برای مشاوره نحوه صدور و تمدید پروانه نظام مهندسی
برای مشاوره نحوه صدور و تمدید پروانه نظام مهندسی
اشخاص واجد شرایط می توانند با شرکت در آزمون نظام مهندسی و در صورت قبولی در این آزمون و همجنین عضویت در سازمان نظام مهندسی؛ نسبت به دریافت پروانه نظام مهندسی اقدام نمایند. انجام فعالیت مهندسی، تاسیس شرکت و دفاتر مهندسی و... از جمله مزایای اخذ پروانه نظام مهندسی محسوب می شود.
بسیاری از فارغ التحصیلان رشته های مهندسی به منظور شروع فعالیت خود به صورت قانونی؛ قصد دریافت پروانه نظام مهندسی را دارند. این اشخاص؛ در ابتدا؛ می بایست اطلاعات کافی راجع به مدارک و شرایط لازم برای گرفتن و اخذ پروانه نظام مهندسی، مراحل فعال سازی و دریافت این پروانه و به طور کلی؛ پروانه نظام مهندسی را کسب نمایند.
از همین رو؛ در این مقاله، پس از پاسخ به پرسش پروانه نظام مهندسی چیست؛ انواع پروانه سازمان نظام مهندسی بررسی می شود. سپس، سامانه صدور پروانه نظام مهندسی و مدارک و شرایط لازم برای گرفتن و اخذ این پروانه معرفی می شود. بعد از آن؛ مراحل فعال سازی و دریافت پروانه اشتغال نظام مهندسی آموزش داده می شود و مطالبی راجع به تمدید پروانه نظام مهندسی و همچنین حق عضویت نظام مهندسی 1403 بیان خواهد شد. در نهایت؛ پس از آموزش پیگیری عضویت نظام مهندسی در قسمت پایانی مقاله، عکس پروانه اشتغال نظام مهندسی ارائه خواهد شد.
پروانه نظام مهندسی چیست
در پاسخ به این سوال که پروانه نظام مهندسی چیست؛ باید بیان کرد که پروانه نظام مهندسی مدرکی است که صلاحیت، مهارت و تخصص مهندسان را تایید می نماید. این پروانه برای اشخاص این امکان را فراهم می کند تا در شغل مورد نظر خود به صورت قانونی فعالیت داشته باشند.
پروانه نظام مهندسی یا همان گواهی اشتغال به کار مهندسی؛ پس از شرکت در آزمون نظام مهندسی و قبولی در این آزمون صادر می شود. داوطلبان واجد شرایط پس از قبولی در آزمون نظام مهندسی لازم است عضو سازمان نظام مهندسی شوند و بعد از آن، صدور پروانه نظام مهندسی را درخواست نمایند. در نهایت؛ داوطلبان پس از دریافت پروانه نظام مهندسی می توانند فعالیت شغلی خود را به صورت قانونی شروع نمایند.
در این راستا ماده 4 آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مقرر می دارد: «دارندگان مدرک تحصیلی کارشناس و بالاتر در هر یک از رشته های اصلی یا رشته های مرتبط می توانند از طریق تقاضای صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی با توجه به مدارک تحصیلی و سوابق کار و تجربه در یک یا چند زمینه خدمات مهندسی از طریق طراحی، محاسبه، نظارت، اجرای بهره برداری، نگهداری، کنترل و بازرسی امور آزمایشگاه های، مدیریت ساخت و تولید، نصب، آموزش و تحقیق درخواست تشخیص صلاحیت نمایند.»
انواع پروانه سازمان نظام مهندسی
همانطور که در قسمت پیشین مقاله بیان شد؛ پروانه نظام مهندسی مدرکی است که صلاحیت، مهارت و تخصص مهندسان را تایید می نماید. پروانه سازمان نظام مهندسی، انواع مختلفی دارد. لذا؛ در این بخش از مقاله، انواع پروانه سازمان نظام مهندسی مورد بررسی قرار می گیرد. به طور کلی؛ پروانه سازمان نظام مهندسی دو قسم است. 1- پروانه اشتغال به کار مهندسی 2- پروانه اشتغال به کار کاردانی و تجربی.
پروانه اشتغال به کار مهندسی: پروانه اشتغال به کار مهندسی مدرکی است که به دارندگان آن اجازه می دهد فعالیت مهندسی خود را در زمینه طراحی، محاسبه، نظارت، اجرای بهره برداری، نگهداری، کنترل و بازرسی امور آزمایشگاه های، مدیریت ساخت و تولید، نصب، آموزش و تحقیق به صورت قانونی انجام دهند. لازم به ذکر است پروانه اشتغال به کار مهندسی هم برای اشخاص حقیقی و هم برای اشخاص حقوقی و انواع شرکت ها قابل صدور می باشد.
