برای مشاوره روش و مراحل افزایش سرمایه شرکت
برای مشاوره روش و مراحل افزایش سرمایه شرکت
کلیه شرکت ها، در زمان تاسیس خود، لازم است که حداقل سرمایه لازم جهت تاسیس شرکت را فراهم نموده تا از این طریق بتوانند، شرکت خود را به ثبت رسانند. در این میان، ممکن است که برخی شرکت ها، تمایل داشته باشند که به منظور توسعه فعالیت ها و یا حفظ و توسعه توان رقابتی خود، سرمایه شرکت را پس از ثبت، افزایش داده و بر مبلغ سرمایه اولیه آن، بیفزایند.
افزایش سرمایه شرکت، می تواند به طرق مختلف صورت گیرد؛ که از جمله آن می توان به افزایش سرمایه شرکت از طریق صدور سهام جدید و افزایش سرمایه از طریق بالا بردن مبلغ اسمی سهام موجود، اشاره نمود. از آن جایی که افزایش سرمایه کلیه شرکت ها از طریق روش های فوق، مستلزم آشنایی با جزئیات آن، من جمله شرایط، مدارک و مراحل ثبت افزایش سرمایه، می باشد، داوطلبان می بایست اطلاعات کاملی در خصوص نحوه افزایش سرمایه داشته باشند.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که افزایش سرمایه شرکت چیست؛ به بیان انواع و روش های آن بپردازیم. سپس در خصوص شرایط و مدارک لازم برای افزایش سرمایه شرکت در سایت صحبت خواهیم کرد و مراحل و نحوه ثبت درخواست آن را در سامانه ثبت شرکت ها توضیح خواهیم داد. در انتها؛ امکان دانلود یک نمونه نامه صورت جلسه افزایش سرمایه شرکت برای آشنایی بیشتر، فراهم خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
افزایش سرمایه شرکت چیست
یکی از رایج ترین انواع تغییرات شرکت ها، افزایش سرمایه شرکت می باشد. افزایش سرمایه شرکت می تواند با اهداف گوناگونی از جمله اصلاح و بهبود ساختار مالی، مشارکت بیشتر شرکا، تامین مالی پروژه های شرکت و ... رخ دهد. یکی از پرسش های رایجی که ممکن است، در این میان، در ذهن برخی مخاطبان مطرح شود این است که افزایش سرمایه شرکت چیست؟
در پاسخ به پرسش فوق، باید بیان نمود که افزایش سرمایه شرکت، فرآیندی است که در طی آن دارایی و سرمایه شرکت، نسبت به زمان تاسیس آن افزایش یافته و این موضوع در اساسنامه شرکت نیز تصریح می گردد. افزایش سرمایه شرکت می تواند به دو شکل اجباری و اختیاری رخ دهد. زمانی که سرمایه شرکت، به موجب حکم قانون افزایش یابد، آن را افزایش سرمایه اجباری و زمانی که این تغییر سرمایه، بنا به خواست و اراده شرکا و سهامداران صورت گیرد، آن را افزایش سرمایه اختیاری می گویند.
به طور مثال، حداقل سرمایه لازم برای تاسیس شرکت سهامی عام، پنج میلیون ریال می باشد. بنابر ماده 5 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، اگر سرمایه شرکت بعد از تاسیس، به هر علت، از حداقل مذکور، در این ماده کم تر شود، یکی از راه هایی که از طریق آن می توان از انحلال شرکت جلوگیری نمود، این است که ظرف یک سال، به افزایش سرمایه تا میزان حداقل مقرر (پنج میلیون ریال)، اقدام گردد، که به این امر، افزایش سرمایه اجباری گفته می شود. هم چنین، در مواردی که شرکا و سهامداران شرکت بخواهند دارایی شرکت را به منظور انجام پروژه های عملیاتی بالا ببرند، افزایش سرمایه اختیاری رخ داده است.
