برای مشاوره ثبت و تعیین منشا ارز
برای مشاوره ثبت و تعیین منشا ارز
به کالاهایی که در کشور دیگر تولید یا فراهم شده و از راه تجاری به کشور دیگری وارد می گردد، واردات کالا گفته می شود. واردات کالا عموما به ارزهای خارجی صورت گرفته و خریداران می بایست مبلغ معامله را به ارزهای نظیر دلار و یا یورو به فروشنده پرداخت نمایند. با توجه به این که مبلغ خرید کالا و نیز ارز معامله؛ در این خریدهای بین المللی بالاست؛ واردکنندگان و شرکت های تجاری نیاز دارند که تا به روش هایی، ارز موردنیاز خود تامین نمایند.
تامین منشا ارز و نیز ثبت آن در سامانه جامع تجارت؛ امری الزامی برای واردکنندگان کالا محسوب می شود. بدون تعیین و ثبت منشار ارز؛ امکان ترخیص کالا از گمرگ برای متقاضیان امکان پذیر نخواهد بود. لذا با توجه به اهمیت این موضوع؛ اطلاع از انواع منشا ارز و نیز مراحل و نحوه ثبت و اظهار آن؛ امری الزامی برای واردکنندگان و شرکت های تجاری محسوب می شود.
از این رو، در این مقاله، ابتدا؛ به این سوال که ارز منشا چیست؛ پاسخ داده و سپس انواع آن بیان می شود. در ادامه نیز به این سوال که راهنمای ثبت و تعیین منشا ارز و اظهار شناسه رهگیری کالا به چه صورت است؛ پاسخ داده می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
ارز منشا چیست
از جمله تشریفات گمرکی، به منظور ترخیص کالا و واردات محصول، مرحله تعیین منشا ارز می باشد. این فرآیند می بایست پس از انجام آزمایشات و نیز، بازرسی کالا صورت گرفته و در سامانه جامع تجارت ثبت شود. در این میان؛ ممکن است که برخی افراد با چیستی و ماهیت تعیین منشا ارز آشنایی نداشته و این سوال برای آن ها مطرح شود که ارز منشا چیست و به چه منظوری مورد استفاده قرار می گیرد؟
در پاسخ به این سوال که منشا ارز چیست؛ می بایست پاسخ داد که اصولا خرید کالا از کشورهای خارجی و ورود آن به کشور، با ارزهای بین المللی نظیر دلار و یورو صورت گرفته و از آن جا که مبلع معاملات، در خریدهای بین الملی، اغلب میزان بالایی می باشد؛ واردکنندگان نیازمند آنند که ارز موردنیاز معامله را از محلی تامین نمایند.
منشا ارز در واقع محلی است که ارز خارجی مورد نیاز برای واردات کالا و مصحولات را در اختیار واردکنندگان و شرکت های تجاری قرار می دهد. به منظور نظارت هر چه بیشتر بر روند تجارت بین المللی و نیز ورود و خروج ارز توسط بانک مرکزی؛ وزارت صنعت، معدن و تجارت، واردکنندگان را ملزم نموده است که به تعیین محل و منشا ارز موردنیاز برای خرید کالاهای خارجی اقدام نمایند. با توجه به دستورالعمل ارزی سامانه جامع تجارت؛ مهلت واردکنندگان برای تامین ارز واردات پس از دریافت تخصیص وارداتی؛ به مدت 20 روز تعیین شده است.
انواع ارز منشا داخلی و خارجی
در قسمت گذشته به این پرسش پاسخ دادیم که ارز منشا چیست؛ و در این خصوص، بیان نمودیم که منشا ارز؛ محلی است که ارز موردنیاز برای خرید کالا و محصولات را در اختیار، واردکنندگان و شرکت های تجاری قرار می دهد. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به توضیح انواع ارز منشا داخلی و خارجی بپردازیم.
منشا ارز داخلی؛ همانطور که از نام آن مشخص است به ارزی گفته می شود که به صورت حواله ارزی در اختیار متقاضی قرار گرفته و تنها قابلیت معامله بین بانک های داخل کشور را دارد. این نوع ارز؛ قابلیت انتقال از داخل به خارج از کشور را نداشته و قیمت گذاری آن بر پایه میزان عرضه و تقاضا و نیز قیمت توافقی نرخ گذاری می شود.
در مقابل در منشا ارز خارجی؛ مبلغ موردنیاز برای تامین ارز واردات؛ از محل صادرات صورت می گیرد. در این روش؛ شخص واردکننده کالا؛ صادر کننده نیز می باشد و و می تواند به اعتبار بازگشت ارز از محل صادرات به اقتصاد کشور، ارز موردنیاز برای واردات را نیز تامین نماید. منشا ارز خارجی، تنها برای تولیدکنندگان امکان پذیر می باشد.
