برای مشاوره شرایط ورود شرکت ها به بورس و فرابورس
برای مشاوره شرایط ورود شرکت ها به بورس و فرابورس
بورس یک بازار مالی سازمان یافته است که اموری از قبیل معامله انواع اوراق بهادار، قیمت گذاری و خرید و فروش کالا و.... در آن انجام می شود. در واقع بورس یک بستر فیزیکی و یا اینترنتی است که اشخاص می توانند دارایی های فیزیکی (مانند خانه و خودرو) و غیر فیزیکی (مانند سهام و اوراق بهادار) خود را در این مکان معامله نمایند. اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند در این مکان، سرمایه گذاری نموده و به کسب سود بپردازند.
با عنایت به مزایای متعدد بورسی شدن برای شرکت ها؛ امروزه اشخاص حقوقی بسیاری؛ قصد وارد شدن به بازار بورس را دارند. ورود به بورس برای متقاضیان؛ قبل از هر اقدامی، نیاز به اطلاع از شرایط و مدارک لازم برای پذیرش شرکت ها در این بازار سرمایه دارد. هم چنین لازم است که شرکت های متقاضی پذیرش در بورس؛ با مراحل و نحوه ورود به آن آشنایی داشته باشند.
از همین رو؛ در این مقاله، پس از شناخت دلایل، مزایا و معایب بورسی شدن شرکت ها، به این پرسش پاسخ داده می شود که چه شرکت هایی در بورس پذیرفته می شوند. سپس؛ شرایط، مدارک و فرآیند، مراحل و نحوه پذیرش شرکت های جدید در بورس و فرابورس مورد مطالعه قرار می گیرد و پس از آن؛ قوانین، ضوابط و آیین نامه های پذیرش شرکت ها در بورس ارائه می شود. در نهایت؛ در بخش پایانی مقاله مطالبی راجع به انتقال شرکت از فرابورس به بورس بیان خواهد شد.
دلایل، مزایا و معایب بورسی شدن شرکت ها
بورسی شدن شرکت ها مزایای متعددی را برای آن ها؛ به همراه دارد؛ اما در کنار این مزایا، این امر؛ می تواند برای شرکت معایبی نیز داشته باشد. از همین رو؛ در ادامه دلایل، مزایا و معایب بورسی شدن شرکت ها بیان می شود و به این پرسش پاسخ داده می شود که اصلا چرا شرکت ها وارد بورس می شوند؟
به طور کلی؛ شرکت ها بنابه دلایل مختلف؛ از جمله افزایش سرمایه و تامین مالی، ارتقاء جایگاه خود، استفاده از تسهیلات بانکی، معافیت های مالیاتی، کسب سود بیشتر و مسائلی از این قبیل وارد بورس می شوند. در واقع شرکت ها؛ در راستای استفاده از مزایای بورسی شدن وارد بازار بورس می شوند که از جمله آن، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
تامین مالی به واسطه شراکت سهامداران، سهولت در انتقال مالکیت سهام شرکت، سرعت بالای نقد شوندگی و فروش سهم، افزایش اعتبار داخلی و خارجی شرکت، افزایش اعتماد اشخاص به شرکت، استفاده از تسهیلات ویژه بانکی، معافیت ها و تخفیفات مالیاتی، به روز رسانی و محاسبه ارزش واقعی شرکت از جمله مزایای بورسی شدن شرکت ها می باشد.
همانطور که گفته شد؛ بورسی شدن شرکت می تواند معایب مختلفی نیز برای شرکت به همراه داشته باشد. پر رسیک بودن بازار بورس، ضرر کردن آنی، کاهش قیمت سهام در صورت کارکرد ضعیف شرکت و در نتیجه فروش سهام توسط سرمایه گزاران و از دست دادن سرمایه به واسطه فروش آن؛ از جمله معایب بورسی شدن شرکت محسوب می شود.
چه شرکتهایی در بورس پذیرفته می شوند
مستفاد از ماده 20 قانون تجارت؛ انواع شرکت های تجارتی بر هفت قسمت می باشند. که عبارتند از: شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف.
پرسش مهمی که ممکن است، در این بخش؛ برای برخی متقاضیان مطرح شود؛ آن است که چه شرکتهایی در بورس پذیرفته می شوند؟ در پاسخ به این پرسش می توان بیان کرد که از میان شرکت های مذکور در قانون تجارت؛ تنها شرکت های سهامی عام قابلیت پذیرش در بورس یا به عبارت دیگر بورسی شدن را دارند.