پروانه اشتغال به کار کاردانی و تجربی: بر اساس ماده 5 آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، برای صدور پروانه اشتغال علاوه بر دارا بودن مدرک تحصیلی، گواهی اشتغال به کارآموزی و گواهی قبولی در آزمون های مربوط و سابقه کار حرفه ای در رشته های تخصصی و فنی مربوط، بعد از تاریخ اخذ مدرک به شرح زیر ضروری است:
الف - دارندگان مدرک عمل دکتری با حداقل (1) سال کارآموزی یا سابقه کار.
ب - دارندگان مدرک کارشناسی ارشد با حداقل (2) سال کارآموزی یا سابقه کار.
پ - دارندگان مدرک کارشناسی با حداقل (3) سال کارآموزی یا سابقه کار.
همچنین؛ بر اساس ماده 26 همان آیین نامه، برای دارندگان مدرک تحصیلی کاردانی فنی، دیپلم فنی و همچنین معماران تجربی در صورت قبول شدن در آزمون علمی و عملی مربوط در یکی از رشته ها موضوع قانون حسب مورد پروانه اشتغال در سه درجه پایه (3) پایه (2) و پایه (1) صادر می شود.
سامانه صدور پروانه نظام مهندسی
پس از شناخت پروانه نظام مهندسی و همچنین انواع این پروانه در قسمت های قبل، در این قسمت از مقاله؛ سامانه صدور پروانه نظام مهندسی معرفی می شود. به منظور صدور پروانه نظام مهندسی اشخاص می بایست ابتدا به درگاه ملی مجوزها به نشانی mojavez.ir مراجعه نمایند و از طریق این درگاه درخواست صدور پروانه نظام مهندسی را ثبت نمایند.
پس از ثبت درخواست در درگاه ملی مجوزهای کشور و دریافت کد رهگیری از طریق این درگاه، متقاضیان برای ادامه مراحل باید به سامانه پروانه های اشتغال به کار مهندسین، کاردان ها و معماران تجربی ساختمان ها (سپامک) به نشانی spamak.mrud.ir ارجاع داده می شوند.
گفتنی است دریافت پروانه نظام مهندسی از طریق سامانه های مذکور؛ مستلزم انجام مراحل و اقداماتی است که در قسمت های بعدی این مقاله، به تفصیل توضیح داده شده است. لازم به ذکر است؛ به منظور ثبت درخواست صدور پروانه نظام مهندسی اشخاص می بایست ابتدا در آزمون نظام مهندسی پذیرفته شده باشند.
مدارک و شرایط لازم برای گرفتن و اخذ پروانه نظام مهندسی
اخذ پروانه نظام مهندسی مستلزم وجود شرایط و تهیه و ارائه مدارکی است. از این رو؛ در ادامه مدارک و شرایط لازم برای گرفتن و اخذ پروانه نظام مهندسی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. شرایط لازم برای گرفتن و اخذ پروانه نظام مهندسی عبارت اند از:
تابعیت جمهوری اسلامی ایران
احراز محل سکونت (سند مالکیت، اجاره نامه و...)
مدرک تحصیلی در مقطع کارشناسی مهندسی یا بالاتر در یکی از رشته های موضوع مواد ۶ و ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان (رشته های اصلی مهندسی شامل: معماری، عمران، تاسیسات برقی، تاسیسات مکانیکی، شهرسازی، ترافیک و نقشه برداری و رشته های مرتبط با مهندسی ساختمان که محتوای علمی و آموزشی آن ها با رشته های اصلی بیش از ۷۰ درصد در ارتباط باشد و خدمات فنی معینی در زمینه های طراحی، محاسبه، اجراء، نگهداری، کنترل، آموزش، تحقیق و نظایر آن به بخش های ساختمان و شهرسازی عرضه می کند.)
اقامت در استان مربوطه حداقل شش ماه قبل از تسلیم درخواست عضویت
داشتن گواهی سابقه کار متقاضی به استناد ماده آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان
پرداخت هزینه صدور مجوز
علاوه بر رعایت و احراز شرایط مذکور، متقاضی می بایست مدارک و اسنادی را نیز در این خصوص تهیه نماید. مدارک لازم برای گرفتن و اخذ پروانه نظام مهندسی عبارت اند از:
عکس پرسنلی 4*6 زمینه سفید و همراه با پشت نویسی
واریز حق عضویت
پرینت نهایی عضویت
نامه عدم عضویت در کانون کاردان ها
کپی برابر اصل مدارک تحصیلی تمام مقاطع دانشگاهی (برای فارغ التحصیلان خارج از كشور ارائه اصل ارزشنامه تحصیلی الزامی است)
ارائه تصویر كارنامه و شماره سریال قبولی در آزمون حرفه ای مهندسان
کپی تمامی صفحات شناسنامه
کپی هر دو طرف کارت ملی
کپی پشت و رو کارت پایان خدمت برای آقایان (دانشجویان دارای معافیت تحصیلی، نیازی به ارائه کارت پایان خدمت ندارند.)
