برای مشاوره اطلاع از انواع صورتحساب الکترونیکی سامانه مودیان
برای مشاوره اطلاع از انواع صورتحساب الکترونیکی سامانه مودیان
صورتحساب الکترونیک؛ نوعی صورتحساب فروش و جایگزینی برای فاکتور فروش و درآمد محسوب می شود. این صورتحساب توسط فروشنده و از طریق سامانه مودیان صادر می شود. صورتحساب الکترونیکی انواع مختلفی داشته و عدم صدور آن جریمه های سنگینی را برای متقاضی به همراه دارد.
به ثبت رساندن صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان؛ امری الزامی است، لذا تمامی صاحبان مشاغل و کسب و کارها باید با انواع صورتحساب الکترونیکی نوع اول و نوع دوم و تفاوت آن با یکدیگر آشنا باشند تا هنگام ثبت این صورتحساب در سامانه مودیان با مشکلی مواجه نشوند.
از همین رو؛ در این مقاله، ابتدا انواع صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان بیان می شود. سپس، راجع به صورتحساب الکترونیکی نوع اول و نوع دوم در سامانه مودیان صحبت می شود و بعد از آن، تفاوت صورتحساب نوع اول و دوم در حسابداری مورد بررسی قرار می گیرد. در نهایت، در بخش پایانی مقاله، نمونه صورتحساب الکترونیکی نوع اول و نوع دوم ارائه خواهد گردید.
انواع صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان
بر اساس تعریف قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، صورتحساب الکترونیکی، صورتحسابی است که دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی بوده و اطلاعات مندرج در آن، در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره می شود. مشخصات و اقلام اطلاعاتی صورتحساب الکترونیکی، متناسب با نوع کسب و کار توسط سازمان تعیین و اعلام می شود. در مواردی که از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان پایانه فروشگاهی استفاده می شود، رسید یا گزارش الکترونیکی پرداخت خرید صادره، در حکم صورتحساب الکترونیکی است.
صورتحساب الکترونیکی انواع مختلفی دارد. لذا در این بخش از مقاله، انواع صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان بیان می شود. به طور کلی؛ صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان به 4 دسته اصلی و 3 دسته فرعی تقسیم می شود. صورتحساب الکترونیکی فروش، صورتحساب الکترونیکی اصلاحی، صورتحساب الکترونیکی ابطالی و صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش از مودیان از انواع صورتحساب های الکترونیکی اصلی در سامانه مودیان به شمار می آیند که به منظور آشنایی متقاضیان، به تعریف هر یک پرداخته خواهد شد:
صورتحساب الکترونیکی فروش: صورتحساب الکترونیکی اصلی یا فروش یا همان فاکتور فروش، اولین صورتحساب الکترونیکی است. این صورتحساب می بایست بلافاصله بعد از فروش کالا یا خدمات توسط فروشنده صادر و به سامانه مودیان ارسال شود. فروشنده موظف است یک نسخه از صورتحساب فروش را به خریدار تحویل دهد و خریدار نیز آن را در کارپوشه خود در سامانه مودیان تایید نماید.
صورتحساب الکترونیکی اصلاحی: صورتحساب اصلاحی می تواند هر نوع از صورتحساب های الکترونیکی نوع اول، دوم و یا سوم باشد. در این نوع از صورتحساب، کلیه اطلاعات صورتحساب همراه با اصلاحات آن ثبت می شود. لازم به ذکر است در صورتی که صوتحساب اصلاحی از نوع صورتحساب الکترونیکی نوع اول باشد؛ نیازمند تایید خریدار در سامانه مودیان است.
صورتحساب الکترونیکی ابطالی: اشتباه بودن اطلاعات اصلی خریدار همانند تاریخ صدور فاکتور، کد اقتصادی شرکت یا طرف معامله، شناسه کالا یا خدمت و.... در برخی موارد بیانگر عدم تحقق معامله است. در این صورت؛ فروشنده می تواند نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی ابطالی اقدام نماید. با صدور صورتحساب ابطالی، صورتحساب مرجع در سامانه مودیان ابطال خواهد شد.
صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش: چنانچه پس از صدور صورتحساب الکترونیکی، خریدار نسبت به استرداد بخشی از کالا اقدام نماید؛ در این صورت، فروشنده موظف است صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش را صادر نماید. لازم به ذکر است که در این نوع از صورتحساب، برخلاف صورتحساب اصلاحی امکان ویرایش هیچ اطلاعاتی وجود ندارد.
