برای مشاوره جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی
برای مشاوره جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی
مالیات یکی از منابع اصلی درآمد دولت محسوب می شود و عدم پرداخت آن، دولت را با خسارت های سنگینی مواجه می کند. در این راستا؛ قوانین مالیاتی متعددی به تصویب رسیده است که به موجب این قوانین، تمامی مودیان مالیاتی از جمله مودیان حقوقی مکلف به ایفا تکالیف مالیاتی در نظر گرفته شده می باشند و در غیر این صورت، مرتکب جریمه خواهند شد.
با عنایت به سنگین بود میزان مجازات جرایم مالیاتی برای اشخاص حقوقی و همچنین غیر قابل بخشش بودن بسیاری از این جرایم، تمامی مودیان مالیاتی حقوقی باید نسبت به جرایم مالیاتی و میزان و نحوه محاسبه آن آگاه بوده و همچنین، از مراحل و نحوه پرداخت این جرایم در سایت سازمان امور مالیاتی کشور آگاه باشند.
از این رو، در این مقاله، پس از پاسخ به این پرسش که جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی چیست؛ لیست و جدول جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی ۱۴۰۳ ارائه می شود. سپس، جرایم مالیاتی قابل بخشش و غیرقابل بخشش اشخاص حقوقی مورد مطالعه قرار می گیرد و بعد از آن، راجع به میزان و نحوه محاسبه جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی 1403 و همچنین مراحل و نحوه پرداخت جریمه مالیاتی اشخاص حقوقی صحبت می شود. در نهایت؛ پس از بررسی مراحل و نحوه درخواست بخشودگی جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی، جدول جرایم مالیات بر ارزش افزوده ارائه شده و در رابطه با بخشودگی و جریمه عدم ارسال و پرداخت مالیات حقوق مطالبی بیان خواهد شد.
جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی چیست
در پاسخ به این سوال که جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی چیست؛ باید بیان کرد که جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی به دسته ای از جرایم اطلاق می شود که ناشی از عدم انجام تکالیف مالیاتی شخص حقوقی می باشد. در واقع جرایم مالیاتی شامل فهرستی از تکالیف مالیاتی انجام نشده توسط مودی می باشد.
کاهش فرار مالیاتی، انجام تکالیف مالیاتی توسط مودیان و در نتیجه حفظ عدالت اجتماعی از مهم ترین اهداف وضع قوانین در حوزه جرایم مالیاتی به شمار می آید. شایسته ذکر است که وقوع جرایم مالیاتی برای شخص حقوقی منجر به محرومیت از استفاده از تسهیلات و معافیت های مالیاتی برای آن شخص خواهد شد.
جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی می تواند حاصل از عدم پرداخت مالیات، کتمان درآمد و دارایی شخص حقوقی، عدم ارسال اظهارنامه در موعد مقرر، درج اطلاعات نادرست در اظهارنامه، عدم ارسال دفاتر قانونی، حساب سود و زیان و ترازنامه و... باشد. لازم به ذکر است که جرایم مالیاتی انواع مختلفی دارد که در قسمت های بعدی مقاله راجع به آن صحبت خواهد شد.
