برای مشاوره نحوه دریافت شناسه کالا
برای مشاوره نحوه دریافت شناسه کالا
مطابق با ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز؛ به منظور شناسایی و رهگیری کالاهای خارجی که با تشریفات قانونی وارد کشور می شوند و نیز تشخیص آن ها از کالاهای قاچاق یا فاقد مجوزهای لازم (من جمله کالای جعلی، تقلبی، غیربهداشتی و غیراستاندارد و...) ترخیص کالای تجاری از گمرک، مشروط به ارائه شناسه کالا می باشد.
با توجه به این که دریافت و ارائه شناسه کالا، برای ترخیص کالا از گمرک امری الزامی می باشد؛ متقاضیان می بایست با سامانه دریافت این کد و شناسه و نیز مراحل و نحوه اخذ آن آشنا بوده و از لیست کالاهایی که مشمول شناسه کالا می گردند، مطلع باشند.
از این رو، در این مقاله، ابتدا؛ به این پرسش که شناسه کالا چیست، پاسخ داده شده و سامانه دریافت آن معرفی می گردد. در ادامه، به مراحل و نحوه دریافت و استعلام شناسه کالا در سامانه جامع تجارت پرداخته و لیست این کالاهای مشمول دریافت شناسه کالا را بیان می نماییم. در انتها؛ به نمونه شناسه کالا و شناسه عمومی کالا پرداخته خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص؛ با ما همراه باشید.
شناسه کالا چیست
به منظور پاسخ به این پرسش که شناسه کالا چیست؛ می بایست به ماده 1 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز؛ مراجعه شود. مطابق با بند «ذ» این ماده؛ شناسه کالا؛ شناسه ای چند رقمی است که مبتنی بر نظام جامع طبقه بندی کالا بوده و مشخصات ماهوی هر قلم کالا احصاء و در یک سامانه ثبت می شود و به صورت رمزینه (بارکد) و یا نظایر آن بر روی کالا نصب یا درج می گردد.
هدف از اختصاص شناسه به کالاهای وارداتی، شناسایی و رهگیری کالاهایی خارجی وارده به کشور از مبادی قانونی و تشخیص آن ها از کالاهای قاچاق یا فاقد مجوز می باشد. توجه به این نکته نیز ضروری است که توزیع و فروش کالاهای وارداتی در سطح بازار خرده فروشی نیز مشروط به درج شناسه کالا بر روی محصول بوده وگرنه کالاهای مذکور قاچاق محسوب می شوند.
هم چنین، توزیع و فروش کالاهایی که با استفاده از هرگونه معافیت قانونی از قبیل ملوانی و تعاونی مرزنشینی به کشور وارد شده است، در هر نقطه از کشور، منوط به نصب شناسه کالا و شناسه رهگیری می باشد. در قسمت های بعدی مقاله، به معرفی سامانه و نحوه دریافت شناسه کالا پرداخته خواهد شد.
سامانه دریافت شناسه کالا
در قسمت گذشته، بیان نمودیم که شناسه کالا؛ کدی چند رقمی است که شامل مشخصات ماهوی هر قلم کالا می شود. از جمله سوالات متدوالی که در این خصوص، برای متقاضیان مطرح می شود؛ این است که سامانه دریافت شناسه کالا چه سایتی است و آدرس اینترنتی آن، چه می باشد؟
در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که سامانه دریافت شناسه کالا، در واقع همان سامانه جامع تجارت به نشانی ntsw.ir می باشد. این سامانه توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت راه اندازی گردیده و از زیر سامانه های متعددی تشکیل شده از جمله آن می توان به سامانه شناسه کالا اشاره نمود.
هدف از ایجاد این سامانه، مدیریت شناسه کالا در طول زنجیره تجاری کشور است. متقاضیان به منظور استفاده از خدمات سامانه جامع تجارت، از قبیل دریافت شناسه کالا، ابتدا می بایست در این سایت ثبت نام نموده و نام کاربری و رمز عبور دریافت کنند.
مراحل و نحوه دریافت شناسه کالا در سامانه جامع تجارت
همانطور که پیش تر اشاره گردید؛ دریافت شناسه کالا از طریق سامانه جامع تجارت صورت می گیرد. از آن جایی که ممکن است برخی افراد با فرآیند دریافت این شناسه و کد آشنایی نداشته باشند، این قسمت از مقاله، به بیان مراحل و نحوه دریافت شناسه کالا در سامانه جامع تجارت اختصاص داده شده است.
متقاضیان به منظور دریافت شناسه کالا، ابتدا، می بایست در این سایت نام نویسی نموده و رمز عبور دریافت نمایند. پس از آن، کاربر می بایست آدرس اینترنتی ntsw.ir را در مرورگر خود درج نموده و مطابق با تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود. در این قسمت، کاربر می بایست نام کاربری و رمز عبور خود را در قسمت مشخص شده وارد نموده و گزینه ورود را برگزیند.
پس از ورود به سامانه، متقاضی می بایست گزینه (فهرست کالاهای وارداتی) را انتخاب نماید و پس از باز شدن صفحه ثبت، گزینه (ثبت کالای جدید) را انتخاب کند.
