برای مشاوره نحوه دریافت پروانه صادراتی
برای مشاوره نحوه دریافت پروانه صادراتی
صادرات کالا به کشورهای خارجی نیازمند اخذ مجوزهایی است. پروانه صادراتی یکی از مجوزهای لازم جهت صادرات کالا در سطح بین الملل محسوب می شود. این مجوز توسط گمرک صادر می شود و از مهم ترین مدارک ترخیص کالا از گمرک به شمار می آید. در حال حاضر؛ پروانه صادراتی قابل خرید و فروش نیز می باشد.
تمامی اشخاصی که قصد صادرات کالا در حوزه بین الملل را دارند؛ ابتدا؛ می بایست پروانه صادرات را به خوبی بشناسند و با شرایط و مدارک دریافت و همچنین مراحل و نحوه اخذ آن به طور کامل آشنا باشند، چرا که بدون اخذ این پروانه، صادرات کالا به کشورهای دیگر امکان پذیر نمی باشد.
از همین رو، در این مقاله، پس از پاسخ به این که پرسش پروانه صادراتی ترخیص کالا چیست؛ انواع مجوزهای لازم برای صادرات کالا توضیح داده می شود. سپس شرایط، مدارک و مراحل و نحوه اخذ پروانه صادراتی گمرک در قوانین مورد بررسی قرار می گیرد و بعد از آن، راجع به هزینه مجوز صادرات صحبت می شود. در نهایت؛، پس از بیان مطالبی راجع به خرید، فروش و واگذاری پروانه صادراتی در قسمت پایانی مقاله، نمونه پروانه صادراتی ارائه خواهد شد.
پروانه صادراتی ترخیص کالا چیست
در پاسخ به این سوال که پروانه صادراتی ترخیص کالا چیست؛ باید بیان کرد که پروانه صادراتی، مجوزی است که به شخص اجازه می دهد؛ کالای صادراتی خود را از گمرک بارگیری و به سمت درب خروجی ببرد. این پروانه یکی از مهم ترین مدارک ترخیص کالا از گمرک به شمار می آید و بدون دریافت آن، صادرات کالا به کشور دیگر امکان پذیر نمی باشد.
پروانه صادراتی توسط گمرک و پس از تایید کالا صادر می شود. در واقع گمرک، پس از تحویل گرفتن کالاهای صادراتی آن ها را بررسی و در صورت تایید پروانه صادراتی را صادر می نماید. در نهایت شخص با در دست داشتن این پروانه می تواند کالای خود را به وسیله ترانزیت های بین المللی اعم از زمینی، هوایی و آبی به کشور مقصد برساند.
در پروانه صادراتی اطلاعات متعددی درج می شود. نام صاحب کالا، کشور صادرکننده، کد کشور صادر کننده و کشور مقصد، شرح کالا، نرخ ارز، اطلاعات بانکی، نحوه خروج کالا، اطلاعات باربری، مشخصات وسیله حمل در عبور و خروج و... از جمله اطاعاتی است که در این پروانه به ثبت می رسد.
انواع مجوزهای لازم برای صادرات کالا
در حال حاضر؛ بسیاری از تولید کنندگان با هدف کسب سود بیشتر، قصد صادرات کالای خود را دارند، اما این اشخاص قبل از هر اقدامی باید مجوزهای لازم در این حوزه را دریافت نمایند. مجوزهای لازم برای صادرات کالا شامل موارد متعددی می شود. لذا در ادامه انواع مجوزهای لازم برای صادرات کالا بیان می شود.
کارت بازرگانی، صورت عدل بندی، مجوز صدور، مجوز استاندارد (برای کالاهایی که مشمول مقررات اجباری استاندارد صادراتی می باشند)، گواهی بهداشت (برای صادرات مواد غذایی و کالاهای آرایشی و بهداشتی) و قرنطینه (برای صادرات کالاهایی مانند دانه های کشاورزی و بذرهای گیاهی)، گواهی انرژی اتمی (برای کالاهایی نظیر فلزات، موبایل، آهن قراضه و...)، شناسنامه فرش (برای فرش های دستباف) از جمله مجوزهای لازم برای صادرات کالا محسوب می شوند.
لازم به ذکر است که مرجع صدور هر یک از مجوزهای مذکور متفاوت است و متقاضیان می بایست به منظور اخذ هر مجوز، حسب مورد از مرجع ذی صلاح اقدام نمایند. همچنین؛ پروانه صادراتی یکی از مهم ترین مجوزهای لازم جهت صادرات کالا به شمار می آید که اخذ این مجوز برای تمامی کالاهای صادراتی الزامی است.
شرایط لازم برای دریافت پروانه صادراتی
همانطور که در قسمت های قبل گفته شد؛ پروانه صادراتی مجوزی است که به شخص اجازه می دهد کالای صادراتی خود را از گمرک بارگیری و به سمت درب خروجی ببرد. این پروانه یکی از مهم ترین مدارک ترخیص کالا از گمرک به شمار می آید و بدون دریافت آن، صادرات کالا به کشور دیگر امکان پذیر نمی باشد.
