برای مشاوره اطلاع از گروه های مالیاتی 1403
برای مشاوره اطلاع از گروه های مالیاتی 1403
سازمان امور مالیاتی برای شفاف سازی تکالیف مالیاتی مشاغل مختلف و نیز اخذ مالیات از آن ها به طور عادلانه، گروه بندی های مختلفی را برای مشاغل مالیاتی معرفی کرده است. این گروه بندی، با توجه به نوع فعالیت و درآمد حاصل از فروش کالا و خدمات شغل های مختلف متفاوت می باشد.
قانون مالیات های مستتقیم، اشخاص مشمول پرداخت مالیات را مشخص و آن ها را گروه بندی کرده است. با عنایت به آن که تکالیف مالیاتی اشخاص مودی بر اساس گروهی که تعیین می شود که در آن قرار دارند؛ لذا اطلاع اشخاص از گروه بندی ها و شناخت گروهی که در آن قرار دارند؛ امری حائز اهمیت تلقی می شود.
از این رو؛ در این مقاله، ابتدا به این پرسش پاسخ داده می شود که گروه بندی مالیاتی چیست. سپس گروه بندی مشاغل مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی 1403 و همچنین؛ لیست مشاغل مشمول گروه 1 و 2 و 3 مالیاتی ۱۴۰۳ ارائه می شود. بعد از آموزش نحوه تشخیص گروه مالیاتی، تکالیف مالیاتی اشخاص گروه اول، دوم و سوم بیان می شود. در نهایت؛ پس از بررسی درصد و نحوه محاسبه مالیات گروه اول، دوم و سوم، بخشنامه گروه بندی مشاغل مالیاتی ارائه خواهد شد.
گروه بندی مالیاتی چیست
در پاسخ به این پرسش باید بیان کرد گروه بندی مالیاتی چیست؛ باید بیان کرد که قانون مالیات های مستقیم؛ در راستای شفاف سازی تکالیف مالیاتی مشاغل مختلف، نوعی تقسیم بندی مالیاتی را ارائه کرده است که به آن گروه بندی مالیاتی گفته می شود. اشخاص می بایست بر مبنای گروه مالیاتی که در آن قرار دارند؛ نسبت به پرداخت مالیات اقدام نمایند.
در حال حاضر؛ گروه بندی مالیاتی اشخاص حقیقی بر اساس نوع فعالیت و درآمد آن ها صورت می گیرد. در این راستا؛ ماده 2 آیین نامه اجرایی موضوع ماده 95 اصلاحی قانون مالیات های مستقیم مقرر می دارد: «صاحبان مشاغل بر اساس شاخص ها و معیار هایی از قبیل نوع و حجم فعالیت به شرح ذیل گروه بندی می شوند:
گروه اول
گروه دو
گروه سوم
گفتنی است تا قبل از تصویب آیین نامه اجرایی موضوع ماده 95 اصلاحی قانون مالیات های مستقیم، معیار گروه بندی مشاغل، صنفی بود که اشخاص حقیقی در آن قرار داشتند. لازم به ذکر است که اشخاص حقوقی مشمول گروه بندی مالیاتی نمی باشند و این اشخاص مکلفند درصدی مشخص و ثابتی را تحت عنوان مالیات پرداخت نمایند.
گروه بندی مشاغل مالیاتی اشخاص حقیقی ۱۴۰۳
پس از شناخت مفهوم گروه بندی در قسمت قبل، اکنون در این قسمت از مقاله؛ گروه بندی مشاغل مالیاتی اشخاص حقیقی 1403 مورد بررسی قرار می گیرد. به طور کلی؛ صاحبان مشاغل بر اساس شاخص ها و معیارهایی از قبیل نوع و حجم فعالیت به 3 گروه تقسیم می شوند.
گروه اول مشاغل مالیاتی (صاحبین کسب و کار های بزرگ و پر درآمد):
مودیانی که درآمد ابرازی آن ها (اعم از فروش کالا و یا فروش توام کالا و ارائه خدمات) بر اساس اظهارنامه مالیاتی عملکرد دو سال قبل آن ها بیش از مبلغ 30 میلیارد تومان باشد یا مودیانی که آخرین درآمد قطعی شده آن ها (فروش کالا یا فروش توام کالا و ارائه خدمات آنها) بر اساس برگ قطعی مالیات ابلاغی بیش از 30 میلیارد تومان باشد در گروه اول مشاغل مالیاتی قرار می گیرند. لازم به ذکر است صاحبان مشاغل ذیل نیز فارغ از میزان درآمد در گروه اول مشاغل مالیاتی قرار می گیرند.