در مرحله بعدی، صفحه ای باز می شود که در آن، گروه های کالایی قابل ثبت مشاهده می شود. پس از انتخاب گروه کالایی، فرد می تواند قلم کالایی مورد نظر خود را در فیلد جستجو تایپ کرده و بعد از اتمام جستجو روی گزینه انتخاب کلیک کند.
پس از انتخاب گروه و قلم کالایی؛ شخص وارد مرحله ثبت شناسه کالا و شناسنامه می گردد. در این سامانه، اولویت ثبت شناسه با GTIN است. متقاضی می بایست، در صورتی که برای کالای وارداتی خود الزام شناسه GTIN داشته و آن را دریافت کرده با همان شناسه و در صورتی که برای ثبت کالای خود الزام به داشتن دریافت شناسه GTIN نداشته، با انتخاب گزینه (کالای فاقد شناسه) وارد مرحله بعدی گردد.
در چنین مواردی؛ متقاضی می بایست به نماینده 1GS در ایران به آدرس اینترنتی irancode.ir یا GS1IR.org مراجعه کرده یا با شماره تلفن 88935095 تماس حاصل نماید و نسبت به دریافت GTIN برای کالای خود اقدام کند. پس از آن، متقاضی باید به سامانه شناسه کالا بازگشته و شناسنامه کالای خود را برای GTIN دریافتی تشکیل دهد.
در مرحله بعدی، متقاضی باید جایگاه کالای خود را در طبقه بندی های مختلف مشخص کند. طبقه بندی هایی که فرد در این مرحله مشخص می کند، طبقه بندی ملی کالا و خدمات، HS و ISIC و CPC هستند. علاوه بر این، کاربر تنها بخشی از طبقه بندی را مشاهده می کند، اما این امکان برای وی وجود دارد که با تایپ بخشی از کلمه مورد نظر، در طبقه بندی مربوطه جایگاه مورد نظر را یافت.
در مرحله بعدی؛ فرد لازم است که فیلدهای توصیفی مربوط به کالا را تکمیل کند.
با انتخاب گزینه (ثبت/ویرایش) یک صفحه جدید برای کاربر باز می شود که می تواند مقدار مورد نظر را از آن لیست انتخاب کرده و روی گزینه (ثبت) کلیک نماید.
در صورتی که شخص قصد دارد مقداری را انتخاب کند که در فهرست مشاهده نمی شود، با انتخاب گزینه (ایجاد ارزش جدید) می تواند، مقدار پیشنهادی خود را به صورت فارسی و لاتین به مدیریت سامانه شناسه کالا ارسال نماید.
در این حالت متقاضی باید تا زمان بررسی کارشناسی مقدار پیشنهادی، صبر نموده تا در صورت تایید این مورد به (فهرست کالاهای وارداتی) وی اضافه شود.
بعد از کامل نمودن فیلدهای اجباری و انتخاب گزینه (گام بعدی)؛ کاربر به صفحه ویژگی های تکمیلی وارد می شود. توجه به این نکته ضروری است که این گام از مراحل اختیاری بوده و داوطلب به عنوان کاربر ثبت کننده، می تواند فیلد های ارائه شده در صفحه ویژگی های تکمیلی را به صورت انتخابی پر نموده یا آن را خالی گذارد.
با انتخاب گزینه (گام بعدی) ، درصورتی که کاربر بخواهد از کالای مورد نظر خود مستنداتی ارائه دهد؛ می تواند از طریق افزودن فایل این کار را به صورت اختیاری انجام دهد.
در مرحله اخر، کاربر باید گزینه ثبت را انتخاب کند.
در نهایت، پس از کلیک بر روی گزینه ثبت، شناسه کالای مورد نظر تولید شده و در منوی (فهرست کالاهای وارداتی) قرار می گیرد،
شخص می تواند برای مشاهده و دریافت شناسنامه تولید شده، از گزینه (کاتالوگ) استفاده نماید. توجه به این نکته ضروری است که اگر کاربر شناسه GTIN را در ابتدا ثبت می نمود، بارکدی نیز که برای وی تولید می گشت، به صورت GTIN می بود.
استعلام و رهگیری شناسه و کد کالا
در قسمت های قبلی مقاله، توضیحات جامع و کاملی در خصوص چیستی و ماهیت شناسه کالا و سامانه آن ارائه گردید و مراحل و نحوه آن، توضیح داده شد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح نحوه استعلام و رهگیری شناسه و کد کالا بپردازیم.
متقاضیان به منظور استعلام و رهگیری شناسه و کد کالا می بایست نشانی اینترنتی ntsw.ir را در مروگر خود وارد نموده و گزینه «پایگاه آموزش و اطلاع رسانی سامانه جامع تجارت» را انتخاب کند.
پس از آن، شخص باید گزینه استعلام ها را از منوی بالا انتخاب نموده و پس از انتخاب گزینه مشاهده شناسه کالا، نوع اطلاعات را انتخاب کند.
در صورتی که فرد گزینه مشاهده شناسنامه کامل را انتخاب کند، باید شناسه بین المللی کالا و متن شناسه بین المللی و کد امنیتی را درج نموده و گزینه جست و جو را برگزیند.
