برای مشاوره مراحل ثبت اینترنتی انحلال شرکت
برای مشاوره مراحل ثبت اینترنتی انحلال شرکت
منظور از شرکت در قانون تجارت، اجتماع دو یا چند شخص حقیقی و یا حقوقی، بر اساس قرارداد و به منظور انجام امور تجاری با هدف کسب سود و تقسیم آن بین موسسان، شرکا و سهام داران شرکت می باشد. در این میان، ممکن است که شرکت ها، تغییرات فراوانی را ساختار خود تجربه نموده که از جمله آن می توان به انحلال شرکت اشاره نمود.
برای این که تصمیم شرکا و یا سهامداران شرکت مبنی بر انحلال شخص حقوقی، در مقابل اشخاص ثالث، قابلیت استناد داشته باشد، لازم است که در سامانه ثبت گردیده و به نحو صحیح آگهی گردد. به همین دلیل، لازم است، افرادی که شرکتی را تاسیس نموده یا در مدیریت و ساختار آن، مشارکت دارند، از نحوه و مراحل ثبت اینترنتی انحلال شرکت و نیز، سامانه انحلال شرکت با مسئولیت محدود، اطلاع داشته باشند.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که انحلال شرکت و موارد آن چیست؛ به سامانه ثبت اینترنتی درخواست انحلال شرکت بپردازیم. سپس در خصوص نحوه و مراحل آن صحبت خواهیم کرد و در انتها، در رابطه با روند پیگیری و استعلام و همچنین، میزان هزینه آن، سامانه انحلال شرکت با مسئولیت محدود و سامانه استعلام انحلال شرکت توضیحاتی ارائه خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
انحلال شرکت و موارد آن چیست
کلیه شرکت ها (اعم از شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف) دارای شخصیت حقوقی بوده و یک زمان آغاز به فعالیت دارند که به آن، زمان تاسیس شرکت گفته می شود. در مقابل تاسیس شرکت، مفهومی تحت عنوان انحلال شرکت نیز مطرح می شود. در این میان ممکن است که برخی افراد با مفهوم انحلال شرکت و موارد آن، آشنایی نداشته و از خود سوال نمایند که انحلال شرکت و موارد آن چیست؟
در پاسخ به پرسش فوق، می توان بیان داشت که انحلال شرکت، فرآیندی است که در طی آن، حیات یک شرکت خاتمه یافته و فعالیت و عملیات آن متوقف می گردد. به طور کلی، فرآیند انحلال شرکت ها می تواند به دو شکل اجباری و اختیاری صورت گیرد که در قسمت زیر، موارد انحلال شرکت بر اساس ماده 199 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، ارائه گردیده که مطابق با آن، یک شرکت سهامی می تواند به دلایل زیر منحل گردد:
زمانی که شرکت، موضوعی را که برای آن تشکیل شده است؛ انجام داده یا انجام آن غیر ممکن شده باشد.
در صورتی که شرکت برای مدت معین تشکیل گردیده و آن مدت خاتمه یافته باشد (مگر این که مدت قبل از انقضاء تمدید شده باشد.)
در صورت ورشکستگی
زمانی که مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام، به هر علتی رای به انحلال شرکت بدهد.
در صورت صدور حکم قطعی دادگاه
همچنین، به موجب ماده 5 همین قانون، در صورتی که سرمایه شرکت سهامی بعد از تاسیس، به هر علت، از حداقل سرمایه تعیین شده (برای شرکت های سهامی عام، پنج میلیون ریال و سرمایه شرکت های سهامی خاص، یک میلیون ریال) کمتر شود، باید ظرف یک سال نسبت به افزایش سرمایه تا میزان حداقل مقرر، اقدام به عمل آید یا شرکت به نوع دیگری از انواع شرکت های مذکور در قانون تجارت تغییر شکل یابد. در غیر این صورت، هر ذی نفع میتواند انحلال آن را از دادگاه صلاحیتدار درخواست کند. بر اساس ماده 201 لایحه اصلاح قانون تجارت، در موارد زیر، هر ذی نفع میتواند انحلال شرکت را از دادگاه بخواهد:
در صورتی که تا یک سال پس از به ثبت رسیدن شرکت هیچ اقدامی جهت انجام موضوع آن صورت نگرفته باشد و نیز در صورتی که فعالیت های شرکت در مدت بیش از یک سال متوقف شده باشد.