کلیه دارندگان کارت بازرگانی و واردکنندگان و صادرکنندگان
صاحبان کارخانه ها و واحدهای تولیدی و بهره برداران معادن دارای پروانه بهرهبرداری از وزارت خانه یا مراجع ذی ربط
صاحبان هتل های سه ستاره و بالاتر
صاحبان بیمارستان ها، زایشگاه ها، درمانگاه ها و کلینیک های تخصصی
صاحبان مشاغل صرافی
فروشگاه های زنجیره ای دارای مجوز فعالیت از وزارت خانه ذی ربط
صاحبان موسسات حسابرسی، حسابداری و دفترداری، خدمات مالی و ارائهدهندگان خدمات مدیریتی، مشاورهای، انفورماتیک و طراحی سیستم
صاحبان موسسات حمل و نقل موتوری، زمینی، دریایی و هوایی اعم از مسافری و یا باربر
گروه دوم مشاغل مالیاتی (صاحبین کسب و کار با درآمد متوسط و رو به بالا):
مودیانی که درآمد ابرازی آن ها (اعم از فروش کالا و یا فروش کالا و ارائه خدمات) بر اساس اظهارنامه مالیات بر عملکرد دو سال قبل، بیش از 10 میلیارد تومان و تا 30 میلیارد تومان باشد و همچنین مودیانی که درآمد قطعی شده (فروش کالا یا فروش کالا و ارائه خدمات) آن ها بر اساس برگ قطعی مالیات ابلاغی از 10 میلیارد تومان تا 30 میلیارد تومان باشد در گروه دوم مشاغل مالیاتی قرار می گیرند.
گروه سوم مشاغل مالیاتی (صاحبین کسب و کار های کوچک و کم درآمد):
مدیران و صاحبین کسب و کارهای کوچک و کسب و کارهایی که کمتر از 3 سال از زمان شروع فعالیتشان می گذرد؛ در گروه سوم مشاغل مالیاتی قرار می گیرند. در واقع این کسب و کارها در هیچ یک از گروه های اول و دوم مشاغل مالیاتی قرار نمی گیرند.
گروه بندی مشاغل مالیاتی اشخاص حقوقی 1403
در قسمت پیشین مقاله گفته شد؛ مشاغل مالیاتی اشخاص حقیقی به 3 گروه کلی تقسیم می شوند. همچنین راجع به هر یک از این گروه ها توضیحاتی ارائه شد؛ اما پرسش مهمی که در این قسمت مطرح می شود؛ آن است که گروه بندی مشاغل مالیاتی اشخاص حقوقی به چه صورت است؟ از همین رو؛ در ادامه گروه بندی مشاغل مالیاتی اشخاص حقوقی ۱۴۰۳ مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
به طور کلی؛ گروه بندی مالیاتی تنها برای اشخاص حقیقی پیش بینی شده است و اشخاص حقوقی مشمول گروه بندی مشاغل مالیاتی نمی باشند. در واقع این اشخاص حقوقی مکلفند هر سال نرخ ثابت 25 درصد را به عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند.
لازم به ذکر است که کلیه اشخاص حقوقی می بایست در ابتدای کار کد مالیاتی دریافت نمایند. همچنین این اشخاص موظفند هر سال در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی خود را تکمیل و ارسال نمایند و نرخ مالیات آن ها حسب مورد بر اساس همین اظهارنامه محاسبه خواهد شد.
لیست مشاغل مشمول گروه 1 و 2 و 3 مالیاتی
مطابق قانون مالیات های مستقیم، مشاغل مالیاتی اشخاص حقیقی به 3 گروه تقسیم می شوند. در واقع قانون گذار در این قانون؛ در هر یک از این گروه های مالیاتی مشاغلی را معرفی کرده است. لیست مشاغل مشمول گروه 1 و 2 و 3 مالیاتی مطابق آیین نامه اجرایی موضوع ماده 95 اصلاحی قانون مالیات های مستقیم به شرح ذیل می باشد:
الف: گروه اول
اشخاص ذیل از لحاظ انجام تکالیف موضوع این آیین نامه جزو مودیان گروه اول محسوب می شوند:
۱- کلیه واردکنندگان و صادرکنندگان.
۲- صاحبان کارخانه ها و واحدهای تولیدی و بهره برداران معادن دارای پروانه بهره برداری از وزارت خانه ها یا مراجع ذی ربط.
۳- صاحبان هتل های سه ستاره و بالاتر.
۴- صاحبان بیمارستان ها، زایشگاه ها، درمانگاه ها، کلینیک های تخصصی.
۵- صاحبان مشاغل صرافی.
۶- صاحبان فروشگاه های زنجیره ای دارای مجوز فعالیت از وزارت خانه و یا مراجع ذیربط.
۷- صاحبان موسسات حسابرسی، حسابداری و دفترداری، خدمات مالی و ارائه دهندگان خدمات مدیریتی، مشاوره ای، انفورماتیک و طراحی سیستم.
