برای مشاوره نحوه ارسال معاملات فصلی
برای مشاوره نحوه ارسال معاملات فصلی
قانون مالیات های مستقیم، از جمله مهم ترین قوانین مالیاتی در کشور می باشد که به بیان تکالیف و وظایف مودیان مالیاتی پرداخته است. از جمله تکالیف مالیاتی که به موجب این قانون بر عهده مودیان قرار گرفته است، ارسال صورت معاملات فصلی می باشد. ارسال گزارشات فصلی خرید و فروش مودیان به دو شیوه برخط (آنلاین) و روش غیربرخط (آفلاین) صورت می گیرد.
در صورتی که مودی از ارسال صورت معاملات فصلی در موعد مشخص شده، خودداری نماید، به پرداخت جریمه محکوم می شود. از این رو، نیاز است که کلیه مشمولان، با سامانه الکترونیکی ارسال صورت معاملات مودیان مالیاتی آشنا بوده و از زمان و مهلت ارسال صورت معاملات و نیز مراحل و نحوه آن، مطلع باشند.
به همین دلیل، در این مقاله، ابتدا؛ سامانه الکترونیکی ارسال صورت معاملات معرفی شده و مهلت ارسال صورت خرید و فروش فصلی ارائه می شود. در ادامه، روش های ارسال صورت معاملات فصلی ماده ۱۶۹ مکرر توضیح داده شده و راهنمای تصویری نحوه ارسال گزارشات فصلی با ورود به سامانه ماده 169 مکرر ارائه می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
سامانه الکترونیکی ارسال صورت معاملات فصلی مودیان مالیاتی
به موجب ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم، کلیه اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل که به موجب قانون، مکلف به ثبت نام در نظام مالیاتی می باشند، مکلفند برای انجام معاملات خود صورتحساب صادر و ضمن درج شماره اقتصادی خود و طرف معامله در قرارداد و صورت حساب، فهرست این معاملات و جزئیات آن را در سازمان امور مالیاتی کشور به ثبت رسانند.
در راستای اجرایی نمودن مفهوم دولت الکترونیک و نیز، صرفه جویی در وقت و هزینه مودیان، سازمان امور مالیاتی کشور، سامانه ای را تحت عنوان سامانه الکترونیکی ارسال صورت معاملات فصلی مودیان مالیاتی راه اندازی نموده است. به منظور ورود به این سایت، متقاضیان می بایست نشانی الکترونیکی tax.gov.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و از منوی "خدمات اصلی مالیاتی" صورت معاملات فصلی الکترونیکی را انتخاب نمایند.
سامانه ارسال صورت معاملات فصلی، به منظور ارائه خدمات الکترونیکی دستورالعمل اجرایی موضوع ماده 169 ق.م.م ایجاد گردیده و به کمک آن، مودیان مالیاتی می توانند نسبت به ثبت و ارسال اطلاعات خرید و فروش و همچنین پرداخت و دریافت بابت قراردادها، صادرات، واردات، حق العمل کاری و مدیریت پیمان، بیمه، اجاره اقدام نمایند.
مهلت ارسال صورت معاملات خرید و فروش فصلی ماده ۱۶۹ مکرر
در قسمت گذشته، به معرفی سامانه الکترونیکی ارسال صورت معاملات فصلی مودیان مالیاتی پرداخته و در این خصوص بیان نمودیم که متقاضیان به منظور ارسال گزارشات فصلی خود می بایست وارد سامانه tax.gov.ir شوند. در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی افراد، مطرح شود که مهلت ارسال صورت معاملات خرید و فروش فصلی ماده 169 مکرر تا چه زمانی می باشد؟
در خصوص مهلت و زمان ارسال گزارشات خرید و فروش، می بایست بیان نمود که بنابر اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، افراد مهلت دارند که تا چهل و پنج روز (45 روز) پس از پایان هر فصل نسبت به ارسال صورت معاملات فصلی خود اقدام نمایند. به عبارت دیگر، دوره ارسال اطلاعات و گزارشات فصلی، سه ماهه (فصلی) بوده و بعد از پایان هر فصل، افراد به مدت 45 روز مهلت دارند که این صورت معاملات خود را در سامانه به ثبت رسانند.
