برای مشاوره مراحل اخذ گواهی شرکت دانش بنیان
برای مشاوره مراحل اخذ گواهی شرکت دانش بنیان
به ثبت رساندن شرکت دانش بنیان مزایای متعددی به همراه دارد. معافیت های مالیاتی، معافیت از پرداخت عوارض گمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی، اخذ تسهیلات و همچنین ایجاد اولویت برای شرکت در مناقصات از جمله مزایای به ثبت رساندن این شرکت محسوب می شود.
متقاضیان به منظور ثبت شرکت دانش بنیان مکلف به اخذ گواهی دانش بنیان می باشند. از همین رو؛ تمامی اشخاصی که قصد اخذ گواهی دانش بنیان و ثبت این شرکت را دارند؛ باید به طور کامل، با زمان اخذ گواهی شرکت دانش بنیان و همچنین شرایط، مدارک و مراحل و نحوه دریافت آن آشنا باشند.
از این رو، در این مقاله، ابتدا به این پرسش پاسخ داده می شود که گواهی دانش بنیان چیست. سپس شرایط، مدارک و همچنین زمان اخذ گواهی شرکت دانش بنیان مورد بررسی قرار می گیرد و بعد از آن؛ راجع به مراحل و نحوه اخذ گواهی دانش بنیان صحبت می شود. در نهایت؛ در قسمت پایانی مقاله، استعلام گواهی دانش بنیان مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
گواهی دانش بنیان چیست
در پاسخ به این پرسش که گواهی دانش بنیان چیست؛ باید بیان کرد گواهی دانش بنیان به گواهی گفته می شود که شرکت ها به منظور دانش بنیان شدن مکلف به اخذ آن می باشند. در واقع نهادها و مجموعه هایی که تبدیل به شرکت شده اند؛ بدون دریافت گواهی دانش بنیان نمی توانند در حوزه شرکت های دانش بنیان قرار بگیرند.
مطابق قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری و اختراعات، شركت ها و موسسات دانش بنیان شركت یا موسسه خصوصی یا تعاونی است كه به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و كاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید كالا و خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط تشكیل می شود.
شرکت های دانش بنیان در زمینه های مختلفی از جمله انجام تحقیقات کاربردی، ارائه خدمات مشاوره ای و تخصصی، تولید محصولات و توسعه فناوری، ایجاد مراکزی برای رشد و خدمات ایجاد و توسعه کسب و کار، اجرای طرح های توسعه کارآفرینی، ارائه خدمات نظارتی بر تحقیقات پژوهشی، اجرایی و مشاوره ای به فعالیت می پردازند.
شرایط لازم برای اخذ گواهی شرکت دانش بنیان
اخذ گواهی شرکت دانش بنیان مستلزم وجود شرایط، تهیه مدارک و انجام مراحلی است که به منظور آشنایی متقاضیان، در این بخش از مقاله؛ شرایط لازم برای اخذ گواهی شرکت دانش بنیان مورد بررسی قرار می گیرد. شرایط عمومی لازم برای اخذ گواهی شرکت دانش بنیان به شرح ذیل می باشد: (شایسته ذکر است حداقل دو سوم اعضای هیئت مدیره شرکت باید حداقل دو مورد از شرایط ذیل را داشته باشند.)
حداقل مدرک کارشناسی
حداقل یک سال سابقه فعالیت کاری یا علمی در حوزه فعالیت شرکت و یا سابقه مدیریتی
حداقل یک اختراع ثبت شده ارزیابی شده داخلی یا یک ثبت اختراع بین المللی مرتبط با حوزه کاری شرکت
سابقه بیمه پرداختی برای حداقل ۳ نفر از کارکنان تمام وقت شرکت، حداقل ۶ ماه باشد.
حداقل نیمی از درآمد شرکت در یک سال مالی گذشته شرکت، ناشی از فروش فناوری، کالا و یا خدمات دانش بنیان آن شرکت از طریق قرارداد باشد.