تكمیل كاربرگ درخواست صدور پروانه اشتغال به كار مهندسی
تصویر گواهی سابقه بیمه در صورت داشتن
مفاصا حساب مالیاتی از سازمان امور مالیاتی کشور
تاییدیه کد پستی ده رقمی
در صورت تغییر آدرس، داوطلب می بایست اصل و تصویر سند مالكیت و همچنین آخرین قبض تلفن یا مبایعه نامه و یا اجاره نامه رسمی آدرس جدید به نام خود را ارائه نماید. شایسته ذکر است تمامی مدارک مذکور لازم است به صورت کامل توسط شخص داوطلب ارائه شود.
مراحل فعال سازی و دریافت پروانه اشتغال نظام مهندسی
مراحل فعال سازی و دریافت پروانه اشتغال نظام مهندسی به این صورت است است که داوطلبان ابتدا می بایست در آزمون نظام مهندسی شرکت کرده و نمره قبولی را به دست آورند. پس از قبولی در این آزمون لازم است؛ داوطلب عضو سازمان نظام مهندسی شود. متقاضیان حقیقی جهت فعال سازی و دریافت پروانه اشتغال نظام مهندسی لازم است ابتدا به درگاه ملی مجوزها به نشانی mojavez.ir مراجعه نمایند که متفاوت از سامانه بهین یاب می باشد.
در کادر مربوطه می بایست نوع پروانه ای که شخص درخواست صدور آن را دارد؛ وارد گردد.
پس از جست و جوی رشته مهندسی مدنظر (مثلا پروانه مهندسی ساختمان شخص حقیقی) راهنمای دریافت پروانه نمایش داده می شود. در قسمت پایین این صفحه داوطلب می بایست بر قسمت درخواست صدور مجوز کلیک نماید.
پس از کلیک بر روی گزینه درخواست صدور مجوز، شخص باید یکی از دو گزینه شخص حقیقی ایرانی یا اتباع خارجی حقیقی را حسب مورد انتخاب نماید.
پس از کلیک بر گزینه اشخاص حقیقی ایرانی، پنجره خدمات دولت هوشمند باز می شود. در این صفحه اشخاص می بایست تلفن همراه و کد امنیتی را وارد نمایند. لازم به ذکر است شماره تلفن همراه حتما باید به نام شخص متقاضی باشد.
با کلیک بر قسمت ارسال رمز یک بار مصرف، کد تایید به شماره همراه وارد شده، پیامک می شود و متقاضی می بایست این کد را در کادر مربوطه وارد نماید. در نهایت؛ پس از انجام مراحل مذکور شخص به سامانه سپامک هدایت می شود. پس از تکمیل درخواست در این سامانه؛ مراحل فعال سازی و دریافت پروانه اشتغال نظام مهندسی به پایان می رسد.
تمدید پروانه نظام مهندسی
پس از آموزش مراحل فعال سازی و دریافت پروانه اشتغال نظام مهندسی در قسمت قبل، اکنون در این قسمت از مقاله؛ تمدید پروانه نظام مهندسی مورد بررسی قرار می گیرد. متقاضیان به منظور تمدید پروانه نظام مهندسی لازم است؛ ابتدا به سامانه سپامک به نشانی spamak.mrud.ir مراجعه نمایند. با مراجعه به این سایت؛ صفحه ای مانند تصویر ذیل ارائه می شود. در این قسمت؛ حسب مورد متقاضیان می بایست بر قسمت ورود اشخاص حقیقی و یا ورود اشخاص حقوقی (شرکت ها) کلیک نمایند.
سپس شخص به صفحه پنجره ملی خدمات دولت هوشمند هدایت می شود. در این صفحه، شخص می بایست تلفن همراه و کد امنیتی خود را وارد نماید. لازم به ذکر است؛ شماره تلفن همراه حتما باید به نام شخص متقاضی باشد.