در صورتی که مودی از ثبت صورت معاملات فصلی در مهلت مشخص شده، خودداری نماید، به پرداخت جریمه نقدی محکوم می گردد. ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم در این خصوص، مقرر می دارد: «عدم ارائه فهرست معاملات انجام شده به سازمان امور مالیاتی کشور از طریق روش هایی که تعیین میشود مشمول جریمهای معادل یک درصد (۱ %) معاملاتی که فهرست آن ها ارائه نشده است، می باشد.»
روش های ارسال صورت معاملات فصلی ماده 169 مکرر
در خصوص این که روش های ارسال صورت معاملات فصلی ماده ۱۶۹ مکرر، به چه صورت می باشد، می بایست بیان نمود که متقاضیان می توانند به دو صورت برخط (آنلاین) و نیز غیربرخط (آفلاین) صورت معاملات فصلی خود را ارسال نمایند. به منظور آشنایی بیشتر متقاضیان، در این قسمت از مقاله، انواع این روش ها توضیح داده می شود:
روش برخط (online) ارسال صورت معاملات فصلی ماده 169 مکرر
در روش برخط (online) ارسال صورت معاملات فصلی ماده ۱۶۹ مکرر، مودیان می بایست به سامانه tax.gov.ir وارد شده و از طریق این سامانه، صورت معاملات فصلی خود را ارسال نمایند. این روش برای آن دسته از مودیانی است که در سامانه الکترونیکی ثبت نام مودیان، حداقل مرحله پیش ثبت نام و اعتبار سنجی مربوطه را پشت سر گذاشته و کد کاربری و کلمه عبور مرحله دوم را دریافت نموده باشند. برای این دسته از مودیان گرامی با ورود به سامانه، امکان ثبت هر یک از فرم های زیر را خواهند داشت:
ثبت گزارش خرید
ثبت گزارش فروش
ثبت گزارش اطلاعات پیمانکار در پیمان های بلند مدت
ثبت گزارش اطلاعات کارفرما در پیمان های بلند مدت
ثبت گزارش امتناع برای پیش از سال 1395
ثبت گزارش عرضه به مصرف کننده نهایی برای سال 1395
ثبت گزارش واردات
ثبت گزارش صادرات
ثبت گزارش حق العملکاری و مدیریت پیمان
ثبت گزارش اجاره
ثبت گزارش پیش فروش
پس از تکمیل اطلاعات هر فرم با استفاده از ثبت نهایی، اطلاعات در سیستم ثبت و تنها یک بار مجوز ویرایش پس از ثبت نهایی به ازای هر رکورد اطلاعاتی امکان پذیر می باشد. هم چنین، برای ارسال اطلاعات مربوط به خرید و فروش یا قرارداد با اشخاص خارجی؛ می بایست کد فراگیر اتباع خارجی دریافت گردد.
روش غیر برخط (offline) ارسال صورت معاملات فصلی ماده 169 مکرر
روش غیر برخط (offline): روش غیربرخط ارسال صورت معاملات فصلی، با استفاده از سیستم های رایانه ای و نیز نرم افزارهای کامپیوتری موجود در این زمینه، صورت می گیرد. مودیانی که از سیستم های رایانه ای خرید و فروش استفاده می نمایند، می توانند در سامانه اینترنتی سازمان امور مالیاتی قالب مورد نظر این سازمان را با هماهنگی متخصصین مربوطه دریافت نموده و در قالب مذکور وارد کنند. در این روش، مودی با استفاده از نرم افزار کنترلی و ارسال اطلاعات با اتصال به شبکه اینترنت مبادرت به ارسال اطلاعات به طور یک جا نموده و رسید دریافت می کند.
