برای مشاوره نحوه تخصیص ارز کالای وارداتی
برای مشاوره نحوه تخصیص ارز کالای وارداتی
واردات کالا نقش مهمی در بازار اقتصاد یک کشور دارد؛ زیرا این امر به مردم یک کشور کمک می کند تا نیازهای داخلی خود را تامین کنند. از طرف دیگر بازرگانان برای واردات قانونی کالا به کشور به این ارز نیاز دارند و یکی از تدابیر دولت برای حمایت از بازرگانان، تخصیص ارز وارداتی است.
برای دریافت ارز وارداتی لازم است که در ابتدا تجار با چگونگی و نحوه تخصیص ارز وارداتی و همچنین کالاهایی که ارز وارداتی به آن ها اختصاص می باید، آشنا باشند. به همین خاطر؛ پرداختن به جزئیات تخصیص ارز وارداتی نظیر سامانه، مدت زمان، نحوه و مراحل دریافت آن امری ضروری خواهد بود.
در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که تخصیص ارز برای واردات کالا چیست و سامانه آن چه می باشد؛ به مدت زمان تخصیص ارز نیمایی بپردازیم. سپس در خصوص قیمت ارز وارداتی و مراحل تخصیص ارز در سامانه جامع تجارت و نحوه پیگیری آن صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ گروه بندی تخصیص ارز کالای واراداتی و تخصیص ارز کامیون های وارداتی را بررسی خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
تخصیص ارز برای واردات کالا چیست
تجار و بازرگانان برای این که بتوانند معاملات خود را انجام بدهند؛ نیاز به تهیه ارز دارند. در واقع برای مبادله کالا و استفاده از خدمات میان دو کشور،داشتن ارز امری بسیار مهم می باشد. به همین خاطر؛ دولت برای این که شرایط بهتری را برای واردات کالا فراهم کند، اقدام به تخیص ارز وارداتی کرده است.
حال در این میان؛ ممکن است که برای برخی از افراد این پرسش مطرح شود که منظور از تخصیص ارز برای واردات کالا چیست؛ که در پاسخ به آن باید گفت تخصیص ارز وارداتی به معنای اختصاص ارز به انواع شرکت ها یا افراد برای پرداخت هزینه ها و خرید کالاهای خارجی و واردات آن به کشور می باشد که از این طریق افراد می توانند با قیمت کمتری امر واردات را انجام دهند.
به عبارت دیگر؛ دولت و مقامات دولتی برای واردات کالا، ارز وارداتی را در نظر گرفته است که از این طریق هزینه های اولیه واردات کالا کاهش پیدا کند و افراد سود قابل توجهی را به دست می آورند. بنابراین؛ هدف از تخصیص ارز وارداتی حمایت از تاجران و بازرگانان و آسان تر شدن مراحل معاملات بینالمللی است.
سامانه تخصیص ارز واردات کالا
همانطور که گفته شد؛ در سال های اخیر، نرخ ارز به علت تحریم ها دچار نوسانات زیادی شده است و این افزایش نرخ نیز باعث شده که بسیاری از کالاهای وارداتی؛ دچار افزایش قیمت شدیدی شوند. به همین خاطر؛ دولت تصمیم گرفته است که بازرگانان برای واردات کالا از بانک مرکزی ارز وارداتی دریافت کنند تا فرایند واردات کالا آسان تر شود.
همچنین؛ باید توجه داشت که یکی از روش های درخواست تخصیص ارز وارداتی به صورت الکترونیکی است و این درخواست در سامانه مخصوصی به ثبت برسد. حال در این میان؛ ممکن است که برخی افراد با سامانه تخصیص ارز واردات کالا آشنایی نداشته و این سوال برای آن ها ایجاد گردد که سایت تخصیص ارز وارداتی چیست و نشانی آن چه می باشد؟
در پاسخ به سوال فوق باید گفت که واردکنندگان کالا برای دریافت ارز وارداتی می بایست در خواست خود را در سامانه نیما که جزء زیرمجموعه های سامانه تجارت ایران است به ثبت برسانند که نشانی آن ntsw.ir می باشد. در واقع کلیه فعالیت های مربوط به مبادلات ارزی صادرات و واردات در سامانه مذکور انجام می شود.
مدت زمان تخصیص ارز نیمایی
همانطور که در بخش قبلی گفته شد؛ افراد برای دریافت ارز نیمایی بازرگانان می بایست درخواست خود را در سایت ntsw.ir به ثبت برسانند. حال پرسشی که در این خصوص مطرح می شود؛ این است که مدت زمان تخصیص ارز نیمایی چقدر است؟
در پاسخ به سوال فوق باید بیان داشت که سابقا 30 روز پس از این که شخص درخواست خود در سامانه نیما به ثبت می رساند، ارز نیمایی به وی اختصاص می یافت و اگر محل تامین ارز، بانک مرکزی و نرخ ترجیحی می بود، تخصیص آن بدون در نظر گرفتن زمان درخواست بود.