به موجب ماده 106 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، در مواردی که تصمیمات مجمع عمومی متضمن افزایش سرمایه شرکت باشد، یک نسخه از صورت جلسه مجمع باید جهت ثبت، به مرجع ثبت شرکت ها ارسال گردد. بنابراین، تا زمانی که این افزایش سرمایه به نحو صحیح، در مراجع ثبت شرکت ها به ثبت نرسیده است، قابلیت استناد نخواهد داشت. همچینن، توجه به این نکته ضروری است که برای افزایش سرمایه شرکت، حداکثر خاصی تعریف نشده است و شرکا و سهامداران شرکت می توانند در صورت تصویب، سرمایه شرکت را تا میزان دلخواه، افزایش دهند.
انواع و روش های افزایش سرمایه شرکت
در قسمت گذشته، در خصوص ماهیت و تعریف افزایش سرمایه شرکت صحبت نموده و بیان کردیم که افزایش سرمایه شرکت، فرآیندی است که در طی آن دارایی و سرمایه شرکت، نسبت به زمان تاسیس آن، افزایش یابد. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا انواع و روش های افزایش سرمایه شرکت را بیان نماییم.
مطابق ماده 157 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، می توان سرمایه شرکت های سهامی (اعم از سهامی عام و خاص) را به دو طریق افزایش داد که شامل افزایش سرمایه از طریق صدور سهام جدید و افزایش سرمایه از طریق بالا بردن مبلغ اسمی سهام موجود، می شود. بر اساس ماده 158 همین قانون، افزایش سرمایه شرکت از طریق صدور سهام جدید، می تواند به یکی از روش های زیر صورت گیرد:
پرداخت مبلغ اسمی سهم به نقد
تبدیل مطالبات نقدی حال شده اشخاص از شرکت به سهام جدید
انتقال سود تقسیم نشده یا اندوخته یا عواید حاصله از اضافه ارزش سهام جدید به سرمایه شرکت
تبدیل اوراق قرضه به سهام
افزایش سرمایه شرکت از طریق بالا بردن مبلغ اسمی سهام موجود، تنها با موافقت کلیه صاحبان سهام صورت می گیرد. ماده 159 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت در این خصوص بیان می دارد: «افزایش سرمایه از طریق بالا بردن مبلغ اسمی سهام موجود در صورتی که برای صاحبان سهام ایجاد تعهد کند، ممکن نخواهد بود، مگر آن که کلیه صاحبان سهام با آن موافق باشند.»
در رابطه با افزایش سرمایه در شرکت های غیرسهامی نظیر شرکت های با مسئولیت محدود، تضامنی، نسبی و... ماده 222 قانون تجارت بیان می دارد: «هر شرکت تجارتی می تواند در اساسنامه خود قید کند که سرمایه اولیه خود را به وسیله تادیه اقساط بعدی از طرف شرکا یا قبول شریک جدید زیاد کرده و یا بواسطه برداشت از سرمایه آن را تقلیل دهد.» بنابراین، در شرکت های غیر سهامی، نیز می توان از طریق افزودن شریک جدید یا دریافت دارایی از شرکای موجود، سرمایه اولیه شرکت را افزایش داد.
شرایط افزایش سرمایه شرکت
در بخش های پیشین مقاله به پرسش افزایش سرمایه شرکت چیست؛ پاسخ داده و انواع و روش های افزایش سرمایه شرکت توضیح داده شد. یکی دیگر از نکات مهم افزایش سرمایه شرکت این است که شرایط و ضوابط قانونی، در این زمینه مورد رعایت قرار گیرد. به منظور آشنایی علاقمندان با این ضوابط، در این قسمت از مقاله به بیان برخی شرایط افزایش سرمایه شرکت، پرداخت شده که عبارت است از:
ثبت افزایش سرمایه شرکت در مرجع ثبت شرکت ها
اصلاح اساسنامه شرکت
افزایش سرمایه شرکت در مهلت مقرر شده (در مواردی که افزایش سرمایه به طور اجباری صورت می گیرد.)