۸- صاحبان موسسات حمل و نقل موتوری، زمینی، دریایی و هوایی اعم از مسافری و یا باربری.
۹- سایر صاحبان مشاغل و حرفی که درآمد ابرازی (فروش کالا یا فروش توام کالا و ارائه خدمت) بر اساس اظهارنامه مالیاتی عملکرد دو سال قبل (اظهارنامه تسلیمی خرداد ماه هر سال مبنای تعیین گروه بندی سال بعد از تسلیم اظهارنامه عملکرد می باشد. به عنوان مثال، مبلغ فروش و سایر درامدهای مندرج در اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۷ مبنای گروه بندی سال ۱۳۹۹ می باشد) یا آخرین درآمد قطعی شده (فروش کالا یا فروش توام کالا و ارائه خدمت) آن ها بیش از مبلغ سیصد میلیارد ریال باشد. (مشروط به ابلاغ برگ قطعی حداکثر تا پایان دی ماه سال قبل به شخص مودی یا نماینده قانونی وی).
ب: گروه دوم
سایر صاحبان مشاغل و حرفی که درآمد ابرازی (فروش کالا یا فروش توام کالا و ارائه خدمت) دو سال قبل آن ها و یا آخرین درآمد قطعی شده آن ها (فروش کالا یا فروش توام کالا و ارائه خدمت) بیش از یکصد میلیارد ریال و مساوی یا کمتر از مبلغ سیصد میلیارد ریال باشد. (مشروط به ابلاغ برگ قطعی حداکثر تا پایان دی ماه سال قبل به شخص مودی یا نماینده قانونی وی.)
ج: گروه سوم
صاحبان مشاغلی که در گروه های اول و دوم قرار نمی گیرند جزو گروه سوم محسوب می شوند.
این لیست بر اساس شاخص ها و معیار هایی از قبیل نوع و حجم فعالیت تنظیم شده است. در گروه اول این لیست، اشخاص پر درآمد، در گروه دوم این لیست اشخاص با درآمد متوسط و در گروه سوم اشخاص کم درآمد و صاحبین کسب و کار های نو پا قرار گرفته اند.
نحوه تشخیص گروه مالیاتی
ممکن است برخی از اشخاص در نحوه تشخیص گروه مالیاتی خود دچار مشکل شوند. از همین رو؛ در این بخش از مقاله، مطالبی راجع به نحوه تشخیص گروه مالیاتی ارائه می شود. اشخاص به منظور تشخیص گروه مالیاتی خود می توانند به سامانه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی tax.gov.ir/action/do/groupselector مراجعه نمایند. با مراجعه به این نشانی صفحه ای مانند تصویر ذیل نمایش داده می شود.
در صفحه فوق؛ اشخاص می توانند با انتخاب نوع فعالیت خود در کادر مربوطه از گروهی که در آن قرار گرفته است؛ مطلع شود. شایسته ذکر است؛ تمامی مودیان حقیقی در یکی از گروه های اول تا سوم قرار خواهند گرفت. اطلاعات راجع به هر گروه در بخش های به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته است.
تکالیف مالیاتی اشخاص گروه اول، دوم و سوم
مودیان مالیاتی در هر گروه؛ ملزم به رعایت تکالیفی می باشند. این اشخاص می بایست با تکالیف مالیاتی خود به طور کامل آشنا باشند؛ از همین رو، در این قسمت از مقاله، تکالیف مالیاتی اشخاص گروه اول، دوم و سوم مورد بررسی قرار می گیرد.
تکالیف مالیاتی اشخاص گروه اول: صاحبان مشاغلی که در گروه اول قرار می گیرند؛ مکلف به نگهداری دفتر روزنامه و کل یا سایر دفاتر حسب مورد دستی یا ماشینی (مکانیزه-الکترونیکی) می باشند. لازم به ذکر است صورتحساب سود و زیان و ترازنامه از دیگر مدارکی است که این گروه موظف به نگهداری و بایگانی کردن آن می باشند.
تکالیف مالیاتی اشخاص گروه دوم: صاحبان مشاغلی که در گروه دوم قرار دارند؛ مکلف به ثبت و نگهداری اسناد و مدارک ذیل می باشند:
اسناد و مدارک درآمدی (همانند فروش کالا و خدمات) به صورت تفکیکی
اسناد و مدارک هزینه ای (همانند خرید کالا و خدمات و دارایی ها و سایر هزینه ها) به صورت تفکیکی
تمامی اسناد و مدارک به ترتیب تاریخ وقوع رویداد های مالی
اسناد و مدارک مربوط به صورت درآمد و هزینه ها
تکالیف مالیاتی اشخاص گروه سوم: صاحبان مشاغلی که در گروه سوم قرار دارند؛ مکلف به ثبت و نگهداری کلیه اسناد و مدارک درآمدی و مدارک هزینه ای و خرید کالا می باشند. همچنین این اشخاص می بایست کلیه اسناد مربوط به خلاصه درامد و هزینه سالیانه خود را نگهداری نمایند.
