برای مشاوره مراحل و نحوه اخذ مجوز واردات
برای مشاوره مراحل و نحوه اخذ مجوز واردات
هر تاجر و بازرگانی که در سطح بین المللی به امر واردات و صادرات کالا مشغول است؛ لازم است که قبل از اقدامی به این امر، مجوزهای لازم در این حوزه را اخذ نماید. مجوز واردات کالا از جمله مجوزهایی است که تمامی تجار و بازرگانان در راستای امر تجارت و واردات، ملزم به اخذ آن می باشند.
در واقع اخذ مجوزهای لازم جهت واردات کالا برای تجار و وارد کنندگان کالا، امری الزامی است و بدون اخذ این مجوزها، فرآیند واردات کالا به صورت قانونی امکان پذیر نمی باشد. لذا تمامی اشخاصی که قصد واردات کالا به صورت قانونی را دارند، باید اطلاعات جامعی راجع به شرایط، مدارک، مراحل و هزینه های لازم جهت اخذ مجوز واردات کالا کسب نمایند.
از این رو؛ در این مقاله، پس از پاسخ به پرسش مجوز واردات کالا چیست؛ انواع مجوزهای لازم برای واردات بیان می شود. سپس؛ شرایط، مدارک، مراحل و نحوه گرفتن مجوز واردات کالا مورد بحث و بررسی قرار می گیرد و در نهایت؛ در قسمت پایانی مقاله، مطالبی راجع به هزینه مجوز واردات کالا بیان خواهد شد.
مجوز واردات کالا چیست
اشخاصی که قصد واردات کالا را دارند؛ در اولین مرحله، باید نسبت به دریافت مجوز واردات کالا اقدام نمایند، اما بسیاری از این اشخاص با این چالش مواجه شوند که مجوز واردات کالا چیست؟ و به چه منظوری صادر می شود؟ از همین رو، در این بخش از مقاله، به این پرسش، پاسخ داده می شود.
مجوز واردات کالا به مجموعه مجوزهایی اطلاق می شود که دریافت آن جهت واردات قانونی کالا به کشور الزامی است. دریافت مجوز واردات کالا از ضروریات ثبت سفارش کالا و واردات آن محسوب می شود و تمامی وارد کنندگان، اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی به منظور واردات قانونی کالا و خدمات باید نسبت به اخذ این مجوزها اقدام نمایند.
لازم به ذکر است که دریافت مجوز واردات کالا در هر صورت الزامی است و تفاوتی نمی کند که کالا با ارز دولتی وارد شده یا خیر. هر کالا با توجه به نوع و تعرفه گمرکی خود نیازمند اخذ مجوزهایی خاص است. در واقع؛ مجوز واردات کالا شامل یک مجوز نیست و انواع مختلفی دارد که در قسمت بعد به تفصیل راجع به آن توضیح داده می شود.
انواع مجوزهای لازم برای واردات
واردات هر کالا بسته به نوع، شرایط و تعرفه آن کالا نیازمند اخذ مجوز و استانداردهای خاصی است. در واقع مجوزهای لازم برای واردات کالا مجوزهای متعددی می باشد که در ادامه؛ راجع به هر یک از این مجوزها صحبت می شود. انواع مجوزهای لازم برای واردات به شرح ذیل می باشد:
مجوز ثبت سفارش کالا: اخذ مجوز ثبت سفارش واردات کالا برای تمامی وارد کنندگان و همچنین واردات هر نوع کالایی الزامی است. این مجوز، توسط سازمان توسعه تجارت ایران صادر می شود. تجار و واردکنندگان کالا می توانند پس از دریافت پیش فاکتور از فروشنده، نسبت به اخذ مجوز ثبت سفارش کالا اقدام نمایند.
مجوز بانک مرکزی (تخصیص ارز): وارد کنندگان کالا به منظور استفاده از ارز دولتی و همچنین تایید گواهی آماری لازم است که سفارش ثبت شده را به بانک مرکزی ارائه دهند. بانک نیز مطابق ثبت سفارش دریافتی درخواستی را مبنی بر دریافت مجوز حواله در سامانه ارسال و حدود 30 روز بعد مجوز حواله صادر می شود.
مجوز استاندارد: واردات برخی کالاها مستلزم اخذ تاییدیه هایی خاص و استانداردهایی می باشد. این مجوز توسط سازمان ها و وزارتخانه های مربوطه صادر می شود. استاندارد بهداشتی و فنی از جمله تاییدیه هایی هستند که اخذ آن جهت واردات برخی کالاها الزامی است.
