برای مشاوره انواع تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی
برای مشاوره انواع تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی
به منطور حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات؛ دولت صندوقی را موسوم به صندوق نوآوری و شکوفایی در سال 1391 تاسیس و ایجاد نمود. مطابق با ماده 1 اساسنامه این صندوق، هدف اصلی ایجاد چنین صندوقی، كمك به تحقق و توسعه اقتصاد دانش بنیان، تكمیل زنجیره ایده تا بازار و تجاری سازی نوآوری ها، دستاوردهای پژوهشی و اختراعات و كاربردی نمودن دانش از طریق ارائه خدمات مالی و پشتیبانی می باشد.
این صندوق در راستای نیل به اهداف خود؛ انواع تسهیلات و بسته های حمایتی را به متقاضیان خود ارائه می دهد که از جمله آن می توان به بسته حمایتی ضامن و 100 فناور اشاره نمود. آنچه در خصوص تاسیس این صندوق ها حائز اهمیت می باشد، این است که دریافت تسهیلات و وام های صندوق نوآوری و شکوفایی اقسام مختلفی داشته که هر یک، شرایط و ضوابط خاص خود را برای دریافت دارند که این امر، به نوبه خود بر اهمیت اطلاع از جزئیات این صندوق و اطلاع از وام اشتغال زایی صندوق نوآوری و شکوفایی می افزاید.
از این رو، در این مقاله، ابتدا به این سوال که صندوق نوآوری و شکوفایی چیست؛پاسخ داده و سپس انواع تسهیلات اشتغال زایی، سامانه، شرایط، مدارک و نحوه دریافت وام این صندوق توضیح داده می شود. در ادامه کارگزاری صندوق نوآوری و شکوفایی توضیح داده شده و در نهایت، بسته حمایتی ضامن، 1000 فنارو، توانا و کارآفرین توضیح داده می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
صندوق نوآوری و شکوفایی چیست
در پاسخ به این پرسش که صندوق نوآوری و شکوفایی چیست؛ می توان پاسخ داد که صندوق نوآوری و شکوفایی؛ به پیشنهاد شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری در راستای ارائه خدمات متنوع به شرکت های دانش بنیان ایجاد گردیده و انواع تسهیلات،ضمانت نامه ها، خدمات بلاعوض توانمندسازی و سرمایه گذاری را به آن ها ارائه می دهد.
ماده 6 اساسنامه صندوق، ارائه انواع كمك های بلاعوض، یارانه، ارائه تسهیلات، پرداخت تمام یا بخشی از سود تسهیلات و جرایم متعلقه، انواع خدمات ضمانت نامه و مشاركت و سرمایه گذاری در طرح های نوآوری و فناوری با استفاده از سپرده گذاری، جذب و هدایت منابع بانك ها و موسسات اعتباری و صندوق ها را از جمله اهداف و وظایف و اختیارات صندوق بر شمرده است.
تمامی شرکت ها و موسساتی که از سوی کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان، تاییدیه دانش بنیانی برای محصول و یا محصولات خود دریافت نموده باشند؛ مشمول حمایت های صندوق نورآوری و شکوفایی خواهند بود. متقاضیان به منظور درخواست انواع تسهیلات می بایست به سامانه این صندوق وارد شده که در قسمت بعدی مقاله؛ به آن پرداخته خواهد شد.
سامانه صندوق نوآوری و شکوفایی inif.ir
در قسمت گذشته، به این پرسش پاسخ دادیم که صندوق نوآوری و شکوفایی چیست و در این خصوص بیان نمودیم که صندوق نوآوری و شـکوفایی ریاسـت جمهوری بر اسـاس قانون حمایت از شـرکت ها و موسسـات دانش بنیان و به منظـور کمک به تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات و کاربردی نمودن آن؛ از طریق ارائه خدمات مالی ایجاد شده است.
متقاضیان به منظور ثبت درخواست انواع تسهیلات می بایست به سامانه این صندوق وارد شده و نسبت به ثبت انواع درخواست ها اقدام نمایند. در این میان، ممکن است که برخی افراد با سامانه و نشانی اینترنتی این صندوق آشنایی نداشته و این سوال برای آن ها ایجاد شود که سامانه صندوق نوآوری و شکوفایی چه سایتی است و آدرس آن چه می باشد؟
در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که سامانه صندوق نوآوری و شکوفایی به نشانی اینترنتی inif.ir به عنوان سایت این صندوق ایجاد گردیده و دارای بخش های مختلفی می باشد که از جمله آن می توان به بخش تسهیلات، ضمانت نامه و استعلام آن، توانمندسازی و سرمایه گذاری اشاره نمود. به منظور استفاده از خدمات سامانه صندوق نوآوری و شکوفایی inif.ir متقاضیان ابتدا می بایست در آن ثبت نام نموده و حساب کاربری تشکیل دهند.