شایسته ذکر است مودیانی که رویداد های مالی خود را به صورت ماشینی (مکانیزه- الکترونیکی) ثبت و نگهداری می نمایند (به استثنای مودیان گروه اول)، نیازی به ارائه دفاتر به صورت دستی ندارند. همچنین؛ کلیه اشخاص حقوقی همانند اشخاص حقیقی گروه اول مشاغل مالیاتی مکلف به نگهداری دفاتر روزنامه و کل یا سایر دفاتر حسب مورد دستی یا ماشینی (مکانیزه-الکترونیکی) می باشند.
درصد و نحوه محاسبه مالیات گروه اول، دوم و سوم
درصد و نحوه محاسبه مالیات مودیان مالیاتی در گروه های مختلف یکی از موضوعات پر اهمیتی است که ذهن مودیان را به خود مشغول می کند. از همین رو؛ در این بخش از مقاله، درصد و نحوه محاسبه مالیات گروه اول، دوم و سوم مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
ماده 94 قانون مالیات های مستقیم؛ در راستای نحوه محاسبه مالیات مودیان مقرر می دارد: «درآمد مشمول مالیات مودیان موضوع این فصل که دارای دفاتر قانونی هستند؛ عبارت است از کل فروش کالا و خدمات به اضافه سایر درآمدهای آنان که مشمول مالیات فصول دیگر شناخته نشده پس از کسر هزینه ها و استهلاکات مربوط طبق مقررات فصل هزینه های قابل قبول و استهلاکات."
در واقع بر اساس ماده مذکور، مالیات از درآمد شخص پس از کسر هزینه ها و استهلاکات دریافت می شود. لازم به ذکر است که نرخ محاسبه مالیات مشاغل اشخاص حقیقی به صورت پلکانی و به شرح ذیل می باشد:
درآمد تا سقف 2 میلیارد ریال مشمول مالیات با نرخ 15 درصد محاسبه می شود.
درآمد نسبت به مازاد بر 2 میلیارد ریال تا سقف 4 میلیارد ریال مشمول مالیات با نرخ 20 درصد محاسبه می شود.
درآمد نسبت به مازاد 4 میلیارد ریال مشمول مالیات با نرخ 20 درصد محاسبه می شود.
لازم به ذکر است؛ درآمد تا سقف 39 میلیون و 600 هزار تومان سود سالیانه؛ از معافیت مالیاتی برخوردار است. مودیان مالیاتی مکلف اند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیت های شغلی خود را در یک سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه طبق نمونه ای که به وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تهیه خواهد شد؛ تنظیم و تا آخر خرداد ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم و مالیات متعلق را به نرخ مذکور در قانون مالیات های مستقیم پرداخت نمایند.
بخشنامه گروه بندی مشاغل مالیاتی
در قسمت های پیشین مقاله؛ گروه بندی مشاغل مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی شناخته شد و اطلاعات جامعی راجع به نحوه تشخیص گروه مالیاتی، تکالیف مالیاتی هر یک از این گروه ها و درصد و نحوه محاسبه مالیات گروه اول، دوم و سوم بیان شد و اکنون در بخش پایانی مقاله آخرین بخشنامه گروه بندی مشاغل مالیاتی ارائه می شود که در خصوص اصلاح ماده 2 آیین نامه اجرایی موضوع ماده 95 قانون مالیات های مستقیم می باشد:
بخشنامه فوق در راستای اصلاح ماده 2 آیین نامه اجرایی موضوع ماده 95 قانون مالیات های مستقیم به تصویب رسیده است. این بخشنامه مبالغ مندرج در آیین نامه مذکور را اصلاح و از ابتدای سال 1402 اجرایی شده است. گفتنی است ماده 2 آیین نامه اجرایی موضوع ماده 95 قانون مالیات های مستقیم، گروه بندی مودیان صاحبان مشاغل را بیان کرده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد گروه های مالیاتی 1403 در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از گروه های مالیاتی 1403 پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. صاحبان مشاغلی که در گروه اول قرار می گیرند؛ مکلف به نگهداری دفتر روزنامه و کل یا سایر دفاتر حسب مورد دستی یا ماشینی (مکانیزه-الکترونیکی) می باشند. لازم به ذکر است صورتحساب سود و زیان و ترازنامه از دیگر مدارکی است که این گروه موظف به نگهداری و بایگانی کردن آن می باشند.