دریافت پروانه صادراتی مانند دریافت بسیاری از مجوزهای دیگر مستلزم وجود شرایطی است. لذا در ادامه شرایط لازم برای دریافت پروانه صادراتی مورد بررسی قرار می گیرد. به طور کلی، ممنوع المعامله نبودن طرف معامله، دریافت گواهی لازم از مراجع و نهاد های ذی صلاح و ثبت نام در سامانه گمرک و دارا بودن کارت بازرگانی از جمله شرایط لازم و ضروری برای دریافت پروانه صادراتی محسوب می شود.
علاوه بر موارد مذکور، متقاضی دریافت پروانه صادراتی می بایست قرارداد صادراتی خود را با مشتری خارجی به گمرک ارائه نماید. همچنین تهیه و ارائه مدارک لازم از دیگر شرایط دریافت پروانه صادراتی به شمار می آید که در قسمت بعدی مقاله، فهرست این مدارک بیان خواهند شد.
مدارک لازم برای اخذ پروانه صادراتی
اخد پروانه صادراتی مستلزم تهیه و ارائه مدارکی به گمرک می باشد که بدون ارائه این مدارک؛ فرایند اخذ پروانه گمرکی امکان پذیر نمی باشد. از همین رو؛ در این بخش از مقاله، مدارک لازم برای اخذ پروانه صادراتی بیان می شود. مدارک لازم برای اخذ پروانه صادراتی عبارت اند از:
ارائه مدارک هویتی صادر کننده کالا
ارائه مجوزهای لازم نظیر مجوز تولید کالا
تکمیل فرم درخواست صدور پروانه صادراتی
ارائه کارت بازرگانی هوشمند معتبر به نام صادر کننده کالا
کپی برابر اصل قرارداد با مشتری خارجی
قبض انبار
بیمه نامه
بارنامه
شایسته ذکر است ارائه اصل مجوز تولیدی کالا و مجوز صادرات (برای کالاهایی که صادرات آن ها نیاز به مجوز دارد) برای اخذ پروانه صادراتی الزامی است. همچنین در صورتی که صادر کننده شخص حقوقی باشد؛ لازم است مدارک هویتی تمامی اعضای هیئت مدیره شرکت صادر کننده به گمرک ارائه شود.
مراحل و نحوه اخذ پروانه صادراتی گمرک در قوانین
برای بسیاری از اشخاصی که قصد دریافت مجوز صادرات را دارند؛ این چالش مطرح می شود که چگونه مجوز صادرات بگیریم؟ از همین رو؛ در این بخش از مقاله، مراحل و نحوه اخذ پروانه صادراتی گمرک در قوانین توضیح داده می شود. متقاضیان به منظور اخذ پروانه صادراتی گمرک، ابتدا لازم است که مدارک مورد نیاز را تهیه و به گمرک ارائه نمایند. لازم به ذکر است این مدارک در قسمت های قبل بیان شده است.
پس از آن که شخص متقاضی مدارک خود را به گمرک ارائه کرد، در صورتی که این مدارک مورد تایید گمرک قرار گیرد، شخص می تواند به وسیله یکی از شرکت های حمل و نقل، کالای خود را به گمرک ارسال نماید. لازم به ذکر است چنانچه گمرک پس از دریافت کالا متوجه نقص یا اشتباه مدارک و یا اطلاعات اعلامی شود این موضوع را به شخص اطلاع می دهد و شخص موظف به رفع نقص اطلاعات و مدارک خود می باشد. به طور کلی، مراحل و نحوه اخذ پروانه صادراتی گمرک در قوانین به شرح زیر می باشد:
تهیه و تنظیم اسناد و مدارک مربوط به صادرات نظیر اخذ مجوز برای صادرات کالاهایی که نیاز به دریافت مجوز دارند.
هماهنگی با شرکت حمل و نقل بین المللی و انعقاد قرارداد حمل.
انجام تشریفات مربوط به صادرات نظیر بارگیری و ارسال کالا به گمرک مبدا صادراتی
بررسی مدارک توسط گمرک و زیرسازمان های مرتبط و درخواست ارائه و تکمیل اسناد در صورت نقص در مدارک متقاضی
اتمام تشریفات صادرات و صدور پروانه صادراتی برای کالا
با انجام مراحل فوق الذکر؛ شخص می تواند پروانه صادراتی خود را دریافت نماید. همانطور که قبلا گفته شد، پروانه صادراتی یکی از مهم ترین مدارک ترخیص کالا از گمرک به شمار می آید و بدون دریافت آن، صادرات کالا به کشور دیگر برای متقاضی امکان پذیر نمی باشد.