با کلیک بر قسمت ارسال رمز یک بار مصرف، کد تایید به شماره همراه وارد شده پیامک می شود و متقاضی می بایست این کد را در کادر مربوطه وارد نماید. پس از وارد کردن کد تایید شخص وارد کارتابل اختصاصی خود می شود و در این قسمت می تواند نسبت به تمدید پروانه نظام مهندسی خود اقدام نماید. شایسته ذکر است متقاضیان به منظور تمدید پروانه اشتغال خود می بایست فرم تقاضای تمدید پروانه اشتغال را تکمیل نمایند. لذا در ادامه فایل پی دی اف فرم تقاضای تمدید پروانه اشتغال نظام مهندسی ارائه می شود.
- نویسنده: سازمان نظام مهندسی
- حجم: 69.0 KB
- منبع: سایت سازمان نظام مهندسی
متقاضیان به منظور تمدید پروانه اشتغال نظام مهندسی لازم است این مدارک را به همراه داشته باشند: اصل و فتوکپی دانشنامه تمامی مقاطع تحصیلی در صورتی که قبلا ارائه نشده باشد (کاردانی، کارشناسی و ...)، اصل پروانه اشتغال به کار، فیش بانکی واریز، و قطعه عکس 4 × 3 و مفاصا حساب.
حق عضویت نظام مهندسی 1403
همانطور که در قسمت های پیشین مقاله بیان شد؛ داوطلبان واجد شرایط پس از قبولی در آزمون نظام مهندسی، لازم است عضو سازمان نظام مهندسی شوند و بعد از آن، برای صدور پروانه نظام مهندسی درخواست دهند و در این راستا، مراحل فعال سازی و دریافت پروانه اشتغال نظام مهندسی آموزش داده شد. اکنون در این بخش از مقاله، حق عضویت نظام مهندسی 1403 مورد مطالعه قرار می گیرد. داوطلبان جهت عضویت نظام مهندسی لازم است؛ ابتدا به سامانه نظام مهندسی ساختمان کشور به نشانی ims.irceo.ir مراجعه و پس از ورود به این سامانه، همانند تصویر ذیل گزینه ورود را انتخاب نمایند.
سپس، همانند تصویر ذیل می بایست بر گزینه ورود یکپارچه پنجره ملی خدمات دولت هوشمند و بعد بر قسمت شخص حقیقی کلیک شود.
در این مرحله، سایت پنجره ملی خدمات دولت هوشمند ارائه می شود و داوطلبان می بایست تلفن همراه و کد امنیتی را وارد نمایند.
پس از وارد کردن اطلاعات خواسته شده در قسمت قبل، کد تایید به تلفن همراه شخص پیامک می شود که این کد می بایست در کادر مربوطه وارد شود.
در این مرحله شخص متقاضی به طور خودکار از درگاه دولت من به سامانه IMS منتقل می شود. در صفحه مورد نظر لازم است مطابق تصویر زیر گزینه اعضا انتخاب شود. در منوی ظاهر شده در سمت راست، ابتدا بر روی عضویت شهروندی و سپس بر روی گزینه درخواست عضویت کلیک شود.
در این مرحله تمامی قوانین و مقررات مربوطه نمایش داده می شود. در صوت موافقت لازم است، ابتدا تیک گزینه شرایط و قوانین را مطالعه کردم و با آن موافقم فعال و سپس بر قسمت مرحله بعد کلیک شود.
در این گام لازم است، تمامی اطلاعات خواسته شده وارد شود.
در این قسمت نیز لازم است اطلاعات خواسته شده اعم از مشخصات فردی، اطلاعات تحصیلی، اطلاعات همسر و فرزندان و مدارک و مستندات وارد شود. لازم به ذکر است دفتر نمایندگی انتخابی توسط شخص، صرفا پیشنهادی بوده و دفتر نمایندگی واجد شرایط شخص می تواند به تشخیص کارشناس پذیرش سازمان استان، بر مبنای معیارهای مصوب سازمان استان نهایی شود.
در این مرحله نیز داوطلب می بایست آدرس محل سکونت و محل کار خود را وارد نماید. در صورتی که متقاضی مایل باشد اقامتگاه خود را، آدرسی غیر از محل کار یا آدرس محل سکونت انتخاب نماید؛ می بایست گزینه اقامتگاه قانونی جدید را انتخاب کرده و مشخصات آن را تکمیل نماید.
در این مرحله؛ چنانچه شخص سابقه عضویت در سازمان استان دیگر و یا پروانه اشتغال به کار مهندسی از اداره کل راه و شهرسازی استان دیگر و یا بیمه (تامین اجتماعی/خدمات درمانی/نیروهای مسلح) را دارد؛ باید گزینه بله را انتخاب کرده و موارد مرتبط را تکمیل نماید. در غیر این صورت؛ باید گزینه خیر را انتخاب کند. در نهایت؛ پس از تیک دار کردن قسمت تایید می کنم که عضو نظام کاردانی استان نیستم، باید بر قسمت ثبت اطلاعات و مرحله بعد وارد مرحله شود.
