برای مشاوره نحوه ثبت پته گمرکی
برای مشاوره نحوه ثبت پته گمرکی
از جمله روش های که به کمک آن می توان کالا را از گمرک ترخیص نمود؛ استفاده از پته گمرکی می باشد. ترخیص کالا با استفاد از پته گمرکی، در جایی کاربرد دارد که کالا ثبت سفارش نشده باشد. با این حال؛ توجه به این نکته ضروری است که ترخیص کالا، با استفاده از پته گمرکی، برای همه محصولات و کالاها نبوده و شخص تنها می تواند از آن برای خروج کالاهایی خاص استفاده نماید.
از آن جایی که در طی چند سال گذشته، سوء استفاده از ترخیص کالا با پته گمرکی به خصوص در حمل و نقل هوایی، افزایش یافته و اغلب تخلفات صورت گرفته نیز، به دلیل عدم ثبت اطلاعات صحیح کالا بوده، در حال حاضر، در فرآیند بازرسی و ترخیص پته های گمرکی سخت گیری هایی اعمال می شود که این امر، به نوبه خود، بر اهمیت اطلاع از نحوه ثبت پته گمرکی و سامانه آن و شماره پیامک استعلام می افزاید.
از این رو، در این مقاله، به این سوال که پته گمرکی چیست و برای چه کالاهایی استفاده می شود؛ پاسخ داده و ارزش و حجم کالا برای صدور پته گمرکی بیان می شود. در ادامه، سامانه و نیز نحوه و مراحل ثبت پته گمرکی بیان شده و نمونه آن آورده می شود. در نهایت، استعلام شماره پته گمرکی و پیامک آن و تفاوت پته گمرکی و برگه سبز گمرکی و نیز شماره پیامک استعلام پته گمرکی ارائه می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
پته گمرکی چیست
در پاسخ به این سوال که معنی پته گمرکی چیست؛ می توان بیان نمود که پته در لغت، به معنی پروانه و جواز می باشد و در اصطلاح و حقوق گمرکی به سندی گفته می شود که گمرک به محض خروج، جهت رهگیری محموله به کلیه ذی نفعان از جمله راننده، صاحب کالا، انبار مقصد، نیروهای انتظامی و مراجع قیمت گذاری و بررسی قیمت کالا ارائه می دهد. هم چنین، برای ترخیص این گونه کالاها نیاز به ارائه اظهارنامه و کارت بازرگانی نمی باشد.
در این سند کلیه اطلاعات مربوط به کالا اعم از وزن، تعداد، شماره کانتینر، کد بین المللی کالا، شرح کالا، برند، مارک، کشور سازنده و.. و هم چنین، ارزش کالا، عوارض دریافتی، مجوزهای دریافتی از سازمان های همجوار، انبار مقصد، مسیر تردد، اطلاعات راننده و حامل موجود می باشد.
استفاده از پته گمرکی، برای خروج کالا از گمرک، یکی از سریع ترین روش های ترخیص کالا محسوب می شود؛ به طوری که پس از اخذ قبض انبار و انجام مراحل لازم برای صدور پته؛ کالا ظرف چند ساعت از گمرک ترخیص می گردد و مشتری می تواند آن را دریافت نماید. در حال حاضر، پته گمرکی به دو نوع پته مسافری و پته تجاری تقسیم بندی می شود.
هم چنین، به استناد ماده 117 قانون امور گمرکی، مصوب سال 1390؛ پته گمرکی جزو اسناد مثبته گمرکی است که در موارد احتمالی قاچاق می توان به آن استناد نمود. توجه به این نکته ضروری است که گمرک ها موظفند کلیه پته ها، اظهارنامه ها و سایر اسناد گمرکی مربوط به ترخیص کالا را پس از امضاء پته یا پروانه، حداقل یک بار از نظر اجرای صحیح مقررات و این که وجوه گمرکی متعلقه به طور صحیح و کامل طبق مقررات وصول شده است، قبل از شمول مرور زمان، مورد بازبینی قرار دهند.
