برای مشاوره صدور صورتحساب الکترونیکی مالیات
برای مشاوره صدور صورتحساب الکترونیکی مالیات


سازمان امور مالیاتی با هدف جلوگیری از فرار مالیاتی، مودیان را موظف به ارسال صورتحساب الکترونیکی مالیات کرده است. صورتحساب الکترونیک نوعی صورتحساب فروش و جایگزینی برای فاکتور فروش و درآمد است. این صورتحساب توسط فروشنده در سامانه مودیان صادر می شود و خریدار می تواند نسبت به تایید این صورتحساب در سامانه مذکور اقدام نماید.
صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی، مهلت محدودی داشته و عدم ارسال این صورتحساب در مهلت مقرر با پرداخت جریمه های مالیاتی همراه می باشد. لذا؛ کلیه مودیان مالیاتی می بایست اطلاعات جامعی راجع به مهلت و نحوه صدور این صورتحساب ها و به طور کلی؛ جزئیات صورتحساب الکترونیکی مالیاتی نظیر انواع، نحوه ارسال صورت حساب به سامانه مودیان و مشمولان آن، به دست آورند.
از همین رو؛ در این مقاله، پس از پاسخ به این پرسش که صورتحساب الکترونیکی مالیاتی چیست؛ مهلت ارسال، مشمولین صدور و همچنین انواع صورتحساب الکترونیکی نوع اول و نوع دوم مورد بررسی قرار می گیرد. سپس سامانه صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی معرفی و بخشنامه آن ارائه می شود و بعد از آن، مراحل و نحوه ثبت نام، صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی مالیاتی آموزش داده می شود. در نهایت؛ پس از ارائه مطالبی راجع به نرم افزار صدور صورتحساب الکترونیک، در قسمت پایانی مقاله، صدور این صورتحساب از طریق پایانه فروشگاهی مورد بحث قرار خواهد گرفت. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه ارسال صورتحساب الکترونیک و مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی با ما همراه باشید.
صورتحساب الکترونیکی مالیاتی چیست
مطابق قانون، مودیان مالیاتی موظفند صورتحساب الکترونیکی مالیاتی خود را ظرف مهلت مقرر از طریق سامانه مودیان صادر نمایند و عدم ارسال این صورتحساب در بازه زمانی مشخص شده، جریمه های سنگینی را برای متقاضی به همراه دارد. در این راستا؛ برای بسیاری از مودیان مالیاتی این پرسش مطرح می شود که صورتحساب الکترونیکی مالیاتی چیست؟ و به چه منظوری صادر می شود؟
بر اساس تعریف قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، صورتحساب الکترونیکی، صورتحسابی است دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که اطلاعات مندرج در آن، در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره می شود. مشخصات و اقلام اطلاعاتی صورتحساب الکترونیکی، متناسب با نوع کسب و کار توسط سازمان تعیین و اعلام می شود.
توجه به این نکته ضروری است؛ در مواردی که از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان پایانه فروشگاهی استفاده می شود، رسید یا گزارش الکترونیکی پرداخت خرید صادره در حکم صورتحساب الکترونیکی می باشد. در واقع صورتحساب الکترونیکی مالیاتی نوعی صورتحساب فروش و جایگزینی برای فاکتور فروش و درآمد محسوب می شود. لازم به ذکر است که صورتحساب الکترونیکی مالیاتی انواع مختلفی دارد. صورتحساب الکترونیکی نوع اول، صورتحساب الکترونیکی نوع دوم و صورتحساب الکترونیکی نوع سوم از انواع صورتحساب های الکترونیکی مالیاتی در سامانه مودیان به شمار می آیند.
مهلت جدید ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان
همانطور که گفته شد؛ مودیان مالیاتی موظفند صورتحساب الکترونیکی مالیاتی خود را ظرف مهلت مقرر از طریق سامانه مودیان صادر نمایند و عدم ارسال این صورتحساب در مهلت زمانی معین شده، جریمه های سنگینی را به همراه دارد. سوالی که ممکن است در این میان، برای متقاضیان مطرح شود، این است که مهلت جدید ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان تا چه زمانی می باشد؟
در حال حاضر و بر اساس اطلاعیه شماره 22 مورخ 1402/12/10 مرکز تنظیم مقررات نظام پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مهلت صدور صورتحساب الکترونیکی تا ثبت در سامانه مودیان به 21 روز افزایش یافته است. در واقع مستفاد از اطلاعیه مذکور، فروشندگان مکلفند حداکثر ظرف 21 روز از تاریخ صدور صورتحساب فروش، آن را در سامانه مودیان ارسال و ثبت نمایند.