علاوه بر موارد مذکور، متقاضیان به منظور اخذ گواهی شرکت دانش بنیان و به ثبت رساندن این شرکت باید هزینه هایی را پرداخت نمایند که این هزینه ها بسته به نوع شرکت و فعالیت آن متغیر می باشد. لازم به ذکر است که تاییدیه شرکت های دانش بنیان تازه تاسیس تنها برای یک سال معتبر است و برای یک دوره یک ساله دیگر نیز قابل تمدید می باشد. همچنین؛ شرکت های متقاضی دانش بنیان شدن شدن در یکی از دسته های مذکور قرار می گیرند: 1- شرکت های تولید کننده محصولات دانش بنیان 2- شرکت های تحقیق و توسعه و خدمات مهندسی 3- شرکت های خدمات تخصصی دانش بنیان.
مدارک مورد نیاز برای اخذ گواهی شرکت دانش بنیان
همانگونه که بیان شد؛ اخذ گواهی شرکت دانش بنیان مستلزم وجود شرایط، تهیه مدارک و انجام مراحلی است. در قسمت قبلی مقاله؛ شرایط لازم برای اخذ گواهی شرکت دانش بنیان مورد بررسی قرار گرفت و اکنون در این بخش از مقاله، مدارک مورد نیاز برای اخذ گواهی شرکت دانش بنیان بیان می شود:
ارائه مدارک هویتی
اخذ مجوزهای مربوطه
ارائه شناسنامه تجاری و مدارک شرکت عندالزوم
ارائه گواهی گذراندن آموزش های مربوطه
ارائه پروژه یا پایان نامه مرتبط با موضوع
ارائه گواهی شرکت در آزمون
ارائه رزومه شرکت
ارائه آخرین اظهارنامه مالیاتی ارسال شده به سازمان امور مالیاتی کشور
تصویر اساسنامه شرکت
تصویر آگهی روزنامه رسمی شرکت
تصویر اظهارنامه یا شرکتنامه شرکت دانش بنیان
کپی مدارک تحصیلی اعضا و موسسین
آخرین لیست بیمه شرکت و خلاصه وضعیت حقوق دستمزد و مزایا
شایسته ذکر است مدارک مورد نیاز جهت اخذ گواهی دانش بنیان بسته به نوع سازمان و موسسه مربوطه کمی متفاوت است. شرکت ها می توانند با اخذ گواهی دانش بنیان و تبدیل شدن به شرکت دانش بنیان از مزایایی چون امکان انعقاد قرارداد دولتی بدون حضور در مناقصه، دریافت نیروی کار رایگان از طریق امریه سربازی، دریافت وام های با بهره پایین و مبالغ بالا.... بهره مند شوند.
زمان اخذ گواهی شرکت دانش بنیان
همانطور که در قسمت های پیشین مقاله بیان شد؛ گواهی دانش بنیان به گواهی گفته می شود که شرکت ها به منظور دانش بنیان شدن مکلف به اخذ آن می باشند. در واقع نهادها و مجموعه هایی که تبدیل به شرکت شده اند؛ بدون دریافت گواهی دانش بنیان نمی توانند دانش بنیان گردند.
در این راستا؛ برای بسیاری از افرادی که قصد دریافت گواهی شرکت دانش بنیان را دارند؛ این پرسش مطرح شود که اخذ گواهی شرکت دانش بنیان چقدر زمان می برد؟ لذا؛ در ادامه راجع به زمان اخذ گواهی شرکت دانش بنیان صحبت می شود. به طور کلی؛ زمان اخذ گواهی شرکت دانش بنیان توسط هر سازمان و موسسه متفاوت است.
زمان اخذ گواهی شرکت دانش بنیان به عوامل متعددی بستگی دارد. طول دوره آموزشی، تعداد جلسات و مجموع ساعت های دوره آموزشی، مدت زمان بررسی مدارک توسط کارشناسان مربوطه، مدت زمان تهیه پروژه و یا پایان نامه، زمان برگزاری آزمون های جامع و... از جمله عوامل تاثیر گذار در مدت زمان اخذ گواهی شرکت دانش بنیان به شمار می آید.