راهنمای ثبت و تعیین منشا ارز و اظهار شناسه رهگیری کالا به چه صورت است
در بخش های پیشین مقاله، به توضیح چیستی و ماهیت ارز منشا پرداخته و انواع منشا ارز داخلی و خارجی را بیان نمودیم. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح این پرسش بپردزایم که راهنمای ثبت و تعیین منشا ارز و اظهار شناسه رهگیری کالا به چه صورت است و متقاضیان چگونه می توانند به ثبت منشا ارز بپردازند.
به منظور ثبت و تعیین منشا ارز، متقاضیان و صاحبان انواع شرکت ها می بایست آدرس سامانه تجارت به آدرس ntsw.ir مراجعه نموده و نام کاربری و رمز عبور خود را در قسمت مشخص شده وارد نمایند. توجه به این نکته ضروری است که ورود به سامانه جامع تجارت؛ مستلزم ثبت نام و دریافت رمز عبور و نام کاربری از این سامانه می باشد.
پس از آن؛ متقاضی می بایست گزینه «عملیات ارزی» و «مدیریت عملیات ارزی غیر بانکی» از منوی سمت راست انتخاب نموده و گزینه «تعیین منشا ارز» را مطابق شکل زیر انتخاب کند.
سپس شخص باید با انتخاب شماره ثبت سفارش واردات کالا مورد نظر خود، دکمه «ایجاد منشا ارز جدید» را بزند.
در مرحله بعد؛ پس از انتخاب کالای مورد نظر، متقاضی باید فیلدهای «وزن خالص»، «وزن ناخالص»، «تعداد/مقدار» و «تعداد بسته بندی» کالا را انتخاب نماید. توجه به این نکته ضروری است که در این مرحله؛ متقاضی فقط میتواند کالاهای موجود در ثبت سفارش خود را تا سقف تعداد اعلام شده در مرحله تجاری انتخاب نماید. در غیر این صورت سامانه از ادامه انجام فرآیند توسط فرد جلوگیری خواهد کرد. پس از وارد کردن فیلدهای اطلاعاتی کالا، شخص می بایست سایر اطلاعات را نیز تکمیل نماید.
پس از آن، نوبت به درج شماره و تاریخ بارنامه می رسد. در خصوص شماره و تاریخ بارنامه؛ متقاضی باید ابتدا مقادیر خواسته شده را وارد کرده سپس گزینه «افزودن به لیست» را انتخاب نماید.
پس از انتخاب کالا و هزینه های مربوطه؛ متقاضی باید به مشخص کردن تعیین منشا ارز خود اقدام نماید. در ثبت سفارش های غیر بانکی قلم های منشا ارز قابل انتخاب عبارتند از: صرافی، واردات و صادرات و ارز با منشا خارجی. در این مرحله متقاضی باید پس از انتخاب منشا ارز، نسبت به تکمیل فیلدهای ضروری مربوط به آن اقدام نماید. در صورتی که نوع ارز انتخابی متقاضی غیر از نوع ارز ثبت سفارش باشد، سیستم معادل آن را به ارز ثبت سفارش محاسبه کرده و در کادر آبی رنگ به وی نشان خواهد داد. پس از پر کردن فیلدهای مربوط به اطلاعات منشا ارز، شخص باید گزینه استعلام از بانک مرکزی را انتخاب کرده و منتظر پاسخ باشد.
در صورت تایید قلم منشا ارز وارد شده توسط بانک مرکزی، فردمی تواند آن را در جدول پایین مشاهده نماید.
امکان ثبت یک یا چند منشا ارز نیز برای متقاضی فراهم است. در ادامه فرد می تواند منشا ارز جدیدی را ثبت نماید. توجه به این نکته ضروری است که مجموع مبالغ منشاهای ارز اعلام شده باید برابر با «مبلغ کل» منشا ارز اعلام شود. پس از تکمیل همه اطلاعات؛متقاضی باید گزینه «ثبت و تمام» را انتخاب کند. منشا ارز ثبت شده به همراه شماره ساتا (رهگیری) مربوط به آن در جدول منشا ارزهای غیربانکی برای متقاضی قابل مشاهده خواهد بود.
تعیین منشا ارز ثبت سفارش های بانکی در ثبت سفارش های بانکی، پس از انجام ثبت سفارش و ارائه اسناد حمل به بانک عامل، باید منشا ارز ثبت شود. برای این منظور؛ متقاضی باید پس از انتخاب گزینه «عملیات ارزی» و «مدیریت عملیات ارزی بانکی» از منوی حساب کاربری، گزینه «تعیین منشا ارز» را انتخاب کند.