لازم به ذکر است که در گذشته و بر اساس اطلاعیه شماره 21 مرکز تنظیم مقررات نظام پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مهلت ارسال صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان هفت روز تعیین شده بود. در واقع بر اساس اطلاعیه مذکور در گذشته؛ فروشندگان تنها 7 روز از تاریخ صدور صورتحساب فرصت داشتند آن را در سامانه به ثبت برسانند. هم چنین، بنابر اعلام سازمان امور مالیاتی کشور مودیان اشخاص حقیقی که فروش خالص کالا و خدمات آن ها تا پایان خرداد امسال به ۱۴۴ میلیارد ریال برسد، از ابتدای مهر مکلف به صدور انواع صورتحساب الکترونیکی و ثبت آن در سامانه مودیان هستند.
هم چنین، کلیه مودیانی که عرضه کننده کالا و خدمت واحد هستند یا کالاها و خدمات مورد عرضه آن ها مشمول نرخ مالیات بر ارزش افزوده یکسان است، علاوه بر صورت حساب الکترونیکی نوع ۱ و ۲، رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی نیز در حکم صورتحساب الکترونیکی است. در ضمن مراتب فوق مانع از صدور صورتحساب الکترونیکی نوع ۱ و یا ۲، توسط صاحبان مشاغل با فروش سالانه کمتر از نصاب مذکور که طبق سایر قوانین مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی شدهاند، نخواهد بود.
مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی
یکی از پرسش های مهمی که در رابطه با موضوع صدور صورتحساب الکترونیک برای متقاضیان، مطرح می شود؛ آن است که چه کسانی مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی هستند؟ به عبارت دیگر؛ مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی چه کسانی می باشند؟ لذا در ادامه، به این پرسش پاسخ داده می شود.
در پاسخ به این پرسش، می بایست بیان نمود که قانون مالیات های مستقیم، کلیه اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون را مکلف به صدور صورتحساب الکترونیک مالیاتی کرده است. در این راستا ماده 169 قانون مذکور مقرر می دارد: «اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون که حسب اعلام سازمان امور مالیاتی کشور موظف به ثبت نام در نظام مالیاتی می شوند، مکلفند برای انجام معاملات خود صورتحساب صادر و شماره اقتصادی خود و طرف معامله را در صورتحساب ها، قراردادها و سایر اسناد مشابه درج و فهرست معاملات خود را به سازمان مذکور ارائه کنند.»
لازم به ذکر است از تاریخ 1 دی ماه سال گذشته، ارسال صورتحساب الکترونیک برای تمامی اشخاص حقوقی اعم از حقوقی خصوصی و دولتی، اصنافی که در تا پایان شهریور ماه ۱۴۰۲ بیش از ۱۸ میلیارد تومان درآمد داشته اند، وکلا، پزشکان و فعالان صنف طلا الزامی می باشد و این اشخاص در شمار مشمولین ارسال صورتحساب الکترونیک قرار دارند.
انواع صورتحساب الکترونیکی نوع اول، نوع دوم و نوع سوم
همانطور که در قسمت های قبل گفته شد؛ صورتحساب الکترونیکی مالیاتی انواع مختلفی دارد. صورتحساب الکترونیکی نوع اول، صورتحساب الکترونیکی نوع دوم و صورتحساب الکترونیکی نوع سوم از انواع صورتحساب های الکترونیکی مالیاتی در سامانه مودیان به شمار می آید. در این بخش از مقاله؛ راجع به انواع صورتحساب الکترونیکی نوع اول، نوع دوم و نوع سوم صحبت می شود.
صورتحساب الکترونیکی نوع اول نوعی از صورتحساب الکترونیکی است که در آن اطلاعات مربوط به خریدار فروشنده به ثبت می رسد. همچنین، نوع فروش، تاریخ و زمان صدور صورتحساب، مشخصات کالا و خدمات، مبلغ، تخفیفات، مالیات بر ارزش افزوده، مبلغ پرداخت نقد و نسیه از دیگر اطلاعاتی است که در این صورتحساب درج می شود.
