برای مشاوره تنظیم اظهارنامه گمرکی
برای مشاوره تنظیم اظهارنامه گمرکی


اظهارنامه گمرکی از مهم ترین مدارک لازم جهت انجام عملیات گمرکی و ترخیص کالا از گمرک می باشد. ورود و خروج کالا از گمرک به وسیله این اظهارنامه کنترل می شود. بر اساس مقررات گمرکی فرآیند پذیرش کالا در گمرک و ترخیص آن بدون ارائه اظهارنامه گمرکی امکان پذیر نمی باشد.
با توجه به آن که ترخیص کالا بدون اظهارنامه؛ یکی از تخلفات گمرکی محسوب می شود؛ کسب اطلاعات کافی راجع به اظهارنامه گمرکی، نحوه تنظیم این اظهارنامه و شرایط و مدارک لازم جهت ثبت آن برای اشخاصی که در حوزه تجارت بین الملل فعالیت می کنند امری؛ پر اهمیت محسوب می شود.
لذا؛ در این مقاله، ابتدا به این پرسش پاسخ داده می شود که اظهارنامه گمرکی چیست و سامانه ثبت آن چه می باشد. سپس؛ بررسی می شود که تنظیم اظهارنامه گمرکی توسط چه اشخاصی انجام می شود و همچنین، شرایط و مدارک لازم برای ثبت اظهارنامه گمرکی بیان می گردد. بعد از آن؛ آموزش نحوه و چگونگی تنظیم اظهارنامه گمرکی و نحوه محاسبات آن مورد بحث قرار می گیرد و در نهایت؛ در قسمت های پایانی مقاله، نمونه اظهارنامه گمرکی و همچنین لینک دانلود فرم پیش نویس اظهارنامه گمرکی ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نمونه فرم اظهارنامه گمرکی، با ما همراه باشید.
اظهارنامه گمرکی چیست
ورود و خروج کالا از گمرک؛ مستلزم ارائه سندی به نام اظهارنامه گمرکی است. تسلیم اظهارنامه گمرکی، یکی از تشریفات گمرکی محسوب شده و بدون ارائه آن، کالا در گمرک پذیرفته و ترخیص نمی شود. لذا اظهارنامه گمرکی یکی از مدارک مهم در فرایند صادرات و واردات کالا محسوب می شود.
در پاسخ به این سوال که اظهارنامه گمرکی چیست؛ باید بیان کرد که اظهارنامه گمرکی، سندی است که در آن تمامی اطلاعات و مشخصات کالا (نظیر نوع و تعداد و وزن کالا، ارزش کالا، شرایط تحویل و...) درج شده است. این اظهارنامه به شکل فرمی است که جزئیات کالا را نشان می دهد.
در واقع هنگام ورود کالا و یا ترخیص کالا از گمرک، مامور گمرک هیچ اطلاعی از نوع و مشخصات کالا ندارد و صاحب کالا موظف است از طریق اظهارنامه گمرکی؛ کالای خود را به مامور گمرکی معرفی نماید. به عبارت دیگر؛ از طریق این اظهارنامه مامور گمرک متوجه می شود که چه نوع کالا و اقلامی وارد و یا صادر می شوند.
سامانه ثبت اظهارنامه گمرکی
همانطور که بیان شد؛ تسلیم اظهارنامه گمرکی یکی از تشریفات گمرکی محسوب شده و بدون ارائه آن، کالا در گمرک پذیرفته و ترخیص نمی شود. در حال حاضر؛ تسلیم اظهارنامه گمرکی از طریق سامانه انجام می شود و حضور فیزیکی شخص در گمرک، در این خصوص، ضروری نمی باشد. از همین رو؛ در ادامه، سامانه ثبت اظهارنامه گمرکی معرفی می شود.
اشخاص به منظور ثبت اظهارنامه گمرکی لازم است به سامانه EPL یا همان پنجره واحد تجارت فرامرزی به نشانی epl.irica.ir مراجعه نمایند. متقاضیان ثبت اظهارنامه گمرکی پس از ورود به این سامانه می بایست باید نام کاربری، رمز عبور و کد شناسایی خود را وارد نمایند.
همچنین سامانه متمرکز بازار، خروج موقت خودرو، سامانه متمرکز پرداخت، سامانه تولیدی، میز خدمت الکترونیک، اظهارنامه تلفن همراه، استعلام تلفن همراه، خدمات پس از ترخیص، کد های کالایی پنجره واحد، استعلام پروانه الکترونیک و ارزش کالا TSC از زیر سامانه های این پنجره می باشند.
