برای مشاوره نحوه محاسبه مالیات شرکت های غیرفعال
برای مشاوره نحوه محاسبه مالیات شرکت های غیرفعال
پس از تشکیل و ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها؛ شخص حقوقی مجاز خواهد بود که در حوزه مربوطه، به فعالیت بپردازد. با این حال؛ گاهی پیش می آید که شرکت به دلیل داشتن مشکلات مالی و اقتصادی و نیز عدم برنامه ریزی مناسب برای انجام کارها، در رسیدن به اهداف خود ناکام مانده و عملا فعالیتی انجام نمی دهد.
با توجه به این که شرکت ها، موظف می باشند که در پایان سال مالی، اظهارنامه مالیاتی برای خود رد نمایند؛ این پرسش ممکن است که برای صاحبان شرکت ها مطرح شود که مالیات شرکت غیرفعال به چه صورتی می باشد و آیا شرکت در صورت غیرفعال بودن نیز، موظف به پرداخت این هزینه به دولت می باشد یا خیر؟
از این رو، در این مقاله، قصد داریم پس از پاسخ به این پرسش که منظور از شرکت غیرفعال مالیاتی چیست و مالیات شرکت های غیرفعال چه می باشد؛ به نحوه محاسبه مالیات این گونه شرکت ها بپردازیم. در ادامه، در خصوص جریمه علی الراس مالیات شرکت های غیرفعال صحبت خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
منظور از شرکت غیرفعال مالیاتی چیست
مطابق با ماده 110 قانون مالیات مستقیم، کلیه شرکت ها و اشخاص حقوقی مکلفند که اظهارنامه، ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر و اسناد و مدارک خود را حداکثر تا چهار ماه پس از پایان سال مالی، همراه با فهرست هویت شرکاء و سهام داران و حسب مورد میزان سهم الشرکه یا تعداد سهام و نشانی هر یک از آن ها، به اداره امور مالیاتی که محل فعالیت اصلی شخص حقوقی در آن واقع است، تسلیم و مالیات متعلقه را پرداخت نمایند.
در این میان، ممکن است که این سوال برای افراد مطرح شود که منظور از شرکت غیرفعال مالیاتی چیست و به چه شرکتی، شرکت غیرفعال گفته می شود؟ در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که مطابق با قانون مالیات، شرکت غیرفعال مالیاتی به شرکتی گفته می شود که هیچ گونه فعالیت و یا سند دال بر فعالیت مالی در طول دوره مالی خود نداشته باشد. به منظور اثبات عدم فعالیت شرکت و غیرفعال بودن مالیاتی آن، نباید هیچ گونه مدرکی دال بر فعالیت شرکت وجود داشته باشد که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
صفر بودن کارکرد و گردش مالی حساب بانکی
عدم وجود هزینه بابت حقوق، خرید، فروش، اجاره و... در دفاتر حسابداری شرکت
عدم وجود فاکتور یا صورت حساب از طرف شرکت (اعم از خریدار یا فروشنده)
عدم دریافت تسهیلات بانکی توسط شرکت
عدم وجود هر گونه سند دال بر انعقاد قرارداد
عدم سرمایه گذاری در پروژه های مختلف و....
توجه به این نکته ضروری است که شرکت تا پنج سال می تواند غیرفعال باقی بماند. پس از پایان این مدت، مطابق با تبصره 4 ماده 186 قانون مالیات مستقیم، سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است فهرست اشخاص حقوقی را که طی پنج سال فاقد فعالیت تلقی می شوند، به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اعلام کند. سازمان مذکور مکلف است از تاریخ اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، ثبت هر گونه تغییرات در مورد این اشخاص را منوط به اخذ مفاصاحساب مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور کند.
مالیات شرکت های غیرفعال چیست
در قسمت گذشته به این پرسش پاسخ دادیم که منظور از شرکت غیرفعال مالیاتی چیست؛ و در این خصوص بیان نمودیم که شرکت غیرفعال مالیاتی به شرکتی گفته می شود که هیچ گونه فعالیت و یا سند دال بر فعالیت مالی در طول دوره مالی خود نداشته باشد. یکی از پرسش های متداول دیگری که در خصوص این شرکت ها مطرح می شود، این است که مالیات شرکت های غیرفعال چیست؟
در پاسخ به این پرسش که مالیات شرکت های غیرفعال چیست؛ می توان بیان داشت که مالیات به درآمد حاصله شخص (اعم از حقیقی و حقوقی) تعلق می گیرد. زمانی که یک شرکت، هیچ گونه فعالیت و تراکنش مالی نداشته باشد، به تبع درآمدی نیز به دست نیاورده و مالیاتی نیز به آن تعلق نخواهد گرفت.
البته همانطور که پیش تر بیان شد؛ شرکت تنها تا پنج سال می تواند از نظر مالی غیرفعال باشد. پس از گذشت این مدت، در صورتی که شرکت مجددا فعال نشود، سازمان امور مالیاتی کشور موظف است که انحلال شرکت غیرفعال را به منظور جلوگیری از هر گونه استفاده به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، اعلام نماید.