انواع تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی
در قسمت های گذشته مقاله به بیان چیستی و ماهیت صندوق نوآوری و شکوفایی پرداخته و سامانه این صندوق را معرفی نمودیم. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به معرفی انواع تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی بپردازیم. تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی به صورت های مختلفی به متقاضیان ارائه می شود که انواع تسهیلات مالی و اعتباری این صندوق عبارتند از:
نمونهسازی
ورود به بازار
قبل از تولیدصنعتی
تولید صنعتی
لیزینگ و استصناع
سرمایه در گردش
تامین فضای کاری
اشتغال پایدار
اسناد خزانه اسلامی
خرید دین
توسعهخدمات شتاب دهی
سرمایه بذری
توسعه فضای نوآوری
توسعه خدمات تامین مالی جمعی
تسهیلات پایه
خط اعتباری
تسهیلات پشتیبان ضمانت نامه
تسهیلات مربوط به ضمانت نامه های این صندوق شامل ضمانت نامه پیمان (ریالی - ارزی)، شرکت در مناقصه و مزایده، حسن انجام کار، پیش پرداخت، وجه الضمان، ضمانت ناماه گمرکی، ضمانت نامه تعهد گمرکی، ضمانت نامه تعهد پرداخت و پذیرش رکن ضامن انشتار صکوک می باشد. هم چنین، این صندوق به منظور مشارکت دادن مردم در جهش تولید دانش بنیان و توسعه شرکت های دانش بنیان از طریق تامین مالی هشت بسته حمایتی جهش، 100 فناور، ضامن، توانا، کارآفرین، رویش، شکوفا و حامی را نیز ارائه می نماید.
شرایط وام صندوق نوآوری و شکوفایی
یکی از سوالات متداولی که در زمینه تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی برای متقاضیان مطرح می شود؛ این است که ضوابط و شرایط وام صندوق نوآوری و شکوفایی شامل چه مواردی می شود؟ و متقاضیان برای اخذ تسهیلات این صندوق، می بایست چه ضوابطی را رعایت نمایند؟ به منظور پاسخ به این پرسش، این قسمت از مقاله به بیان انواع ضوابط این صندوق اختصاص داده شده است.
در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که از آن جایی که تسهیلات و وام های ارائه شده در صندوق نوآوری و شکوفایی بسیار متنوع و گسترده می باشند، صندوق نیز برای هر یک از انواع تسهیلات، شرایط و ضوابط خاص خود را معین نموده است، اما به طور کلی، مهم ترین و اولین شرط از شرایط دریافت وام صندوق نوآوری و شکوفایی این است که شـرکت ها و موسسات متقاضی درخواست تسهیلات، به طور قانونی مراحل ثبت شرکت را طی کرده و از سـوی کارگـروه ارزیـابی و تشـخیص صلاحیت شـرکت ها و موسسـات دانش بنیان، تاییدیه دانش بنیـان بـرای محصـول یـا محصولات خـود دریافت نموده باشند.
علاوه بر این، به منظور تخصیص تسهیلات و وام صندوق نوآوری و شکوفایی به متقاضی، وی می بایست درخواست خود را در سامانه صندوق نوآوری و شکوفایی نیز ثبت نموده باشند. هم چنین، متقاضیان می بایست شرایط و ضوابط اختصاصی مربوط به هر وام را نیز رعایت نموده و مدارک لازم را نیز تهیه و ارائه نمایند.
مدارک لازم برای وام صندوق نوآوری و شکوفایی
همانطور که پیش تر اشاره گردید، یکی از شرایط لازم برای اخذ تسهیلات دانش بنیان از صندوق نوآوری و شکوفایی، تهیه و ارائه مدارک موردنیاز می باشد. در این میان، ممکن است که برخی افراد با این مدارک آشنایی نداشته و این سوال برای آن ها مطرح شود که مدارک لازم برای وام صندوق نوآوری و شکوفایی چه می باشد که این مدارک، عبارتند از:
مدارک و اسناد مربوط به شرکت نظیر اسناسنامه شرکت، آگهی ثبت، آگهی آخرین تغییرات، سند مالکیت یا قرارداد اجاره محل شرکت و ...
کپی شناسنامه و کارت ملی مدیر عامل
معرفی نامه شرکت دانش بنیان
پروانه فعالیت شرکت اعم از جواز تاسیس، پروانه بهره برداری و ...
