برای مشاوره محاسبه و ثبت مالیات بر واردات
برای مشاوره محاسبه و ثبت مالیات بر واردات
دولت ها به منظور تحقق اهدافی چون حمایت از تولید داخلی، جلوگیری از افزایش بی رویه واردات کالا و... مالیاتی را تحت عنوان مالیات بر واردات از تجار و بازرگانان وارد کننده کالا دریافت نمایند. مالیات بر واردات یکی از انواع مالیات های غیر مستقیم به شمار می آید که واردکنندگان و تجاری که در زمینه خرید کالا و عرضه آن به داخل کشور، فعالیت می نمایند؛ موظف به پرداخت آن شده اند.
با عنایت به الزامی بودن پرداخت مالیات بر واردات برای تجار و بازرگانان وارد کننده کالا و خدمات، این اشخاص باید اطلاعات جامعی راجع به مالیات بر واردات، انواع و میزان این نوع مالیات کسب نموده و نسبت به چگونگی و نحوه محاسبه و معافیت های مالیاتی تعلق گرفته به آن و... مطلع گردند.
از این رو؛ در این مقاله، پس از پاسخ به پرسش مالیات بر واردات چیست؛ انواع، میزان و ماخذ محاسبه مالیات واردات کالا بررسی می شود و سپس به این پرسش پاسخ داده می شود که مالیات بر واردات چگونه محاسبه می شود. بعد از آن راجع به نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده کالای وارداتی و همچنین معافیت از مالیات بر واردات صحبت می شود و در نهایت؛ در قسمت پایانی مقاله، در رابطه با نرخ و ثبت حسابداری مالیات بر واردات بحث خواهد شد.
مالیات بر واردات چیست؟
مالیات انواع مختلفی دارد. مالیات بر صادرات، مالیات بر واردات، مالیات بر درآمد، مالیات بر ارث و.... از انواع مختلف مالیات می باشند. به منظور آشنایی متقاضیان، در این مقاله، راجع به مالیات بر واردات به عنوان یکی انواع مالیات ها؛ صحبت می شود و به این پرسش پاسخ داده می شود که مالیات بر واردات چیست؟
مطابق قوانین ایران، بازرگانان در قبال کالا و اقلامی که به کشور وارد می کنند؛ موظف می باشند که مبلغی را تحت عنوان مالیات به دولت پرداخت نمایند. این قسم از مالیات، مالیات بر واردات نام دارد. مالیات بر واردات، یکی از انواع مالیات های غیرمستقیم محسوب می شود و خود به اقسام مختلفی تقسیم می شود.
مالیات بر واردات؛ نوعی مالیات بر ارزش افزوده محسوب می شود. این قسم از مالیات؛ به صورت درصدی از ارزش کالاهای وارد شده به کشور محاسبه می شود. مالیات بر واردات یکی از منابع درآمدی دولت است و با اهدافی چون افزایش قیمت کالاهای وارداتی و در نتیجه حمایت از بازار داخلی از مشمولان اخذ می شود.
انواع مالیات بر واردات
به مالیات تعلق گرفته به کالا و خدمات وارداتی؛ مالیات بر واردات گفته می شود. مالیات بر واردات انواع مختلفی دارد. لذا در این بخش از مقاله؛ انواع مالیات بر واردات مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. به طور کلی؛ مالیات بر حقوق و عوارض گمرکی، مالیات بر واردات خودروهای وارداتی و مالیات بر سود بازرگانی از انواع مالیات بر واردات است که در ادامه راجع به هر کدام توضیحاتی ارائه می شود.
مالیات بر حقوق و عوارض گمرکی: این نوع از مالیات به واردات قطعی کالا تعلق می گیرد. وفق ماده یک قانون امور گمرکی، حقوق گمرکی معادل 4 درصد ارزش گمرکی کالا است. لازم به ذکر است مالیات بر حقوق و عوارض گمرکی به هزینه های انجام خدمات تعلق نمی گیرد.