مراحل و نحوه ارسال صورت معاملات و گزارشات فصلی با ورود به سامانه ماده 169 مکرر
همانطور که پیش تر بیان شد، دو روش برای ارسال صورت معاملات فصلی وجود دارد که شامل روش آنلاین و آفلاین می گردد. مراحل و نحوه ارسال صورت معاملات و گزارشات فصلی با ورود به سامانه ماده 169 مکرر در روش آنلاین به این صورت است که متقاضی می بایست نشانی اینترتی سامانه معاملات فصلی به آدرس tax.gov.ir را در مرورگر خود وارد نموده و وارد صفحه اصلی این سامانه شود.
در مرحله بعدی، شخص، باید از منوی بالای سایت، بر روی گزینه، خدمات اصلی مالیاتی و سپس، صورت معاملات فصلی الکترونیک کلیک کند.
پس از آن، مودی لازم است که در صفحه نمایش داده شده، بر روی گزینه "سامانه صورت معاملات" کلیک نماید.
در صفحه مشخص شده، شخص باید، اطلاعات نام کاربری، کلمه عبور و نقش کاربری خود را وارد نموده و کد امنیتی را در قسمت مربوطه درج نماید.
پس از آن، فهرست امکانات سامانه، برای متقاضی به نمایش در می آید که وی می تواند متناسب با نوع درخواست خود، گزارش مربوطه را ارسال نماید. به طور مثال در این قسمت به نحوه ارسال صورت معاملات خرید اشاره شده که برای آن لازم است، بر روی گزینه گزارش خرید کلیک شود.
با کلیک بر این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که لازم است برای ثبت صورت معامله جدید، بر روی گزینه ایجاد کلیک شود.
در این مرحله، فرد باید مطابق اطلاعات معامله خود، سال و هم چنین، فصل معامله را درج کند و بر روی گزینه ثبت کلیک نماید.
در مرحله بعدی، داوطلب باید برای وارد نمودن جزئیات خرید، بر روی گزینه ثبت رکورد جدید کلیک نماید.
پس از آن، شخص لازم است که اطلاعات خواسته شده در فرم را وارد نموده و گزینه "ثبت" را که در قسمت پایین صفحه قرار گرفته، انتخاب نماید.
در مرحله بعد، داوطلب به صفحه ای مطابق تصویر زیر هدایت می شود که به طور خلاصه، اطلاعات وارد شده توسط متقاضی را نشان داده، که لازم است در صورت صحیح بودن اطلاعات، بر روی گزینه "تایید" که در پایین صفحه قرار گرفته، کلیک شود.
پس از اتمام عملیات مربوط به ثبت صورت معاملات، یک کد رهگیری به درخواست فرد تعلق می گیرد. ثبت گزارش فروش، واردات و صادرات و... نیز در کلیت مشابه مراحل فوق بوده و فرد می تواند با ورود به سایت سازمان امور مالیاتی و انتخاب گزینه صورت خرید و فروش فصلی الکترونیکی به صفحه ثبت گزارش معاملات مربوطه وارد شود.
علاوه بر روش فوق، می توان به شیوه آفلاین و یا غیر برخط نیز به ارسال صورت معاملات فصلی اقدام نمود. مودیانی که از سیستم های رایانه ای خرید و فروش استفاده می نمایند، می توانند در سامانه اینترنتی سازمان امور مالیاتی قالب مورد نظر این سازمان را با هماهنگی متخصصین مربوطه انتخاب نموده و گزاراشات معاملات فصلی خود را ارسال نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ارسال معاملات فصلی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه ارسال معاملات فصلی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام.بنابر اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، افراد مهلت دارند که تا چهل و پنج روز (45 روز) پس از پایان هر فصل نسبت به ارسال صورت معاملات فصلی خود اقدام نمایند که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.