برای مشاوره نحوه استعلام شرکت های فاقد اعتبار مالیاتی
برای مشاوره نحوه استعلام شرکت های فاقد اعتبار مالیاتی
شرکت های فاقد اعتبار مالیاتی به شرکت هایی گفته می شود که شرکتی گفته می شود که در معاملات خود (چه به عنوان خریدار و چه به عنوان فروشنده) از فاکتور صوری استفاده می نماید. سازمان امور مالیاتی به منظور ممانعت از تضییع حقوق مودیان و نیز بی اعتباری معاملات چنین، شرکت هایی این امکان را برای کلیه متقاضیان فراهم نموده است که به استعلام شرکت های فاقد اعتبار اقدام نمایند.
به منظور استعلام شرکت های فاقد اعتبار؛ متقاض می بابیست به سامانه ای که به این منظور ایجاد گردیده، مراجعه کرده و پس از درج اطلاعات خواسته شده، نتیجه استعلام را مشاهده نماید. از آن جایی که ممکن است برخی افراد، برای اولین بار، اقدام به استعلام شرکتهای فاقد اعتبار مالیاتی نموده باشند؛ اطلاع از سامانه، مراحل و نحوه استعلام امری ضروری قلمداد می شود.
از این رو، در این مقاله، ابتدا به معرفی سامانه استعلام شرکت های فاقد اعتبار پرداخته و سپس، مراحل و نحوه استعلام را بیان می نماییم. در ادامه، پیرامون معامله با شرکت های بلک لیست دارایی مطالبی ارائه خواهد شد و به رای دیوان عدالت اداری در خصوص شرکت های فاقد اعتبار پرداخته می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر به متن مقاله مراجعه نمایید.
سامانه استعلام شرکت های فاقد اعتبار
در خصوص پاسخ به این پرسش که سامانه استعلام شرکت های فاقد اعتبار چه می باشد و نشانی آن چیست؛ می بایست بیان نمود که استعلام شرکت های فاقد اعتبار در سامانه میز خدمت عملیات الکترونیک مالیاتی یا تکس صورت می گیرد. نشانی این سامانه، آدرس اینترنتی tax.gov.ir می باشد.
سامانه استعلام شرکت های فاقد اعتبار مالیاتی به نشانی tax.gov.ir، توسط سازمان امور مالیاتی کشور، ایجاد و زیر نظر وزارت امور اقتصاد و دارای فعالیت می نماید. این سامانه، علاوه بر امکان استعلام شرکت های فاقد اعتبار، دارای امکانات و خدمات متنوع دیگری نیز می باشد که از جمله آن، می توان به پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک، تسلیم اظهارنامه مالیاتی، مشاهده فهرست پرونده های مالیاتی، پرداخت الکترونیکی مالیات توسط مودیان مالیاتی اشاره نمود.
علاوه بر موارد فوق، متقاضیان می توانند در سامانه استعلام شرکتهای فاقد اعتبار مالیاتی، به ثبت و ارسال صورت معاملات فصلی، استعلام ممنوع الخروجی، رسیدگی به اعتراضات و شکایات مودیان نسبت به امور مالیاتی، رفع تعهد ارزی، درخواست بخشودگی و... نیز اقدام نمایند.
مراحل و نحوه استعلام لیست شرکت ها و مودیان فاقد اعتبار
در قسمت گذشته، به معرفی سامانه استعلام شرکت های فاقد اعتبار پرداخته و در این خصوص بیان نمودیم که سامانه استعلام این شرکت ها، در واقع همان سایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی tax.gov.ir می باشد. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به توضیح مراحل و نحوه استعلام لیست شرکت ها و مودیان فاقد اعتبار بپردازیم.
در توضیح مراحل و نحوه استعلام لیست شرکت ها و مودیان فاقد اعتبار می بایست بیان نمود که در ابتدا، متقاضی می بایست نشانی اینترنتی tax.gov.ir را در مرورگر خود درج نموده و مطابق با تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود. پس از آن، شخص می بایست از بخش "سایر خدمات مالیاتی" گزینه استعلام شرکت های فاقد اعتبار را انتخاب نماید.
پس از انتخاب گزینه مذکور، فرد به صفحه استعلام شرکتهای فاقد اعتبار ارجاع شده و می تواند با درج شناسه ملی شرکت و نیز، کد امنیتی و انتخاب گزینه استعلام، نتیجه جست و جو را مشاهده نماید.
هم چنین، همانطور که در تصویر فوق، مشاهده می شود، این امکان برای متقاضیان در نظر گرفته شده است که در صورت عدم اطلاع از شناسه مالی شرکت موردنظر، به جست و جوی این شناسه اقدام نمایند. با انتخاب گزینه جست و جوی شناسه ملی، شخص به سامانه جامع پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی کشور هدایت شده و می تواند نسبت به دریافت شناسه اقدام نماید.
