برای مشاوره اطلاع از انواع روش های تامین مالی شرکت ها
برای مشاوره اطلاع از انواع روش های تامین مالی شرکت ها
شرکت به منظور سرمایه گذاری و نیز انجام پروژه های مختلف، نیازمند تامین سرمایه لازم می باشند. در واقع تامین منابع مالی، ابزاری برای کسب و کارها فراهم می کند تا در زمینه های مختلف مانند توسعه محصول، بازاریابی، زیرساخت ها و جذب استعدادها سرمایه گذاری کنند. بدون بودجه کافی، کسب و کارها ممکن است نتوانند از فرصت ها استفاده نموده و یا فعالیت های خود را گسترش دهند.
آنچه در این میان، حائز اهمیت می باشد؛ این است که روش های تامین مالی شرکت بسیار متنوع و گسترده بوده و می تواند با توجه به میزان سرمایه مورد نیاز و نیز نوع پروژه و منابع مالی در دسترس شرکت متغیر باشد. با توجه به این که شرکت ها بدون تامین مالی، نمی توانند آن طور که باید رشد و گسترش پیدا کنند ؛ اطلاع از روش های تامین مالی شرکت ها؛ امری حائز اهمیت تلقی می شود.
از این رو؛ در این مقاله، به این سوال که تامین مالی شرکت چیست؛ پاسخ داده شده و ساده ترین انواع روش های تامین منابع مالی شرکت ها توضح داده می شود. در نهایت جزئیات مربوط به شرکت های تامین مالی و سرمایه ارائه می گردد. جهت کسب اطلاعات بییشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
تامین مالی شرکت چیست
در پاسخ به این پرسش که تامین مالی شرکت چیست؛ ابتدا، می بایست به تامین مالی را تعریف نمود. در توضیح این که تامین مالی چه می باشد؛ می توان بیان داشت که تامین مالی فرآیند تامین سرمایه مورد نیاز برای انجام فعالیت های تجاری، خرید تجهیزاj و مواد و یا سرمایه گذاری در پروژه های مختلف می باشد.
با توجه به تعریف فوق می توان تامین مالی انواع شرکت ها را ایجاد، جمع آوری و افزایش منابع مالی یا سرمایه ای برای هر نوع هزینه دانست. سودآوری، کاهش ریست، افزایش و جذب مشتریان، مدیریت هزین ها، برطرف نمودن نیازهای اقتصادی و اجتماعی بنگاه اقتصادی و شرکت از جمله مهم ترین اهداف تامین مالی می باشد.
شرکت های تجاری و واحدهای تولیدی بزرگ، غالبا بودجه لازم انجام عملیات و پروژهای موردنظر خود را نداشته و می بایست برای به دست آوردن سرمایه موردنظر، وام گرفته یا اقدام به تامین مالی به روش های مختلف نمایند. از جمله روش های تامین مالی شرکت می توان به تامین مالی از طریق حقوق صاحبان سهام، تامین مالی از طریق ایجاد بدهی و نیز تامین مالی از طریق بازار پول و بازار سرمایه و .. اشاره نمود که در قسمت های بعدی مقاله به طور مفصل به آن پرداخته خواهد شد.
ساده ترین انواع روش های تامین منابع مالی شرکت ها
در قسمت گذشته، به تعریف تامین مالی شرکت پرداخته و در این خصوص بیان نمودیم که فرآیند تامین سرمایه مورد نیاز برای انجام فعالیت های شرکت تامین مالی می باشد. منابع مالی موردنیاز شرکت را می توان با دریافت وام برای شرکت نیز تامین نمود. با توجه به این که تامین مالی به روش های مختلف صورت می گیرد، این بخش از مقاله به معرفی ساده ترین انواع روش های تامین منابع مالی شرکت ها اختصاص داده شده است.
در یک تقسیم بندی کلی، می توان تامین مالی شرکت ها را به دو روش تامین مالی مبتنی بر بدهی و تامین مالی مبتنی بر سرمایه تقسیم بندی نمود. در تامین مالی مبتنی بر بدهی؛ انواع شرکت ها منابع مالی مورد نیاز خود را از طریق ایجاد بدهی برای خود از طریق منابع خارج از شرکت تامین می نمایند. اوراق مشارکت، صکوک، مراحبه، اوراق سفارش ساخت، اوراق اجاره، گواهی سپرده خاص، اوراق مضاربه، اوراق رهنی، اوراق منفعت، گواهی کالایی، اوراق خرید دین، اوراق سلف موازی و استاندارد کالایی از جمله روش های تامین مالی مبتنی بر بدهی می باشد که در قسمت زیر به تعریف هر یک پرداخته می شود:
اوراق مشارکت: نوعی از اوراق بهادار است که از سوی شرکت ها، برای تامین اعتبار طرح های عمرانی یا زیرساختی، منتشر می شود.
صکوک: ابزارهای مالی اسلامی یا همان صکوک، اوراق بهادار با ارزش مالی یکسان و قابل معامله در بازارهای مالی است که بر پایه یکی از قراردادهای مورد تایید شرع اجرا شده و دارندگان این اوراق، به صورت مشاع مالک یک یا مجموعه هایی از دارایی ها و منافع حاصل از آن ها هستند که از جمله آن می توان به اوراق مضاربه و اوراق منفعت اشاره نمود.
