برای مشاوره اطلاع از موارد عدم الزام به صدور صورتحساب الکترونیکی
برای مشاوره اطلاع از موارد عدم الزام به صدور صورتحساب الکترونیکی
سازمان امور مالیاتی کشور به منظور جلوگیری از فرار مالیاتی، مودیان مالیاتی را موظف کرده که صورتحساب الکترونیک خود را از طریق سامانه مودیان به این سازمان ارسال نمایند. عدم ارسال صورتحساب الکترونیک جریمه ای معادل 2 درصد مبلغ مورد معامله را به همراه دارد و شخص متخلف، موظف به پرداخت آن به سازمان مالیات می باشد.
با عنایت به الزامی بودن ارسال صورتحساب الکترونیک و شمول جریمه در صورت عدم ارسال این صورتحساب، تمامی مودیان مالیاتی باید اولا راجع به این موضوع آگاهی داشته باشند که آیا مشمول ارسال صورتحساب الکترونیک هستند یا خیر و همچنین از مصادیق عدم الزام به صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت در سامانه مودیان مطلع باشند.
از همین رو؛ در این مقاله، ابتدا به این پرسش پاسخ داده می شود که مشمولین ارسال صورتحساب الکترونیک چه کسانی هستند. سپس، راجع به الزام به صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی صحبت می شود و در نهایت؛ در بخش پایانی مقاله، موارد و مصادیق عدم الزام به صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت در سامانه مودیان و جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیکی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
مشمولین ارسال صورتحساب الکترونیک چه کسانی هستند؟
صورتحساب الکترونیک نوعی صورتحساب فروش است. در واقع این صورتحساب، جایگزینی برای فاکتور فروش و درآمد محسوب می شود. سازمان امور مالیاتی کشور بسیاری از مودیان مالیاتی را به ارسال صورتحساب الکترونیک ملزم کرده است. پرسش مهمی که در این قسمت، برای بسیاری از مودیان مطرح می شود؛ آن است که چه کسانی مکلف به ارسال صورتحساب حساب الکترونیک می باشند؟ به عبارت دیگر؛ مشمولین ارسال صورتحساب الکترونیک چه کسانی هستند؟
ماده 169 قانون مالیات های مستقیم به این پرسش پاسخ داده است. بر اساس این ماده، اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون که حسب اعلام سازمان امور مالیاتی کشور موظف به ثبت نام در نظام مالیاتی می شوند، مکلفند برای انجام معاملات خود صورتحساب صادر و شماره اقتصادی خود و طرف معامله را در صورتحساب ها، قرارداد ها و سایر اسناد مشابه درج و فهرست معاملات خود را به سازمان مذکور ارائه کنند. مطابق ماده مذکور تمامی اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی صاحب کسب و کار مکلف به تنظیم و ارسال صورتحساب الکترونیک می باشند.
همچنین از تاریخ 1 دی ماه سال گذشته ارسال صورتحساب الکترونیک برای تمامی اشخاص حقوقی اعم از حقوقی خصوصی و دولتی، اصنافی که در تا پایان شهریور ماه گذشته بیش از ۱۸ میلیارد تومان درآمد داشته اند، وکلا، پزشکان و فعالان صنف طلا در شمار مشمولین ارسال صورتحساب الکترونیک قرار گرفتند.
الزام به صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی
پس از شناخت مشمولین ارسال صورتحساب الکترونیک در قسمت پیشین مقاله، اکنون در این بخش از مقاله؛ راجع به موضوع الزام به صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی صحبت می شود. در گذشته؛ برخی از مودیان با هدف فرار مالیاتی؛ از صورتحساب های دروغین و خلاف واقع در امور حسابداری خود استفاده می کردند. برای جلوگیری از این امر، از ابتدای دی ماه 1402، مودیان مالیاتی مکلف شدند که معاملات انجام گرفته خود را در حساب الکترونیک به ثبت برسانند.
الزامی شدن صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی نه تنها باعث جلوگیری از فرار مالیاتی می شود بلکه مزایای متعدد دیگری نیز به همراه دارد. به طور کلی؛ جلوگیری از فرار مالیاتی، سهولت و دسترسی آسان به اطلاعات مالیاتی، کاهش استفاده از کاغذ و در نتیجه، حفظ محیط زیست، صرفه جویی در زمان و هزینه از مهم ترین مزایای الزامی شدن صدور و ثبت صورتحساب الکترونیک به شمار می آیند.
در حال حاضر؛ تمامی مشمولین صورت حساب الکترونیک مالیاتی موظفند صورتحساب الکترونیک خود را به صورت آنلاین سامانه مودیان به ثبت برسانند و عدم ارسال این صورت حساب؛ جریمه های سنگین مالیاتی را به همراه دارد. لازم به ذکر است؛ مودیان موظفند کارتخوان های خود را به سامانه مذکور متصل نمایند و رسید دستگاه های کارتخوان به عنوان صورتحساب الکترونیک تلقی می شود.
موارد و مصادیق عدم الزام به صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت در سامانه مودیان
سازمان امور مالیاتی کشور در راستای رفع ابهام مودیان مالیاتی طی اطلاعیه ای موارد و مصادیق عدم الزام به صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت در سامانه مودیان را بیان کرده است. بر اساس این اطلاعیه، موارد و مصادیق عدم الزام به صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت در سامانه مودیان عبارت اند از:
درآمد بر اجاره اموال غیر منقول
خرید و فروش سهام و اوراق بهادار
سپرده سود بانکی
سود و زیان حاصل از تسعیر ارز
کمک های بلاعوض
حق عضویت
در موارد مذکور؛ به ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان نیازی نیست. لازم به ذکر است بر اساس ماده 7 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، صورتحساب های الکترونیکی ثبت شده در سامانه مودیان به منزله ثبت آن ها در سامانه است و فروشنده و خریدار تکلیف اضافی در این مورد نخواهند داشت.
جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیکی
پیش از این در خصوص مشمولین ثبت فاکتور و موارد الزام به صدور صورت حساب الکترونیکی توضیحاتی ارائه شده است اکنون قصد داریم به بررسی جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیکی بپردازیم. ارسال صورت حساب 21 روز از تاریخ صدور ان صورت حساب می باشد. حال اگر ثبت صورتحساب در بازه قانونی انجام نپذیرد، متخلف جریمه خواهد شد.
جریمه عدم صدور صورتحساب الکترونیکی در بازه مشخص شده، معادل ده درصد مجموع فروش انجام شده، یا مبلغ 2 میلیون تومان، هر کدام که بیشتر باشد، تعیین شده است. یعنی اگر چنانچه مبلغ 10درصد جریمه از دو میلیون تومان بیشتر باشد، نرخ ده درصد و اگر کمتر از دو میلیون باشد مبلغ 2 میلیون تومان میزان جریمه می باشد.
همچنین طبق ماده 12 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان: «اشخاص مشمول مکلفند در صورتی که امکان صدور صورتحساب الکترونیکی به دلیل بروز حادثه یا نقص فنی فراهم نباشد مراتب را تا پایان روز اداری بعد، از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان یا به هر طریق دیگری که سازمان اعلام می کند، حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند و تا زمان امکان پذیر شدن صدور صورتحساب الکترونیکی، فروش های خود را به ترتیبی که سازمان به موجب دستورالعملی مقرر می کند، ثبت و صورتحساب های صادره را به سازمان ارسال کنند.»
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد موارد عدم الزام به صدور صورتحساب الکترونیکی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از موارد عدم الزام به صدور صورتحساب الکترونیکی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. خیر.