برای مشاوره اطلاع از سهمیه واردات
برای مشاوره اطلاع از سهمیه واردات
دولت به منظور بهبود شرایط اقتصادی و تجاری در کشور، پشتیبانی از صنایع داخلی، جلوگیری از خروج ارز و نیز برقراری تعادل در ورود و خروج کالاها؛ اقدام به ایجاد سهمیه برای واردات کالا می نمایند. محدودیت ها و شرایط اعمال شده برای واردات کالا، در کشورهای محتلف متفاوت بوده و در ایران نیز؛ دستورالعمل آن، توسط ورات صنعت، معدن و تجارت تدوین و برای اجرا به دستگاه های ذی ربط ابلاغ می گردد.
در سال جاری؛ نیز سامانه جامع تجارت به نیابت از وزارت صمت، سهمیه واردات برای سال 1403 را به تجار و بازرگانان فرامرزی ابلاغ نمود. از آن جایی که فعالان این حوزه می بایست سهمیه بندی مذکور را در کلیه معاملات خود مورد رعایت قرار دهند؛ اطلاع از شرایط، میزان و فرمول این سهمیه امری الزامی برای بازرگانان محسوب می شود.
از این رو، در این مقاله، ابتدا به این پرسش پاسخ می دهیم که سهمیه واردات چیست. سپس، شرایط سهمیه واردات تجار و نحوه و فرمول تعیین سهمیه بندی در سال 1403 ارائه می گردد. در ادامه، مجوز سیستمی سهمیه بازرگانان و واحدهای تولیدی مورد بررسی قرار گرفته و به سوال پاسخ داده می شود که سهمیه واردات کارت بازرگانی چقدر است. در نهایت؛ به توضیح این موضوع می پردازیم که چگونه سقف سهمیه واردات را افزایش دهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
سهمیه واردات چیست
واردات کالا فرآیندی است که در آن، محصولات تولید شده در کشور یا کشورهای دیگر، از راه تجاری وارد کشور دیگری شده و در آن به مصرف می رسند. از آن جایی که تهیه و تولید کلیه محصولات در همه کشورها امکان پذیر نبوده و یا از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشد، معمولا کشورها، نیازمندی های خود را از طریق واردات تامین می نمایند.
با این حال، به منظور حفظ تعادل در واردات و صادرات کالا و نیز حمایت از تولید داخل، دولت محدودیت هایی را در این امر مقرر می دارد که به آن، سهمیه واردات گفته می شود. در پاسخ به این پرسش که سهمیه واردات چیست؛ می توان بیان نمود که سهمیه واردات یا Import quota؛ محدودیت قانونی است که از جانب دولت، برای واردات کالاهای خارجی به کشور در نظر گرفته شده تا به این ترتیب، از کالاهای داخلی و نیز تولید ملی حمایت به عمل آید.
در ایران، وزارت صمت عهده دار تعیین میزان سهیمه واردات به کشور برای تجار و بازرگانان فرامرزی بوده و این سازمان؛ هر ساله قواعد و شرایط مربوط به این موضوع را به متقاضیان اعلام می نماید. میزان این سهمیه برای تجار و بازرگانان، با توجه به میزان مصرف کالا در کشور، زمان ترخیص، تامین ارز شدن یا نشدن و ... متفاوت می باشد. توجه به این نکته ضروری است که متقاضیان از اول فرودین ماه سال جاری، امکان استفاده از باقی مانده سهمیه خود را در سال گذشته نخواهند داشت.
شرایط سهمیه واردات تجار
در قسمت گذشته به این پرسش پاسخ دادیم که سهمیه واردات چیست و در این خصوص بیان نمودیم که سهمیه واردات؛ محدودیت قانونی است که از جانب دولت، برای واردات کالاهای خارجی به کشور در نظر گرفته می شود. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به توضیح شرایط سهمیه واردات تجار بپردازیم.
شرایط تخصیص سهمیه واردات برای واحدهای تولیدی و بازرگانی که در گذشته دارای سهمیه بوده اند؛ به میزان سی درصد سهمیه اختصاص داده شده در سال قبل می باشد. از جمله شرایط تخصیص سهمیه واردات به واحدهای تولیدی و بازرگانی فاقد سهمیه، این است که واحدهای مذکور، برنامه تولید خود را در سامانه جامع تجارت ایران به ثبت رسانده و تاییدیه ادارات صمت استانی را نیز دریافت نمایند.
