برای مشاوره شرایط و استعلام حساب تجاری
برای مشاوره شرایط و استعلام حساب تجاری
امروزه، کلیه کسب و کارها، به منظور شفافیت در امر دریافت ها و پرداخت های خود، حساب بانکی را به منظور انجام مراودات اقتصادی اختصاص داده که از آن با عنوان "حساب تجاری" یاد می شود. میزان درآمد فرد، با توجه به میزان موجودی و تراکنش های این حساب مشخص گردیده و به آن مالیات تعلق خواهد گرفت.
با این حال، ممکن است که برخی افراد؛ از حساب شخصی خود در فعالیت های کاری نیز استفاده نموده و حساب بانکی آن ها به عنوان حساب تجاری شناخته شود. با توجه به این که تجاری شدن حساب، فرد را ملزم به پرداخت مالیات آن، می نماید، ممکن است که این سوال، در ذهن برخی افراد مطرح شود که ملاک و شرایط تجاری شدن حساب بانکی چه می باشد و میزان مالیات آن چه قدر است؟
از این رو، در این قسمت از مقاله، پس از پاسخ به این پرسش که تعریف حساب تجاری چیست؛ به ملاک، مشخصات و شرایط تجاری شدن حساب بانکی پرداخته می شود. در ادامه؛ مراحل و نحوه تجاری کردن حساب بانکی و استعلام آن با کد ملی، مزایای حساب تجاری آورده شده، و در نهایت، به این سوال پاسخ داده می شود که مالیات حساب تجاری چقدر است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
تعریف حساب تجاری چیست
با توجه به این که میزان مالیات پرداختی توسط هر فرد، در حقوق ایران، بر اساس میزان درآمد وی محاسبه می گردد، لازم است که فعالیت های اقتصادی افراد شفاف بوده و میزان تراکنش های مالی افراد، به منظور اخذ مالیات، معین و مشخص گردد. در این راستا، شورای پول و اعتبار، "دستورالعمل ناظر بر حساب سپرده تجاری و خدمات بانکی مرتبط با آن را" تصویب و برای اجرا به شبکه بانکی ابلاغ نمود.
مطابق با این دستوراالعمل، اصل بر این است که کلیه حساب های سپرده بانکی اشخاص حقوقی و شرکت ها، حساب تجاری محسوب شوند. همچنین، حساب سپرده بانکی اشخاص حقیقی، حساب غیرتجاری محسوب شده؛ مگر این که یک سری شرایط در مورد این حساب ها، وجود داشته باشد.
با توجه به توضیحات فوق، در پاسخ به این پرسش که تعریف حساب تجاری چیست، می توان به صورت کلی پاسخ داد که حساب تجاری، حساب و سپرده بانکی است که دارنده حساب، از آن، برای انجام فعالیت های تجاری و مراودات اقتصادی در کسب و کار، استفاده می نماید.
ملاک، مشخصات و شرایط تجاری شدن حساب بانکی
از جمله سوالات متداولی که در زمینه حساب تجاری، برای افراد مطرح می شود، این است که ملاک، مشخصات و شرایط تجاری شدن حساب بانکی چیست و چه عواملی در تجاری شدن حساب بانکی نقش دارند؟ در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار؛ چنانچه حسابی بیش از صد تراکنش در ماه داشته باشد و در مجموع، سی و پنج میلیون تومان یا بیشتر در تراکنش ها جا به جا شود، تراکنش تجاری تلقی می شود.
توجه به این نکته ضروری است که وجود هر دو شرط، برای تجاری بودن حساب الزامی است. بنابراین، چنانچه در حسابی، صد میلیون تومان وجه در 99 تراکنش یا صد تراکنش به مجموع 30 میلیون تومان، منتقل شود، این حساب را نمی توان تجاری، قلمداد نمود.
هم چنین، مطابق با «دستورالعمل ناظر بر حساب سپرده تجاری و خدمات بانکی مرتبط با آن» مصوب بیست و پنجمین جلسه مورخ 1401/06/12 هیات عامل بانک مرکزی، کلیه حساب های سپرده بانکی اشخاص حقوقی، حساب تجاری محسوب می شوند.
مراحل و نحوه تجاری کردن حساب بانکی
در قسمت های پیشین مقاله، به سوال تعریف حساب تجاری چیست؛ پاسخ داده و ملاک، مشخصات و شرایط تجاری شدن حساب را بیان نمودیم. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح مراحل و نحوه تجاری کردن حساب بانکی پرداخته و به این سوال پاسخ دهیم که چطور حسابمان را تجاری کنیم؟
به منظور تجاری کردن حساب بانکی، دو راه پیش روی متقاضی قرار دارد. در روش اول، متقاضیان می بایست به سایت درگاه ملی مالیات مراجعه نموده و شماره حساب تجاری خود را اعلام نمایند. سازمان مالیات، در زمان دریافت اظهارنامه مالیاتی، حساب های مودیان مالیاتی را بررسی نموده و صحت اطلاعات و تعلق آن به مودی را از سامانه سیاح استعلام گرفته و در صورت تایید، آن را به بانک مرکزی اعلام می نماید.