چنانچه شرکت سهامی خاص قصد پذیرش در بازار بورس را داشته باشد؛ باید ابتدا به سهامی عام تبدیل شود و شرایط لازم را کسب نماید. لازم به ذکر است که شرکت های سهامی عام نیز به منظور پذیرش در بازار بورس باید شرایط خاصی را داشته باشند که در قسمت بعدی مقاله؛ این شرایط به تفصیل بیان خواهند گردید.
شرایط پذیرش شرکت های جدید در بورس و فرابورس
همانطور که گفته شد؛ از میان شرکت های مذکور در قانون تجارت تنها شرکت های سهامی عام قابلیت پذیرش در بورس یا به عبارت دیگر بورسی شدن را دارند. از آنجایی که شرکت های جدید جهت پذیرفته شدن در بورس و فرابورس بایستی واجد شرایط خاص باشند؛ در ادامه شرایط پذیرش شرکت های جدید در بورس و فرابورس بیان می شود. شرایط پذیرش شرکت های جدید در بورس و فرابورس عبارت اند از:
سهامی عام بودن شرکت
تابعیت ایرانی شرکت
ثبت شرکت در سازمان بورس و اوراق بهادار
عدم وجود محکومیت قطعی کیفری یا تخلفاتی موثر اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت
وجود صورت های مالی منطبق با استانداردهای حسابداری و دستورالعمل های اجرایی سازمان بورس
انتخاب حسابرس شرکت از موسسات حسابرسی معتمد سازمان بورس
وجود سیستم اطلاعات حسابداری صحیح و متناسب با فعالیت شرکت
عدم وجود محدودیت قانونی برای نقل و انتقال سهام شرکت
عدم وجود دعاوی موثر بر صورت های مالی
سهام شرکت باید با نام و دارای حق رای باشد
مبلغ اسمی سهام شرکت به طور کامل پرداخت شده باشد
شرایط عمومی شرکت ها؛ جهت پذیرش در بورس و فرابورس بیان شد؛ اما این شرکت ها به منظور پذیرفته شدن در تابلوی اصلی و تابلو فرعی بازار اول لازم است شرایط خاصی را نیز دارا باشند. لذا در ادامه شرایط اختصاصی حضور در بازار اول بورس بیان می شود. شرایط لازم برای حضور در تابلو اصلی بازار اول سرمایه عبارت است از:
شرکت سهامی عام باشد
وجود حداقل 600 میلیارد تومان سرمایه
حداقل 20 درصد سرمایه شناور
حداقل 1000 نفر سهامدار
حداقل 3 سال فعالیت شرکت در صنعت مورد نظر
انطباق اساسنامه شرکت با اصول اساسنامه هیئت مدیره سازمان بورس
مطابق آخرین صورت های مالی سالانه شرکت، نسبت حقوق صاحبان سهام به کل دارایی ها باید حداقل 30 درصد باشد.
در قسمت فوق؛ ضوابط موردنیاز برای حضور در بازار اول سرمایه، بیان گردید. شرایط لازم برای حضور در تابلو فرعی بازار اول سرمایه عبارت اند از:
شرکت سهامی عام باشد.
وجود حداقل 250 میلیارد تومان سرمایه
حداقل 15 درصد سرمایه شناور
حداقل 750 نفر سهامدار
حداقل 3 سال فعالیت شرکت در صنعت مورد نظر
عدم وجود زیان انباشته برای شرکت
سود آوری در 2 دوره مالی
انطباق اساسنامه شرکت با اصول اساسنامه هیئت مدیره سازمان بورس
اظهارنظر حسابرس در مورد آخرین گزارش های مالی طی 2 دوره مالی نباید منتهی به پذیرش «مردود» یا «عدم اظهارنظر» نباشد.
همچنین؛ مطابق آخرین صورت های مالی سالانه شرکت، نسبت حقوق صاحبان سهام به کل دارایی ها، باید حداقل ۲۰ درصد باشد. شرایط لازم برای حضور در بازار دوم بورس عبارت اند از:
شرکت سهامی عام باشد
وجود حداقل 120 میلیارد تومان سرمایه
حداقل 10 درصد سرمایه شناور
حداقل 250 نفر سهامدار
حداقل 3 سال فعالیت شرکت در صنعت مورد نظر
عدم وجود زیان انباشته برای شرکت
سود آوری در 1 دوره مالی
انطباق اساسنامه شرکت با اصول اساسنامه هیئت مدیره سازمان بورس
اظهار نظر حسابرس در مورد آخرین گزارش های مالی طی ۲ دوره مالی نباید منتهی به پذیرش «مردود» یا «عدم اظهارنظر» نباشد.
مطابق آخرین صورت های مالی سالانه شرکت، نسبت حقوق صاحبان سهام به کل دارایی ها باید حداقل 15 درصد باشد.