لیست و جدول جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی ۱۴۰۳
همانطور که در قسمت پیشین مقاله گفته شد؛ جرایم مالیاتی انواع مختلفی دارد. از این رو، در این بخش از مقاله، لیست و جدول جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی ۱۴۰۳ ارائه می شود. مطابق جدول ارائه شده، جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی 1403 به شرح ذیل می باشد:
ردیف | جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی | توضیحات |
1 | عدم پرداخت مالیات در مهلت مقرر | چنانچه مودی در مهلت مقرر قانونی مالیات متعلقه را پرداخت ننماید؛ باید میزان 2.5 درصد از مالیات را به ازای هر ماه تاخیر پرداخت نماید. |
2 | عدم پرداخت مالیات حقوق | در صورتی که شخص حقوقی مالیات حقوق کارمندان و کارگران خود را در مهلت مقرر پرداخت ننماید؛ موظف به پرداخت 10 درصد از این مبلغ به عنوان جریمه می باشد. همچنین به ازای هر ماه تاخیر، جریمه ای معادل 2.5 درصد از همین مبلغ به ازای هر ماه در نظر گرفته شده است. |
3 | عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی | چنانجه مودی حقوقی در مهلت مقرر قانونی نسبت به ارسال اظهارنامه اقدام ننماید، مشمول پرداخت 30 درصد جریمه غیر قابل بخشش خواهد شد. |
4 | عدم ارائه دفاتر قانونی، حساب سود و زیان و ترازنامه | در صورت عدم ارائه این مدارک به سازمان امور مالیاتی، مودی حقوقی مشمول پرداخت 20 درصد از مالیات محاسبه شده به عنوان جریمه خواهد شد. |
5 | عدم پلمپ دفاتر قانونی | پلمپ دفاتر قانونی به معنای شماره گذاری صفحات دفاتر، درج مهر اداره ثبت شرکت ها و قید شماره ثبت شرکت در دفاتر می باشد. اشخاص حقوقی موظفند هر سال دفاتر قانونی را پلمپ نمایند در غیر این صورت مشمول پرداخت 20 درصد از مبلغ مالیات به عنوان جریمه خواهند شد. |
6 | کتمان درآمد و ابراز هزینه های غیر واقعی در اظهارنامه | در این صورت شخص حقوقی مشمول جریمه ای معادل 30 درصد مالیات متعلقه خواهد شد. |
7 | عدم ارسال لیست دریافت کنندگان حقوق | چنانچه مدیران اشخاص حقوقی لیست کارمندان را به موقع تحویل ندهند مشمول پرداخت 2 درصد از حقوق کارمندان به عنوان جریمه خواهند شد. |
8 | عدم ارسال فهرست قرارداد های پیمانکاری و معاملات فصلی | در صورت عدم ارسال این صورت حساب، شخص حقوقی مشمول پرداخت 1 درصد از مبلغ کل قرارداد به عنوان جریمه می شود. |
9 | عدم صدور صورتحساب الکترونیک | شخص حقوقی در صورت عدم صدور صورتحساب الکترونیک در سامانه مودیان مشمول جریمه ای معادل 10 درصد از مجموع فروش انجام شده بدون صورتحساب و یا مبلغ 2 میلیون تومان هر کدام که بیشتر باشد خواهد شد. |
10 | جریمه مالیات بر ارزش افزوده | جریمه عدم ارسال مالیات بر ارزش افزوده، جریمه عدم ثبت نام در موقع در نظام ارزش افزوده، جریمه عدم ارائه دفاتر یا اسناد و مدارک به مامورین رسیدگی کننده ارزش افزوده از جمله جرایم حوزه مالیات بر ارزش افزوده به شمار می آید. |
11 | جریمه تخلف مدیر یا مدیران تصفیه در مورد تقسیم دارایی شخص حقوقی قبل از تصفیه امور مالیاتی شخص حقوقی یا قبل از سپردن تامین | میزان جریمه مالیاتی مدیران تصفیه معادل 20 درصد مالیات متعلق می باشد. این جریمه از مدیر یا مدیران تصفیه وصول می شود. |
12 | جریمه عدم استفاده از صندوق مکانیزه فروش | میزان این جریمه 2 درصد مبلغ فروش می باشد. |
قانون مالیات های مستقیم به بیان جرایم مالیاتی مودیان مالیاتی اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخته است که جرائم مذکور، در این مقاله به صورت یک لیست و جدول ارائه شده است. گفتنی است برخی از این جرایم قابل بخشش و برخی دیگر غیر قابل بخشش می باشند که در ادامه راجع به این جرایم به تفکیک صحبت می شود.
جرایم غیر قابل بخشش مالیاتی اشخاص حقوقی
به طور کلی، جرائم مالیاتی اشخاص حقوقی به دو دسته جرایم قابل بخشش مالیاتی و جرایم غیر قابل بخشش مالیاتی تقسیم می شود. در این بخش از مقاله، جرایم غیر قابل بخشش مالیاتی اشخاص حقوقی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. جرایم غیر قابل بخشش مالیاتی اشخاص حقوقی به شرح ذیل می باشد:
جریمه عدم تکمیل و ارسال تمام اظهارنامه های مالیاتی
جریمه اعلام درآمد غیرواقعی در صورتی که اختلاف آن با درآمد واقعی، بیشتر از 15٪ باشد.