رزومه فعالیت های علمی و فناورانه شرکت
طرح توجیهی پروژه یا فعالیت قابل حمایت
مدارک و اسناد مالی شرکت نظیر صورت های مالی شرکت
هم چنین، توجه به این نکته ضروری است که متقاضی به منظور دریافت انواع تسهیلات می بایست، مدارک و اسناد مربوط به هر وام را نیز به طور جداگانه تهیه نماید. به متقاضیان توصیه می شود که قبل از ثبت درخواست، از تهیه و امکان ارائه آن اطمینان حاصل نموده و سپس، برای ثبت درخواست تسهیلات اقدام نمایند.
مراحل و نحوه دریافت وام صندوق نوآوری و شکوفایی
متقاضیان به منظور ثبت درخواست وام و تسهیلات می بایست در ابتدا، با مراحل و نحوه ثبت درخواست این وام آشنا باشند. به همین منظور، این قسمت از مقاله به بیان مراحل و نحوه دریافت وام صندوق نوآوری و شکوفایی اختصاص داده شده است که به طور کلی؛ شامل 6 مرحله زیر می شود:
مرحله اول: در این گام اطلاعات مربوط به شرکت، درخواست و مستندات مربوطه تکمیل و دریافت شده و در نهایت کاربرگ مهر و امضا شده، توسط متقاضی به صندوق ارسال می شود.
مرحله دوم: در این گام اطلاعات درخواست (شرکت، درخواست، طرح/ محصول، مستندات مربوطه) به صورت کارشناسی مورد بررسی دقیق قرار گرفته و در نهایت تسهیلات پیشنهادی با توجه به جوانب مختلف طرح به کمیته مربوطه که مرجع تصویب خدمات است ارسال می شود. (ارزیابی درخواست ممکن است به صورت داخلی و یا به صورت برونسپاری و توسط کارگزاران صندوق انجام پذیرد)
مرحله سوم: گزارش اعتباری طرح و پیشنهاد تسهیلات، توسط اعضای کمیته مرتبط بررسی شده و توسط حوزه متولی ارزیابی، دفاع شده و در نهایت مصوبه مربوطه صادر و توسط معاونت مرتبط به شرکت ابلاغ می شود.
مرحله چهارم: با توجه به مصوبه صادره فرآیند عقد قرارداد آغاز شده و پس از تکمیل پرونده، تکمیل پیوست ها و اخذ وثایق، و بررسی سایر مسائل حقوقی مربوطه، قرارداد به امضای طرفین قرارداد می رسد.
مرحله پنجم: در صورتی که برای پرداخت اول شرطی در مصوبه تعیین نشده باشد، پس از امضای قرارداد، پرداخت اول با تایید معاونت مربوطه انجام شده و در صورت چند مرحله ای بودن پرداخت، فرآیند نظارت برای تایید مراحل بعدی پرداخت ادامه می یابد.
مرحله ششم: پس از اتمام پرداخت و دوره تنفس مطابق مصوبه، بازپرداخت مطابق چک های بازپرداخت اخذ شده از دریافت کننده تسهیلات و بر اساس فرآیند وصول مطالبات صورت می گیرد.
به منظور ثبت درخواست تسهیلات از سامانه صندوق نوآوری و شکوفایی، متقاضی می بایست به سایت صندوق نوآوری شکوفایی وارد شده و درخواست خود را به صورت اینترنتی به ثبت رساند. در این راستا، داوطلب باید آدرس اینترنتی inif.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق با تصویر زیر بر روی گزینه ورود کلیک نماید.
پس از آن متقاضی می بایست نام کاربری و رمز عبور خود را در این قسمت وارد نموده و به حساب کاربری خود وارد شود. در صورتی که متقاضی پیش از این، در سامانه غزال ثبت نام ننموده است، لازم است که در ابتدا، در این سامانه ثبت نام نماید.
در این قسمت متقاضی می بایست نوع درخواست تسهیلات خود را انتخاب نموده و سایر مراحل مربوط به ثبت درخواست را طی نماید.
پس از ثبت درخواست به صورت اینترنتی، صندوق نوآوری و شکوفایی درخواست متقاضی را بررسی نموده و در صورت احراز شرایط و تکمیل بودن مدارک و اسناد مربوطه؛ تسهیلات به متقاضی تعلق خواهد گرفت. بنابراین، سامانه درخواست تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی، سامانه غزال می باشد.
