برای مشاوره سامانه و نحوه صدور برات الکترونیکی سپامی
برای مشاوره سامانه و نحوه صدور برات الکترونیکی سپامی
به طور کلی برات، یک سند تجاری و نوعی ابزار پرداخت است که به وسیله آن، شخصی از شخص دیگر می خواهد که مبلغ معینی را در وجه یا حواله کرد شخص ثالث در تاریخی مشخص بپردازد. در حالتی که تمام فرآیند صدور برات به صورت اینترنتی باشد؛ برات صادر شده برات الکترونیک می باشد.
برات الکترونیک سپامی نوعی برات الکترونیکی می باشد که در حال حاضر؛ توسط بانک صادرات و بانک تجارت عرضه می شود. با توجه به فرآیند رو به گسترش برات های الکترونیکی از جمله برات الکترونیکی سپامی؛ آشنایی اشخاص علی الخصوص کسبه و بازاریان با این نوع برات، امری حائز اهمیت تلقی می شود.
از همین رو؛ در این مقاله، پس از پاسخ به پرسش برات الکترونیکی سپامی چیست؟ سامانه صدور برات الکترونیکی سپامی معرفی می شود. سپس بانک های صادر کننده این برات معرفی و نحوه صدور و دریافت آن مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت؛ در بخش پایانی مقاله مزایای برات الکترونیکی سپامی بیان خواهد شد.
برات الکترونیکی سپامی چیست
برات الکترونیکی یکی از ابزار های تجارت الکترونیک محسوب می شود. بانک مرکزی امکان صدور برات الکترونیکی را برای بانک های متعددی فراهم کرده است. در همین راستا؛ بانک صادرات و بانک تجارت با اخذ مجوز صدور برات الکترونیک عادی از وزارت امور اقتصادی و دارایی نسبت به صدور برات الکترونیکی سپامی اقدام کرده اند.
برات الکترونیکی سپامی چیست؟ برات الکترونیک سپامی یا برات الکترونیکی زنجیره تامین مالی، نوعی برات الکترونیک است که به درخواست برات دهنده (خریدار) در وجه یا به حواله کرد دارنده برات (فروشنده) در سامانه ثبت می شود و بانک بر اساس اعتبار برات دهنده (خریدار) برات الکترونیک را قبول و مبلغ آن را در زمان سر رسید پرداخت می نماید. لازم به ذکر است زمان سر رسید برات الکترونیکی غیر کاغذی حداقل یک ماه و حداکثر یک سال در نظر گرفته شده است.
تمامی شرایط شکلی برات در قانون تجارت (از قبیل قید کلمه برات در روی ورقه، تاریخ تحریر، تعیین مبلغ برات، تاریخ تادیه وجه برات و....) باید در برات الکترونیکی نیز رعایت شود. صدور برات الکترونیکی سپامی مزایای متعددی به همراه دارد که در قسمت های بعد به تفصیل راجع به آن بحث می شود.
سامانه صدور برات الکترونیکی سپامی
در قسمت پیشین مقاله بیان شد؛ که بانک صادرات و تجارت با اخذ مجوز صدور برات الکترونیک عادی از وزارت امور اقتصادی و دارایی نسبت به صدور برات الکترونیکی سپامی اقدام کرده اند. در این قسمت از مقاله به این پرسش پاسخ داده می شود که این بانک ها از طریق کدام سامانه نسبت یه صدور برات الکترونیکی سپامی اقدام می نمایند؟ به عبارت دیگر؛ سامانه صدور برات الکترونیکی سپامی کدام است؟
در راستای الکترونیکی کردن اسناد تجاری از جمله برات؛ سامانه ای تحت عنوان سامانه سفته و برات الکترونیک راه اندازی شده است. در حال حاضر حدود 17 بانک و موسسه مالی و اعتباری به درگاه صدور برات الکترونیکی متصل شده اند. این درگاه تحت نظارت وزارت اقتصاد و دارایی اداره می شود.
با عنایت به صدور برات الکترونیکی سپامی توسط بانک صادرات و تجارت؛ در حال حاضر اشخاص می توانند به منظور صدور این برات حسب مورد به شعب هر یک از بانک های مد نظر به صورت حضوری و یا به سامانه بانک تجارت به نشانی tejaratbank.ir یا سایت بانک صادرات به نشانی bsi.ir مراجعه نمایند.