اما باید توجه داشت که مطابق اطلاعیه جدیدی که از بانک مرکزی منتشر شده است، تخصیص ارز نیمایی فقط زمانی انجام می شود که منابع کافی ارزی کافی در سیستم بانکی کشور وجود داشته باشد. به همین خاطر؛ در این خصوص نمی توان تاریخ معینی را برای تخصیص یا تمدید ثبت سفارش اعلام نمود.
قیمت ارز وارداتی
به کلیه بازرگانان و تجاری که در زمینه واردات کالا فعالیت دارند، ارز وارداتی تعلق می گیرد. حال مسئله مهمی که در خصوص ارز وارداتی مطرح می شود، قیمت آن است. به همین خاطر؛ در ادامه مقاله، به جهت آشنایی کاربران، قیمت ارز وارداتی بیان می شود و در مورد آن توضیحاتی ارائه می گردد.
لازم به ذکر است که بانک مرکزی با هماهنگی وزارت صمت، قیمت ارز وارداتی را بر اساس عرضه و تقاضا و نرخ تورم معین می کند. به همین خاطر؛ در خصوص آن نمی توان یک قیمت ثابتی را بیان نمود؛ زیرا با توجه به شرایط اقتصادی نرخ آن ممکن است که تغییر یابد.
اما با این وجود باید گفت که در زمان نگارش این مقاله، قیمت خرید ارز دلار وارداتی 411,181 ریال و قیمت فروش آن 414,915 ریال می باشد. همچنین از آن جایی که قیمت این ارز متغیر خواهد بود، توصیه می شود که برای اطلاع از قیمت لحظهای آن به سایت های معتبر مراجعه نمایند.
مراحل و نحوه تخصیص ارز در سامانه جامع تجارت
همانطور که در بخش های قبلی نیز گفته شد؛ اشخاص برای تخصیص ارز وارداتی باید درخواست خود را در سامانه جامع تجارت به ثبت برسانند. حال این قسمت از مقاله؛ به بیان مراحل و نحوه تخصیص ارز در سامانه جامع تجارت به همرای راهنمای تصویری آن، اختصاص پیدا کرده است.
در ابتدا شخص باید در مرورگر خود سامانه جامع تجارت ایران به نشانی ntsw.ir را جستجو کند و پس از ورود به سایت؛ در صورتی که در آن سامانه حساب کاربری نداشته است، می بایست مطابق تصویر زیر بر روی گزینه ثبت نام کلیک کند.
در مرحله بعدی؛ شخص باید اطلاعات هویتی خود از قبیل کد ملی، تاریخ تولد، تلفن همراه و . . . را در کادرهای مربوطه وارد کند.
در مرحله بعدی جهت صحت سنجی یک کد اعتبارسنجی به شماره تلفن همراه شخص ارسال می شود که پس از وارد کردن آن مراحل ثبت نام به پایان می رسد.
سپس؛ شخص باید وارد حساب کاربری خود شود.
پس از ورود به حساب کاربری در سامانه جامع تجارت؛ با انتخاب نقش بازرگان (حقیقی، حقوقی) یا نمایندگی بازرگان، در منوی سمت راست می بایست گزینه عملیات ارزی را انتخاب و سپس بر روی تخصیص ارز و درخواست تخصیص ارز کلیک کند.
در مرحله بعدی، شماره ثبت سفارش مدنظر را در قسمت بالای صفحه وارد کرده و سپس برروی گزینه "ایجاد درخواست تخصیص ارز جدید"، کلیک کند.
در این گام، فرد باید، اطلاعات نمایش داده شده را تایید و به مرحله بعدی برود.
در این مرحله شخص باید اطلاعات درخواست تخصیص ارز خود را وارد کند. شماره ثبت سفارش و ارز ثبت سفارش در بالای صفحه نمایش داده می شود. برای تکمیل سایر اطلاعات باید توجه داشت که گزینه های قابل انتخاب هریک از فیلدها متناسب با اطلاعات فیلدهای قبلی نمایش داده می شود.
درصورتی که بانک عامل برای تائید درخواست نیاز به رویت مستندات داشته باشد، شخص می تواند مستندات موردنیاز را پیوست کند. بنابراین؛ ارسال مدارک همراه درخواست اجباری نمی باشد و صرفا با درخواست بانک عامل صورت می گیرد. همچنین؛ شخص برای ارسال مدارک می بایست مطابق تصویر زیر بر روی گزینه "افزودن مستند" کلیک کند و اگر قصد حذف کردن آن را دارد؛ باید گزینه "حذف" را انتخاب کند.
در نهایت؛ درصورتی که شخص از صحت اطلاعات واردشده مطمئن باشد؛ باید گزینه ثبت را انتخاب نماید.
پس از انجام مراحل فوق، درخواست تخصیص ارز در کارپوشه بانک عامل در سامانه ارزی قرار می گیرد و اگر بانک عامل درخواست را بپذیرد، شخص باید منتظر رسیدن نوبت تخصیص باشد. درصورتی که نوبت تخصیص درخواست فرا برسد متقاضی بعد از آن می تواند نسبت به خرید ارز اقدام کند.