کارگزاری صندوق نوآوری و شکوفایی
صندوق نوآوری و شکوفایی به منظور حضور فعالانه تر در زیست بوم های نوآوری استانی و همچنین افزایش ضریب نفوذ خدمات صندوق در استان ها؛ برنامه کارگزاران استانی را ایجاد نموده است که از جمله مهم ترین اهداف آن، معرفی و تسهیل در دریافت خدمات صندوق برای شرکت های دانش بنیان و هماهنگی های لازم برای برنامه های استانی صندوق می باشد.
ماموریت اصلی کارگزاری صندوق نوآوری و شکوفایی؛ توسعه تعاملات با پارک علم و فناوری استان و فعالان حوزه نوآوری و فناوری به ویژه شرکت های دانش بنیان استان در راستای ارائه هر چه بهتر خدمات صندوق، هدفمندسازی ارائه خدمات، کمک به ارتقای کیفی و کمی شرکت های دانش بنیان، جلب مشارکت نهادهای فعال در زیست بوم استان می باشد.
در حال حاضر صندوق نوآوری و شکوفایی در 5 استان اصفهان، خراسان رضوی، قزوین، زنجان و کردستان، کارگزاران استانی خود را ایجاد نموده است. با این حال؛ ممکن است که این صندوق، به منظور ارائه خدمات به شرکت های دانش بنیان در استان های دیگر، کارگزاران استانی خود را تاسیس نماید.
بسته حمایتی ضامن صندوق نوآوری و شکوفایی
صندوق نوآوری و شکوفایی در راستای تحقق جهش تولید دانش بنیان؛ 8 بسته حمایتی را در جهت مشارکت مردم در جهش تولید دانش بنیان و توسعه شرکت های دانش بنیان ایجاد نموده است که از جمله آن؛ بسته حمایتی ضامن صندوق نوآوری و شکوفایی می باشد. این بسته به منظور ضمانت انتشار اوراق در بازار سرمایه توسط شرکت های دانش بنیان ایجاد نموده است.
از جمله شرایط لازم برای دریافت بسته حمایت ضامن عبارت است از: فروش کل شرکت در سال گذشته بیشتر از 500 میلیارد تومان باشد؛ در سال گذشته بر اساس گزارش های معاملات فصلی/صورت های مالی؛ حداقل 30% فروش شرکت مربوط به فروش محصولات دانش بنیان باشد یا عملیات شرکت در این مسیر باشد؛ سرمایه ثبتی شرکت حداقل 10 میلیارد تومان ثبت شده باشد و....
ارائه اطلاعات فروش فصلی هر 4 فصل سال گدشته، ارائه صورت مالی حسابرسی شده 2 سال مالی اخیر، تکمیل کاربرگ های مربوطه از جمله مدارک لازم در این خصوص می باشد. به منظور ثبت درخواست این تسهیلات متقاضی می بایست به سامانه غزال، بخش میزکار و سپس، ضمانت نامه ها و فراخوان "تسهیل انتشار اوراق صکوک" مراجعه نماید.
بسته حمایتی 1000 فناور صندوق نوآوری و شکوفایی
هدف از بسته حمایتی 1000 فناور صندوق نوآوری و شکوفایی؛ تبدیل 1000 شرکت دانش بنیان نوپا به فناور است. این تسهیلات قرض الحسنه بوده و به طور یک جا، بدون تنفس و با دوره بازپرداخت حداکثر 48 ماهه تا سقف 3 میلیارد تومان، با معرفی صندوق نوآوری و شکوفایی و از سوی بانک های عامل به شرکت ها پرداخت می شود.
برخی شرایط دریافت این بسته عبارت است از: فروش کل شرکت در سال گذشته کمتر از 5 میلیارد تومان باشد؛ فروش محصولات/خدمات دانش بنیان شرکت در سال 1402 بیش از 100 میلیون تومان باشد؛ شرکت در سال جاری دارای نیروی انسانی بیمه شده مطابق فهرست بیمه تامین اجتماعی باشد و..... مهلت ثبت نام شرکت های دانش بنیان نوپا برای دریافت این تسهیلات تا پایان تیرماه سال جاری تمدید گردیده است.
شرکت های متقاضی برای شرکت در این فراخوان، باید بسته به شرایط خود یکی از دو مسیر ذیل را طی نمایند: مسیر اول: مراجعه به سامانه غزال، ورود به بخش میزکار و سپس، قسمت تسهیلات و انتخاب فراخوان برنامه هزار فناور و سپس انتخاب گزینه تامین مالی قرارداد. مسیر دوم: مراجعه به سامانه غزال، ورود به بخش میزکار و سپس، قسمت تسهیلات و انتخاب فراخوان برنامه هزار فناور و سپس انتخاب گزینه رشد تولید.
