برای مشاوره اطلاع از جریمه نداشتن پروانه کسب
برای مشاوره اطلاع از جریمه نداشتن پروانه کسب
جواز کسب یا پروانه کسب؛ مجوزی می باشد که بهمنظور شروع و ادامه کسب و کار یا حرفه به صورت موقت یا دائم، به فرد یا افراد صنفی برای محل مشخص یا وسیله کسب معین داده می شود. مطابق با قانون ایران؛ کلیه افراد موظفند که قبل از اشتغال در صنوف مختلف؛ برای اخذ پروانه کسب اقدام نمایند.
در این راستا؛ دولت در راستای اجرای قوانین و نظارت بر واحدهای صنفی؛ برای افرادی که بدون جواز کسب مشغول به فعالیت می باشند؛ جریمه و مجازات های مختلفی را تعیین نموده است. در این میان؛ ممکن است که این سوال برای برخی متقاضیان مطرح شود که جریمه نداشتن پروانه کسب چه مقدار می باشد و عواقب عدم تمدید آن چیست؟
در این راستا؛ در این مقاله، میزان جریمه واحدهای صنفی فاقد پروانه کسب بیان گردیده و عواقب عدم تمدید پروانه کسب توضیح داده شده است. در ادامه، به گزارش نداشتن پروانه کسب و نیز؛ اجاره مغازه بدون جواز کسب پرداخته شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
مبلغ جریمه واحدهای صنفی فاقد پروانه کسب
مطابق با ماده 2 قانون نظام صنفی مصوب سال 1382؛ فرد صنفی هر شخص حقیقی یا حقوقی است که در یکی از فعالیت های صنفی اعم از تولید، تبدیل، خرید، فروش، توزیع، خدمات و خدمات فنی سرمایه گذاری کند و به عنوان پیشه ور و صاحب حرفه و شغل آزاد، (به تنهایی یا با مباشرت دیگران) محل کسبی دایر یا وسیله کسبی فراهم آورد و تمام یا قسمتی از کالا، محصول یا خدمات خود را به طور مستقیم یا غیرمستقیم و به صورت کلی یا جزیی به مصرف کننده عرضه کند.
ماده 12 قانون مذکور؛ کلیه افراد صنفی را مکلف دانسته که قبل از تاسیس هر نوع واحد صنفی یا اشتغال به کسب و حرفه، نسبت به اخذ پروانه کسب متناسب با فعالیت خود اقدام نمایند. با توجه به این که اخذ هر جواز کسب از اتحادیه های صنفی؛ شرایط و مدارک خاص خود را دارد؛ ممکن است که برخی افراد موفق به دریافت مجوز نشده و در نتیجه؛ بدون پروانه کسب به فعالیت پردازند.
فعالیت بدون اخذ جواز کسب؛ توسط واحدهای صنفی تخلف محسوب شده و متخلف؛ به تناسب دفعات شناسایی و فاصله تا اخذ جواز، به جریمه نقدی محکوم می شود. مطابق با ماده 1 طرح اصلاح قانون نظام صنفی کشور؛ هر شخص حقیقی یا حقوقی که بدون اخذ جواز کسب، محل کسبی را دایر و فعالیت صنفی نماید؛ به عنوان متخلف شناخته می شود.
میزان جریمه این فرد نیز؛ به تناسب تاریخ شروع فعالیت تا زمان اقدام به اخذ پروانه کسب و به ازای دفعات شناسایی توسط بازرسان؛ مبلغ یک میلیون تومان می باشد. فاصله شناسنایی متخلف توسط بازرسان؛ نمی تواند کمتر از سی روز باشد. میزان و مبلغ جریمه واحدهای صنفی فاقد پروانه کسب هر ساله؛ دچار تغییر شده و بر اساس میزان تورم کشور؛ افزایش می یابد.
علاوه بر هزینه جریمه؛ متخلف می بایست هزینه های مربوط به مهر و موم، پلمب و فک آن توسط نیروی انتظامی را نیز پرداخت نماید. این هزینه در حال حاضر؛ صد هزار تومان بوده و به حساب درآمدهای عمومی نزد خزانه داری کل کشور؛ واریز می شود. هم چنین، بر اساس ماده 12 قانون تعذیرات حکومتی؛ تعزیرات نداشتن پروانه کسب متناسب با نوع واحد صنفی عبارت است از:
واحدهای صنفی تولیدی: مرحله اول- اخطار کتبی و تمدید مهلت تا مدت شش ماه. مرحله دوم- قطع تمام یا برخی خدمات دولتی تا مدت سه ماه، اخذ جریمه تا صد هزار ریال و تمدید مهلت تا سه ماه/جزای نقدی هفت میلیون ریال (۷,۰۰۰,۰۰۰). مرحله ی سوم- تعطیل واحد تا زمان اخذ پروانه کسب.
واحدهای صنفی خدماتی: مرحله اول- اخطار کتبی و تمدید مهلت تا سه ماه. مرحله دوم- قطع سهمیه یا برخی خدمات دولتی تا مدت سه ماه، اخذ جریمه تا ده میلیون ریال (۱۰,۰۰۰,۰۰۰). مرحله ی سوم- تعطیل واحد تا زمان اخذ پروانه کسب.