هم چنین از دیگر شرایط اختصاص سهمیه واردات 500 هزار دلاری به متقاضیانی که فاقد سهمیه بازرگانی می باشند؛ این است که متقاضی دارای کارت بازرگانی (صادره قبل از سال 1403) بوده و واردات نیز مربوط به حوزه های تولیدی و بازرگانی باشد.
شرایط تخصیص سهمیه واردات به تجار فعال در زمینه ماشینآلات، این است که میزان سهمیه در نظر گرفته از جانب دولت، توسط وزارت صمت اعلام گردد. همچنین، این امکان برای واردکنندگان فعال در زمینه ماشین آلات فراهم شده است که فرآیند تجاری مربوط به ثبت سفارش هایی که بخشی از ارز آن ها تامین شده یا برای آن ها اظهارنامه گمرکی رد شده است، را بدون کنترل سهمیه تکمیل نمایند. البته این امر، منوط به آن است که ارزش پرونده افزایش نیافته باشد. همچنین، شرط واردات خودرو به روش CKD و CBU نیز این است که مقدار سهمیه توسط وزارت صمت اعلام گردد.
نحوه و فرمول تعیین سهمیه بندی واردات در سامانه جامع تجارت ۱۴۰۳
از جمله سوالات متداولی که در حوزه واردات کالا برای متقاضیان مطرح می شود؛ این است که نحوه و فرمول تعیین سهمیه بندی واردات در سامانه جامع تجارت ۱۴۰۳ به چه صورت می باشد؟ و میزان سهمیه اختصاص داده شده به هر نفر، با توجه به چه عواملی محاسبه می گردد؟
در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که سهمیه واردات برای افراد فاقد سهمیه بازرگانی (با رعایت شرایط لازمه) 500 هزار دلار می باشد. هم چنین، در مواردی که ثبت سفارش در سال های گذشته انجام گردیده و به صورت کامل تامین ارزش شده است، نیازی به بررسی سهمیه در سال جاری وجود نداشته و ارزش مصرفی آن پرونده، صفر در نظر گرفته می شود. فرمول و نحوه محاسبه سهمیه در پرونده هایی که به صورت کامل؛ تامین ارز نشده اند؛ با توجه به داشتن یا عدم داشتن سابقه ترخیص، به دو طریق صورت می گیرد:
اگر ثبت سفارش در سال های قبل، دارای سابقه ترخیص باشد؛ ارزش ترخیص از ارزش پرونده کم گردیده و عدد به دست آمده با باقی مانده سهمیه سال جاری مقایسه می شود. در مواردی که عدد به دست آمده از باقی مانده سهمیه کمتر باشد، ارزش مصرفی پرونده از سهمیه سال 1403؛ برابر با تفاوت ارزش پرونده و ترخیص سال گذشته در نظر گرفته می شود. در مواردی نیز که ارزش تامین بیشتر از ارزش ترخیص در سال های قبل است؛ متقاضیان می توانند ارزش پرونده را به میزان ارزش تامین شده در سال های گذشته، کاهش داده و به این ترتیب، پرونده را از کنترل سهمیه در سال ۱۴۰۳ معاف نمایند.
اگر ثبت سفارش در سال های قبل، دارای سابقه ترخیص نباشد و ارزش پرونده کمتر از باقی مانده سهمیه در سال ۱۴۰۳ باشد، ارزش مصرفی پرونده از سهمیه سال جاری برابر با ارزش پرونده در نظر گرفته شده و مجوز مربوطه تایید می گردد. همچنین؛ این امکان برای متقاضیان در نظر گرفته شده که با کاهش ارزش پرونده به میزان ارزش تامین شده در سال های قبل؛ از کنترل سهمیه در پرونده سال 1403 معاف شوند.
مجوز سیستمی سهمیه بازرگانان و واحدهای تولیدی در سامانه جامع تجارت
مجوز سیستمی سهمیه بازرگانان و واحدهای تولیدی در سامانه جامع تجارت؛ مجوزی است که توسط وزارت صمت صادر شده و در آن، سهم مجاز سالیانه بازرگان یا واحد تولیدی جهت ثبت سفارش مشخص می شود. متقاضیان به منظور مشاهده درخواست مجوز بررسی سیستمی سهمیه واردات؛ می بایست به صورت آنلاین و از طریق سامانه جامع تجارت اقدام نموده و در این خصوص، نیازی به مراجعه حضوری نمی باشد.