بسته حمایتی جهش صندوق نوآوری و شکوفایی
در راستای تحقق جهش تولید و افزایش فروش شرکت های دانش بنیان و تقویت اثر گذاری آن ها در اقتصاد کشور؛ صندوق نوآوری و شکوفایی برنامه جهش تولید شرکت های دانش بنیان را با هدف افزایش فروش این شرکت ها اجرایی نموده است. برخی شرایط بسته حمایتی جهش صندوق نوآوری و شکوفایی عبارت است از:
فروش کل شرکت در سال 1402 (بر اساس گزارش های معاملات فصلی/صورت های مالی) بیشتر از 5 میلیارد تومان باشد؛ فروش کل شرکت در سال 1402 از 500 میلیارد تومان کمتر باشد یا در غیر این صورت حداقل 10% فروش شرکت مربوط به فروش محصولات دانش بنیان باشد؛ شرکت برنامه عملیاتی مشخصی برای رشد تولیدات دانش بنیان داشته باشد و ....
تکمیل فرم اثربخشی خدمات تسهیلاتی دریافتی قبلی از صندوق در صورت شمول، ارائه تاییدیه ها و مجوزهای مورد نیاز برای تولید و فروش، ارائه اطلاعات مربوط به قراردادهای جاری یا سفارش های اخذ شده، ارائه برنامه عملیاتی برای رشد تولید و فروش در سال جاری نیز از جمله مدارک لازم برای دریافت بسته حمایتی جهش تولید صندوق نوآوری و شکوفایی می باشد.
بسته حمایتی توانا صندوق نوآوری و شکوفایی
به منظور افزایش ظرفیت تولید شرکتهای دانش بنیان از طریق تامین سرمایه ثابت؛ صندوق نوآوری و شکوفایی بسته حمایتی توانا را برای متقاضیان واحد شرایط در نظر گرفته است. از جمله شرایط دریافت این تسهیلات این است که شرکت توان تامین حداقل 30 درصد از منابع نقدی مورد نیاز طرح را دارا بوده و تسهیلات جاری مشابه در فرایند پرداخت در صندوق نوآوری و شکوفایی نداشته باشد.
هدف از این فراخوان، تامین هزینه های سرمایه ثابت مورد نیاز شرکت های دانش بنیان برای ایجاد/توسعه خط تولید محصولات/خدمات دانش بنیان خود (از قبیل تجهیزات تولید، تجهیزات آزمایشگاهی، تاسیسات و ...) است. این تسهیلات با دوره اجرای حداکثر 18 ماه و دوره تنفس و بازپرداخت حداکثر 48 ماه تا سقف هر فقره 50 میلیارد تومان پرداخت می شود.
ارائه وثایق متناسب با درخواست ارائه شده، ارائه گزارش امکان سنجی، ارائه اظهارنامه مالیاتی و صورت مالی حسابرسی شده، ارائه اطلاعات فروش فصلی و... از جمله مدارک لازم برای دریافت بسته حمایتی توانا صندوق نوآوری و شکوفایی می باشد. متقاضیان برای اخذ این تسهیلات، متقاضیان می بایست به سامانه غزال مراجعه نمایند.
بسته حمایتی کارآفرین و اشتغال زایی صندوق نوآوری و شکوفایی
بسته حمایتی کارآفرین و اشتغال زایی صندوق نوآوری و شکوفایی در راستای توسعه کارآفرینی با تکیه بر به کارگیری محصولات دانش بنیان ایجاد گردیده و به موجب آن، صندوق تعهد می کند که فروش محصولات دانش بنیان به خریدارانی (اعم از حقوقی یا حقیقی) که برای راه اندازی کسب و کار اقدام به خرید می کنند را به صورت ویژه و از طریق اعطای تسهیلات فروش اقساطی حمایت نماید.
مبلغ این تسهیلات، 500 میلیارد ریال تا سقف 80% مبلغ فاکتور بوده و نرخ سود نیز 3 درصد کمتر از نرخ مصوب شورای پول و اعتبار می باشد. دوره بازپرداخت اقساط تسهیلات نیز تا 24 ماه تعیین شده است که تا سقف 36 ماه قابل افزایش می باشد. در خصوص نحوه پرداخت این تسهیلات نیز می بایست بیان داشت که خریدارانی واجد شرایط پرداخت تسهیلات از طریق بانک ها هستند؛ به بانک های عامل و سایر خریداران تا سقف 40 میلیارد ریال به صندوق های پژوهش و فناوری عامل معرفی می شوند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از انواع تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. خیر.