در این مرحله داوطلب باید اطلاعات تمام مقاطع تحصیلی دانشگاهی خود را به طور دقیق وارد نماید.
در این مرحله نیز باید اطلاعات خواسته شده وارد شود و سپس تصویر مدرک تحصیلی بارگذاری شود. شایسته ذکر است در صورتی که مدرک تحصیلی شخص دارای کد استعلام باشد؛ شخص باید آن را در فیلد کد استعلام وارد نماید و چنانچه مدرک تحصیلی شخص دارای کد استعلام نباشد، باید تاییدیه تحصیلی مقطع مورد نظر تهیه شده و تصویر آن بارگذاری گردد. همچنین لازم است کد تاییدیه تحصیلی در فیلد کد استعلام وارد شود.
در این بخش می بایست اطلاعات همسر و فرزندان وارد شود.
در این مرحله شخص متقاضی می بایست مدارک و مستندات خواسته شده را بارگذاری نماید.
پس تکمیل و بارگذاری همه اطلاعات خواسته شده، باید صحت اطلاعات تکمیل شده و مدارک بارگذاری شده را انتخاب و همچنین تیک مرتبط با آن در تصویر فوق، تایید شود. سپس با انتخاب گزینه ثبت اطلاعات، ثبت نام شخص تکمیل می شود.
با انجام مراحل فوق الذکر، درخواست عضویت توسط کارشناسان سازمان استان برررسی خواهد شد و نتایج طی پیامکی به شخص متقاضی اطلاع رسانی می شود. لازم به ذکر است شخص می تواند از طریق درگاه دولت من از وضعیت برررسی کارشناس مطلع شود. حق عضویت سالانه این سازمان، برای استان های مختلف؛ با توجه به شخصیت متقاضی (حقیقی یا حقوقی) و نیز، مدرک تحصیلی وی متفاوت می باشد.
پیگیری عضویت نظام مهندسی
متقاضیان به منظور پیگیری عضویت نظام مهندسی لازم است به سامانه سازمان نظام مهندسی استان خود مراجعه نموده که این آدرس در تهران، به نشانی members.tceo.ir می باشد. پس از مراجعه به این سامانه، صفحه ای همانند تصویر ذیل نمایش داده می شود. در این صفحه اشخاص می بایست بر گزینه پیگیری درخواست عضویت که در قسمت بالای صفحه قرار دارد؛ کلیک نمایند.
پس از نمایش این صفحه متقاضیان حقیقی می بایست همانند تصویر، گزینه پیگیری درخواست اشخاص حقیقی را انتخاب نمایند.
با نمایش این صفحه اشخاص می بایست شماره پیگیری، کد ملی و کد امنیتی را درج و بر قسمت ورود کلیک نمایند.
در نهایت؛ با انجام مراحل مذکور، اشخاص متقاضی پیگیری درخواست عضویت می توانند درخواست عضویت خود را پیگیری نمایند. لازم به ذکر است داوطلبان به منظور ثبت درخواست عضویت می بایست به سامانه نظام مهندسی ساختمان کشور به نشانی ims.irceo.ir مراجعه نمایند.
عکس پروانه اشتغال نظام مهندسی
همانطور که قبلا بیان شد؛ پروانه نظام مهندسی برای اشخاص این امکان را فراهم می کند تا در شغل مورد نظر خود به صورت قانونی فعالیت داشته باشند. این پروانه پس از شرکت در آزمون نظام مهندسی و قبولی در این آزمون صادر می شود. در ادامه عکس پروانه اشتغال نظام مهندسی ارائه می شود.
متقاضیان می توانند پس از قبولی در آزمون نظام مهندسی با مراجعه به درگاه ملی مجوزها و سپس مراجعه سامانه سپامک نسبت به ثبت درخواست صدور پروانه اشتغال نظام مهندسی اقدام نمایند. در قسمت های پیشین مقاله به تفصیل راجع به شرایط، مدارک و مراحل فعال سازی و دریافت پروانه اشتغال نظام مهندسی بحث شده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه صدور و تمدید پروانه نظام مهندسی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه صدور و تمدید پروانه نظام مهندسی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. اگر پروانه شما از سایت درگاه ملی مجوزها صادر شده معتبر بوده و مشکلی در این خصوص وجود ندارد.
پاسخ مشاور: باسلام. ims.irceo.ir
پاسخ مشاور: باسلام. در سامانه مودیان