لازم به ذکر است که واردات برخی از کالاها نیازمند اخذ مجوزهایی خاص می باشد. هر یک از این مجوزها توسط سازمان های مربوطه و ذی صلاح صادر می شود. به عنوان مثال؛ اشخاصی که قصد صادرات و واردات در حوزه صنایع غذایی و تجهیزات پزشکی را دارند، مکلف به اخذ مجوز از سازمان غذا و دارو می باشند. همچنین، بارهایی که با شرکت های خارجی حمل و نقلی جا به جا شده اند؛ هنگام ترخیص از گمرک می بایست مجوز وزارت راه را داشته باشند.
علاوه بر موارد مذکور، مجوز واردات موقت (برای کالاهایی که به طور موقت و کوتاه مدت در کشور است، مانند نمونه های تجاری)، مجوز وزارت بهداشت (برای کالا های آرایشی و بهداشتی)، مجوز قرنطینه (برای واردات دانه های کشاورزی و بذر های گیاهی)، مجوز وزارت ارشاد (برای کالا هایی که زیر مجموعه وزارت ارشاد هستند)، مجوز سازمان انرژی اتمی (برای کالا هایی نظیر موبایل، لیزر های پزشکی و بی سیم ها)، مجوز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان (برای کالاهایی نظیر بازی فکری و اسباب بازی) از دیگر مجوزهایی است که حسب مورد برای واردات کالا نیاز است.
شرایط اخذ مجوز واردات کالا
اخذ مجوز واردات کالا مستلزم وجود شرایطی است. لذا در این بخش از مقاله؛ شرایط اخذ مجوز واردات کالا مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. به طور کلی؛ دارا بودن کارت بازرگانی و همچنین ثبت نام در سامانه گمرک و ایجاد حساب کاربری در این سامانه از جمله شرایط ضروری و اولیه اخذ مجوز واردات کالا به شمار می آید.
همچنین در صورتی که طرف معامله وارد کننده کالا، تابعیت کشورهای ممنوع المعامله با ایران را داشته باشند، مجوز واردات برای تاجر صادر نخواهد شد. علاوه بر موارد مذکور، تاجر باید به این نکته توجه داشته باشد که کالای وارداتی در شمار کالاهای ممنوع الورود به کشور نباشد.
دارا بودن گواهی استاندارد برای کالاهای مشمول مقررات اجباری استاندارد و دریافت گواهی های لازم از سازمان ها و نهاد های مربوطه مانند وزارت بهداشت، کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت از دیگر شرایط اخذ مجوز واردات کالا به شمار می آید. شایسته ذکر است که اشخاص به منظور دریافت مجوز واردات کالا باید مدارکی را تهیه و ارائه نمایند که در قسمت بعد این مدارک بیان خواهند شد.
مدارک لازم برای اخذ مجوز واردات کالا
در قسمت های پیشین مقاله، انواع مجوزهای لازم برای واردات شناخته شد و بیان گردید که اشخاصی که قصد واردات کالا را دارند؛ در اولین مرحله باید نسبت به دریافت مجوز واردات کالا اقدام نمایند. دریافت این مجوزها مستلزم تهیه و ارائه مدارکی است که در ادامه مدارک لازم برای اخذ مجوز واردات کالا بیان می شود که عبارتند از:
قبض انبار
برگه بارنامه
برگه های ترخیصیه
گواهی مبدا
پروفرما
بیمه نامه
مجوزهای لازم جهت ترخیص کالا
مدارک فوق، مدارک کلی جهت اخذ مجوز واردات کالا محسوب می شود. همانطور که پیش تر بیان شد؛ واردات برخی کالاها مستلزم اخذ تاییدیه هایی خاص و استانداردهایی می باشد. در واقع متقاضیان به منظور دریافت مجوز استاندارد جهت واردات و صادرات کالا نیز باید مدارکی را تهیه و ارائه نمایند. لذا در ادامه مدارک لازم جهت دریافت پروانه استاندارد بیان می شود:
کپی برابر اصل جواز تاسیس یا پروانه بهره برداری یا پروانه كسب شركت، واحد یا كارگاه تولیدی
کپی آخرین آگهی منتشرشده درمورد تغییرات شرکت و ثبت شرکت در روزنامه رسمی
کپی کارت ملی و شناسنامه مدیر عامل شرکت
کپی آگهی رسمی ثبت علامت تجاری در روزنامه رسمی و تکمیل فرم علامت تجاری
کپی پرسشنامه فنی
فرم درخواست اخذ مجوز
شماره و ایمیل و امضای مدیر عامل
مدارک مرتبط با ایران کد
مجوز استاندارد
گواهی نامه معتبر تایید صلاحیت مسئول کنترل کیفیت
اطلاعات آزمایشگاه واحد تولید
اشخاص حقیقی و حقوقی وارد کننده کالا می توانند پس از تهیه مدارک لازم، جهت واردات کالا به کشور، اقدامات لازم جهت گرفتن مجوز واردات کالا را انجام دهند. این اقدامات مراحل مختلفی دارد که در ادامه، مقاله به طور مفصل راجع به آن صحبت خواهد شد.