همانطور که پیش تر بیان شد؛ در مواردی که ثبت سفارش در سال های گذشته، صورت گرفته باشد و به صورت کامل نیز، تامین ارز شده باشد، متقاضی نیازی به بررسی سهمیه در سال 1403 نخواهد داشت و از آن معاف خواهد بود. هم چنین، در مواردی که ارزش پرونده به میزان ارزش تامین شده در سال های قبل کاهش یابد؛ پرونده از کنترل سمهیه معاف می شود.
یکی از دیگر از موارد معافیت از کنترل و مجوز بررسی سهمیه زمانی رخ می دهد که ارزش تامین، از ارزش ترخیص در سال های گذشته؛ بیشتر باشد. در چنین مواردی می توان با کاهش ارزش پرونده به میزان ارزش تامین شده در سال های قبل، از کنترل سهیمه معاف گردید.
سهمیه واردات کارت بازرگانی چقدر است
کارت بازرگانی مجوزی است که به دارنده خود؛ اعم از شخص حقیقی یا حقوقی اجازه می دهد که به تجارت در زمینه صادرات و واردات کالا اقدام نماید. در پاسخ به این پرسش که سهمیه واردات کارت بازرگانی چقدر است؛ می توان پاسخ داد که در گذشته، سقف ارزشی واردات برای دریافت کنندگان کارت بازرگانی؛ 500 هزار دلار اعلام شده بود که در مصوبه 20 دی ماه 1402 هیئت وزیران این مقدار تغییر نمود.
به موجب این مصوبه، از این پس؛ سهمیه و سقف ارزشی واردات برای دارندگان کارت بازرگانی هوشمند، مطابق با رتبه بندی اعتباری سامانه یکپارچه اعتبارسنجی و ربته بندی اعتباری صورت می گیرد. در مواردی که رتبه بندی از این سایت، ممکن نباشد؛ سقف ارزشی واردات در سال اول به میزان 500 هزار دلار و بر اساس عواملی نظیر گردش حساب بانکی شخص حقیقی یا حقوقی، مدیرعامل و اعضای هیات مدیره و نیز؛ سرمایه ثبتی شخص حقوقی می باشد.
در مواردی نیز که کاربران فاقد سهمیه بازرگانی می باشند؛ می توانند به شرط داشتن کارت بازرگانی (صادره در سال های قبل از 1403)؛ اقدام به ثبت پرونده به میزان 500 هزار دلار در حوزه های تولیدی و بازرگانی نمایند. افزایش سقف یادشده، در صورت تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت و به صورت موردی مجاز خواهد بود. توجه به این نکته ضروری است که معافیت ثبت سفارش قرارداد با دستگاه های اجرای لغو گردیده و از این پس؛ این افراد نیز می بایست همانند سایرین، تعهدات قراردادی خود را در سامانه جامع تجارت به ثبت رسانند.
چگونه سقف سهمیه واردات را افزایش دهیم
در بخش های پیشین مقاله؛ به توضیح شرایط سهمیه واردات تجار پرداخته و نحوه و فرمول سهمیه بندی را بیان نمودیم. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح این پرسش بپردازیم که آیا امکان افزایش سهمیه برای تجار وجود دارد یا خیر؟ و اگر پاسخ به این پرسش مثبت است؛ چگونه سقف سهمیه واردات را افزایش دهیم؟
همانطور که پیش تر بیان شد، تعیین سقف واردات به عهده وزارت صمت بوده و این سازمان؛ با توجه به شرایط متقاضی، سهیمه و سقف ارزشی متعلق به وی را نیز معین می نماید. با این حال؛ این امکان برای متقاضیان فراهم شده در صورت تمایل؛ سهیمه خود را انجام دهند.
در پاسخ به این پرسش که چگونه می توان سقف و سهمیه واردات را افزایش داد؛ می توان بیان نمود که متقاضیان می توانند با افزایش رتبه بندی اعتباری خود؛ در سایت اعتبارسنجی و رتبه بندی اعتباری، سقف و ارزش سهمیه واردات خود را افزایش دهند. هم چنین، امکان افزایش سقف واردات به صورت موردی با تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز مجاز است. هم چنین، امکان دریافت سهمیه مازاد برای کالاهای خاص نظیر لاستیک، پنبه، ویسکور و کاغذ نیز در بهار سال جاری، برقرار است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سهمیه واردات در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از سهمیه واردات پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. 9099075303