توجه به این نکته ضروری است که در گذشته، برخی دفاتر از اسناد رسمی، به دلیل اینکه شرکت در وضعیت غیرفعال مالیاتی می باشد، از تنظیم سند رسمی انتقال برای اموال شرکت خودداری می نمودند، اما با توجه به اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، نقل و انتقال املاک شرکت های غیرفعال، در حال حاضر منوط به فعال بودن شرکت و یا اخذ مفاصا حساب مالیاتی نمی باشد و دفاتر اسناد رسمی می بایست، فارغ از فعال بودن یا نبودن شرکت، نسبت به تنظیم سند رسمی برای نقل و انتقال اموال موردنظر اقدام نمایند و صرفا ثبت هرگونه تغییرات شرکت از جمله تغییرات اعضای هیات مدیره، نشانی و ... منوط به اخذ مفاصا حساب مالیاتی می باشد.
نحوه محاسبه مالیات شرکت های غیرفعال چگونه است
در قسمت های پیشین مقاله، به سوال منظور از شرکت غیرفعال مالیاتی چیست؛ پاسخ داده و مالیات شرکت های غیرفعال، توضیح داده شد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به پاسخ این پرسش بپردازیم که نحوه محاسبه مالیات شرکت های غیرفعال چگونه است. در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که شرکت هایی که هیچ گونه فعالیتی نداشته و غیرفعال می باشند، مالیاتی برای آن ها لحاظ نخواهد شد.
البته توجه به این نکته ضروری است که مالیات شرکت غیرفعال زمانی صفر محاسبه خواهد شد که عدم فعالیت شرکت به اثبات رسد. هم چنین، تکمیل اظهارنامه عملکرد الکترونیکی نیز برای کلیه شرکت ها الزامی بوده و ربطی به فعال و یا غیرفعال بودن شرکت ندارد. به عبارت دیگر، کلیه اشخاص حقوقی و شرکت ها موظف می باشند که تا چهار ماه پس از پایان سال مالی، اظهارنامه خود را رد نمایند و فعالیت یا عدم فعالیت شرکت، تاثیری از رد اظهارنامه مالیاتی ندارد.
نکته مهمی که می بایست در این خصوص، مورد توجه قرار گیرد، این است که این اظهارنامه می بایست به صورت صفر ارسال شود. بند «الف» ماده 132 قانون مالیات های مستقیم در این خصوص بیان می دارد: «منظور از مالیات با نرخ صفر روشی است که مودیان مشمول آن مکلف به تسلیم اظهارنامه، دفاتر قانونی، اسناد و مدارک حسابداری حسب مورد، برای درآمدهای خود به ترتیب مقرر در این قانون و در مواعد مشخص شده به سازمان امور مالیاتی کشور می باشند و سازمان مذکور نیز مکلف به بررسی اظهارنامه و تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان براساس مستندات، مدارک و اظهارنامه مذکور است و پس از تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان، مالیات آن ها با نرخ صفر محاسبه می شود.»
جریمه علی الراس مالیات شرکت های غیرفعال
محاسبه مالیات به روش علی الراس زمانی صورت می گیرد که در مدارک و اسناد مربوط به اطلاعات مالی مودی، نقص یا اشتباهی وجود داشته باشد. در چنین مواردی، ممیز مالیاتی خود به منظور محاسبه و تخمین میزان مالیات پرداختی اقدام خواهد نمود. در گذشته روند، به این صورت بود که اگر شرکت، تا چهارماه اول سال مالی، عدم فعالیت شرکت را اعلام نمی نمود و دفاتر قانونی و اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه نمی داد، مشمول جریمه علی الراس مالیات شرکت های غیرفعال می گردید.
با این حال، مطابق با مصوبه سازمان امور مالیاتی کشور در 1394/4/31؛ این سازمان اعلام نمود که در جهت شفافیت و تحقق عدالت مالیاتی، شیوه تشخیص علی الراس در رسیدگی به اظهارنامه های مالیاتی؛ حذف و رسیدگی ها بر مبنای اظهارنامه مودیان صورت خواهد پذیرفت.
بر اساس مصوبه جدید، «در صورتی که مودی از ارائه اظهارنامه مالیاتی در مهلت قانونی و مطابق با مقررات خودداری کند، سازمان امور مالیاتی کشور نسبت به تهیه اظهارنامه مالیاتی برآوردی براساس فعالیت و اطلاعات اقتصادی کسب شده مودیان از طرح جامع مالیاتی و مطالبه مالیات متعلق به موجب برگ تشخیص مالیات اقدام می کند.»
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه محاسبه مالیات شرکت های غیرفعال در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه محاسبه مالیات شرکت های غیرفعال پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. مطابق با مصوبه سازمان امور مالیاتی کشور در 1394/4/31؛ این سازمان اعلام نمود که در جهت شفافیت و تحقق عدالت مالیاتی، شیوه تشخیص علی الراس در رسیدگی به اظهار نامه های مالیاتی؛ حذف گردیده که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.