان گردیده است. همچنین، در راستای اجرای صحیح این قانون، آیین نامه اجرایی تبصره ۵ قانون معافیت از پرداخت حق بیمه سهم کارفرمای کارگاه ها به میزان ۵ نفر کارگر که مشتمل بر 7 ماده می باشد به تصویب رسیده است.
- نویسنده: مجلس شورای اسلامی
- حجم:332 KB
به موجب آیین نامه اجرایی تبصره ۵ قانون معافیت از پرداخت حق بیمه سهم کارفرمای کارگاه ها به میزان ۵ نفر کارگر علاوه بر شرکت های تعاونی که زیر نظر ارگان های دولتی هستند، معادن سطح الارضی نیز در صورت دارا بودن سایر شرایط مذکور می توانند مشمول معافیت پرداخت حق سهم بیمه کارفرمان قرار بگیرند. همچنین لازم به ذکر است که طبق تبصره 3 ماده واحده فوق الذکر کارخانجات، معادن، پیمانکاران، شرکت های خارجی از شمول این قانون مستثنی هستند.
لغو معافیت حق بیمه سهم کارفرما
همانطور که پیش از این به آن اشاره شد؛ کارفرمایانی که مشمول شرایط مذکور باشند، از پرداخت سهم حق بیمه خود تا سقف 5 نفر کارگر معاف هستند. طبق تبصره 1 ماده واحده قانون معافیت از پرداخت سهم بیمه کارفرمایانی که حداکثر پنج نفر کارگر دارند: «دولت مکلف است هزینه مورد نیاز سال های آتی را در بودجه سال مربوطه پیشبینی و منظور نماید.» بنابر این وظیفه تامین مالی این کارفرمایان بر عهده دولت می باشد.
با این حال؛ در سال های اخیر برخی افراد و سازمان ها با کم توجهی به ماده واحده مذکور و آیین نامه اجرایی تقاضای لغو معافیت حق بیمه سهم کارفرما را از طریق طرح دعوا در دیوان عدالت اداری مطرح نمودند. این افراد عموما خواستار ابطال این ماده واحده بوده و از جمله علل آن ها ایجاد و تحمیل هرگونه بار مالی مازاد، بر ارقام مندرج در قوانین بودجه سنواتی و یا حتی سهولت در امر استخدام می باشد.
هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در رای شماره های 2656 الی 2667 مورخ 1400/10/07 با تاکید بر وظیفه دولت بیان کرد :«...دولت و وزارت امور اقتصادی و دارایی به ترتیب مکلف به پیش بینی هزینه اجرای حکم مقرر در این ماده واحده در بودجه سال مربوطه و پرداخت آن به سازمان تامین اجتماعی هستند و هزینه های مزبور تا زمان عدم پرداخت آن ها جزء دیون دولت به سازمان تامین اجتماعی محسوب می شوند، ولی با توجه به تکلیف قانونی سازمان تامین اجتماعی در این خصوص، عدم تامین اعتبار مربوطه رافع تعهدات سازمان تامین اجتماعی در اجرای تکلیف خود نخواهد بود... ». در نهایت دیوان عدالت اداری با لغو معافیت حق بیمه سهم کارفرما موافقت نکرده و قانون معافیت از پرداخت سهم بیمه کارفرمایانی که حداکثر پنج نفر کارگر دارند؛ همچنان لازم الاجراست.
نحوه محاسبه حق بیمه کارگاه های مشمول کمک دولت
برای بررسی نحوه محاسبه حق بیمه کارگاه های مشمول کمک دولت بهتر است؛ در ابتدا به نحوه محاسبه حق بیمه اشاره نمود. بیمه شدگان اجباری می بایست ماهانه 30 درصد از درآمد ماهیانه خود را با عنوان حق بیمه به سازمان بیمه تامین اجتماعی بپردازند که از این 30 درصد مبلغ 23 درصد سهم کارفرما و مبلغ 7 درصد سهم کارگر می باشد. بنابراین؛ به صورت کلی، 23 درصد از حق بیمه کارگران سهم کارفرماست.
همانطور که در قانون معافیت از پرداخت سهم بیمه کارفرمایانی که حداکثر پنج نفر کارگر دارند، اشاره شده؛ کارفرمایان مشمول این قانون تا میزان 5 نفر کارگر از پرداخت سهم حق بیمه معافند. اگر کل تعداد کارگران کارگاه 5 نفر باشد، کارفرما معافیت کامل دارد و در صورت که تعداد کارگران بیشتر از 5 نفر باشند، کارفرما تا میزان 5 نفر معاف است و نسبت به مازاد بر 5 نفر مشمول پرداخت حق بیمه خواهد بود و در نحوه محاسبه آن 23 درصد از درامد ماهانه بیمه شده بر عهده کارفرما و 7 درصد به عهده کارگر می باشد.
همچنین بر طبق تبصره 4 ماده واحده قانون معافیت از پرداخت سهم بیمه کارفرمایانی که حداکثر پنج نفر کارگر دارند: « کارفرمایان مشمول قانون تامین اجتماعی که به علل بحران مالی قادر به پرداخت حق بیمه معوقه خود نبوده و پرداخت بدهی به صورت یک جا یا طبق ماده ۴۶ قانون تأمین اجتماعی موجب تعطیل یا وقفه کار در کارگاه باشد، هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی می تواند حسب مورد بدهی مذکور را حداکثر تا شصت قسط ماهانه تقسیط نماید. » بنابراین؛ شرایط پرداخت اقساطی بدهی تامین اجتماعی مشمول معافیت نیز لحاظ شده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد معافیت پرداخت سهم حق بیمه کارفرما در کانال تلگرام آشا ثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون معافیت پرداخت سهم حق بیمه کارفرما پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. این قانون در متن مقاله آمده است.