مالیات بر سود بازرگانی: مالیات بر سود بازرگانی، مالیاتی است که گمرک در قبال واردات قطعی کالا دریافت می نماید. این نوع مالیات به شکل ریالی اخذ می شود و میزان آن سالانه متغیر می باشد. شایسته ذکر است برخی از شرکت ها نظیر شرکت های دانش بنیان، نوآوری، تولید محصولات اشتغال زا از پرداخت سود بازرگانی معاف هستند.
مالیات بر واردات خودروهای وارداتی: مالیات بر خودروهای وارداتی؛ یکی دیگر از انواع مالیات بر واردات می باشد که از خودروهای وارداتی اخذ می شود. وارد کنندگان بدون پرداخت این قسم از مالیات نمی توانند به داخل کشور خودرو وارد نمایند. شایسته ذکر است میزان مالیات بر واردات خودرو بر اساس قیمت و حجم موتور خودرو وارداتی تعیین می شود.
میزان و نرخ مالیات بر واردات
اطلاع از میزان و نرخ مالیات بر واردات یکی از موضوعات پر اهمیتی است که وارد کنندگان کالا باید از آن اطلاع داشته باشند. از همین رو؛ در ادامه، راجع به میزان و نرخ مالیات بر واردات صحبت می شود. به طور کلی؛ مطابق ماده 2 قانون مالیات بر ارزش افزوده، مالیات واردات مشمول مقررات قانون مذکور می باشد.
همانطور که گفته شد؛ مالیات بر حقوق و عوارض گمرکی، مالیات بر سود بازرگانی و مالیات بر واردات خودرو از انواع مالیات بر واردات به شمار می آیند. بر اساس ماده 1 قانون امور گمرکی، حقوق گمرکی معادل 4 درصد ارزش گمرکی کالا است. در واقع 4 درصد از ارزش کالا، تحت عنوان مالیات بر حقوق گمرکی اخذ می شود. لازم به ذکر است که مالیات بر سود بازرگانی نرخ مشخصی ندارد و با توجه نوع کالا و سیاست های دولت متفاوت بوده و هر ساله دچار تغییر می گردد. علاوه بر این؛ مالیات بر خودرو نیز یکی دیگر از انواع مالیات بر واردات است که نرخ آن بر اساس حجم موتور خودرو وارداتی محاسبه می شود. مالیات و تعرفه واردات خودروهای کارکرده در سال جاری به شرح زیر می باشد:
مطابق با تبصره 9 قانون بودجه سال 1403، واردات انواع خودروهای سواری نو و کارکرده با عمر کمتر از پنج سال برقی و برقی - بنزینی (هیبریدی) به داخل کشور مجاز بوده و حقوق ورودی خودروی برقی برای نوسازی ناوگان تاکسیرانی شهرها در سال ۱۴۰۳ معادل نیم واحد درصد و برای سایر متقاضیان چهار واحد درصد و حقوق ورودی خودروهای برقی - بنزینی (هیبریدی) پانزده واحد درصد تعیین می گردد. ه
ماخذ محاسبه مالیات واردات کالا
در قسمت های پیشین مقاله مالیات بر واردات شناخته شد و بیان شد که این نوع از مالیات به کالاهای وارداتی تعلق می گیرد. همچنین راجع به انواع و میزان و نرخ مالیات بر واردات به تفصیل صحبت شد. اکنون در این قسمت از مقاله، ماخذ محاسبه مالیات واردات کالا مورد مطالعه قرار می گیرد.
در پاسخ به این سوال که ماخذ محاسبه مالیات واردات کالا چیست؛ باید بیان کرد که مجموع ارزش گمرکی کالا و حقوق ورودی ماخذ محاسبه مالیات واردات کالا می باشد. ذکر این نکته ضروری است که این قسم از مالیات در شمار حقوق ورودی به شمار نمی آید. لازم به ذکر است که مجموع ارزش گمرکی کالا به عنوان یکی ماخذ محاسبه واردات کالا شامل قیمت خرید، هزینه حمل و نقل و حق بیمه می شود. همچنین حقوق ورودی به عنوان یکی از دیگر از مواخذ محاسبه مالیات واردات کالا شامل حقوق گمرکی و سود بازرگانی است.