همچنین صورتحساب الکترونیکی نوع اول، صورتحساب الکترونیکی نوع دوم و صورتحساب الکترونیکی نوع سوم از انواع صورتحساب های الکترونیکی فرعی سامانه مودیان محسوب می شود که در قسمت های بعدی مقاله، به تفکیک راجع به هریک از این صورتحساب ها توضیحاتی ارائه خواهد شد.
صورتحساب الکترونیکی نوع اول در سامانه مودیان
همانطور که در بخش پیشین مقاله، گفته شد؛ صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان، انواع مختلفی دارد. صورتحساب الکترونیکی نوع اول در سامانه مودیان یکی از انواع این صورتحساب محسوب می شود که در ادامه به تفصیل راجع به آن توضیحاتی ارائه می شود.
صورتحساب الکترونیکی نوع اول نوعی از صورتحساب الکترونیکی است که در آن اطلاعات خریدار و فروشنده ثبت می شود. علاوه بر این؛ اطلاعاتی نظیر نوع فروش، تاریخ و زمان صدور صورتحساب، مشخصات کالا و خدمات، مبلغ، تخفیفات، مالیات بر ارزش افزوده، مبلغ پرداخت نقد و نسیه در این صورتحساب درج می شود. صورتحساب الکترونیکی نوع اول، الگوهای مختلفی دارد که این الگوها بر حسب صنف و فعالیت متفاوت هستند. الگو های صورتحساب نوع اول به شرح ذیل می باشد:
الگوی صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین که مختص طلا فروشان است.
الگوی صورتحساب فروش ارز و دلار که مختص به صرافان است.
الگوی صورتحساب قرارداد پیمانکاری که مختص به پیمانکاران است.
الگوی صورتحساب قبوض خدماتی که مختص به مشاغل خدماتی است.
الگوی صورتحساب بلیط هواپیما که مختص به آژانس های هواپیمایی است.
الگوی صورتحساب صادرات که مختص به تجار است.
در صورتحساب الکترونیکی نوع اول، ثبت معامله به صورت نقد و نسیه امکان پذیر است. همچنین، در این نوع از صورتحساب، اعتبار مالیاتی ارزش افزوده برای خریدار محاسبه خواهد شد. همانطور که در فوق مشاهده می شود؛ هر یک از الگو های صورتحساب مذکور برای گروه خاصی از مودیان می باشد.
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم در سامانه مودیان
پس از شناخت صورتحساب الکترونیکی نوع اول در قسمت پیشین مقاله، اکنون در این بخش از مقاله؛ راجع به صورتحساب الکترونیکی نوع دوم در سامانه مودیان صحبت می شود. صورتحساب الکترونیکی نوع دوم صورتحسابی است که در آن اطلاعات کامل مربوط به فروشنده، کالا/ خدمت و موضوع معامله به ثبت می رسد.
از صورتحساب الکترونیکی نوع دوم به عنوان فاکتور خرید یاد نمی شود؛ چرا که اطلاعات خریدار در این نوع از صورتحساب درج نمی شود. این نوع از صورتحساب تنها برای اشخاصی کاربرد دارد که مشتری آن ها مصرف کنندگان نهایی و یا واحدهای صنفی مصرف کننده نهایی هستند.
شایسته بیان است در این نوع از صورتحساب، ثبت اطلاعات خریدار اختیاری است و بابت صدور این صدور حساب، اعتبار مالیاتی برای خریدار محاسبه نخواهد شد. گفتنی است صورتحساب الکترونیکی نوع دوم بر خلاف صورتحساب نوع اول؛ تنها در صورتی صادر می شود که معامله به صورت نقدی انجام شده باشد. در واقع صدور صورتحساب الکترونیکی نوع دوم در معاملات نسیه ای امکان پذیر نمی باشد. همچنین؛ صورتحساب الکترونیکی نوع دوم الگوهای محدود تری دارد و شامل دو الگوی اول (فروش) و الگوی دوم (صورتحساب طلا و جواهر پلاتین) می شود.