برای چه کالاهایی از پته گمرکی استفاده می شود
در قسمت گذشته، به سوال پته گمرکی چیست؛ پاسخ داده و در این خصوص، بیان نمودیم که پته گمرکی، اجازه نامه ای است که به کمک آن، می توان کالا را بدون ثبت سفارش، از گمرک خارج یا وارد نمود. در این میان، یکی از سوالات متدوالی که در خصوص این جواز، مطرح می شود این است که برای چه کالاهایی از پته گمرکی استفاده می شود؟
به منظور پاسخ به این سوال می توان به بند ب ماده 40 قانون امور گمرکی مراجعه نمود. مطابق با این ماده، کالاهای مسافری، هدیه و سوغات و همچنین نمونه های تجاری به تشخیص گمرک و کالاهای مشمول بندهای (الف)، (ح)، (خ)، (د)، (ص) و (ع) ماده (۱۱۹) این قانون با صدور پته گمرکی، قابل ترخیص است.» کالاهای قابل ترخیص بر اساس ماده 119 قانون امور گمرکی عبارتند از:
کالاهای مورد استفاده متعلق به روسای کشورهای خارجی و همراهان آن ها؛ لوازم خانه و لوازم شخصی ایرانیان مقیم خارج که مدت اقامت آنان در خارج یک سال یا بیشتر باشد و لوازم خانه و اشیاء اتباع خارجی دارای اجازه اقامت که به ایران وارد می شوند؛ آلات و ابزاردستی اعم از برقی و غیربرقی مربوط به کار یا حرفه ایرانیان شاغل در خارج و خارجیانی که به ایران می آیند؛ لوازم شخصی، لوازم خانه و آلات و ابزار کار دستی ایرانیان مقیم خارج که فوت می شوند؛ سوخت و روغن مصرفی وسایل نقلیه به میزان متعارف در ورود و خروج از کشور و کالانما (کاتولوگ)، دفترک (بروشور)، تقویم، لوح های فشرده تبلیغاتی، کتابچه حاوی مشخصات فنی و تجاری کالا، اسناد مربوط به حمل کالا، نقشه های فنی فاقد جنبه تجاری.
ارزش و حجم کالا برای صدور پته گمرکی
در قسمت های پیشین مقاله، توضیحات جامع و کاملی در خصوص چیستی و ماهیت پته گمرکی ارائه گردید و توضیح داده شده که برای چه کالاهایی از پته گمرکی استفاده نمود. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به توضیح ارزش و حجم کالا برای صدور پته گمرکی پرداخته و جزئیات آن را بیان نماییم.
مقدار، حجم، میزان، تعداد و ارزش کالای وارد شده برای صدور پته گمرکی، می بایست در حد نمونه باشد. این امر، به این معنی است که کالای مدنظر، در زمان ترخیص؛ از نظر ارزش و مقدار به حدی باشد که حالت تجاری پیدا نکند. کالاهایی که از نظر ارزش و حجم جنبه تجاری نداشته باشند و صرفا جهت مصرف در واحدهای تولیدی مورد استفاده قرار بگیرند، با تایید گمرک و گرفتن مجوزهای لازمه، برای آن ها، پته گمرکی صادر می شود.
توجه به این نکته ضروری است که کالاهایی که در گمرک غیرتجاری تشخیص داده می شوند، نیازی به ثبت اظهارنامه گمرکی و ارائه کارت بازرگانی ندارند. هم چنین، اشخاص عادی می توانند به شرط ممنوع و تجاری نبودن کالاهای با ارزش کمتر از هزار دلار و نیز، شرکت های تولیدی و دانش بنیان، تا سقف دو هزار دلار، ترخیص بدون کارت بازرگانی داشته باشند. علاوه بر این، متقاضیان می توانند تا سقف دو هزار دلار و بدون ثبت سفارش نیز اقدام به ترخیص قطعات یدکی ماشین آلات نمایند.
سامانه ثبت پته گمرکی
در توضیح این که سامانه ثبت پته گمرکی چه می باشد، می بایست بیان نمود که متقاضیان به منظور ثبت این مجوز، می بایست به سامانه جامع مدیریت کالا و خدمات پس از ترخیص به نشانی اینترنتی pcm.irica.ir مراجعه نمایند. سامانه ثبت پته گمرکی یا سامانه جامع مدیریت کالا و خدمات پس از ترخیص، در راستای پیگیری کالا در مسیر و مقصد با ایجاد شناسه انبار به وجود آمده است.
