برای ماشوره نحوه دریافت وام بدون گواهی مالیاتی
برای ماشوره نحوه دریافت وام بدون گواهی مالیاتی


مطابق با قوانین حال حاضر در کشور؛ ارائه هر نوع تسهیلات بانکی، منوط به تسلیم گواهی مالیاتی می باشد؛ اما سازمان امور مالیاتی برای حمایت از تولیدکنندگان و تسهیل فضای کسب و کار تدابیر و تصمیمات خاصی را اتخاذ کرده است که از جمله مهم ترین آن می توان به افزایش تسهیلات دریافتی بدون ارائه گواهی مالیاتی اشاره نمود.
هدف اصلی از دریافت وام بدون گواهی ارائه مالیاتی مساعدت و تسهیل فرآیند اخذ تسهیلات خرد توسط متقاضیان می باشد. توجه به این نکته ضروری است که برای دریافت تسهیلات بانکی؛ بدون گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم؛ ابتدا متقاضی باید با قوانین مربوط به این موضوع، آگاه بوده و از میزان و سقف پرداخت مطلع باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از بررسی دریافت گواهی مالیاتی برای اعطای تسهیلات بانکی؛ به سقف پرداخت وام بدون ارائه این گواهی بپردازیم. سپس؛ در خصوص بخشنامه افزایش سقف تسهیلات بانکی بدون نیاز به گواهی مالیاتی صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ به این پرسش پاسخ خواهیم داد که آیا به وام مالیات تعلق می گیرد یا خیر. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
دریافت گواهی مالیاتی برای اعطای تسهیلات بانکی
برای دریافت ارائه تسهیلات بانکی، تهیه نمودن مدارکی از جمله گواهی مالیاتی ضروری می باشد. در واقع بدون داشتن این گواهی، امکان دریافت تسهیلات بانکی وجود ندارد. در این خصوص تبصره 1 ماده 186 قانون مالیات های مستقیم مقرر می دارد: «اعطای تسهیلات بانکی به اشخاص حقوقی و همچنین صاحبان مشاغل از طرف بانک ها و سایر موسسات اعتباری منوط به اخذ گواهی های زیر خواهد بود:
گواهی پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی قطعی شده.
گواهی اداره امور مالیاتی مربوط مبنی بر وصول نسخه ای از صورت های مالی ارائه شده به بانک ها و سایر موسسات اعتباری.»
بنابراین؛ گواهی مالیاتی، مدرکی است که توسط اداره مالیات صادر می شود و نشان می دهد که شخص به اداره مالیات هیچ بدهی ندارد و یا برای پرداخت بدهی مالیاتی خود؛ ترتیباتی را فراهم کرده است. به عبارت دیگر سازمان امور مالیاتی کشور فقط برای آن دسته از مودیانی که بدهی مالیاتی نداشته باشند، این گواهی را صادر میکند. حال در این میان ممکن است که برای برخی از افراد این پرسش مطرح شود که برای دریافت گواهی مالیاتی برای اعطای تسهیلات بانکی باید به کجا مراجعه کنند؟
در پاسخ به سوال فوق باید این نکته را دانست که در حال حاضر؛ کلیه فرآیند صدور گواهی مالیاتی به صورت کاملا الکترونیکی انجام می شود و افراد با مراجعه به سامانه govahi186.tax.gov.ir می توانند به صورت برخط و آنلاین این گواهی را دریافت نمایند و ادارات امور مالیاتی نیز در این خصوص موظفند که ظرف 15 روز نسبت به ارسال پاسخ اقدام کنند. به منظور کسب اطلاع بیشتر در این خصوص و نحوه دریافت گواهی؛ مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
سقف پرداخت وام بدون ارائه گواهی مالیاتی
قاعده این است که برای دریافت تسهیلات بانکی، ارائه گواهی مالیاتی الزامی می باشد؛ اما در برخی از موارد استثنائی، دریافت وام بدون این گواهی نیز امکان پذیر می باشد. حال در ادامه مقاله، به این موارد و سقف پرداخت وام بدون ارائه گواهی مالیاتی پرداخته می شود.
بر اساس بخشنامه ای که توسط بانك مركزی در خصوص اصلاح ماده (1) ضوابط اجرایی تبصره (1) ماده (186) قانون مالیات های مستقیم، منتشر شده است؛ برای دریافت تسهیلات خرد، نیازی به ارائه گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم نخواهد بود و افراد می توانند بدون این گواهی نیز برای دریافت تسهیلات اقدام نمایند.
علاوه بر این در بخشنامه مذکور مقرر گردید که سقف اعطای تسهیلات خرد به صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی از دو میلیارد ریال به پنج میلیارد و هفتاد و پنج میلیون ریال و برای اشخاص حقوقی از ۵ میلیارد ریال به ۹ میلیارد و چهارصد و بیست و پنج میلیون ریال افزایش پیدا کرد. در واقع اشخاص حقیقی که قصد دریافت وام به میزان کمتر از ۵ میلیارد و هفتاد و پنج میلیون ریال دارند نیازی به ارائه گواهی مالیاتی نخواهند داشت. البته این مورد در خصوص شرکت هایی که تسهیلاتی به مبلغ کمتر از نه میلیارد و ۴۲۵ میلیون ریال دریافت می کنند نیز جاری می باشد.