واحدهای صنفی خدماتی توزیعی: مرحله اول- اخطار کتبی و تمدید مهلت تا مدت دو ماه. مرحله دوم- قطع سهمیه یا برخی خدمات دولتی تا مدت سه ماه، اخذ جریمه تا مبلغ بیست میلیون ریال (۲۰,۰۰۰,۰۰۰) و تمدید مهلت تا مدت یک ماه. مرحله سوم- تعطیلی واحد تا زمان اخذ پروانه کسب.
مجازات و عواقب عدم تمدید پروانه کسب
در قسمت گذشته، به بیان میزان جریمه واحدهای صنفی فاقد پروانه کسب، پرداخته و در این خصوص بیان نمودیم که مطابق با مصوبه جدید مجلس؛ میزان جریمه برای فعالیت واحدهای صنفی بدون جواز کسب؛ مبلغ یک میلیون تومان تعیین شده است. در این قسمت از مقاله؛ قصد داریم تا به توضیح مجازات و عواقب عدم تمدید پروانه کسب بپردازیم.
بر اساس ماده تبصره یک ماده 5 قانون نظام صنفی، پروانه کسب به دو صورت دائم و موقت صادر می شود. جواز کسب موقت تنها برای یک بار صادر شده و مدت اعتبار آن یک سال می باشد. در حالی که این مدت برای جواز کسب دائم؛ پنج سال تعیین شده است.
به منظور نظارت بر فعالیت اصناف؛ اتحادیه صنفی مکلف گردیده اند که با انقضای مدت اعتبار پروانه کسب، اخطاریه ای به متقاضی ارسال نموده و از وی تقاضا نمایند که ظرف مهلت یک ماه؛ برای تبدیل پروانه موقت به پروانه دائم یا تمدید پروانه دائم اقدام نماید.
در صورتی که متقاضی در این خصوص اقدام نکرده و پروانه کسب خود را تبدیل یا تمدید ننماید؛ واحد صنفی، در حکم واحد بدون پروانه تلقی خواهد گردید و مطابق با حکم آن؛ با این واحد برخورد خواهد شد که براساس آن چه که بیان شد؛ میزان جریمه برای آن؛ مبلغ یک میلیون تومان در هر بار شناسایی اعلام شده است.
گزارش نداشتن پروانه کسب
در قسمت های پیشین مقاله، به بیان میزان و مبلغ جریمه واحدهای صنفی فاقد پروانه کسب پرداخته و عواقب عدم تمدید آن را بیان نمودیم. در این قسمت از مقاله؛ قصد داریم تا به توضیح این موضوع بپردازیم که افراد برای گزارش نداشتن پروانه کسب می بایست چه اقداماتی انجام دهند.
صاحبان مشاغل و اصناف موظفند که پروانه کسب مربوط به رسته شغلی خود را در محلی قرار دهند که قابل مشاهده برای کلیه مراجعان به واحد صنفی باشد. در صورتی که مراجعان؛ از دارا بودن یا نبودن پروانه کسب واحد صنفی، مطئن نبوده و این پروانه نیز در معرض دید آن ها قرار نگرفته باشد؛ می توانند جهت استعلام پروانه به اتحادیه مربوطه و یا سازمان حمایت از مصرفکنندگان و اداره نظارت بر امور اصناف (در صورت عدم وجود اتحادیه برای کسب و کار مذکور) مراجعه نمایند.
در مواردی که متقاضی از نداشتن پروانه کسب فرد و نیز فعالیت غیرقانونی آن اطمینان داشته باشد، می تواند جهت شکایت به اتحادیه صنفی مربوطه مراجعه نموده به صورت حضوری گزارش خود را مطرح نماید. هم چنین، متقاضیان می توانند جهت ثبت گزارش و شکایت خود به سامانه tazirat135.ir نیز مراجعه کرده و آن را پیگیری نمایند. علاوه بر این؛ امکان برقراری تماس تلفنی با سامانه مذکور نیز وجود دارد.
اجاره مغازه بدون جواز کسب
در بسیاری از موارد؛ صاحبان مشاغل، قادر به خرید واحد صنفی به نام خود نبوده و غالبا به صورت استیجاری در ملک های مختلف به فعالیت می پردازند. از آن جایی که پروانه و جواز کسب، تنها به نام مالک ملک صادر می شود، مالک باید برای هر مستاجر با شغل مختلف جواز بگیرد.
در صورتی که صاحب ملک جواز متفاوتی نسبت به کار مستاجر داشته باشد، مستاجر نخواهد توانست در آن مکان، به فعالیت بپردازد. در صورتی که مستاجر فعالیت متفاوت با جواز کسب ملک داشته باشد؛ در این صورت واحد صنفی، پلمب خواهد شد و برای ادامه فعالیت؛ مالک می بایست تغییر جواز دهد.
به منظور جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی، به متقاضیان توصیه می شود که در هنگام انعقاد قرارداد اجاره مغازه بدون جواز کسب؛ لزوم اخذ پروانه کسب توسط مالک برای مستاجر را در متن قرارداد گنجانده و ضمانت های اجرای مورد نیاز برای آن را نیز در نظر گیرند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد جریمه نداشتن پروانه کسب در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از جریمه نداشتن پروانه کسب پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.