بانک های صادر کننده برات الکترونیکی سپامی
همانطور که گفته شد؛ برات الکترونیک سپامی نوعی برات الکترونیک است که به درخواست برات دهنده (خریدار) در وجه یا به حواله کرد دارنده برات (فروشنده) در سامانه ثبت می شود و بانک بر اساس اعتبار برات دهنده (خریدار) برات الکترونیک را قبول و مبلغ آن را در زمان سر رسید پرداخت می نماید.
یکی از پرسش های مهمی که ممکن است ذهن اشخاص را به خود را درگیر کند؛ آن است که آیا تمامی بانک ها برات الکترونیکی سپامی را صادر می کنند؟ به بیان دیگر بانک های صادر کننده برات الکترونیکی سپامی کدام اند؟ لذا در ادامه به این پرسش پاسخ داده می شود.
در حال حاضر؛ دو بانک صادرات و تجارت، صادر کننده برات الکترونیکی سپامی (یا همان برات الکترونیکی زنجیره تامین مالی) می باشند. لازم به ذکر است بانک مرکزی، امکان صدور برات الکترونیکی را برای بانک های متعدد از جمله بانک ملی، بانک شهر و... فراهم کرده است.
نحوه صدور و دریافت برات الکترونیکی سپامی
برای بسیاری از اشخاصی که قصد استفاده از برات الکترونیکی سپامی را دارند؛ این پرسش مطرح می شود که به چه نحو می توانند نسبت به دریافت این برات اقدام نمایند؟ از همین رو، در این بخش از مقاله، نحوه صدور و دریافت برات الکترونیکی سپامی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
نحوه صدور برات الکترونیکی سپامی به این صورت است که ابتدا بانک اعتبار سنجی را انجام داده و از متقاضی به میزان لازم وثیقه دریافت می نماید. پس از آن فاکتور خرید را از خریدار اخذ کرده و چنانچه صورت حساب به صورت الکترونیکی صادر شده باشد؛ نسبت به استعلام آن از سامانه جامع تجارت اقدام می نماید. در نهایت؛ در صورت تایید موارد فوق، برات الکترونیکی سپامی برای فروشنده یا همان برات گیر صادر می گردد.
با توجه به اینکه؛ در حال حاضر دو بانک صادرات و تجارت، برات الکترونیکی سپامی را صادر می کنند؛ متقاضیان به منظور دریافت این برات می توانند به صورت حضوری به شعب این بانک ها در سراسر کشور مراجعه یا از طریق سامانه و درگاه این بانک ها به صورت اینترنتی اقدام نمایند.
مزایای برات الکترونیکی سپامی
در قسمت های قبل راجع به برات الکترونیکی سپامی، سامانه صدور، بانک صادر کننده این برات و همچنین نحوه صدور و دریافت آن به تفصیل صحبت شد. پرسشی که ممکن است ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول کند؛ آن است که اصلا چرا باید از برات الکترونیکی سپامی استفاده کنند؟ به عبارت دیگر؛ مزایای برات الکترونیکی سپامی چیست؟
صدور برات الکترونیکی سپامی مزایای متعددی به همراه دارد. تسریع و تسهیل فرایند تامین مالی و سرمایه در گردش کسب و کارها و بنگاه های تولیدی، کاهش نیاز به دریافت تسهیلات جدید برای تامین مالی سرمایه در گردش و تقویت روابط پایدار بین تولیدکننده و تامین کننده از جمله اهداف و مزایای صدور برات الکترونیکی سپامی به شمار می آید.
همچنین امکان رصد و پایش فعالیت های اقتصادی و مالی توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی، قوه قضاییه و بانک مرکزی از نظر پولشویی و ممانعت از صدور سفته و برات توسط افراد ممنوع المعامله؛ همچنین اعتبار بخشی به برات با امضای دیجیتال، جلوگیری از جعل و سوء استفاده های احتمالی، صرفه جویی در مصرف کاغذ از دیگر مزایای استفاده از برات الکترونیکی سپامی محسوب می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سامانه و نحوه صدور برات الکترونیکی سپامی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از سامانه و نحوه صدور برات الکترونیکی سپامی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. خیر.