در نهایت، بانک مرکزی نیز، به صورت سیستمی، مراتب را به بانک عامل اطلاع داده و تغییر وضعیت حساب به تجاری، را اعلام می نماید. متقاضیان به منظور اعلام شماره حساب تجاری، به سازمان مالیات، می بایست به سامانه درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir مراجعه نموده و از زبانه "ورود" اطلاعات خواسته شده شامل "کد ملی/شناسه ملی"، "کلمه عبور" خود و "تصویر امنیتی" را در قسمت مربوطه وارد کند. سپس، شخص باید بر روی دکمه "ورود به پنل کاربری" کلیک کند.
در مرحله بعدی، فرد باید در کادر "کد پیامک شده" رمز یک بار مصرف ۶ رقمی را که به شماره تلفن همراه وی پیامک شده را وارد کند. پس از ورود رمز یک بار مصرف و کلیک بر روی دکمه "ورود به سامانه" شخص وارد درگاه ملی خدمات الکترونیک می شود.
در صفحه زیر، خلاصه ای از کلیه اطلاعات مالیاتی موجود شخص نشان داده می شود و متقاضی می بایست از منوی سمت راست تصویر، گزینه "پرونده های مالیاتی" را کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست وارد "پرونده های درآمد" شده و گزینه "جزئیات پرونده" مربوط به پرونده مالیاتی تکمیل نشده مورد نظر را انتخاب کند.
پس از آن، فرد باید در پنجره نمایش داده شده زیر، دکمه "ورود و ویرایش" را کلیک کند تا به سامانه ثبت نام الکترونیک هدایت شود.
در ادامه، در صفحه باز شده زیر، شخص باید از سمت چپ تصویر بر روی دکمه "نمایش و ویرایش اطلاعات" کلیک کند.
در صفحه باز شده، فرد باید بر روی زبانه "حساب ها و مجوزها" کلیک کند. در این بخش، امکان ویرایش شماره حساب های قبلی و اضافه کردن شماره حساب های جدید امکان پذیر است.
در صفحه باز شده، متقاضی باید بر روی دکمه "الصاق حساب های بانکی تجاری به این پرونده" کلیک کرده و سپس دکمه "درخواست تغییر اطلاعات" را انتخاب کند.
متقاضی، در صفحه زیر با تایید درخواست ویرایش و کلیک کردن بر روی دکمه "ارسال درخواست"، امکان ویرایش اطلاعات را خواهد داشت.
در صفحه الصاق حساب های بانکی تجاری به پرونده، امکان وارد کردن شماره شبا، برای شخص وجود دارد.
با وارد کردن شماره شبا و کلیک کردن دکمه "بررسی و ذخیره"، نتیجه استعلام مالکیت شماره شبا از طریق سامانه سیاح برگردانده می شود. در این حالت، پاسخ ها در جواب استعلام ممکن است، به این شرح نمایش داده شود: دارای تاییدیه بانک (در صورتی که براساس استعلام سامانه سیاح، شماره شبای وارد شده معتبر و متعلق به کد ملی صاحب پرونده باشد.)؛ عدم تایید توسط بانک (در صورتی که استعلام سامانه سیاح به طور کامل انجام نشده باشد.)؛ تکراری در ثبت نام (در صورتی که این شماره شبا قبلا در ثبت نام دیگری ثبت شده باشد.). در نهایت، متقاضی می تواند با زدن دکمه "تایید نهایی اطلاعات ثبت نام" فرآیند ثبت حساب تجاری را به پایان رساند.
روش دوم به این صورت است که، افراد به طور مستقیم، به بانک های عامل مراجعه نموده و اطلاعات حساب تجاری خود را به طور مستقیم، به بانک عامل اعلام کنند. بانک مربوطه پس از ارسال سیستمی اطلاعات به سازمان امور مالیاتی و دریافت تاییدیه از این سازمان، می تواند حساب معرفی شده توسط فرد را تجاری اعلام کند.
استعلام حساب تجاری با کد ملی
در این میان، ممکن است که بسیاری از افراد از تجاری بودن یا نبودن حساب خود اطلاع نداشته و این سوال برای آن ها مطرح شود که از کجا بفهمیم حساب تجاری است؟ در پاسخ به این پرسش، می بایست بیان نمود که افراد می توانند از طریق مراجعه به بانک عامل خود و ارائه اطلاعاتی نظیر کد ملی و جزئیات حساب، نسبت به استعلام حساب تجاری با کد ملی اقدام نمایند.