هزینه مجوز صادرات
هزینه مجوز صادرات همواره یکی از موضوعات پراهمیتی است که ذهن صادر کنندگان را به خود مشغول می کند. از همین رو، در این قسمت از مقاله، هزینه مجوز صادرات مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. صادر کنندگان کالا جهت اخذ مجوز صادرات مکلف به پرداخت هزینه هایی می باشند. هزینه مجوز صادرات عبارت اند از:
هزینه آزمایشات محصول
هزینه های حمل و نقل و باربری اعم از بارگیری و تخلیه بار
هزینه بازرسی کالا
هزینه انبارداری
هزینه های گمرکی و سود بازرگانی
لازم به ذکر است که هزینه های گمرکی خود شامل موارد متعددی است. هزینه صدور ترخیصیه کشتیرانی، هزینه وثیقه کانتیر در صورت لزوم، هزینه حق توقف کالا در انبار تا صدور ترخیصیه، هزینه صدور گواهی استاندارد، هزینه آزمایشگاه در صورت لزوم، هزینه قبض انبار، پرینت اظهارنامه و لاک و مهر آن، هزینه انبارداری، هزینه صدور پیچک، هزینه های مالیاتی، هزینه ثبت سفارش بازرگانی و هزینه های دستمزد ترخیص کالا از گمرک از جمله هزینه های گمرکی محسوب می شود.
خرید، فروش و واگذاری پروانه صادراتی
در پاسخ به این پرسش که آیا خرید، فروش و واگذاری پروانه صادراتی امکان پذیر است یا خیر؛ باید بیان کرد که بله، بر اساس ابلاغ بانک مرکزی، پروانه صادراتی قابل خرید، فروش و واگذاری می باشد. همچنین مستفاد از دستور العمل هایی که در راستا ابلاغ شده است صادر کنندگان می توانند ارز حاصل از صادرات را برای واردات خود استفاده کنند و یا آن را به غیر انتقال دهند. در واقع خرید، فروش و واگذاری پروانه صادراتی یکی از روش هایی است که برای بازگردانی ارز حاصل از صادرات استفاده می شود.
با این حال؛ واگذاری پروانه صادراتی در برخی مواقع با محدویت های مواجه شده است. به طور مثال مطابق با دستورالعمل و ضوابط اجرایی تصویب نامه شماره 4353/ت 55300 هـ مورخ 1397/01/22 در خصوص ساماندهی و مدیریت بازار ارز؛ شركت های دولتی و شركت های وابسته به نهادهای عمومی غیردولتی و شركت های تحت مدیریت دولت و صادركنندگان عمده مجاز به واگذاری پروانه صادراتی خود به سایر واردكنندگان نیستند.
هم چنین، صادر کنندگان جهت رفع تعهد ارزی موظفند حداکثر ظرف 6 ماه از تاریخ صدور پروانه صادراتی تا 95 درصد ارزش FOB کالا را به بانک مرکزی ارائه نمایند. مطابق با مقررات بانک مرکزی، بازگرداندن ارز حاصل از صادرات به روش های مختلفی امکان پذیر می باشد. واردات در مقابل صادرات برای خود یا اشخاص، سپرده گذاری ارزی نزد بانک، پرداخت اقساط بدهی های ارزی و فروش ارز به یکی از بانک ها با صرافی های مجاز از جمله روش هایی است که صادر کنندگان می توانند برای رفع تعهدات ارزی خود از آن استفاده نمایند.
در حال حاضر صادر کنندگان می توانند از طریق سامانه جامع تجارت، ارز حاصل از صادرات خود را به فروش برسانند. بدین منظور لازم است صادر کنندگان ارز حاصل از صادرات را در قالب آگهی در سامانه مذکور به ثبت برسانند. در این حالت افراد متقاضی خرید و استفاده از آن با مشاهده آگهی با صادر کنندگان ارتباط می گیرند. البته صادر کنندگان می بایست پس از ثبت آگهی، سایر مراحل واگذاری پروانه صادراتی را از طریق بانک عامل تکمیل نمایند.
نمونه پروانه صادراتی
در قسمت های پیشین مقاله؛ به طور مفصل، راجع به پروانه صادراتی و شرایط و مدارک لازم جهت اخذ این پروانه صحبت شد. همچنین مراحل و نحوه اخذ پروانه صادراتی مورد بررسی قرار گرفت و مطالبی راجع به خرید، فروش و واگذاری پروانه مذکور بیان شد. اکنون در بخش پایانی؛ مقاله نمونه پروانه صادراتی ارائه می شود.
متقاضیان به منظور دریافت پروانه صادراتی می توانند پس از اطمینان از وجود شرایط لازم و همچنین تهیه اسناد مورد نیاز، مدارک بیان شده در بخش های قبل را به گمرک ارائه داده و پس از انجام سایر تشریفات گمرکی نسبت به دریافت پروانه صادراتی اقدام نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت پروانه صادراتی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه دریافت پروانه صادراتی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. پروانه صادراتی مجوزی است که به شخص اجازه می دهد کالای صادراتی خود را از گمرک بارگیری و به سمت درب خروجی ببرد. این پروانه یکی از مهم ترین مدارک ترخیص کالا از گمرک به شمار می آید و بدون دریافت آن، صادرات کالا به کشور دیگر امکان پذیر نمی باشد که جزئیات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.