در مرحله بعدی؛ متقاضی باید با انتخاب شماره ثبت سفارش مورد نظر خود، دکمه «ایجاد منشا ارزی جدید» را انتخاب کند.
در صورتی که ثبت سفارش به صورت حمل یک سره یا حداقل اسناد نباشد و بانک عامل اسناد حمل مربوط به ثبت سفارش انتخاب شده را در پرتال ارزی بارگذاری و تایید نکرده باشد، پیغام خطای «برای سند گشایش شما سند حمل قابل استفاده وجود ندارد» مطابق تصویر زیر؛ برای متقاضی نمایش داده شده و سامانه از ادامه فرایند جلوگیری خواهد نمود.
اما در صورتی که سند حمل ارسال شده و یا ثبت سفارش به صورت حمل یک سره یا حداقل اسناد باشد، سیستمی با نمایش پیغام مربوط، اجازه ادامه فرایند ثبت منشا ارز را به متقاضی می دهد. در این مرحله؛ متقاضی می تواند با انتخاب گزینه «ایجاد منشا ارز» وارد فرم ایجاد منشا ارز گردد.
در این صفحه متقاضی باید، پس از انتخاب سند حمل، کالای موردنظر را انتخاب کرده و سپس با انتخاب کالا، فیلدهای «وزن خالص»، «وزن ناخالص»، «تعداد/ مقدار» و «تعداد بسته بندی» آن را تکمیل نماید. پس از وارد کردن فیلدهای اطلاعاتی مربوط به هزینه ترخیص کالا، سایر فیلدهای اطلاعاتی به صورت خودکار تکمیل شده و امکان تغییر آن ها وجود ندارد.
در مرحله بعدی، فرد باید شماره و تاریخ بارنامه را وارد کرده سپس گزینه «افزودن به لیست» را انتخاب نماید.
پس از تکمیل همه اطلاعات؛ متقاضی باید گزینه «تایید درخواست» را انتخاب کنید. سپس وضعیت منشا ارز ثبت شده در جدول منشا ارزهای بانکی، به صورت «منتظر نتیجه بانک» خواهد شد. پس از تایید منشا ارز از سوی بانک عامل، شماره ساتا مربوط در جدول درج می شود و متقاضی می تواند به منظور مشاهده و بررسی آن اقدام نماید. پس از تعیین منشا ارز و دریافت شماره ساتا، در صورتی که کالاهای منشا ارز مشمول شناسه رهگیری باشند،وضعیت منشا ارز به «منتظر اظهار شناسه رهگیری» تغییر کرده و با انتخاب دکمه جزئیات مربوط به این منشا ارز، متقاضی می توانید اطلاعات شناسه کالا و دیگر جزئیات مربوط به منشا ارز را مشاهده کند.
کلیه متقاضیان، اعم از اشخاص حقوقی و شرکت ها، به منظور استفاده از امکانات سامانه جامع تجارت، ابتدا می بایست در این سایت ثبت نام نموده و خود را معرفی نمایند. با این حال، ممکن است که برخی اشخاص با نحوه ثبت نام و معرفی شرکت در سامانه جامع تجارت آشنایی نداشته و از روند آن، بی اطلاع باشند که به این منظور مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.
توجه به این نکته ضروری است که بنابر اطلاعیه سامانه جامع تجارت؛ ثبت سفارش در گمرکات مشخص شده (شامل، یزد، تهران، اصفهان، آستارا، کرمان، غرب تهران، عسلویه، دیلم، خارک، ربگ، دبر، گناوه، منطقه ویژه قانونی بوشهر 1 و 2، سهلان، انرژی پارس، رازی، اینچه برون)، از تاریخ تعیین شده تنها با انتخاب بارنامه از فهرست دریافت شده از سامانه بارفرابران صورت گرفته و از این طریق، امکان تعیین منشا ارز در سامانه جامع تجارت و ادامه فرایند واردات وجود خواهند داشت. بدین ترتیب به جای درج اطلاعات بارنامه حمل بین الملل به صورت دستی توسط بازرگان، اطلاعات دریافتی از سامانه بارفرابران، مبنای عمل خواهد بود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ثبت و تعیین منشا ارز در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از ثبت و تعیین منشا ارز پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. در منشا ارز خارجی؛ مبلغ موردنیاز برای تامین ارز واردات؛ از محل صادرات صورت می گیرد. در این روش؛ شخص واردکننده کالا؛ صادر کننده نیز می باشد و و می تواند به اعتبار بازگشت ارز از محل صادرات به اقتصاد کشور، ارز موردنیاز برای واردات را نیز تامین نماید