همچنین، اگر معیار (داشتن بیش از صد تراکنش در ماه، در مجموع، به ارزش سی و پنج میلیون تومان) در خصوص حساب بانکی افارد صادق باشد، میتوان گفت که حساب مذکور حساب تجاری است. بند (پ) ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، در خصوص عدم اعلام تجاری بودن حساب بیان می دارد:
عدم اعلام شماره حساب یا حساب های بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی واحد از طریق آن یا آن ها انجام می شود به سازمان، مشمول ده درصد (۱۰%) مجموع مبلغ فروش انجام شده از طریق آن حساب یا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی می شود.
مالیات حساب تجاری چقدر است
در پاسخ به این پرسش که مالیات حساب تجاری چقدر است، می بایست بیان نمود که میزان مالیات حساب تجاری سازمان امور مالیاتی کشور، بسته به حقیقی و یا حقوقی بودن متقاضی، نوع شغل و صنف و میزان درآمد آن، متفاوت بوده و مبلغ ثابتی نمی باشد. براساس ماده 105 قانون مالیات های مستقیم، جمع درآمد شرکت ها و درآمد ناشی از فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل می شود، پس از وضع زیان های حاصل از منابع غیرمعاف و کسر معافیت های مقرر، مشمول مالیات به نرخ بیست و پنج درصد خواهند بود.
هم چنین، سقف معافیت مالیاتی سالانه موضوع ماده (۸۴) «قانون اصلاح قانون مالیات های مستقیم» برای اشخاص حقیقی به میزان یک میلیارد و چهارصد و چهل میلیون ریال می باشد و نرخ بالاتر از این مبلغ، مشمول مالیات است. نرخ مالیات بر مجموع درآمد اشخاص حقیقی به شرح زیر می باشد:
نسبت به مازاد یک میلیارد و چهارصد و چهل میلیون ریال تا یک میلیارد و نهصد و هشتاد میلیون ریال: ده درصد
نسبت به مازاد یک میلیارد و نهصد و هشتاد میلیون ریال تا سه میلیارد و دویست و چهل میلیون ریال: پانزده درصد
نسبت به مازاد سه میلیارد و دویست و چهل میلیون ریال تا چهار میلیارد و هشتصد میلیون ریال: بیست درصد
نسبت به مازاد چهار میلیارد و هشتصد میلیون ریال به بالا: سی درصد
بنابراین، اشخاص حقیقی موظف هستند که بر اساس نرخ های فوق، میزان مالیات خود را محاسبه نموده و به تکمیل و ارسال اظهارنامه آن اقدام نمایند. جهت اطلاع از نحوه تکمیل و ارسال اظهارنامه در سایت سازمان مالیاتی کشور، مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
مزایای حساب تجاری
تاکنون تعریف حساب تجاری، ملاک، مشخصات و شرایط تجاری شدن حساب بانکی، مراحل و نحوه تجاری کردن حساب و استعلام حساب تجاری با کد ملی توضیح داده شده است، در این بخش به مزایای حساب تجاری پرداخته خواهد شد. مزایای حساب تجاری، بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار به شرح زیر می باشد:
اعطای دسته چک جدید در صورت بازگشت تمامی برگه های دسته چک های قبلی و نیز بازگشت سه پنجم (60 واحد درصد) از برگه های آخرین دسته چک متصل به حساب تجاری؛
اعمال تخفیف در کارمزد خدمات بانکی حداکثر تا "40 درصد" فقط در رابطه با سرفصل های "صدور انواع ضمانتنامه"، "حواله ها" و "وصول بروات" مندرج در «جدول کارمزد خدمات بانکی ریالی و الکترونیکی» مصوب هیات عامل بانک مرکزی؛
افزایش محدودیت روزانه برداشت غیرحضوری از کلیه حساب های تجاری مشتری (اعم از حقیقی و انواع شرکت ها)، حداکثر تا پنج میلیارد ریال؛
افزایش محدودیت ماهانه برداشت غیرحضوری از کلیه حساب های تجاری مشتری (اعم از حقیقی و انواع شرکت ها)، حداکثر تا سی میلیارد ریال؛
در اولویت قراردادن ضمانت اشخاص دارای حساب تجاری به عنوان یکی از وثایق قابل قبول برای اعطای تسهیلات خرد و عدم اعمال محدودیت های مربوط به تعداد مجاز حساب سپرده اشخاص حقیقی در افتتاح و نگهداری حساب تجاری برای مشتری؛ از دیگر مزایا و امتیازات داشتن حساب تجاری تلقی می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و استعلام حساب تجاری در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از شرایط و استعلام حساب تجاری پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. به بانک مراجعه کنید.