جریمه پنهان کردن درآمد واقعی و هزینه های غیرواقعی
جریمه تبانی کردن با مشتریان در ایجاد ارقام اشتباه داخل فاکتور
مستفاد از ماده 192 قانون مالیات های مستقیم، در کلیه مواردی که مودی یا نماینده او که به موجب قانون از بابت پرداخت مالیات مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی است، چنانچه نسبت به تسلیم آن در موعد مقرر اقدام نکند، مشمول جریمه غیرقابل بخشودگی معادل سی درصد (30%) مالیات متعلق برای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون و ده درصد (10%) مالیات متعلق برای سایر مودیان می باشد. شایسته ذکر است در رابطه با درآمدهای کتمان شده در اظهارنامه های تسلیمی و یا هزینه های غیر واقعی نیز همین قاعده جاری است.
جرایم مالیاتی قابل بخشش اشخاص حقوقی
همانطور که گفته شد؛ جرائم مالیاتی اشخاص حقوقی به دو دسته جرایم قابل بخشش مالیاتی و جرایم غیرقابل بخشش مالیاتی تقسیم می شود. در قسمت پیشین مقاله، جرایم غیر قابل بخشش مالیاتی اشخاص حقوقی مورد بررسی قرار گرفت و اکنون در این بخش از مقاله، راجع به جرایم مالیاتی قابل بخشش اشخاص حقوقی صحبت می شود.
مطابق ماده 191 قانون مالیات های مستقیم، تمام یا قسمتی از جرایم مقرر در این قانون بنا به درخواست مودی با توجه به دلایل ابرازی مبنی بر خارج از اختیار بودن عدم انجام تکالیف مقرر و با در نظر گرفتن سوابق مالیاتی و خوش حسابی مودی به تشخیص و موافقت سازمان امور مالیاتی کشور قابل بخشوده شدن می باشد.
مستفاد از ماده فوق الذکر، تمامی جرائم مالیاتی اشخاص حقوقی قابل بخشش می باشند؛ مگر آنکه قانون آن ها را غیر قابل بخشش اعلام کرده باشد. در واقع به غیر از جرایم غیر قابل بخشش بیان شده در قسمت قبلی این مقاله، سایر جرایم مالیاتی، قال بخشش محسوب می شود.
میزان و نحوه محاسبه جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی 1403
در قسمت های پیشین مقاله؛ انواع جرایم مالیاتی برای اشخاص حقوقی معرفی و راجع به آن توضیحاتی ارائه شد، اما یکی از پرسش های پر اهمیتی که برای بسیاری از مدیران اشخاص حقوقی مطرح می شود، آن است که میزان جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی چقدر است و این جرایم به چه صورت محاسبه می شوند؟
از همین رو، در این بخش از مقاله، میزان و نحوه محاسبه جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی 1403 مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. به طور کلی؛ میزان جریمه مالیاتی در هریک از انواع جرایم مالیاتی متفاوت است. میزان جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی ۱۴۰۳ به شرح ذیل می باشد:
جریمه عدم پرداخت مالیات در مهلت مقرر به میزان 2.5 درصد ارزش مالیات به ازای هر ماه تاخیر می باشد.
جریمه مالیات بر عملکرد به میزان 2.5 درصد ارزش مالیات به ازای هر ماه تاخیر می باشد.
جریمه عدم ارسال اظهارنامه به میزان 30 درصد میزان مالیات می باشد.
جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیک برای اشخاص حقوقی معادل 10 درصد از مجموع فروش انجام شده بدون صورتحساب و یا مبلغ 2 میلیون تومان هر کدام که بیشتر باشد در نظر گرفته شده است.
جریمه عدم استفاده از صندوق مکانیزه فروش معادل 2 درصد مبلغ فروش در نظر گرفته شده است.