پس از بیان ضوابط لازم برای ورود شرکت به بازار بورس، در این قسمت؛ شرایط پذیرش شرکت ها در بازار اول فرابورس بیان می گردد که عبارت است از:
شرکت سهامی عام باشد
وجود حداقل 100 میلیارد تومان سرمایه
حداقل 10 درصد سرمایه شناور
حداقل 200 نفر سهامدار
حداقل 3 سال فعالیت شرکت در صنعت مورد نظر
عدم وجود زیان انباشته برای شرکت
سود آوری در 1 دوره مالی
انطباق اساسنامه شرکت با اصول اساسنامه هیئت مدیره سازمان بورس
اظهار نظر حسابرس در مورد آخرین گزارش های مالی طی ۲ دوره مالی نباید منتهی به پذیرش «مردود» یا «عدم اظهارنظر» نباشد.
یک سال از زمان ثبت شرکت گذشته باشد
در صورتی که شرکت بخواهد در بازار دوم فرابورس پذیرفته می شود؛ نیاز است که شرایط لازم در این خصوص را مورد رعایت قرار دهد. شرایط پذیرش شرکت ها در بازار دوم فرابورس عبارت اند از:
شرکت سهامی عام باشد
وجود حداقل 50 میلیارد تومان سرمایه
حداقل 5 درصد سرمایه شناور
انطباق اساسنامه شرکت با اصول اساسنامه هیئت مدیره سازمان بورس
اظهار نظر حسابرس در مورد آخرین گزارش های مالی طی ۲ دوره مالی نباید منتهی به پذیرش «مردود» یا «عدم اظهارنظر» نباشد.
یک سال از زمان ثبت شرکت گذشته باشد.
شرکت ها با در نظر گرفتن شرایط خود می توانند در بازارهای بورس و یا فرابورس پذیرش شوند. همانطور که مشخص است شرایط پذیرش شرکت ها در بازار های فرابورس نسبت به بازارهای بورسی آسان تر است. شایسته ذکر است که سازمان بورس اوراق بهادار ناظر بر تمامی فعالیت های شرکت های بورسی و فرابورس می باشد.
ﻣﺪارك لازم ﺟﻬﺖ پذیرش و ﺑﺮرﺳﯽ درﺧﻮاﺳﺖ ورود شرکت در بورس
پس از شناخت شرایط پذیرش شرکت های جدید در بورس و فرابورس در قسمت پیشین مقاله، اکنون در این قسمت از مقاله؛ مدارک لازم جهت پذیرش و بررسی درخواست ورود شرکت در بورس بیان می شود. ﻣﺪارك لازم ﺟﻬﺖ پذیرش و ﺑﺮرﺳﯽ درﺧﻮاﺳﺖ ورود شرکت در بورس عبارت است از:
صورت های مالی 3 دوره آخر شرکت همراه با گزارش بازرس قانونی بورس
آخرین صورت های مالی میان دوره شرکت که شامل صورت های مالی شش ماهه حسابرسی شده و صورت های مالی سه ماهه
پرسش نامه پذیرش شرکت در بورس می باشد
امید نامه شرکت
پروانه فعالیت و بهره برداری شرکت
گزارش تصویری مدیریت حسابرسی شده
صورتجلسات مجامع عمومی برای حداقل دو سال اخیر
روزنامه رسمی آخرین آگهی های شرکت
اسناد مالیاتی 5 سال گذشته شرکت و آخرین مفاصا حساب مالیاتی
ارائه گزارش از وضعیت جاری و آتی شرکت
ارائه برنامه کسب و کار سه ساله آتی که به تصویب هیئت مدیره رسیده باشد
ارائه فهرست افراد مطلع از اﻃﻼﻋﺎت ﻧﻬﺎﻧﯽ ﺷﺮﮐﺖ مطابق تبصره یک ماده 46 قانون اوراق بهادار
ارائه نمودار ﺳﺎزﻣﺎﻧﯽ شرکت و ﺷﺮح ﻣﺨﺘﺼﺮی از سازمان پرسنلی شرکت
تاییدیه حسابرس در رابطه با کفایت سیستم کنترل های داخلی شرکت به صورتی که این سیستم حقوق و منافع سهامداران به صورت یکسان حفظ نماید.
ارائه قراردادهای منعقد شده شخص متقاضی با تیم پذیرش و قرارداد فی مابین مشاور پذیرش و مشاور حقوقی
لازم به ذکر است ارائه گزارشی از کلیه دعاوی قضایی در جریان و مختومه له یا علیه شرکت طی سه سال اخیر و همچنین نسخه ای از آراء صادر شده به سازمان بورس الزامی می باشد. علاوه بر موارد مذکور، ارائه مدارک خواسته توسط سازمان بورس به این مرجع ضروری است.