تنظیم اظهارنامه گمرکی توسط چه اشخاصی انجام می شود
از جمله پرسش های مهمی است که برای بسیای از افراد در خصوص اظهارنامه گمرکی ایجاد می شود؛ این است که تنظیم اظهارنامه گمرکی توسط چه اشخاصی انجام می شود؟ در پاسخ به این پرسش؛ می بایست بیان نمود که به طور کلی؛ تنظیم اظهارنامه گمرکی توسط 3 دسته از اشخاص انجام می شود:
صاحب کالا
نماینده قانونی صاحب کالا
دلال گمرک
چنانچه اظهارنامه گمرکی توسط نماینده صاحب کالا تسلیم شود؛ شخص نماینده می بایست مدرک مثبت نمایندگی خود (برگه وکالت) را نیز ضمیمه مدارک دیگر نماید. همچنین؛ در صورتی که تنظیم و ارائه اظهارنامه گمرکی توسط دلال گمرک انجام شود او نیز موظف است اظهارنامه را همراه با دیگر مدارک لازم تسلیم نماید. لازم به ذکر است بر اساس تبصره 2 ماده 39 قانون امور گمرکی، صاحب کالا مسئولیت صحت مندرجات اظهارنامه و اسناد تسلیمی به گمرک را بر عهده دارد.
شرایط و مدارک لازم برای ثبت اظهارنامه گمرکی
به ثبت رساندن اظهارنامه گمرکی؛ مستلزم وجود شرایط و همچنین تهیه و ارائه مدارک لازمه است. از همین رو؛ در این بخش از مقاله، شرایط و مدارک لازم برای ثبت اظهارنامه گمرکی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. از جمله مهم ترین، شرایط ثبت اظهارنامه گمرکی، تهیه مدارک و اسناد موردنیاز می باشد. مدارک لازم برای ثبت اظهارنامه گمرکی عبارت اند از:
بارنامه
ترخیصیه
پروفرما
پکینگ لیست
فاکتور
بیمه نامه
کپی کارت بازرگانی
مجوزهای قانونی
مجوز ثبت سفارش
کاتالوگ و بروشور
پروانه صادراتی
وکالت نامه رسمی
ارائه وکالت نامه رسمی زمانی الزامی است که اظهارنامه توسط نماینده قانونی صاحب کالا تنظیم و به ثبت رسد. لازم به ذکر است عدم وجود تفاوت در اظهارنامه تنظیمی و محموله و کالای وارداتی از مهم ترین شروط لازم برای ثبت اظهارنامه گمرکی محسوب می شود که اشخاص هنگام تنظیم اظهارنامه باید به آن توجه داشته باشند.
آموزش نحوه و چگونگی تنظیم اظهارنامه گمرکی
باتوجه به اهمیت موضوع تنظیم اظهارنامه گمرکی در حوزه تجارت بین الملل؛ در این بخش از مقاله، آموزش نحوه و چگونگی تنظیم اظهارنامه گمرکی ارائه می شود. تنظیم اظهارنامه گمرکی شامل مراحل مختلفی می شود؛ لذا در ادامه، این مراحل به تفصیل بیان می گردند:
مرحله اول: ورود اطلاعات مربوط به کالا، صاحب کالا و شرکت وارد کننده کالا
مرحله دوم: پذیرش اظهارنامه
مرحله سوم: ارزیابی کالا به صورت فیزیکی توسط کارشناس مربوطه (ارزیاب)
مرحله چهارم: امضا متن اظهارنامه توسط کارشناس (ارزیاب)
مرحله پنجم: تحویل اظهارنامه به کارشناس تحویل ارزیابی
مرحله ششم: امضای اظهارنامه توسط کارشناس سرویس ارزیابی در صورت صحت اظهار و سپس تحویل آن به رئیس سرویس ارزیابی
مرحله هفتم: ارزیابی سیستمی و امضاء اظهارنامه و ارسال آن به واحد صندوق و صدور پروانه توسط رئیس سرویس ارزیابی
مرحله هشتم: فراخوانی اظهارنامه مربوطه از سیستم و تطبیق مبلغ فیش ارائه شده با مبلغ محاسبه شده توسط سیستم در خانه 47 اظهارنامه توسط صندوق دار
مرحله نهم: تکمیل رسید صندوق بر اساس اطلاعات و مندرجات اظهارنامه در سیستم رایانه و همچنین کنترل و تایید آن توسط صندوق دار
مرحله دهم: جداسازی فیش بانکی از دیگر اسناد
مرحله یازدهم: چاپ پروانه گمرکی و مهر و امضاء آن توسط مسئول صندوق
مرحله دوازدهم: وارد کردن شماره پروانه چاپ شده در دفتر مربوطه و سپس تحویل اظهارنامه به صاحب کالا
پس از تنظیم اظهارنامه گمرکی مطابق با مراحل فوق الذکر؛ نوبت به ثبت این اظهارنامه می رسد. به منظور ثبت اظهارنامه گمرکی اشخاص می بایست وارد سامانه EPL شوند و از طریق این سامانه، اطلاعات مربوط به کالا و سایر اطلاعات خواسته شده را وارد نمایند.
بعد از ثبت اطلاعات در سامانه مذکور، کالا توسط ارزیاب کنترل می شود. پس از پایان ارزیابی گمرکی و امضاء اظهارنامه توسط رئیس سیستم ارزیابی، اظهارنامه به همراه فیش بانکی به صندوق دار تحویل داده می شود. در این مرحله؛ چنانچه صندوق دار مبلغ فیش بانکی را با مبلغ مندرج در اظهارنامه مطابقت دهد آن را تایید می کند. پس از تایید صندوق دار، فیش بانکی از دیگر اسناد جدا می شود و پروانه گمرکی چاپ شده و مسئول صندوق آن را مهر و امضاء میکند. در نهایت شماره پروانه در دفتر مربوطه ثبت و پروانه به صاحب کالا تحویل داده می شود. صاحب کالا می تواند پس از دریافت پروانه و رسید دریافت، مراحل ترخیص کالا از گمرک را آغاز نماید.