جریمه عدم ارسال فهرست قراردادهای پیمانکاری و معاملات فصلی معادل 1 درصد از مبلغ کل قرارداد می باشد.
جریمه کتمان درآمد و ابراز هزینه های غیر واقعی در اظهارنامه معادل 30 درصد مالیات متعلقه در نظر گرفته شده است.
جریمه عدم پلمپ دفاتر قانونی معادل 20 درصد از مبلغ مالیات می باشد.
جریمه عدم ارائه دفاتر قانونی، حساب سود و زیان و ترازنامه معادل 20 درصد مالیات محاسبه شده می باشد.
جریمه مدیران شرکت ها در زمان عدم ارائه اظهارنامه در زمان مقرر، معادل 2 درصد و همچنین 1 درصد سرمایه پرداخت شده در زمان انحلال می باشد.
جریمه عدم ارسال لیست دریافت کنندگان حقوق معادل 2 درصد از حقوق کارمندان در نظر گرفته شده است.
محاسبه جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی بر اساس نوع جریمه و میزان آن محاسبه می شود. به عنوان مثال جریمه عدم پلمپ دفاتر قانونی معادل 20 درصد مبلغ مالیات می باشد. در این صورت، لازم است مودی ابتدا از مبلغ مالیات مطلع شود و سپس 20 درصد از این مبلغ را به عنوان جریمه پرداخت نماید. لازم به ذکر است نرخ و میزان هر یک از جریمه های مذکور در قانون مالیات های مستقیم بیان شده است.
مراحل و نحوه پرداخت جریمه مالیاتی اشخاص حقوقی
چالشی که برای بسیاری از مودیان مشمول جریمه مالیاتی مطرح می شود؛ این است که مراحل و نحوه پرداخت جریمه مالیاتی اشخاص حقوقی به چه صورت است؟ از همین رو، در ادامه، این موضوع مورد مطالعه قرار می گیرد. به طور کلی، مشمولان جریمه مالیاتی می توانند بدون مراجعه حضوری و به صورت اینترنتی نسبت به پرداخت جریمه مالیاتی اقدام نمایند.
به طور کلی؛ مراحل و نحوه پرداخت جریمه مالیاتی اشخاص حقوقی به این صورت است که مدیران اشخاص حقوقی به منظور پرداخت جریمه مالیاتی شخص حقوقی لازم است به سامانه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی tax.gov.ir مراجعه نمایند. با مراجعه به این سامانه صفحه ای همانند تصویر ذیل ارائه می شود که شخص می بایست از قسمت بالای صفحه گزینه سایر خدمات مالیاتی را انتخاب نماید.
پس از انتخاب گزینه سایر خدمات مالیاتی می بایست گزینه پرداخت الکترونیک مالیات انتخاب شود.
پس از انتخاب این گزینه؛ صفحه ای مانند تصویر زیر نمایش داده می شود. در این صفحه لازم است بر قسمت سامانه پرداخت الکترونیک مالیات کلیک شود.
در این صفحه، شخص می بایست نام کاربری، کلمه عبور و کد امنیتی را وارد نماید.
پس از انجام مراحل فوق الذکر، شخص مودی وارد حساب کاربری خود شده و می تواند از قسمت صدور قبض جدید نسبت به پرداخت آنلاین جریمه مالیاتی متعلق قدام نماید. شایسته ذکر است پرداخت مالیات، استعلام ممنوع الخروجی و... از امکانات دیگر سامانه مذکور می باشد.
مراحل و نحوه درخواست بخشودگی جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی
دولت هر ساله به مناسبت های مختلف مانند دهه فجر و... برخی از مودیان را مشمول بخشودگی مالیاتی می کند. موارد بخشودگی مالیاتی در قالب بخشنامه ای توسط دولت ابلاغ می گردد. مودیانی که مشمول بخشودگی مالیاتی می شوند؛ می توانند پس از تهیه مدارک و مستندات لازم، درخواست بخشودگی مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی تقدیم نمایند.