در صورتی که مجمع عمومی سالانه برای رسیدگی به حساب های هر یک از سال های مالی تا ده ماه از تاریخی که اساسنامه معین کرده است، تشکیل نشده باشد.
در صورتی که سمت تمام یا بعضی از اعضای هیئت مدیره و همچنین سمت مدیر عامل شرکت طی مدتی زائد بر شش ماه بلامتصدی مانده باشد.
در مورد بندهای یک و دو ماده 199 در صورتی که مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام جهت اعلام انحلال شرکت تشکیل نشود و یا رای به انحلال شرکت ندهد.
در مورد لزوم ثبت انحلال شرکت می توان بیان داشت که مطابق ماده 210 این قانون، انحلال شرکت مادام که به ثبت نرسیده و اعلان نشده باشد، نسبت به اشخاص ثالث بلااثر است. موارد انحلال شرکت می تواند با توجه به نوع شرکت، نیز افزایش یا کاهش یابد. به طور مثال، ماده 114 قانون تجارت در خصوص انحلال شرکت با مسئولیت محدود بیان می دارد: «در صورت تصمیم عده ای از شرکاء که سهم الشرکه آن ها بیش از نصف سرمایه شرکت باشد، شرکت با مسئولیت محدود منحل می شود.» بنابراین، می توان این مورد را نیز در مورد انحلال شرکت های با مسئولیت محدود، علاوه بر موارد فوق در نظر گرفت.
سامانه ثبت درخواست انحلال شرکت
در قسمت گذشته، در خصوص مفهوم انحلال شرکت صحبت نموده و بیان کردیم که انحلال، فرآیندی است که در طی آن، حیات یک شرکت خاتمه یافته و فعالیت آن متوقف می شود. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به معرفی سامانه ثبت درخواست انحلال شرکت و بیان آدرس آن بپردازیم.
سامانه ثبت درخواست انحلال شرکت در واقع همان سایت ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir می باشد. همانطور که پیش تر بیان گردید، تا زمانی که تغییرات شرکت، از جمله انحلال، به ثبت نرسیده و آگهی نشده باشد، در مقابل اشخاص ثالث بلا اثر بوده و قابلیت استناد نخواهد داشت. سامانه انحلال شرکت سهامی خاص نیز سامانه ثبت شرکت ها می باشد.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
به منظور ثبت صورت جلسه تغییرات، از جمله انحلال شرکت، متقاضی می بایست آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود وارد نموده و به صفحه اصلی سایت وارد شود. پس از آن داوطلب باید بر روی گزینه صورت جلسه تغییرات کلیک نموده تا بتواند به ثبت انحلال شرکت اقدام کند. در قسمت بعدی مقاله، نحوه و مراحل ثبت اینترنتی انحلال شرکت به همراه راهنمای تصویری آن، ارائه گردیده است.
نحوه ثبت اینترنتی انحلال شرکت در سایت ثبت انحلال شرکت
مطابق ماده 106 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، در مواردی که تصمیمات مجمع عمومی متضمن انحلال شرکت و نحوه تصفیه آن باشد؛ یک نسخه از صورت جلسه مجمع باید جهت ثبت به مرجع شرکت ها ارسال گردد. به همین دلیل، در این بخش از مقاله، به نحوه ثبت اینترنتی انحلال شرکت در سایت ثبت انحلال شرکت به همراه راهنمای تصویری آن پرداخته شده است.
ثبت تغییرات شرکت، من جمله انحلال شرکت، مستلزم تنظیم و ارائه صورت جلسه متناسب با موضوع تغییر می باشد. تنظیم صورت جلسه مهم ترین بخش ثبت انحلال شرکت می باشد. به منظور ثبت انحلال شرکت، فرد در ابتدا می بایست به آدرس سامانه انحلال شرکت با مسئولیت محدود یا سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه کرده و گزینه "صورتجلسه تغییرات" را انتخاب نماید. در این قسمت می توان به دو روش یعنی، با شناسه ملی یا بدون شناسه ملی به ثبت تغییرات شرکت اقدام نمود.