فرآِیند، مراحل و نحوه پذیرش شرکت های جدید در بورس و فرابورس
فرایند، مراحل و نحوه پذیرش شرکت های جدید در بورس و فرابورس بدین صورت است که شرکت ها، ابتدا؛ باید درخواست خود را از طریق سامانه پذیرش به ثبت برساند. این درخواست حسب مورد، توسط کارشناسان بورس یا فرابورس بررسی شده و در صورت پذیرش، یک جلسه حضوری با مدیران ارشد شرکت و با حضور مشاور پذیرش صورت می گیرد.
بعد از تشکیل این جلسه، مدیران شرکت می بایست مدارک ذکر شده در سایت بورس یا فرابورس را تکمیل و برای این سازمان ارسال نمایند. پس از ارسال مدارک، بورس یا فرابورس گزارش کارشناسی را تهیه کرده و بعد از آن؛ جلسه ای تشکیل می شود که در این جلسه راجع به پذیرش یا رد شرکت اتخاذ تصمیم می شود. نتیجه این جلسه به شرکت متقاضی و مشاور پذیرش اعلام خواهد شد.
لازم به ذکر است؛ شرکت می تواند ظرف 10 روز پس از ابلاغ تصمیم به این رای اعتراض نماید. سپس؛ چنانچه تصمیم بر پذیرش شرکت اتخاذ شده باشد، لازم است اطلاعات مالی شرکت در سامانه کدال به ثبت برسد. در نهایت؛ بعد از عرضه سهام و گشایش نماد شرکت، مراحل پذیرش شرکت های جدید در بورس و فرابورس به پایان می رسد.
قوانین، ضوابط و آیین نامه های پذیرش شرکت ها در بورس
پس از شناخت فرآیند، مراحل و نحوه پذیرش شرکت های جدید در بورس و فرابورس در قسمت قبل، در این بخش از مقاله؛ قوانین، ضوابط و آیین نامه های پذیرش شرکت ها در بورس ارائه می شود. قانون گذار در قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب 1384/09/01، دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران و همچنین آئین نامه معاملات در بورس اوراق بهادار تهران و لواحق آن، قوانین راجع به پذیرش شرکت ها در بورس را بیان کرده است. در ادامه؛ هر یک از این قوانین ارائه می گردد:
قوانین، ضوابط و آیین نامه های پذیرش شرکت ها در بورس | |
قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران | دانلود |
دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران | دانلود |
دستورالعمل پذیرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ایران | دانلود |
آیین نامه معاملات در شركت بورس اوراق بهادار تهران | دانلود |
قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مشتمل بر شصت ماده و بیست و نه تبصره در جلسه علنی مورخ اول آذر ماه یک هزار و سیصد و هشتاد و چهار مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 1384/09/02 به تایید شورای نگهبان رسید. قانون گذار در فصول مختلف این قانون به بیان تعاریف، ارکان بازار اوراق بهادار، بازار اولیه، بازار ثانویه، اطلاع رسانی در بازارهای اولیه و ثانویه، جرائم و مجازات ها و سایر مقررات پرداخته است.
انتقال شرکت از فرابورس به بورس
در قسمت های قبل گفته شد که شرایط پذیرش شرکت ها در بازار های فرابورس نسبت به بازارهای بورسی آسان تر است و شرکت ها می توانند بر حسب شرایط خود؛ در بورس و یا فرابورس پذیرش شوند. همچنین بیان شد که سازمان بورس اوراق بهادار ناظر بر تمامی فعالیت های شرکت های بورسی و فرابورس می باشد.
بسیاری از شرکت های فرابورسی با فراهم شدن شرایط خود؛ قصد پذیرش در بورس را دارند. از همین رو؛ در ادامه، راجع به انتقال شرکت از فرابورس به بورس صحبت می شود. یکی از مزایای مهم انتقال شرکت از فرابورس به بورس، تخفیفات مالیاتی است. در واقع شرکت های فرابورسی می توانند با انتقال به بورس از تخفیف های مالیاتی بیشتری بهره مند شوند.
همچنین ریسک پایین تر بازار بورس نسبت به فرا بورس از دیگر مزایای انتقال شرکت از فرابورس به بورس محسوب می شود. شرکت های فرابورسی می توانند در صورت گذشت حداقل یک سال از شروع معاملات خرید و فروش اوراق بهادار آن ها در فرابورس و سایر شرایط بورسی شدن به بازار بورس منتقل شوند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط ورود شرکت ها به بورس و فرابورس در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از شرایط ورود شرکت ها به بورس و فرابورس پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. خیر