نحوه محاسبات اظهارنامه گمرکی
پس از آموزش نحوه و چگونگی تنظیم اظهارنامه گمرکی در قسمت قبل، اکنون در این بخش از مقاله؛ نحوه محاسبات اظهارنامه گمرکی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. به طور کلی؛ بازرگانان جهت انجام عملیات گمرکی باید هزینه هایی را بپردازند که به آن هزینه های گمرکی گفته می شود. حقوق گمرکی، سود بازرگانی، هزینه انبارداری، عوارض گمرکی، حق بیمه و ارزش CIF کالا از مهم ترین هزینه های گمرکی به شمار می آیند که در ادامه راجع به نحوه محاسبه هر یک از این هزینه ها صحبت می شود.
نحوه محاسبات هزینه ترخیص کالا گمرکی= 4% ارزش گمرکی+سود
نحوه محاسبات سود بازرگانی: (ارزش CIF × نرخ تعرفه × نرخ ارز) شایان ذکر است سود بازرگانی نوعی مالیات است که از برخی کالا ها اخذ می شود. لازم به ذکر است ارزش سیف، از ضرب ارزش ورودی کالا در نرخ ارز تعیین شده از سمت گمرک به دست می آید. همچنین ارزش ورودی کالا نیز از حاصل جمع هزینه خرید کالا در مبدا با هزینه حمل و نقل، بیمه و بارگیری، هزینه های واریز و سایر هزینههای جانبی به دست می آید. در نهایت؛ نرخ ارز را می توان بر اساس ارزش کالا محاسبه نمود.
نحوه محاسبات هزینه انبارداری: (نرخ انبار داری × وزن خالص)
نحوه محاسبات ارزش CIF کالا: (ارزش ورودی کالا یا همان قیمت ارزی کالا × نرخ ارز اعلامی + نرخ بیمه) ذکر این نکته ضروری است هزینه بیمه تنها زمانی اضافه می شود که بیمه به کالا تعلق گیرد. به عبارت دیگر؛ کالا FOB خریداری شود. همچنین باید توجه داشت هزینه های گمرکی با حقوق ورودی کالا و سود بازرگانی متفاوت می باشد.
نمونه اظهارنامه گمرکی
پس از شناخت اظهارنامه گمرکی، سامانه و نحوه تنظیم این اظهارنامه، نحوه محاسبه و همچنین شرایط و مدارک لازم برای ثبت اظهارنامه گمرکی در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در این قسمت از مقاله؛ نمونه اظهارنامه گمرکی ارائه می شود.
- نویسنده: گمرک جمهوری اسلامی ایران
- حجم: 312 KB
- منبع: سایت گمرک جمهوری اسلامی ایران
همانطور که گفته شد؛ در اظهارنامه گمرکی تمامی اطلاعات و مشخصات کالا درج می شود. کشور مبدا، کشور مقصد، مشخصات گمرک و زمان ثبت کالا، شرایط تحویل کالا، تعداد، وزن و ارزش کالا و... از جمله اطلاعاتی است که لازم است در این اظهارنامه ذکر شود.
دانلود فرم پیش نویس اظهارنامه گمرکی pdf
همانطور که بیان شد؛ اظهارنامه گمرکی سندی است که در آن تمامی اطلاعات و مشخصات کالا (نظیر نوع و تعداد و وزن کالا، ارزش کالا، شرایط تحویل و...) درج شده است. این اظهارنامه به شکل فرمی است که جزئیات کالا را نشان می دهد. در ادامه امکان دانلود فرم پیش نویس اظهارنامه گمرکی pdf ارائه می شود.
- نویسنده: گمرک جمهوری اسلامی ایران
- حجم: 324 KB
- منبع: سایت گمرک جمهوری اسلامی ایران
چنانچه صاحب کالا هنگام تنظیم اظهارنامه به منظور پرداخت عوارض گمرکی کمتر از تعرفه کالای دیگری استفاده نماید؛ مشمول پرداخت جریمه می شود. همچنین در صورت وجود تفاوت در اظهارنامه گمرکی با محموله یا کالای وارداتی، صاحب کالا مکلف به پرداخت جریمه می باشد. شایان ذکر است حداکثر تعداد برگه های اظهارنامه گمرکی می تواند 4 برگ باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تنظیم اظهارنامه گمرکی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از تنظیم اظهارنامه گمرکی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. مرحله اول ورود اطلاعات مربوط به کالا، صاحب کالا و شرکت وارد کننده کالا می باشد.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.
پاسخ مشاور: باسلام. اظهارنامه گمرکی، سندی است که در آن تمامی اطلاعات و مشخصات کالا (نظیر نوع و تعداد و وزن کالا، ارزش کالا، شرایط تحویل و...) درج شده است که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.