در مرحله بعدی، شخص می بایست اداره کل استان و واحد ثبتی آن را از میان گزینه های نمایش داده شده، انتخاب کند. پر کردن فیلد های دارای ستاره قرمز رنگ، برای ورود به بخش بعدی کافی می باشد.
در مرحله بعد، کاربر لازم است که اطلاعات مربوط به جلسه انحلال شرکت مثل نوع صورتجلسه، ساعت، تاریخ و ... را مطابق صورت جلسه در قسمت مربوطه وارد نماید.
پس از آن، شخص می بایست نوع تصمیمات جلسه، را به ترتیب در این قسمت وارد نماید. در صورتی که در مجمع شرکت، حکم به انحلال آن داده شود، لازم است که در قسمت نوع تصمیم، عبارت انحلال شرکت، نگاشته شود.
در مرحله بعدی، داوطلب می بایست اطلاعات اشخاص حاضر در جلسه تصمیم به انحلال شرکت و سمت آن ها را وارد نماید و بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
پس از آن، متقاضی لازم است که نوع ارتباط افرادی که در جلسه دارای سمت بوده اند و شخص، اسامی آن ها را در قسمت پیشین ثبت نموده است، در این بخش مشخص کند. در صورتی که فرد، شخص حقوقی بوده، لازم است که اطلاعات نماینده آن در این بخش درج شود.
در این مرحله، شخص می بایست اطلاعات وارد کرده در خصوص صورت جلسه انحلال شرکت را مجددا کنترل نموده و در صورت اطمینان، گزینه پذیرش نهایی را انتخاب کند.
پس از تایید و ارسال درخواست، سامانه یک رسید پذیرش را در اختیار فرد قرار می دهد. پس از آن لازم است که شخص، مدارک لازم در خصوص انحلال شرکت را تهیه نموده و به اداره ثبت شرکت ها پست نماید. مدارک لازم برای انحلال شرکت، شامل دو نسخه رسید پذیرش، یک نسخه صورت جلسه، کپی روزنامه آخرین تغییرات شرکت، برگه عدم سو پیشنیه (در صورت نیاز) می باشد. پس از پست و رسیدن مدارک به دست بخش داده آمایی اداره ثبت، این قسمت، مدارک متقاضی را بررسی نموده و در صورت کامل بودن مدارک آن را به کارشناسان مربوطه ارجاع می دهد.
کارشناس با توجه به اطلاعات درج شده در درخواست و مدارک و اسناد ارسالی، به رد یا تایید یا دادن اخطار رفع نقص به متقاضی اقدام می نماید. در صورت تایید کارشناس و امضای رئیس اداره، درخواست انحلال شرکت باید در روزنامه رسمی آگهی شود. پس از روزنامه نمودن آگهی و دریافت شماره مکانیزه آن، فرآیند ثبت درخواست انحلال شرکت به پایان می رسد.
پیگیری و استعلام ثبت انحلال شرکت
پس از این که شخص صورت جلسه انحلال شرکت را در سامانه به ثبت رساند، لازم است که به طور پی در پی، نسبت به استعلام و پیگیری آن اقدام نماید تا از روند بررسی درخواست خود اطلاع یابد. در این میان، ممکن است که برخی افراد با فرآیند و مراحل پیگیری و استعلام ثبت انحلال شرکت آشنایی نداشته باشند، به همین دلیل، در این بخش به نحوه پیگیری و استعلام ثبت انحلال شرکت پرداخته شده است.
به این منظور، شخص می بایست آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود درج کرده و به صفحه اصلی سایت وارد شود. در این بخش، شخص لازم است که بر روی گزینه پیگیری درخواست مطابق تصویر زیر، کلیک کرده و با انتخاب نوع و درج نمودن شماره پیگیری، روند بررسی درخواست خود را مشاهده نماید.
به افراد توصیه می شود که پس از ثبت اینترنتی درخواست انحلال شرکت در سامانه، به طور مرتب روند بررسی درخواست ثبت انحلال خود را پیگیری نمایند. این امر، به متقاضیان کمک کرده تا در صورت بروز مشکل، در اسرع وقت از آن مطلع شده و به رفع آن اقدام نماید. در صورتی که فرد در زمان تعیین شده به رفع اشکال یا نقص اقدام ننماید، درخواست ثبت انحلال شرکت از سوی اداره ثبت شرکت ها رد گردیده و فرد می بایست، کلیه مراحل را از ابتدا آغاز نماید.