اوراق سفارش ساخت: شرکت هایی که درصدد احداث یا گسترش پروژه خاصی می باشند، می توانند با اوراق بهادار استصناع، به احداث پروژه اقدام نموده و قیمت آن را طبق زمانبندی؛ از محل بودجه سالانه یا از طریق واگذاری واحدهای ساخته شده به تدریج بپردازند.
اوراق اجاره: اوراق اجاره، اوراق بهاداری است که براساس عقد اجاره منتشر شده و نشان دهنده مالکیت مشاع دارندگان آن، در دارایی مبنای انتشار اوراق است که اجاره داده می شود.
اوراق مراحبه: : اوراق بهاداری هستند که دارندگان آن ها به صورت مشاع مالک دارایی مالی هستند که بر اساس قرارداد مراحبه حاصل شده است.
گواهی سپرده خاص: گواتهی است که به منظور تامین مالی طرح های جدید سودآور تولیدی و ساختمانی و خدماتی و نیز توسعه و تکمیل طرح های سودمند موجود با سررسید مشخص منتشر می شود.
اوراق رهنی: اوراق رهنی اوراق بهاداری است که به منظور خرید مطالبات رهنی توسط ناشر منتشر می گردد.
گواهی کالایی: گواهی سپرده کالایی اوراق بهاداری است که نشان دهنده مالکیت دارنده اوارق، بر مقدار معنی از کالای سپرده شده در انبارهای مورد تایید بورس کالا است.
اوراق خرید دین: اوراق خرید دین، اوراق بهادار می باشد که به منظور خرید مطالبات مدت دار شرکت ها، منتشر می شود.
اوراق سلف موازی: اوراق سلف موازی اوراقی است که در که طی آن؛ مقدار مشخصی از یک دارایی پایه با هزینه مشخص و با تاریخ سررسید معینی، پیش فروش می گردد.
در روش تامین مالی مبتنی بر سرمایه؛ شرکت به منظور توسعه فعالیت های خود و نیز تامین سرمایه موردنیاز برای انجام پروژه های مختلف، سرمایه خود را افزایش داده و به این ترتیب، به تامین مالی اقدام می نماید. این روش، خود به دسته بندی های مختلفی تقسیم می شود که از جمله آن می توان به تاسیس شرکت های سهامی خاص و عام (عرضه اولیه سهام)، افزایش سرمایه، ادغام و تملیک، صندوق جسورانه، صندوق های زمین و ساختمان اشاره نمود.
شرکت های تامین سرمایه
در بخش های پیشین مقاله، به توضیح این پرسش که تامین مالی شرکت چیست؛ پرداخته و ساده ترین انواع روش های تامین مالی توضیح داده شد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح شرکت های تامین مالی و سرمایه بپردازیم. در پاسخ به این پرسش که شرکت های تامین مالی و سرمایه، چیستند می توان پاسخ داد که این شرکت ها؛ به عنوان واسطه ای بین شرکت های سرمایه پذیر و نیز سرمایه گذاران عمل نموده و خدمات مختلفی را در حوزه مالی به این شرکت ها ارائه می دهند.
از جمله خدمات ارائه شده توسط شرکت های تامین سرمایه؛ می توان به تامین مالی، پذیره نویسی و تعهد پذیره نویسی، مدیریت دارایی و... اشاره نمود. توجه به این نکته ضروری است که شرکت های تامین سرمایه؛ بانک نبوده و شرکت سرمایه گذار نیز به حساب نمی آیند؛ بلکه تنها واسط بین شرکت های سرمایه پذیر و سرمایه گذاران می باشند.
در بیان این که تفاوت شرکت های تامین سرمایه با بانک چیست؛ می توان پاسخ داد که بانک نهادی است که به عنوان سرمایه پذیر عمل نموده و تسهیلاتی را در قالب به اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخت می نماید؛ اما شرکت های تامین سرمایه، سپرده پذیر نبوده و تنها عهده دار تامین سرمایه شرکت ها و اشخاص حقوقی می باشند. تفاوت دیگر بانک با شرکت های تامین سرمایه، در نحوه کسب درآمد آن ها می باشد.
درآمد بانک ها معمولا از منابعی نظیر بهره وام های ارائه شده و سود سپرده های دریافتی فراهم می شود، اما درآمد شرکت تامین سرمایه، از کارمزد و هزینه حاصل از مشاوره و... به دست می آید. با این که شرکت های تامین سرمایه بانک نیستند؛ اما تحت سیستم بانکداری کشور، فعالیت نموده و تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار قرار دارند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع روش های تامین مالی شرکت ها در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از انواع روش های تامین مالی شرکت ها پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. در یک تقسیم بندی کلی، می توان تامین مالی شرکت ها را به دو روش تامین مالی مبتنی بر بدهی و تامین مالی مبتنی بر سرمایه تقسیم بندی نمود که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.