صورتحساب الکترونیکی نوع سوم در سامانه مودیان
در قسمت های پیشین مقاله، راجع به انواع صورتحساب الکترونیکی توضیح داده شد و تعریف صورتحساب الکترونیکی نوع اول و دوم ارائه گردید. در این میان، ممکن است که این سوال در ذهن برخی مخاطبان مطرح شود که صورتحساب الکترونیکی نوع سوم در سامانه مودیان چیست و چه اطلاعاتی در آن درج می گردد؟
در پاسخ به سوال فوق می توان بیان داشت که صورتحساب الکترونیکی نوع سوم در سامانه مودیان؛ صورتحسابی است که از آن به عنوان رسید یا گزارش دستگاه های کارتخوان یا درگاه های پرداخت الکترونیکی یاد می شود و دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی است. آنچه در خصوص این صورتحساب ضروری است، این است که هیچ مبلغی به عنوان مالیات بر ارزش افزوده برای خریدار؛ در صورتحساب الکترونیکی نوع سوم محاسبه و درج نمی شود.
پروفرما یا پیش فاکتور سندی است که قبل از نهایی شدن فروش توسط فروشنده صادر می شود. در واقع پیش فاکتور یا پروفرما یک قرارداد آزمایشی است که پس از پایان مذاکرات طرفین و قبل از نهایی شدن قرارداد تجاری توسط فروشنده صادر و به خریدار تحویل داده می شود. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این سند، مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.
تفاوت صورتحساب نوع اول و دوم در حسابداری
در قسمت های قبل، راجع به صورتحساب نوع اول و دوم توضیحات جامعی ارائه شد. اکنون در این بخش، تفاوت صورتحساب نوع اول و دوم در حسابداری بیان می شود. همانطور که گفته شد؛ صورتحساب الکترونیکی نوع اول نوعی از صورتحساب الکترونیکی است که در آن اطلاعات خریدار و فروشنده ثبت می شود. همچنین صورتحساب الکترونیکی نوع دوم صورتحسابی است که در آن اطلاعات کامل مربوط به فروشنده، کالا/خدمت و موضوع معامله به ثبت می رسد.
با توجه به تعریف های فوق، یکی از مهم ترین تفاوت های صورتحساب نوع اول و دوم در حسابداری در ضرورت درج اطلاعات مربوط به خریدار می باشد. در واقع در صورتحساب نوع اول، اطلاعات خریدار در صورتحساب به طور کامل درج می شود. این در حالی است که در صورتحساب نوع دوم، ثبت اطلاعات خریدار اختیاری است.
همچنین در صورتحساب نوع اول، اعتبار مالیاتی ارزش افزوده برای خریدار محاسبه خواهد شد؛ اما در نوع دوم، اعتبار مالیاتی ارزش افزوده برای خریدار محاسبه نمی شود. علاوه بر این، صورتحساب الکترونیکی نوع اول هم برای معاملات نقد و هم نسیه قابل صدور است؛ در حالی که صدور صورتحساب الکترونیکی نوع دوم تنها برای معاملات نقدی امکان پذیر می باشد. همچنین از دیگر تفاوت های صورتحساب نوع اول و دوم در حسابداری می توان به این نکته اشاره کرد که صورتحساب الکترونیکی نوع دوم، دارای الگوی محدود تری نسبت به نوع اول می باشد.
نمونه صورتحساب الکترونیکی نوع اول و نوع دوم
در قسمت های پیشین مقاله بیان شد که صورتحساب الکترونیکی نوع اول، صورتحساب الکترونیکی نوع دوم و صورتحساب الکترونیکی نوع سوم از انواع صورتحساب های الکترونیکی سامانه مودیان محسوب می شود. همچنین راجع به هر یک از این صورتحساب ها به تفصیل توضیحاتی ارائه گردید. اکنون در قسمت پایانی مقاله؛ نمونه صورتحساب الکترونیکی نوع اول و نوع دوم ارائه می شود.
- نویسنده: سازمان امور مالیات
- حجم: 465 KB
- منبع: سایت سازمان امور مالیات
لازم به ذکر است بر اساس ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مشمولین صدور صورتحساب الکترونیکی در صورت عدم صدور صورتحساب الکترونیکی، معادل ده درصد (۱۰%) مجموع مبلغ فروش انجام شده بدون صدور صورتحساب الکترونیکی یا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد؛ محکوم خواهند شد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع صورتحساب الکترونیکی سامانه مودیان در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از انواع صورتحساب الکترونیکی سامانه مودیان پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان به 4 دسته اصلی و 3 دسته فرعی تقسیم می شود. صورتحساب الکترونیکی فروش، صورتحساب الکترونیکی اصلاحی، صورتحساب الکترونیکی ابطالی و صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش از مودیان از انواع صورتحساب های الکترونیکی اصلی در سامانه مودیان به شمار می آیند.