تادیه سرمایه قبلی شرکت که مورد تعهد واقع شده است
تصویب تصمیم به افزایش سرمایه شرکت در مجمع عمومی فوق العاده
تهیه مدارک مورد نیاز (از قبیل تنظیم صورت جلسه)
به موجب تبصره یک ماده 161 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، مجمع عمومی فوق العاده که در مورد افزایش سرمایه اتخاذ تصمیم می کند، شرایط مربوط به فروش سهام جدید و پرداخت قیمت آن را تعیین یا اختیار تعیین آن را به هیات مدیره واگذار خواهد کرد. هیات مدیره نیز مکلف است؛ در هر نوبت، پس از عملی ساختن افزایش سرمایه، حداکثر ظرف یک ماه مراتب را ضمن اصلاح اساسنامه در قسمت مربوط به مقدار سرمایه ثبت شده شرکت، به مرجع ثبت شرکت ها اعلام کند تا پس از ثبت جهت اطلاع عموم آگهی شود.
مدارک لازم برای ثبت درخواست افزایش سرمایه شرکت در سایت
همانطور که در قسمت گذشته، بیان گردید، یکی از شرایط لازم برای افزایش سرمایه شرکت، تهیه مدارک مورد نیاز برای این امر می باشد. در این میان، ممکن است که برخی افراد تمایل به افزایش سرمایه شرکت داشته، اما از اسناد مورد نیاز برای آن اطلاع نداشته باشند. به همین دلیل، در این بخش؛ مهم ترین مدارک لازم برای ثبت درخواست افزایش سرمایه شرکت در سایت معرفی گردیده که به شرح زیر می باشد:
دو نسخه از رسید پذیرش صادر شده توسط سامانه ثبت شرکت ها
یک نسخه صورت جلسه
کپی روزنامه آخرین تغییرات شرکت
برگه عدم سو پیشنیه (در صورت نیاز)
نسخه ای از گزارش بازرس
مشخصات هویتی اعضا به منظور ثبت در سامانه ثبت شرکت ها
برگ نمایندگی (در صورتی که سهامدار یا شریک شرکت شخص حقوقی باشد.)
وکالت نامه (در مواردی که وکیل سهامدار یا شریک شرکت، به نمایندگی از او در جلسات حضور می یابد.
پس از ثبت اینترنتی درخواست افزایش سرمایه شرکت در سامانه، شخص می بایست مدارک فوق را تهیه نموده و در مهلت مشخص شده توسط مرجع ثبت شرکت ها، به آدرس این اداره ارسال نماید. نحوه ارسال مدارک نیز به این صورت است که یک نسخه از رسید پذیرش بر روی پاکت تغییرات اداره پست قرار گرفته و باقی مدارک، در داخل پاکت قرار می گیرد.
مراحل و نحوه ثبت درخواست افزایش سرمایه شرکت در سامانه ثبت شرکتها
در قسمت های گذشته، پیرامون تعریف و ماهیت افزایش سرمایه شرکت و انواع آن، توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که تغییر در سرمایه شرکت مستلزم ثبت در مرجع ثبت شرکت ها می باشد. در این میان، ممکن است که عده ای از افراد با فرآیند و روند ثبت افزایش سرمایه، آشنایی نداشته و از خود سوال نمایند که مراحل و نحوه ثبت افزایش سرمایه شرکت چگونه می باشد. از این رو، در این قسمت از مقاله مراحل افزایش سرمایه به همراه راهنمای تصویری آن در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.
فرآیند افزایش سرمایه شرکت، به پیشنهاد هیات مدیره و پس از قرائت گزارش بازرس شرکت در جلسه مجمع عمومی فوق العاده، توسط این مجمع تصویب و آغاز می گردد. مجمع عمومی فوق العاده پس از اخذ تصمیم در خصوص افزایش سرمایه، شرایط مربوط به میزان و نحوه اخذ آن را تعیین یا به هیات مدیره واگذار خواهد کرد. هیات مدیره مکلف است در هر نوبت، پس از عملی ساختن افزایش سرمایه، حداکثر ظرف یک ماه مراتب را ضمن اصلاح اساسنامه در قسمت مربوط به مقدار سرمایه ثبت شده شرکت، در سامانه جامع ثبت شرکت ها به ثبت رساند.