در صورتی که فرد گزینه مشاهده اطلاعات مختصر را انتخاب کند، می بایست نوع شناسه و شناسه کالا را انتخاب نموده تا نتیجه برای وی نمایش داده شود.
همانطور که در این راهنما، مشاهده می شود، برای استعلام و رهگیری شناسه و کد کالا، نیازی به ثبت نام در سامانه جامع تجارت نبوده و متقاضیان می توانند بدون نام نویسی در سامانه نیز؛ نسبت به مشاهده جزئیات و اطلاعات شناسه کالاها اقدام نمایند.
لیست کالاهای مشمول شناسه کالا
لیست کالاهای مشمول شناسه کالا، توسط وزیر صنعت، معدن و تجارت، به استناد آیین نامه اجرایی تبصره ۳ ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز طی صدور دستورالعملی، برای 12 گروه کالایی منتشر گردید. توجه به این نکته ضروی است که لیست کالاهای مشمول شناسه کالا، برای هر گروه کالایی متفاوت بوده و متقاضیان می بایست با توجه به گروه کالایی خود، محصولات مشمول شناسه کالا را مشاهده نمایند.
مطابق با این دستور العمل اغلب واردکنندگان گروههای کالایی من جمله واردکنندگان اقلام الکتریکی و الکترونیکی، منسوجات و پوشاک و...، می بایست شناسه کالا محصول را دریافت نموده و آن را بر روی کالا درج نمایند؛ زیرا کلیه فرآیندهای تجاری اعم از ثبت سفارش، ترخیص کالا از گمرک، انبار و حمل تنها با شناسه کالا امکانپذیر می باشد.
هم چنین، وزارت صنعت، معدن و تجارت ممکن است که بنابر سیاست های اتخاذی، فهرست کالاهای مشمول شناسه کالا را تغییر داده و مواردی را به آن افزوده یا از آن کم نماید. به طور مثال، کلیه کالاهای گروه لوازم خانگی؛ ملزم به ثبت شناسنامه، دریافت و درج شناسه کالا می باشند.
نمونه شناسه کالا
همانطور که پیش تر بیان گردید، شناسه کالا، کدی است که در آن؛ مشخصات ماهوی هر قلم کالا درج گردیده و توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت به کالاها تعلق می گیرد. از آن جایی که ممکن است، برخی افراد با جزئیات و ویژگی های این کد آشنایی نداشته باشند، در این قسمت از مقاله، یک نمونه شناسه کالا قرار گرفته است.
متقاضیان در صورت نیاز؛ می توانند شناسه کالای مدنظر را استعلام گرفته و از جزئیات و شرح کالا مطلع گردند. علاوه بر شناسه کالا؛ برگ سبز گمرکی نیز یکی از مدارک پرکاربرد و پر اهمیتی است که به منظور ترخیص کالا از گمرک مورد استفاده قرار می گیرد که به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص آن، مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
شناسه عمومی کالا و خدمات سامانه مودیان
از جمله اصطلاحاتی که در حوزه صدور صورتحساب الکترونیکی برای مودیان مطرح می شود؛ بحث شناسه عمومی کالا سامانه مودیان می باشد. مطابق با قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، کلیه مودیان می بایست به ازای فروش کالا و خدمات خود صورت حساب الکترونیکی صادر نموده و آن را در سامانه مودیان ثبت و ارسال نمایند.
از طرفی صدور صورتحساب الکترونیک در این سامانه نیز؛ مستلزم درج شناسه کالا و خدمات در صورت حساب ها می باشد. همانطور که پیش تر بیان شد؛ شناسه کالا توسط وزارت صمت و از طریق سامانه جامع تجارت برای متقاضیان صادر می شود.
به جهت سهولت متقاضیان، سازمان امور مالیاتی کشور این امکان را برای مودیان فراهم نموده تا با مراجعه به سایت stuffid.tax.gov.ir؛ جهت دریافت لیست شناسه کالا و خدمات موجود و وضعیت مشمولیت ارزش افزوده و ضرایب مالیاتی اقدام نمایند. به منظور مشاهده شناسه عمومی کالا و خدمات سامانه مودیان، متقاضیان می بایست آدرس اینترنتی stuffid.tax.gov.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق با تصویر زیر وارد صفحه اصلی این سایت شوند.
از آن، متقاضی می بایست فرم نمایش داده شده را تکمیل نموده و بر گزینه دریافت فایل کلیک نماید. در حال حاضر، دو روش برای اخذ شناسه از این سایت وجود دارد که شامل دریافت فایل شناسه کالا و شناسه خدمت مشخص و دریافت فایل شناسه کالا و شناسه خدمت براساس شناسه/شرح شناسه می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت شناسه کالا در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه دریافت شناسه کالا پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. متقاضیان به منظور دریافت شناسه کالا، ابتدا، می بایست در این سایت نام نویسی نموده و رمز عبور دریافت نمایند. پس از آن، کاربر می بایست آدرس اینترنتی ntsw.ir را در مرورگر خود درج نموده و به این سایت وارد شود.