پیگیری تخصیص ارز از بانک مرکزی
در حال حاضر در سامانه جامع تجارت این امکان برای اشخاص وجود دارد که درخواست تخصیص ارز خود را پیگیری کنند و از وضعیت آن مطلع شوند. در این میان؛ ممکن است عده ای از افراد با نحوه استعلام و پیگیری تخصیص ارز از بانک مرکزی و سایر بانک ها آشنایی نداشته باشند. به همین دلیل، در این قسمت چگونگی و فرآیند پیگیری این درخواست به همراه راهنمای تصویری آن ارائه خواهد گردید.
برای پیگیری درخواست تخصیص ارز، فرد باید، آدرس سامانه جامع تجارت ntsw.ir را جستجو نماید و پس از وارد شدن به حساب کاربری خود و تعیین نقش، گزینه های "عملیات ارزی"، "تخصیص ارز" و "ثبت تخصیص ارز" را انتخاب کند.
سپس؛ شخص می تواند از میان لیست نمایش داده شده، وضعیت درخواست خود را بررسی کند.
لازم به ذکر است که نتیجه درخواست ثبت شده توسط متقاضی ممکن است که چند حالت داشته باشد. اولین حالت این است که درخواست توسط بانک مرکزی مورد تایید قرار بگیرد که در این صورت؛ در منوی اصلی با وضعیت "منتظر بررسی بانک" نمایش داده می شود. علاوه بر این؛ رد درخواست توسط بانک مرکزی نیز با وضعیت "پذیرفته نشده" نمایش داده می شود. حالت های دیگر نیز به صورت تایید درخواست منوط به پذیرش شرایط خاص بانک مرکزی و عدم ارسال درخواست در این لحظه می باشد.
گروه بندی تخصیص ارز کالای وارداتی
قانون گذار کالاهایی که به آن ها ارز وارداتی تعلق می گیرد را تقسیم بندی کرده است. حال ممکن است؛ برای برخی از افراد این پرسش مطرح شود که گروه بندی تخصیص ارز کالای وارداتی چیست و شامل چه مواردی می شود که پاسخ آن به شرح زیر می باشد:
گروه اول مربوط به کالاهای اساسی و مواد اولیه ای است که واردات آن ها ضروری می باشد که از جمله آن می توان به گندم، روغن، جبوبات، برنج و…اشاره نمود. .همچنین نرخ رسمی تعیین شده برای این کالاها همواره از محل فروش درآمدهای نفتی کشور تامین می گردد.
گروه بعدی در مورد مواد اولیه واسطه ای و سرمایه ای است که به تایید وزارت صنایع رسیده اند و تامین ارز آن ها از طریق صادرات محصولات پتروشیمی، فولاد و مواد معدنی صورت می گیرد. از جمله کالاهایی که در این دسته قرار می گیرند؛ می توان به مواد اولیه تولیدی ها، ماشین آلات خطوط تولید، ماشین آلات نساجی، ماشین آلات صنعتی و… اشاره کرد.
گروه کالایی شماره سه، در مورد کالاهای مصرفی است که در ایران تولید نمی شوند، ولی ورود آن ها به کشور ضروری می باشد؛ است. همچنین باید توجه داشت که برای واردات این نوع از کالاها نیازی به خرید ارز وارداتی از طریق سامانه نیما نمی باشد. در نهایت؛ گروه چهارم در خصوص کالاهایی است که واردات آن منع قانونی دارد و جز کالاهای ممنوعه محسوب می شوند که به همین خاطر ارز وارداتی به آن ها اختصاص نمی یابد.
تخصیص ارز کامیون های وارداتی
در بخش های قبلی در خصوص سامانه، مدت زمان، قیمت، مراحل و نحوه تخصیص ارز وارداتی توضیحاتی ارائه دادیم. حال در این قسمت از مقاله قصد داریم که به جهت آشنایی خوانندگان محترم به تخصیص ارز کامیون های وارداتی پرداخته و آن را مورد بررسی قرار دهیم.
بر اساس بند «ث» ماده 30 قانون احکام دائمی کشور، کامیونهای مورد نیاز که دارای استانداردهای روز هستند و عمری کمتر از سه سال دارند با شرط دارا بودن خدمات پس از فروش باموضوع قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو می توانند که به داخل کشور وارد شوند.
از طرف دیگر وارد کنندگانی که از سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای مجوز واردات کامیون کامیون های سه سال کار کرده دارند، به آن ها ارز کامیون های وارداتی اختصاص می یابد. بنابراین تا زمانی که سازمان راهداری در این خصوص مجوزی صادر نکرده باشد؛ امکان تخصیص ارز برای آن ها وجود ندارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تخصیص ارز کالای وارداتی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه تخصیص ارز کالای وارداتی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بانک مرکزی با هماهنگی وزارت صمت، قیمت ارز وارداتی را بر اساس عرضه و تقاضا و نرخ تورم معین می کند. به همین خاطر؛ در خصوص آن نمی توان یک قیمت ثابتی را بیان نمود؛ زیرا با توجه به شرایط اقتصادی نرخ آن ممکن است که تغییر یابد.