متقاضیان به منظور ورود به این سامانه، می بایست ابتدا، در آن ثبت نام نموده و حساب کاربری تشکیل دهند. پس از ثبت در این سامانه، متقاضی می تواند با نام کاربری و کلمه عبور خود به این سایت وارد شود. از جمله امکانات و خدماتی که در این سامانه، در خصوص پته گمرکی ارائه می شود؛ که از جمله آن می توان به ورود پته و گزارش های پته های ورودی و خروجی در سایت pcm.irica.ir اشاره نمود.
هم چنین، مشاهده موجودی انبار بر اساس پته مرجع و قبض انبار، اعلام عدم پذیرش پته گمرکی، تسهیل ورود کالا در مسیرهای سبز و امکان اظهار قبل از ورود و حمل یک سره، تسهیل انجام تشریفات گمرکی برای تولیدی های مستقر در مناطق آزاد و ویژه و... از دیگر امکانات و خدمات سامانه ثبت پته گمرکی می باشد.
مراحل و نحوه ثبت پته در سامانه
همانطور که پیش تر بیان نمودیم، سامانه ثبت پته گمرکی، در واقع همان سایت جامع مدیریت کالا و خدمات پس از ترخیص به آدرس pcm.irica.ir می باشد. از آن جایی که ممکن است، برخی افراد با مراحل و نحوه ثبت پته در این سامانه آشنایی نداشته باشند، این قسمت از مقاله، به بیان مراحل و نحوه ثبت پته در سامانه اختصاص داده شده است.
به منظور ثبت پته بدون ارائه کارت بازرگانی هوشمند، متقاضی می بایست سایت جامع مدیریت کالا و خدمات پس از ترخیص به آدرس pcm.irica.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و پس از درج، نام کاربری، کلمه عبور و تصویر کد امنیتی، به حساب کاربری خود در سامانه وارد شود.
پس از آن، متقاضی می بایست گزینه ی مسئول انبار و سپس ورود پته را انتخاب نموده و پس از درج شماره پته، گزینه بارگذاری را انتخاب کند.
در ادامه، متقاضی می بایست اطلاعات موردنیاز را در این قسمت وارد نموده و گزینه ثبت را انتخاب کند.
توجه به این نکته ضروری است که وزن پته در هنگام ثبت قابل تغییر خواهد بود و بر اساس وزن وارد شده در انبار فرد ثبت خواهد شد. هم چنین، برای ثبت پته باید کد ملی صاحب کالا که سند گمرکی به نام او می باشد؛ می بایست در این قسمت وارد شود. پس از خروج کالا از گمرک اطلاعات پته گمرکی در اختیار کلیه ذینفعان از جمله صاحب کالا، راننده، انبار مقصد، نیروهای امنیتی و... قرار می گیرد.
نمونه پته گمرکی
همانطور که پیش تر اشاره گردید، در پته گمرکی، کلیه اطلاعات مربوط به کالا اعم از وزن، تعداد، شماره کانتینر، کد بین المللی کالا، شرح کالا، برند، مارک، کشور سازنده و.. و هم چنین، ارزش کالا، عوارض دریافتی، مجوزهای دریافتی از سازمان های همجوار، انبار مقصد، مسیر تردد، اطلاعات راننده و حامل ثبت می می شود. به منظور آشنایی بیشتر متقاضیان، در قسمت زیر، یک نمونه پته گمرکی آورده شده است.
تصویر فوق، یک نمونه پته گمرکی می باشد که قسمت مشخص شده در زیر بارکد؛ شماره پته می باشد که این شماره باید در سامانه جامع مدیریت کالا و خدمات پس از ترخیص ثبت شود. ذکر این نکته حائز اهمیت است که انباردار می تواند از طریق کارتابل کاری خود در سامانه مدیریت کالا و خدمات پس از ترخیص و همچنین شماره پته ارسال شده در پیامک نسبت به مشاهده اطلاعات حامل های در راه اقدام نماید.