بخشنامه افزایش رقم تسهیلات بدون نیاز به گواهی مالیاتی
در سال 1399 بخشنامه افزایش رقم تسهیلات بدون نیاز به گواهی مالیاتی با توافق بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سازمان امور مالیاتی کشور به تصویب رسید. حال ممکن است عده ای از اشخاص از جزئیات و محتوای این بخشنامه مطلع نباشند به همین خاطر؛ فایل آن برای دسترسی راحت کاربران در قسمت زیر قرار گرفته است:
پیرو بخشنامهای به تاریخ ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ موضوع ابلاغ «ضوابط اجرایی تبصره یک ماده (۱۸۶) قانون مالیات های مستقیم»، با توافق بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سازمان امور مالیاتی کشور، ارقام مندرج در ضوابط یاد شده به روزرسانی شد. بدین ترتیب ماده (۱) ضوابط یادشده به شرح زیر اصلاح می شود:
«ماده ۱- اعطای هرگونه تسهیلات ارزی و یا ریالی، توسط بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی که از این پس به اختصار موسسه اعتباری نامیده می شوند، به کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی (صاحبان مشاغل) موضوع قانون مالیات های مستقیم، برای اشخاص حقوقی از (۶۵) درصد سقف نصاب معاملات متوسط موضوع ماده (۳) قانون برگزاری مناقصات – مصوب سال ۱۳۸۳ و بالاتر و برای اشخاص حقیقی از (۳۵) درصد سقف نصاب مذکور و بالاتر، ظرف مدت یک سال شمسی (از ابتدای فروردین ماه تا پایان اسفند ماه)، مشمول مقررات تبصره یک ماده (۱۸۶) قانون مذکور است.
تبصره - معادل ریالی تسهیلات ارزی اعطایی بر اساس نرخ مندرج در قرارداد، مبنای تعیین شمول یا عدم شمول تسهیلات مذکور به حکم تبصره یاد شده است.»
بدین ترتیب و با استناد به مصوبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۲ هیات وزیران ابلاغی ۲۴ خرداد ۱۴۰۲ اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل) که طی سال جاری، تسهیلات ارزی و یا ریالی کمتر از پنج میلیارد و ۷۵ میلیون ریال و اشخاص حقوقی که طی سال جاری، تسهیلات ارزی و یا ریالی کمتر از نه میلیارد و ۴۲۵ میلیون ریال دریافت کنند، مشمول مقررات تبصره یک ماده (۱۸۶) قانون مالیات های مستقیم نیستند.
با توجه به بخشنامه فوق، برای دریافت تسهیلات خرد تا سقف های اعلام شده از سوی اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی، نیازی به ارائه گواهی تبصره یک ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم به بانک نمی باشد. همچنین؛ هدف اصلی از تصویب این بخشنامه آسان تر شدن مراحل دریافت وام می باشد.
آیا به وام مالیات تعلق می گیرد
یکی از مواردی که به حساب بانکی افراد واریز می شود، وام است. حال ممکن است که برای برخی از افراد این پرسش مطرح شود که آیا به وام مالیات تعلق می گیرد یا خیر؟ به عبارت دیگر آیا تسهیلات بانکی مشمول مالیات می شوند؟ که در این بخش پاسخ به آن مورد بررسی قرار می گیرد.
در ابتدا باید گفت یکی از راه های کسب درآمد دولت، دریافت مالیات از مردم می باشد و کلیه اشخاص مشمول پرداخت مالیات، موظف هستند که آن را به دولت پرداخت کنند. لازم به ذکر است که پرداخت نکردن مالیات، ممکن است عواقب سنگینی مانند محکومیت به پرداخت جزای نقدی یا حبس برای فرد داشته باشد.
اما در این میان؛ باید توجه داشت که تمامی واریزی ها به حساب فرد مشمول مالیات نمی شود. به عبارتی 6 روش واریزی به حساب بانکی نیاز به پرداخت مالیات ندارند که از جمله این موارد می توان به سود بانکی، واریزی از حساب های دیگر خود، واریزی از حساب بستگان مثل پدر و مادر، اموال فروش رفته که قبلا مالیات آن ها پرداخت شده، پول ناشی از قرض و وام می باشد. بنابراین به وامی که به حساب بانکی افراد واریز می شود، مالیات تعلق نمی گیرد و مشمول مالیات نمی شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت وام بدون گواهی مالیاتی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه دریافت وام بدون گواهی مالیاتی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. این بخشنامه در متن مقاله بیان شده است.