بخشودگی جرایم مالیاتی هم برای اشخاص حقیقی و هم اشخاص حقوقی واجد شرایط امکان پذیر می باشد، اما ثبت درخواست آن مستلزم انجام مراحلی است. از این رو، در ادامه مراحل و نحوه درخواست بخشودگی جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی مورد مطالعه قرار می گیرد.
مراحل و نحوه درخواست بخشودگی جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی به این صورت است که مدیران شخص حقوقی، ابتدا لازم است درخواست بخشودگی مالیاتی شخص حقوقی را به سازمان امور مالیاتی تقدیم نمایند. سپس، این اشخاص می بایست مدارک و مستندات لازم را مبنی بر اثبات عدم قصور در انجام تکالیف مالیاتی به سازمان مذکور ارائه دهند. در نهایت، در صورت خوش حساب بودن شخص حقوقی مودی و همچنین موافقت سازمان امور مالیاتی با بخشودگی، شخص حقوقی مشمول بخشودگی مالیاتی خواهد شد.
جدول جرایم مالیات بر ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده یکی انواع مالیات های غیر مستقیم محسوب می شود. این مالیات توسط مصرف کننده و در هنگام خرید کالا به فروشنده پرداخت می شود و فروشنده محصول مکلف است مالیات دریافتی را در موعد مقرر به سازمان امور مالیاتی پرداخت نماید. مالیات بر ارزش افزوده شامل جرایم متعددی می شود؛ لذا در ادامه، جدول جرایم مالیات بر ارزش افزوده ارائه می شود.
ردیف | جرایم مالیات بر ارزش افزوده | میزان جرایم مالیات بر ارزش افزوده |
1 | عدم ارسال اظهارنامه در موعد مقرر | 75 درصد از مالیات معوقه |
2 | عدم صدور صورتحساب | 1 برابر مالیات معوقه |
3 | عدم ارائه دفاتر یا اسناد و مدارک به مامورین رسیدگی کننده مالیات بر ارزش افزوده | 25 درصد مالیات متعلقه |
5 | درج اطلاعات نادرست در صورتحساب | 25 درصد مالیات متعلقه |
6 | عدم تسلیم اظهارنامه بعد از تاریخ ثبت نام یا شناسایی | 50 درصد مالیات متعلقه |
مطابق قانون مالیات بر ارزش افزوده، مودیان مکلفند مالیات و عوارض فروش موضوع این قانون را از خریدار یا کارفرما وصول کنند و پس از کسر مالیات و عوارض پرداختی، مطابق مقررات به حساب سازمان واریز نمایند. همچنین؛ مالیات بر ارزش افزوده لازم است در دوره های سه ماهه پرداخت شود.
بخشودگی و جریمه عدم ارسال و پرداخت مالیات حقوق
در قسمت های پیشین مقاله، جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی مورد مطالعه قرار گرفت و به تفصیل راجع به میزان، نحوه محاسبه و مراحل و نحوه درخواست بخشودگی جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی صحبت شد. اکنون در بخش پایانی مقاله، بخشودگی و جریمه عدم ارسال و پرداخت مالیات حقوق مورد بررسی قرار می گیرد.
کارفرمایان موظفند مبلغ مالیات را از حقوق کارمندان و کارکنان خود کسر و به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند. این قسم از مالیات، مالیات تکلیفی حقوق نام دارد و عدم پرداخت آن منجر به جرایم مالیاتی می شود. لازم به ذکر است که جریمه عدم ارسال و پرداخت مالیات حقوق در مواردی مشمول بخشودگی نیز می شود.
عدم پرداخت مالیات حقوق منجر به جریمه ای معادل 10 درصد مبلغ مالیات متعلقه و 2.5 درصد مبلغ به ازای هر ماه تاخیر می باشد. همچنین در رابطه با بخشودگی جریمه عدم ارسال و پرداخت مالیات حقوق باید بیان کرد که جریمه عدم ارسال و پرداخت مالیات حقوق مشمول جریمه نخواهد شد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از جرایم مالیاتی اشخاص حقوقی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. جریمه مالیات بر عملکرد به میزان 2.5 درصد ارزش مالیات به ازای هر ماه تاخیر می باشد.