لازم به ذکر است در صورتحساب الکترونیکی نوع اول، ثبت معامله هم به صورت نقد و هم به صورت نسیه امکان پذیر می باشد. همچنین این نوع از صورتحساب، بر اساس صنف و نوع فعالیت، الگوهای مختلفی دارد. الگوی صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین ، الگوی صورتحساب فروش ارز و دلار، الگوی صورتحساب قرارداد پیمانکاری، الگوی صورتحساب قبوض خدماتی، الگوی صورتحساب بلیط هواپیما و الگوی صورتحساب صادرات در شمار الگو های صورتحساب الکترونیکی نوع اول قرار دارد.
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم یکی دیگر از انواع صورتحساب الکترونیکی است که در آن اطلاعات کامل مربوط به فروشنده، کالا/ خدمت و موضوع معامله درج می شود. در این نوع از صورتحساب، ثبت اطلاعات مربوط به خریدار الزامی نیست. شایسته ذکر است که صدور صورتحساب الکترونیکی نوع دوم، تنها برای معاملات نقدی امکان پذیر می باشد. همچنین بابت صدور این صدور حساب، اعتبار مالیاتی برای خریدار محاسبه نمی شود. صورتحساب الکترونیکی نوع دوم شامل دو الگو می باشد: 1- الگوی اول (الگوی فروش) 2- الگوی دوم (صورتحساب طلا و جواهر پلاتین). همانطور که مشاهده می شود؛ صورتحساب الکترونیکی نوع دوم، الگو های محدود تری نسبت به صورتحساب الکترونیکی نوع اول دارد.
در تعریف صورتحساب الکترونیکی نوع سوم نیز می بایست بیان داشت که، صورتحساب الکترونیکی نوع سوم در سامانه مودیان؛ صورتحسابی است که از آن به عنوان رسید یا گزارش دستگاه های کارتخوان یا درگاه های پرداخت الکترونیکی یاد می شود و دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی است.
سامانه صدور و ارسال صورت حساب به سامانه مودیان
یکی از پرسش های رایج و پراهمیتی که برای بسیاری از مودیان مشمول صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی، مطرح می شود آن است که از طریق کدام سامانه می توانند نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی خود اقدام نمایند؟ از همین رو؛ در این قسمت از مقاله سامانه صدور و ارسال صورت حساب به سامانه مودیان معرفی می شود.
مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی به منظور به ثبت رساندن صورتحساب الکترونیکی خود، لازم است به سامانه ثبت بر خط معاملات به نشانی oil169.ir (سامانه ثامن) مراجعه نمایند. همچنین خریداران معامله ثبت شده نیز می توانند با مراجعه به سامانه مذکور؛ اطلاعات مندرج در صورتحساب الکترونیکی صادره را تایید نمایند.
در قسمت های پیشین مقاله بیان شد که ارسال صورتحساب الکترونیک برای تمامی اشخاص حقوقی اعم از حقوقی خصوصی و دولتی، اصنافی که در تا پایان شهریور ماه ۱۴۰۲ بیش از ۱۸ میلیارد تومان درآمد داشته اند، وکلا، پزشکان و فعالان صنف طلا الزامی می باشد. لذا این اشخاص نیز موظفند صورتحساب الکترونیکی مالیاتی خود را در ظرف مهلت مقرر در سامانه ثبت معاملات بر خط به ثبت برسانند.
نحوه ارسال صورتحساب الکترونیک
مراحل و نحوه ارسال صورتحساب الکترونیک به این صورت است که مشمولین صورتحساب الکترونیکی لازم است به سامانه ثبت بر خط معاملات به نشانی oil169.ir مراجعه نمایند. با مراجعه به این سامانه، صفحه ای همانند تصویر ذیل ارائه می شود. با نمایش این صفحه، متقاضی می بایست نام کاربری، کلمه عبور و تصویر امنیتی را وارد نماید. (لازم به ذکر است نام کاربری و کلمه عبور در سامانه بر خط همان نام کاربری و کلمه عبور سامانه tax.gov.ir می باشد. در واقع مودیان جهت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی مالیاتی ابتدا می بایست در سامانه tax.gov.ir ثبت نام و نام کاربری و کلمه عبور دریافت نمایند.)
پس از وارد کردن اطلاعات خواسته شده در سامانه بر خط معاملات، شخص وارد حساب کاربری خود می شود. در صفحه حساب کاربری، لازم است که شخص، از قسمت تب خانه ابتدا گزینه فروش و سپس گزینه افزودن مودی مالیاتی را انتخاب کند. پس از آن شخص مودی می بایست اطلاعات خواسته شده در رابطه با معاملات خود را به ثبت برساند.
صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی
پس از بررسی مراحل و نحوه ثبت نام، صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی مالیاتی در قسمت پیشین مقاله، اکنون در این بخش از مقاله، راجع به صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی صحبت می شود. مستفاد از قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، به رایانه، دستگاه کارتخوان بانکی (pos)، درگاه پرداخت الکترونیکی یا هر وسیله دیگری که امکان اتصال به شبکه های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد؛ پایانه فروشگاهی گفته می شود.
بر اساس قانون مذکور، کلیه اشخاص مشمول مکلفند به ترتیبی که سازمان مقرر می کند، نسبت به ثبت نام در سامانه مودیان اقدام کنند. خرده فروشی ها و واحدهای صنفی که مستقیما با مصرف کننده نهایی ارتباط دارند، علاوه بر عضویت در سامانه مودیان، موظف به استفاده از پایانه فروشگاهی می باشند. استفاده از پایانه فروشگاهی برای مودیانی که مستقیما با مصرف کننده نهایی ارتباط ندارند، الزامی نیست.
در واقع کلیه واحدهای صنفی که مستقیما با مصرف کننده نهایی در ارتباط هستند و همچنین خرده فروشی ها؛ موظف به اعلام شماره حساب و شناسه یکتای دستگاه کارتخوان خود به سازمان امور مالیاتی می باشند. این اطلاعات لازم است که در سامانه مودیان به ثبت برسد و در صورت تغییر، بلافاصله این اطلاعات توسط مودی در سامانه به روز رسانی می شود. شایسته ذکر است که مستفاد از ماده 7 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مودیان موظفند کارتخوان های خود را به سامانه مذکور متصل نمایند و رسید دستگاه های کارتخوان به عنوان صورتحساب الکترونیک تلقی می شود.
بخشنامه صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی
در قسمت های پیشین مقاله؛ صورتحساب الکترونیکی مالیاتی شناخته شد و راجع به مهلت ارسال این صورتحساب و مشمولین صدور آن صحبت شد. همچنین؛ انواع صورتحساب الکترونیکی نوع اول و نوع دوم و سوم مورد بررسی قرار گرفت و سامانه صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی معرفی شد. اکنون در این بخش از مقاله؛ بخشنامه صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی ارائه می شود.
- نویسنده: سازمان امور مالیاتی کشور
- حجم: 2.87 MB
- منبع: سایت سازمان امور مالیاتی کشور
دستور العمل مذکور توسط مرکز تنظیم مقررات، نظام پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان تنظیم شده است. در این دستورالعمل؛ قواعد راجع به انواع صورتحساب الکترونیک، الگوهای صورتحساب الکترونیک، موضوع صورتحساب الکترونیک، اقلام اطلاعاتی راجع به این صورتحساب ها اطلاعاتی بیان شده است.
نرم افزار صدور صورتحساب الکترونیک
در قسمت های قبل سامانه صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی معرفی و مراحل و نحوه ثبت نام، صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی مالیاتی توضیح داده شد و اکنون در این بخش از مقاله، نرم افزار صدور صورتحساب الکترونیک مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. همانطور که گفته شد؛ کلیه اشخاص حقوقی، انواع شرکت ها و صاحبان مشاغل موظف به ارسال صورتحساب الکترونیک مالیاتی می باشند.
به طور کلی، به ثبت رساندن صورتحساب الکترونیکی از دو روش امکان پذیر می باشد که شامل: 1- ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه ثبت بر خط معاملات 2- استفاده از نرم افزارهای حسابداری. در حال حاضر نرم افزار های متعددی جهت صدور صورتحساب الکترونیک طراحی شده اند. نرم افزار های صدور صورتحساب الکترونیک با اهدافی چون ارسال انواع صورتحساب الکترونیک و پشتیبانی از تمامی انواع و الگوهای صورتحساب طراحی شده اند و از طریق آن ها می توان به آسانی و به صورت رایگان صورتحساب الکترونیک را به سامانه مودیان ارسال نمود. متقاضیان می توانند در بستر اینترنت، انواع نرم افزارها صدور صورتحساب الکترونیک را مشاهده و نسبت به خرید و استفاده از آن اقدام نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد صدور صورتحساب الکترونیکی مالیات در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از صدور صورتحساب الکترونیکی مالیات پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی به منظور به ثبت رساندن صورتحساب الکترونیکی خود؛ لازم است به سامانه ثبت بر خط معاملات به نشانی oil169.ir مراجعه نمایند که جزئیات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.