برای مشاوره قانون مالیات های مستقیم
برای مشاوره قانون مالیات های مستقیم
در حقوق ایران مالیات به دو دسته مالیات مستقیم و غیرمستقیم تقسیم بندی می شود. منظور از مالیات مستقیم، مالیاتی است که بدون واسطه و به صورت مستقیم بر درآمد و دارایی افراد وضع شده و مشمولان مکلف می باشند که مبلغ آن را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نمایند. در مقابل، مالیات غیرمستقیم؛ مالیاتی است که به طور غیرمستقیم به کالاهای مصرفی تعلق گرفته و از مصرف کنندگان دریافت می شود.
در ایران نیز، قانون گذار به منظور تنظیم امور مالیاتی مودیان، قانونی را تحت عنوان قانون مالیات های مستقیم در سال 1366 تصویب نمود. مطابق با این قانون کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی می بایست مالیات مستقیم اموال و دارایی های خود را پرداخت نمایند؛ که این امر بر اهمیت اطلاع از جزئیات قانون مالیات مستقیم و نیز، اطلاع از بخش ها، فصل ها و متن مواد آن می افزاید.
از این رو، در این مقاله، به این سوال که قانون مالیات مستقیم 1403 چیست؛ پاسخ داده و سپس، فصل ها، بخش ها و متن ماده های آن آورده می شود. در ادامه، انواع مالیات در قانون مالیاتهای مستقیم و اشخاص مشمول این قانون توضیح داده شده و نکات مهم قانون مالیات های مستقیم آورده می شود. در انتهای مقاله نیز امکان دانلود پی دی اف pdf کتاب قانون مالیات های مستقیم با آخرین اصلاحات سال ۱۴۰۳ فراهم می شود.
قانون مالیات مستقیم ۱۴۰۳ چیست
کلیه کشورها، به منظور تامین نیازهای مالی دولتی و عمومی هزینه ای را تحت عنوان مالیات از شهروندان خود اخذ می نمایند. در حقوق ایران نیز قانون گذار مالیات را دو دسته مالیات مستقیم و غیرمستقیم؛ تقسیم نموده است. یکی از سوالات متداولی که در خصوص انواع مالیات در ایران مطرح می شود؛ این است که قانون مالیات مستقیم ۱۴۰۳ چیست؟
در پاسخ به این پرسش؛ می بایست بیان نمود که قانون مالیات مستقیم، مجموعه قوانین و مقرراتی است که به تنظیم امور مالیاتی و اخذ مالیات مستقیم از درآمد و دارایی مودیان می پردازد. این قانون که با عنوان مالیات عملکرد و مالیات بر درآمد نیز شناخته می شود؛ برای اولین بار در سال 1366 در ایران به تصویب رسید و در سال های بعد، مورد بازنگری و اصلاح قرار گرفت.
سازمان امور مالیاتی کشور به منظور اخذ این مالیات، سامانه میز خدمت عملیات الکترونیک مالیاتی را با آدرس اینترنتی tax.gov.ir را اندازی نموده است. متقاضیان به منظور پرداخت انواع مالیات های مستقیم درآمد و دارایی خود ابتدا؛ می بایست در این سایت، ثبت نام نموده که به منظور کسب اطلاع بیشتر در این خصوص، مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
فصل ها، بخش ها و متن ماده های قانون مالیات های مستقیم
در قسمت گذشته، به سوال قانون مالیات مستقیم 1403 چیست؛ پاسخ داده و بیان نمودیم که این قانون، به منظور اخذ مالیات مستقیم از درآمد و دارایی افراد، توسط سازمان امور مالیاتی کشور از اشخاص حقیقی و حقوقی وضع گردیده است. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح فصل ها، بخش ها و متن ماده های قانون مالیات های مستقیم بپردازیم. در توضیح فصل های این قانون می بایست بیان نمود که قانون مالیات مستقیم از پنج باب تشکیل شده است که شامل:
باب اول: اشخاص مشمول مالیات
باب دوم: مالیات بر دارایی
باب سوم: مالیات بر درآمد
باب چهارم: در مقررات مختلفه
باب پنجم: سازمان تشخیص و مراجع مالیاتی
هر یک از باب های قانون مالیات مستقیم، خود دارای فصل های مختلفی می باشد. فصلی "مالیات بر ارث"، "مالیات حق تمبر" از فصل های باب مالیات بر دارایی؛ فصل "مالیات بر درآمد املاک"، "مالیات بر درآمد کشاورزی"، "مالیات بر درآمد حقوق"، "مالیات بر درآمد مشاغل"، "مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی"، "مالیات بر درآمد اتفاقی" و "مالیات بر جمع درآمد ناشی از منابع مختلف" از فصل های باب مالیات بر درآمد؛ فصل "معافیت های مالیاتی"، "هزینه های قابل قبول و استهلاک"، "قرائن و ضرایب مالیاتی"، "مقررات عمومی"، "وظایف مودیان"، "وظایف اشخاص ثالث"، "تشویقات و جرایم مالیاتی"، "ابلاغ" و "وصول مالیات" از فصل های باب در مقررات مختلف می باشد.