ماده 6 قانون مالیات بر ارزش افزوده در این خصوص بیان می دارد: «ماخذ محاسبه مالیات و عوارض واردات کالا، مجموع ارزش گمرکی (موضوع ماده 14 قانون امور گمرکی مصوب ۱۳۹۰/۸/۲۲) و حقوق ورودی (حقوق گمرکی و سود بازرگانی) می باشد. مالیات و عوارض مذکور جزء حقوق ورودی محسوب نمی شود.»
مالیات بر واردات چگونه محاسبه می شود
پس از شناخت میزان و نرخ مالیات بر واردات و همچنین ماخذ محاسبه مالیات واردات کالا در قسمت های قبل، در این قسمت از مقاله؛ راجع به نحوه محاسبه واردات کالا صحبت می شود و به این پرسش پاسخ داده می شود که مالیات بر واردات چگونه محاسبه می شود؟ در پاسخ به این سوال می بایست بیان داشت که نحوه محاسبه مالیات بر واردات به شرح زیر می باشد:
محاسبه مبلغ ارزی کالا یا همان میزان ارزش گمرکی کالا که عدد به دست آمده باید با هزینه بیمه جمع بسته شود.
ضرب تعرفه گمرکی در ارزش گمرکی کالا طبق قانون واردات.
جمع بستن حقوق گمرکی کالا با ارزش آن جهت تعیین عوارض و ضرب در 9 درصد.
جمع بستن حقوق گمرکی کالا با ارزش آن جهت تعیین مالیات و ضرب در 4 درصد طبق قانون مالیات های مستقیم.
علاوه بر موارد مذکور، مبلغ پرداختی به گمرک از دیگر عواملی است که بر محاسبه مالیات بر واردات تاثیر گذار است. مجموع عوارض کالا و حقوق گمرکی و مالیات از موارد پرداختی به گمرک می باشد. در نهایت از جمع تمامی موارد حقوق گمرکی، مالیات کالا، عوارض گمرک، مبلغ پرداختی به گمرک، میزان مالیات بر واردات محاسبه می شود.
نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده کالای وارداتی
مالیات بر ارزش افزوده کالای وارداتی یکی از انواع مالیات های غیرمستقیم و نوعی مالیات بر ارزش افزوده محسوب می شود. این نوع از مالیات به روش خاصی محاسبه می شود؛ لذا در این قسمت از مقاله، به جهت آشنایی علاقمندان، نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده کالای وارداتی بیان می شود.
جهت محاسبه ارزش افزوده کالا های وارداتی باید به مقدار ریالی کالای وارد شده توجه شود. سپس لازم است میزان ارزش افزوده کالا با میزان کرایه حمل خارجی آن توسط کشتیرانی جمع شود و بعد از آن با در نظر گرفتن نرخ بیمه و نرخ رسمی ارز که توسط گمرک مشخص شده است؛ ضرب شود.
در نهایت با انجام مراحل مذکور می توان میزان مالیات و ارزش افزوده را به دست آورد. لازم به ذکر است حقوق ورودی، مالیات بر ارزش افزوده، هلال احمر (نیم درصد) و کارمزد ثبت سفارش از جمله هزینه هایی است که باید به گمرک پرداخت و مالیات آن محاسبه شود.
معافیت از پرداخت مالیات بر واردات
از جمله سوالات متدوالی که در زمینه مالیات بر واردات برای متقاضیان مطرح می شود؛ این است که آیا مالیات بر واردات مشمول معافیت می شود؟و اگر پاسخ به این پرسش مثبت است؛ موارد معافیت از پرداخت مالیات بر واردات کدام است؟ در پاسخ پرسش های مذکور باید بیان داشت که بله؛ در مواردی مالیات بر واردات مشمول معافیت بوده و ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده این موارد را بیان کرده است. بر اساس ماده مذکور؛ واردات کالاهای ذیل از مالیات معاف است:
محصولات کشاورزی خام فرآوری نشده مانند گیاهان دارویی، محصولات مرتعی، محصولات جنگلی مانند چوب خام، محصولات گلخانه ای مانند سبزیجات، صیفی جات، گل و گیاه و انواع قارچ ها.