ثبت افزایش سرمایه شرکت، مستلزم تنظیم و ارائه صورت جلسه نیز می باشد. تنظیم صورت جلسه مهم ترین بخش ثبت افزایش سرمایه شرکت می باشد. به منظور ثبت افزایش سرمایه، فرد در ابتدا می بایست به آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه کرده و گزینه "صورت جلسه تغییرات" را انتخاب نماید. در این قسمت می توان به دو روش یعنی، با شناسه ملی یا بدون شناسه ملی به ثبت افزایش سرمایه شرکت اقدام نمود.
در مرحله بعدی، شخص می بایست اداره کل استان و واحد ثبتی آن را از میان گزینه های نمایش داده شده، انتخاب نماید. پر کردن فیلد های دارای ستاره قرمز رنگ، برای ورود به بخش بعدی کافی می باشد.
در مرحله بعد، کاربر لازم است که اطلاعات مربوط به جلسه مثل نوع صورت جلسه، ساعت، تاریخ و ... را مطابق صورت جلسه در قسمت مربوطه وارد نماید.
پس از آن، شخص می بایست تک تک دستور جلسات را در این قسمت اضافه نماید. از آن جایی که در جلسه، شرکا و سهامداران شرکت تصمیم به افزایش سرمایه شرکت گرفته اند، لازم است که در این قسمت، عبارت "افزایش سرمایه شرکت" از میان گزینه های نمایش داده در قسمت نوع تصمیم، انتخاب شود.
در مرحله بعدی، داوطلب می بایست اطلاعات اشخاص حاضر در جلسه و سمت آن ها را وارد نماید و بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
پس از آن، شخص لازم است که نوع ارتباط افرادی که در جلسه دارای سمت بوده اند و فرد در مرحله پیشین، اسامی آن ها را ثبت نموده است، مشخص کند.
در این مرحله، شخص می بایست اطلاعات وارد کرده را مجددا کنترل نموده و در صورت اطمینان گزینه پذیرش نهایی را انتخاب کند.
پس از تایید و ارسال درخواست، سامانه یک رسید پذیرش را در اختیار فرد قرار می دهد. پس از آن لازم است که شخص، مدارک لازم در این زمینه را تهیه نموده و به اداره ثبت شرکت ها پست نماید. پس از رسیدن مدارک به دست بخش داده آمایی اداره ثبت، این قسمت، مدارک متقاضی را بررسی نموده و در صورت کامل بودن مدارک آن را به کارشناسان مربوطه ارجاع می دهد.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
کارشناس با توجه به اطلاعات درج شده در درخواست و مدارک و اسناد ارسالی، به رد یا تایید یا دادن اخطار رفع نقص به متقاضی اقدام می نماید. در صورت تایید کارشناس و امضای رئیس اداره، درخواست افزایش سرمایه باید در روزنامه رسمی آگهی شود. پس از روزنامه نمودن آگهی و دریافت شماره مکانیزه آن، فرآیند ثبت درخواست تغییرات شرکت به پایان می رسد.
نمونه نامه صورت جلسه افزایش سرمایه شرکت
مهم ترین نکته در ثبت افزایش سرمایه شرکت در سامانه جامع ثبت شرکت ها، تنظیم صورت جلسه آن می باشد. در صورتی که صورت جلسه افزایش سرمایه شرکت، به خوبی تنظیم نشده و حاوی بخش ها و نکات لازمه نباشد، درخواست افزایش سرمایه از جانب اداره ثبت شرکت رد می گردد. به همین منظور، در این بخش از مقاله، امکان دانلود یک نمونه نامه صورت جلسه افزایش سرمایه شرکت برای شرکت های سهامی خاص فراهم گردیده است.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 161 KB
- منبع: آشاثبت
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد روش و مراحل افزایش سرمایه شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از روش و مراحل افزایش سرمایه شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. صورتجلسه تنظیم کنید و گزینه ثبت تغییرات شرکت را انتخاب کنید.