استعلام شماره پته گمرکی
یکی از سوالات متداولی که در زمینه پته گمرکی برای متقاضیان مطرح می شود؛ این است که آیا امکان استعلام شماره پته گمرکی امکان پذیر می باشد، یا خیر و اگر پاسخ به این پرسش مثبت است، مراحل و نحوه این امر، به چه صورت می باشد؟ در پاسخ به این پرسش، می بایست بیان نمود که بله، امکان استعلام شماره پته گمرکی امکان پذیر می باشد.
متقاضیان به منظور استعلام شماره پته گمرکی و نیز مشاهده گزارش پته های که ورود و خروج شده می بایست به سامانه pcm.irica.ir مطابق با راهنمای قید شده در قسمت های قبل وارد شده و گزینه گزارش پته های ورودی و خروجی را انتخاب نمایند.
پس از آن، فهرست پته های گمرکی برای متقاضی نمایش داده می شود و وی می تواند شماره آن ها و نیز، تاریخ ورود و خروج را مشاهده نماید. علاوه بر روش فوق، مشاهده اطلاعات پته از طریق ارائه کد رهگیری با مراجعه سامانه پنجره واحد تجار فرامرزی نیز امکان پذیر می باشد. توجه به این نتکه ضروری است که در حال حاضر، شماره پیامک استعلام پته گمرکی غیرفعال است و استعلام از طریق سامانه صورت می گیرد.
تفاوت پته گمرکی و برگه سبز گمرکی
کلیه افرادی که در زمینه واردات و صادرات کالا فعال می باشند، می بایست برای اخذ مجوزهای لازم در این زمینه اقدام نموده و مدارکی را به گمرک تحویل نمایند. از جمله این مدارک برگ سبز گمرکی می باشد که با پته گمرکی متفاوت است. در توضیح تفاوت پته گمرکی و برگه سبز گمرکی می توان بیان نمود که؛
برگه سبز گمرکی، پروانه یا مجوز ورود گمرکی کالای تجاری به گمرک ایران بوده، اما پته گمرکی، پروانه یا مجوز ترخیص گمرکی برای کالای غیرتجاری است. هم چنین، تفاوت دیگر، پته گمرکی و برگه سبز گمرکی در این است که برای ترخیص کالا از طریق پته، نیازی به ثبت سفارش و یا اظهارنامه گمرکی نمی باشد، اما ترخیص کالا از طریق برگ سبز، نیازمند تنظیم اظهارنامه گمرکی می باشد. هم چنین، ترخیص کالا با پته گمرکی، بسیار آسان تر از ترخیص کالا با برگه سبز گمرکی می باشد.
وجود کارت بازرگانی مزایایی دارد؛ از جمله آن که با دارا بودن کارت بازرگانی می توان برند یا علامت تجاری را به صورت لاتین ثبت کرد که این موضوع باعث شناخته شدن محصول در دنیا می شود. همچنین وجود این کارت موجب سهولت در واردات و صادرات کالا می شود که به منظور کسب اطلاعات بیشتر مالعه مقاله زیر توصیه می شود.
شماره پیامک استعلام پته گمرکی
در قسمت های پیشین مقاله به توضیح پته گمرکی چیست و برای چه کالاهایی استفاده می شود، پرداخته شد و بیان شد که سامانه و مراحل و نحوه ثبت پته به چه صورت می باشد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح شماره پیامک استعلام پته گمرکی بپردازیم.
در بیان این که آیا شماره پیامکی جهت استعلام پته گمرکی وجود دارد یا خیر؛ می بایست بیان نمود که تاکنون شماره پیامکی که از طریق آن بتوان نسبت به استعلام پته گمرکی اقدام نمود، راه اندازی نشده است. به محض ایجاد شماره پیامک استعلام پته گمرکی، اطلاع رسانی در این مقاله انجام شده و شماره پیامک ارائه می گردد.
بنابر این، در حال حاضر متقاضیان می توانند به طرق دیگر، از قبیل مراجعه به سامانه pcm.irica.ir و نیز سامانه پنجره واحد تجار فرامرزی نسبت به استعلام شماره پته گمرکی اقدام نمایند که نحوه و مراحل آن در قسمت های پیشین مقاله به طور مفصل توضیح داده شد. علاقمندان جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سند دوزبلاغ می توانند به مطالعه مقاله زیر اقدام نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ثبت پته گمرکی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه ثبت پته گمرکی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.