هم چنین، باب پنجم از قانون مالیات مستقیم با عنوان سازمان تشخیص و مراجع مالیاتی، از شش فصل تشکیل شده است که شامل "مراجع تشخیص مالیات و وظایف و اختیارات آن ها"، "ترتیب رسیدگی"، "مرجع حل اختلاف مالیاتی"، "شورای عالی مالیاتی و وظایف و اختیارات آن" و "دادستانی انتظامی مالیاتی و وظایف و اختیارات آن" می شود. هم چنین، این قانون از 282 ماده تشکیل شده است.
انواع مالیات در قانون مالیاتهای مستقیم
در توضیح این که انواع مالیات در قانون مالیاتهای مستقیم چه می باشد؛ می بایست بیان نمود که مالیات مستقیم در حقوق ایران به دو دسته مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی تقسیم بندی می شود. مالیات بر دارایی به مالیاتی گفته می شود که از ثروت و دارایی مالک اخذ می شود. مطابق با ماده 1 قانون مالیات مستقیم، کلیه مالکان اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران مشمول پرداخت مالیات بر دارایی می شوند. مالیات بر دارایی خود به دو نوع مالیات بر حق تمبر و مالیات بر ارث به شرح زیر، تقسیم می شود:
مالیات بر حق تمبر: مالیاتی است که بر برخی از اوراق، مدارک و اسناد مذکور در قانون نظیر هر برگ چک، برات، سفته، حق تمبر سرمایه شرکت و... وضع می شود.
مالیات بر ارث: به اموال و دارایی هایی که در نتیجه فوت شخص اعم از فوت واقعی یا فرضی به وارث وی انتقال می یابد؛ مالیاتی تحت عنوان مالیات بر ارث تعلق می گیرد.
منظور از مالیات بر درآمد؛ نوعی از مالیات مستقیم می باشد که بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی وضع می شود. مالیات بر درآمد نیز خود به هفت نوع مختلف دسته بندی می شود که عبارت است از: مالیات بر درآمد املاک، کشاورزی، حقوق، مشاغل، اشخاص حقوقی، اتفاقی، و مالیات بر جمع درآمد ناشی از منابع مختلف.
اشخاص مشمول قانون مالیات مالیات های مستقیم
یکی از سوالات متداولی که در خصوص مالیات مستقیم، برای افراد مطرح می شود؛ این است که اشخاص مشمول قانون مالیات های مستقیم، شامل چه کسانی می شود؟ به منظور پاسخگویی به این پرسش، می بایست به ماده 1 این قانون مراجعه شود. مطابق با ماده یک قانون مالیات مستقیم، اشخاص مشمول قانون مالیات مالیات های مستقیم می باشند:
کلیه مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران
شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران تحصیل می کند.
هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
هر شخص غیرایرانی (اعم از حقیقی و یا حقوقی) نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل می نماید و همچنین نسبت به درآمدهایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود و یا دادن تعلیمات و کمک های فنی و یا واگذاری فیلم های سینمایی از ایران تحصیل می کند.
توجه به این نکته ضروری است که وزارتخانه ها و موسسات دولتی، شهرداری ها و دهیاری ها، بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی دارای مجوز معافیت از طرف حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری و نیز دستگاه هایی که بودجه آن ها به وسیله دولت تامین می شود؛ از پرداخت این مالیات معاف می باشند.
نکات مهم قانون مالیات های مستقیم
در قسمت های پیشین مقاله به سوال قانون مالیات های مستقیم چیست، پاسخ داده و فصل ها، بخش ها و متن مواد و نیز انواع و اشخاص مشمول این قانون ارائه گردید. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به منظور آشنایی علاقمندان، نکات مهم قانون مالیات های مستقیم را بیان نماییم.
یکی از نکات مهم قانون مالیات مستقیم این است که پرداخت هر یک از انواع این مالیات؛ می بایست در مدت زمان مشخصی صورت پذیرد. در صورتی که مودی در مدت زمان مشخص شده توسط سازمان مالیات، نسبت به پرداخت مالیات مربوطه اقدام نکند؛ علاوه بر مالیات متعلقه، به پرداخت جریمه و مجازات قانونی آن نیز محکوم می شود.
هم چنین، در این قانون معافیت ها و تشویقات مالیاتی متعددی نیز برای مودیان در نظر گرفته شده است که از جمله آن می توان به معافیت مالیات بر حقوق کارگران و کارمندان، معافیت فعالیت های کشاورزی، معافیت بخش صادرات، معافیت حقوق افراد شاغل در مناطق کمتر توسعه یافته و... اشاره نمود.
دانلود پی دی اف pdf کتاب قانون مالیات های مستقیم با آخرین اصلاحات سال 1403
همانطور که پیش تر بیان شد، پس از تصویب قانون مالیات مستقیم در سال 1366، برخی از مواد این قانون، بارها مورد بازنگری و اصلاح قرار گرفت. از آن جایی که مودیان می بایست به منظور پرداخت مالیات متعلقه، با آخرین اصلاحیه این کتاب قانون، آشنایی داشته در جدول زیر، امکان دانلود پی دی اف pdf کتاب قانون مالیات های مستقیم با آخرین اصلاحات سال ۱۴۰۳ فراهم شده است.
- نویسنده: مجلس شورای اسلامی
- حجم: 1.19 MB
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قانون مالیات های مستقیم در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از قانون مالیات های مستقیم پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله. این قانون در متن مقاله موجود است.