مراحل و نحوه اخذ گواهی دانش بنیان
مراحل و نحوه اخذ گواهی دانش بنیان یکی از موضوعات پر اهمیتی است که تمامی اشخاصی که قصد دانش بنیان کردن شرکت خود را دارند، باید از آن مطلع باشند. از همین رو؛ در این بخش از مقاله، مراحل و نحوه اخذ گواهی دانش بنیان مورد بحث قرار می گیرد و به این پرسش پاسخ داده می شود که چگونه شرکت خود را دانش بنیان کنیم؟
متقاضیان به منظور اخذ گواهی دانش بنیان، ابتدا لازم است کسب و کار خود را در قالب شرکت به ثبت برسانند. لازم به ذکر است که انتخاب قالب شرکت، هیچ محدودیتی ندارد و شرکت می تواند در قالب شرکت سهامی عام و خاص، با مسئولیت محدود و.... به ثبت برسد.
پس از ثبت شرکت و دریافت شناسه ملی، متقاضیان می بایست به سامانه Reg.daneshbonyan.ir مراجعه و نسبت به ثبت نام و وارد کردن اطلاعات و همچنین بارگذاری مدارک خواسته شده اقدام نمایند. بعد از ثبت اطلاعات خواسته شده این اطلاعات توسط کارگزاران مربوطه مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد.
در صورت تایید اطلاعات توسط کارشناسان، درخواست متقاضی مبنی بر ثبت شرکت دانش بنیان به صندوق نوآوری و شکوفایی معرفی می شود. متقاضیان می توانند با ارائه طرح خود و پس از دریافت نامه از صندوق نوآوری و شکوفایی و همچنین تکمیل فرم های خدمات این صندوق از مزایایی چون وام های کم بهره و با نرخ بالا بهره مند شود.
توجه به این نکته ضروری است که در آیین نامه جدید ارزیابی شرکت های دانش بنیان، نوع شرکت ها به سه دسته نوپا، فناور و نوآور تقسیم بندی شده است. ارزیابی شرکت های نوپا غیر حضوری و ارزیابی شرکت های نوآور و فناور حضوری خواهد بود. همچنین، شرکت هایی که فروش آن ها در ارزیابی قبلی زیر 5 میلیارد تومان بوده و بر اساس اظهارنامه مالیاتی 1401 میزان فروش کل به بالای 5 میلیارد تومان تغییر کرده است؛ می توانند در سامانه دانش بنیان، بخش بررسی مجدد درخواست خود را به همراه مستندات مالی ارسال نمایند و درخواست تغییر نوع مجوز از نوپا به نوآور و فناور را داشته باشند.
استعلام گواهی دانش بنیان
دارند باید قبل از هر اقدامی تسبت به استعلام گواهی دانش بنیان اقدام نمایند. در واقع استعلام گواهی دانش بنیان یکی از روش های اطمینان از صحت اطلاعات شرکت می باشد. از همین رو در ادامه استعلام گواهی دانش بنیان آموزش داده می شود.
در حال حاضر؛ استعلام تمامی شرکت ها و موسساتی که پس از ارزیابی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری موفق به دریافت اعتبار نامه دانش بنیان می شوند، از طریق سامانه استعلام شرکت های دانش بنیان به نشانی pub.daneshbonyan.ir امکان پذیر می باشد.
شرکت های دانش بنیان در سامانه استعلام شرکت های دانش بنیان به تفکیک نوع مجوز فهرست می شوند. در این سامانه می توان شرکت دانش بنیان را از 4 طریق استعلام گرفت: 1- استعلام از طریق نام و شناسه ملی شرکت 2- استعلام از طریق استان محل ثبت شرکت 3- استعلام از طریق حوزه فعالیت (شرکت های دانش بنیان اصولا در 9 زمینه مختلف می توانند تاییدیه دریافت نمایند) 4- استعلام از طریق نوع مجوز
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مراحل اخذ گواهی شرکت دانش بنیان در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مراحل اخذ گواهی شرکت دانش بنیان پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. متقاضیان به منظور اخذ گواهی دانش بنیان، ابتدا لازم است کسب و کار خود را در قالب شرکت به ثبت برسانند. لازم به ذکر است که انتخاب قالب شرکت، هیچ محدودیتی ندارد و شرکت می تواند در قالب شرکت سهامی عام و خاص، با مسئولیت محدود و.... به ثبت برسد.