دام زنده، خوراک دام و مواد اصلی تولید مثل دام زنده.
انواع بذر، نشاء، کود و سم.
شیر و ماست و پنیر.
آب برای مصارف کشاورزی.
آرد و نان.
برنج، سویا و حبوبات.
تخم ماکیان.
انواع گوشت و فرآورده های آن.
انواع روغن های گیاهی و حیوانی خوراکی.
شیر خشک نوزادان.
تخم مرغ نطفه دار و جوجه یک روزه.
کاغذ باطله و خمیر کاغذ.
کاغذ و دفتر تحریر، کتاب، کاغذ چاپ و روزنامه.
انواع مجلات و نشریه.
کالا های وارد شده همراه مسافر برای استفاده شخصی تا میزان مشخص شده توسط قانون امور گمرکی.
انواع شمش های طلا وارداتی و داخلی و انواع حواله های الکترونیکی یا کاغذی دارای پشتوانه 100 درصد طلا.
انواع فرش دستباف و مواد اولیه اصلی آن.
انواع دارو و واکسن های انسانی و دامی و همچنین لوازم مصرفی درمانی و توان بخشی.
تجهیزات و اقلام دفاعی، نظامی، امنیتی، اطلاعاتی و انتظامی که فهرست آن ها با پیشنهاد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و ستاد نیروهای مسلح به تصویب می رسد.
دارایی های غیر منقول و حواله کاغذی یا الکترونیکی مبتنی بر آن ها.
رادار و تجهیزات کمک ناوبری هوانوردی موضوع بند های «پ»، «ت» و «ث» ماده (۱۱۹) قانون امور گمرکی که ترتیبات مقرر در بندهای مذکور رعایت شده است.
لازم به ذکر است شرکت های تولیدی که پروانه بهره برداری دارند و همچنین شرکت هایی که دارای گواهی خوش حسابی از دارایی هستند؛ از پرداخت مالیات بر واردات معاف می شوند. همچنین به شرکت هایی که در سامانه امور مالیاتی ثبت نام و اظهار نامه و حساب سود و زیان سال مالی قبل را تسلیم و بدهی مالیاتی نداشته باشند؛ گواهی خوش حسابی تعلق خواهد گرفت.
ثبت حسابداری مالیات بر واردات
ثبت حسابداری مالیات بر واردات مزایای متعددی دارد. مدیریت هزینه ها و در نتیجه سودآوری بیشتر از مهم ترین مزایای ثبت حسابداری مالیات بر واردات به شمار می آید. همچنین ثبت دقیق هزینه های مرتبط واردات کالا و خدمات و مالیات آن از مهم ترین اهداف ثبت حسابداری مالیات بر واردات محسوب می شود.
ثبت حسابداری مالیات بر واردات، مجموع شیوه هایی است که در راستای ثبت، پردازش، دسته بندی هزینه ها و درآمدهای مرتبط با واردات محصول و خدمات و محاسبه مالیات مربوط به آن استفاده می شود. جهت انجام این فرایند؛ ابتدا لازم است هزینه های مربوط به واردات کالا و خدمات در سیستم حسابداری شرکتها ثبت شود. سپس ارزش گمرکی کالا و نرخ تبدیل ارز محاسبه شود و بعد از آن مالیات واردات محاسبه و در سیستم حسابداری به ثبت برسد.
پس از انجام مراحل مذکور می بایست اطلاعات حسابداری واردات به صورت دقیق به گمرک و سایر مراجع ذی صلاح اطلاع داده شود. لازم به ذکر است که حسابداران به منظور ثبت حسابداری مالیات بر واردات از کد هایی استفاده می کنند که به آن کدینگ حسابداری واردات گفته می شود. در واقع کدینگ حسابداری واردات؛ به کدهایی اطلاق می شود که جهت طبقه بندی و ثبت اطلاعات مالی مرتبط با واردات مورد استفاده قرار می گیرد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد محاسبه و ثبت مالیات بر واردات در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از محاسبه و ثبت مالیات بر واردات پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.