هزینه ثبت انحلال شرکت
در قسمت های پیشین مقاله، در خصوص جزئیات ثبت انحلال شرکت، نظیر سامانه، نحوه و مراحل آن توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که پس از اخذ تصمیم به انحلال شرکت و یا صدور حکم انحلال از سوی مراجع قضایی؛ فرد می بایست انحلال شرکت را در سامانه جامع ثبت شرکت ها به ثبت رساند. به جهت آشنایی علاقمندان، در این بخش از مقاله به بیان هزینه ثبت انحلال شرکت پرداخته که به شرح زیر می باشد:
پرداخت بدهی مالیات متعلقه، حقوق کارکنان و بیمه تا زمان انحلال شرکت
هزینه چاپ آگهی در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار
حق الثبت انحلال شرکت در مرجع ثبت شرکت ها
هزینه پست مدارک به اداره ثبت شرکت ها
پرداخت بدهی ها و قرض های شرکت به طور مستقیم، جزو هزینه های انحلال شرکت محسوب نمی گردد، اما از آن جایی که برای اعلام و ثبت انحلال شرکت، لازم است که در ابتدا؛ بدهی های شرکت را تسویه نمود، این هزینه های نیز، جزو هزینه های انحلال شرکت محسوب می گردد. بنابراین، هزینه انحلال شرکت، یک هزینه ثابت نبوده، بلکه با توجه به نوع شرکت و بدهی های آن، می تواند هزینه های متفاوتی را در بر گیرد.
سامانه انحلال شرکت با مسئولیت محدود
به موجب ماده 94 قانون تجارت، "شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشکیل شده و هر یک از شرکاء بدون این که سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت است."
در این میان، ممکن است که شرکای شرکت با مسئولیت محدود، پس از ثبت و تشکیل آن، به دلایل متعدد نظیر کمبود سرمایه، انقضای مدت، انجام موضوع تشکیل شرکت و ... متقاضی انحلال آن باشند. یکی از سوالات پرتکراری که در این میان، برای متقاضیان مطرح می شود؛ این است که سامانه انحلال شرکت با مسئولیت محدود چیست و آدرس اینترنتی آن چه می باشد؟
در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که سامانه انحلال شرکت با مسئولیت محدود همانند سایر شرکت های تجاری بوده و از این جهت، تفاوتی میان آن ها وجود ندارد. از این رو، متقاضیان می بایست به منظور ثبت انحلال شرکت خود، به سامانه ثبت شرکت ها به نشانی اینترنتی irsherkat.ssaa.ir مراجعه نمایند.
سامانه استعلام انحلال شرکت
یکی از مهم ترین مسائلی در حوزه شرکت ها مطرح می باشد، اطلاع از شرکت های منحل شده می باشد. سازمان ثبت شرکت ها و موسسات غیرتجاری، این امکان را برای متقاضیان فراهم نموده است که به صورت کاملا اینترنتی و بدون مراجعه حضوری، از انحلال یا فعال بودن شرکت های ثبت شده نزد این سازمان مطلع گردند.
کلیه کاربران می توانند با مراجعه به سامانه استعلام انحلال شرکت به آدرس اینترنتی irsherkat.ssaa.ir یا سامانه روزنامه رسمی به آدرس اینترنتی rrk.ir نسبت به استعلام شرکت های منحل شده اقدام نمایند. به منظور استعلام انحلال شرکت از سامانه irsherkat.ssaa.ir متقاضی می بایست به صفحه اصلی این سایت وارد شده و گزینه "اطلاعات عمومی شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید. سپس، شخص می تواند با درج اطلاعات خواسته شده، از فعال بودن یا نبودن آن اطلاع پیدا نماید.
به منظور استعلام انحلال شرکت، از سایت روزنامه رسمی، متقاضی می بایست پس از جست و جوی آدرس سامانه، از صفحه اصلی سایت گزینه آگهی های قانونی را برگزیند. پس از آن، شخص می تواند با درج اطلاعات خواسته شده نظیر نام شرکت، به آگهی قانونی آن دسترسی داشته و از منحل شدن یا نشدن آن اطمینان حاصل کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مراحل ثبت اینترنتی انحلال شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مراحل ثبت اینترنتی انحلال شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.