معامله با شرکت های بلک لیست دارایی
به منظور جلوگیری از سوء استفاده اشخاصی که اقدام به صدور فاکتورهای صوری نموده و همچنین جلوگیری از تضییع حقوق مودیان، فهرست اشخاص و شرکت هایی که فاقد اعتبار توسط سازمان امور مالیاتی شناخته شده اند، در سامانه مربوطه قابل جست و جو می باشد. در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی از اشخاص مطرح شود که معامله با شرکت های بلک لیست دارایی، چه حکمی دارد؟
به منظور پاسخگویی به پرسش فوقو حکم معامله با شرکتهای بلک لیست دارایی، می بایست به دستورالعمل رسیدگی به صورت حساب های غیرواقعی؛ مراجعه شود. مطابق با این دستورالعمل «هرگاه بر اساس مدارک و مستندات ارائه شده توسط مودیان واقعی (خریدار و فروشنده) یا مودیان فاقد اعتبار مالیاتی (مودیان صوری به عنوان خریدار یا فروشنده) یا اطلاعات واصله از سایر اشخاص مشخص شود؛ مودی واقعی نسبت به خرید از مودیان فاقد اعتبار مالیاتی (مودیان صوری) یا فروش به آن ها اقدام کرده است، ادارات امور مالیاتی مکلفند نسبت به عدم پذیرش اعتبار مالیاتی خرید (خرید از مودیان فاقد اعتبار مالیاتی) اقدام کنند.
مگر اینکه مودی نسبت به معرفی فروشنده واقعی اقدام نماید و در صورت مطالبه و پس از وصول مالیات و عوارض ارزش افزوده، خرید مذکور از فروشنده واقعی، مبالغ پرداختی برای خریدار واقعی اعتبار مالیات بر ارزش افزوده محسوب می شود. همچنین باید در مواردی که قبلا نسبت به پذیرش اعتبار خرید از مودیان فاقد اعتبار اقدام کرد هاند، مجددا نسبت به مطالبه مالیات تا سقف اعتبار غیرواقعی پذیرفته شده از خریدار واقعی (با توجه به عدم پرداخت مالیات و عوارض در زمان خرید) اقدام کنند.»
علاوه بر این، از آن جایی که در صورتحساب های صادره توسط شرکت های فاقد اعتبار، نام خریدار واقعی درج نمی شود؛ سازمان امور مالیاتی کشور موظف گردیده است که نسبت به مطالبه جریمه عدم صدور صورتحساب موضوع مواد ۱۶۹ مکرر قانون مالیات های مستقیم و همچنین بند ۲ ماده ۲۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده در معامله با شرکت های بلک لیست دارایی اقدام کند. در مواردی نیز که فروشنده یا خریدار واقعی، شناسایی یا معرفی می شود؛ ادارات امور مالیاتی نسبت به مطالبه مالیات از مودی واقعی اقدام خواهد نمود.
رای دیوان عدالت اداری در خصوص شرکت های فاقد اعتبار
به موجب اصل 173 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دیوان عدالت اداری به منظور رسیدگی به شکایات، دادخواهی ها و اعتراضات مردم نسبت به ماموران یا واحدها یا آیین نامه های دولتی و احقاق حقوق آن ها، زیر نظر قوه قضائیه تاسیس گردید. از جمله رای دیوان عدالت اداری در خصوص شرکتهای فاقد اعتبار، می توان به رای شماره 0003999 هیات عمومی این دیوان اشاره نمود. به منظور آشنایی متقاضیان، محتوای این دو رای در جدول زیر قرار گرفته است.
- نویسنده: هیات عمومی دیوان عدالت اداری
- حجم: 160 KB
- منبع: سایت هیات عمومی دیوان عدالت اداری
در این رای، دیوان عدالت اداری، بیان می نماید؛ چنانچه پس از رسیدگی مجدد احراز شود که اصولا در مواقع خرید، مالیات و عوارض از سوی خریدار به شرکت فروشنده فاقد اعتبار پرداخت نشده یا تهاتر نگردیده یا به حساب فروشنده واریز نشده است؛ در این صورت می بایست نسبت به اخذ مابه التفاوت از خریدار اقدام گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه استعلام شرکت های فاقد اعتبار مالیاتی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه استعلام شرکتهای فاقد اعتبار مالیاتی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. به منظور پاسخگویی به پرسش فوقو حکم معامله با شرکت های بلک لیست دارایی، می بایست به دستورالعمل رسیدگی به صورت حساب های غیرواقعی؛ مراجعه شود. مطابق با این دستورالعمل «هرگاه بر اساس مدارک و مستندات ارائه شده توسط مودیان واقعی (خریدار و فروشنده) یا مودیان فاقد اعتبار مالیاتی (مودیان صوری به عنوان خریدار یا فروشنده) یا اطلاعات واصله از سایر اشخاص مشخص شود؛ مودی واقعی نسبت به خرید از مودیان فاقد اعتبار مالیاتی (مودیان صوری) یا فروش به آن ها اقدام کرده است، ادارات امور مالیاتی مکلفند نسبت به عدم پذیرش اعتبار مالیاتی خرید (خرید از مودیان فاقد اعتبار مالیاتی) اقدام کنند.