مراحل و نحوه گرفتن مجوز واردات کالا
مراحل و نحوه گرفتن مجوز واردات کالا یکی از موضوعات پر اهمیتی است که تجار و وارد کنندگان کالا باید با آن آشنا باشند. لذا در ادامه؛ راجع به مراحل و نحوه گرفتن مجوز واردات کالا توضیح داده شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که برای گرفتن مجوز واردات چه کاری لازم است؟
متقاضیان به منظور دریافت مجوز واردات کالا لازم است به پنجره واحد تجارت فرامرزی به نشانی epl.irica.ir مراجعه نمایند. با مراجعه به این سامانه، صفحه ای همانند تصویر ذیل نمایش داده می شود که شخص می بایست اطلاعات خواسته شده (نام کاربری، رمز عبور، کد شناسایی و کد امنیتی) را در آن وارد نماید.
لازم به بیان است که متقاضیان جهت دریافت نام کاربری، رمز عبور و کد شناسایی می بایست با در دست داشتن کارت ملی به بخش IT گمرک مراجعه و این اطلاعات را از بخش مذکور دریافت نمایند. بعد از وارد کردن اطلاعات خواسته شده شخص وارد حساب کاربری خود می شود و می تواند برای دریافت مجوز خواسته شده اقدامات لازم را انجام نماید.
همانطور که گفته شد؛ واردات برخی کالا مستلزم دریافت مجوز استاندارد است. این مجوز توسط سازمان ها و وزارتخانه های مربوطه صادر می شود. متقاضیان به منظور دریافت مجوز استاندارد می توانند به سامانه صادرات و واردات به نشانی coc.inso.gov.ir مراجعه نمایند.
در این صفحه؛ متقاضی می بایست اطلاعات خواسته شده اعم از نام کاربری و کلمه عبور را وارد کند. همچنین در کادر مربوط به کارشناسان استاندارد لازم است بر حسب نوع کالا، یکی از گزینه های کارشناسان استاندارد، شرکت های بازرسی و یا کاربران آزمایشگاه انتخاب شود.
هزینه مجوز واردات کالا
یکی از پرسش های مهمی که برای بسیاری از تجار و وارد کنندگان کالا در مسیر واردات به وجود می آید؛ این است که هزینه مجوز واردات کالا چقدر است؟ و متقاضیان، می بایست چه مبلغی را در خصوص دریافت مجوز واردات، پرداخت نمایند؟ از این رو، در ادامه به این پرسش ها پاسخ داده می شود. همانطور که بخش های قبل گفته شد؛ مجوز واردات کالا انواع مختلفی دارد که بسته به نوع، شرایط و تعرفه آن کالا این مجوز ها متفاوت می باشد.
به منظور دریافت مجوز واردات کالا، پرداخت هزینه هایی لازم است. هزینه تهیه و ارائه مدارک، هزینه عضویت در اتاق بازرگانی، هزینه های گمرکی، هزینه باربری، هزینه حمل و نقل، هزینه بازرسی کیفی، هزینه بازرسی کالا، هزینه انبارداری، هزینه های ترخیص از جمله هزینه هایی است که به منظور واردات کالا به کشور موردنیاز است.
هزینه های گمرکی خود شامل هزینه های مختلفی است. هزینه صدور ترخیصیه کشتیرانی، هزینه وثیقه کانتیر در صورت لزوم، هزینه حق توقف کالا در انبار تا صدور ترخیصیه، هزینه صدور گواهی استاندارد، هزینه آزمایشگاه در صورت لزوم، هزینه قبض انبار، پرینت اظهارنامه و لاک و مهر آن، هزینه انبارداری، هزینه صدور پیچک، هزینه های مالیاتی، هزینه ثبت سفارش بازرگانی و هزینه های دستمزد ترخیص کالا از گمرک از جمله هزینه های گمرکی محسوب می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مراحل و نحوه اخذ مجوز واردات در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مراحل و نحوه اخذ مجوز واردات پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. کارت بازرگانی، قبض انبار، برگه بارنامه، برگه های ترخیصیه، گواهی مبدا، پروفرما، بیمه نامه و مجوزهای لازم جهت ترخیص کالا از جمله مدارک لازم برای اخذ مجوز واردات کالا می باشند که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.