برای مشاوره چگونگی انجام حسابداری شرکت
برای مشاوره چگونگی انجام حسابداری شرکت
شرکت ها از جمله اشخاص حقوقی در ایران می باشند که مهم ترین هدف آن ها، کسب سود از طریق انجام فعالیت های اقتصادی می باشد. به این منظور، شرکت ها می بایست سیستم مالی شفافی داشته تا به حساب های آن، از جمله سود و زیان شرکت و حقوق کارکنان، به نحو صحیح رسیدگی گردد. انجام این فرآیند، غالبا بر عهده سیستم حسابداری شرکت و حسابداران گذارده می شود.
یکی از سوالات متداولی که ممکن است در این میان، برای افراد مطرح شود، این است که حسابداری شرکتی چیست و چگونه می گیرد. هم چنین، برای این که شخصی بتواند گزارش های مالی شرکت را به نحو صحیح تهیه کرده و از واردن آمدن ضرر به شرکت خودداری نماید، لازم است که با صلاحیت ها، وظایف و چگونگی انجام حسابداری شرکت آشنا بوده و از انواع مختلف آن اطلاع داشته باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش ها که حسابداری شرکتها چیست و چگونه انجام می گیرد؛ به بیان صلاحیت ها و وظایف حسابدار شرکت بپردازیم و بیان نماییم که این فرد، چه مسئولیتی را بر عهده دارد. سپس در انتها؛ انواع حسابداری شرکتی معرفی شده و توضیحاتی راجع به هر کدام ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
حسابداری شرکت چیست
شرکت ها در ایران، به انواع مختلفی تقسیم بندی گردیده و هر کدام دارای ویژگی های منحصر به فرد خود می باشند. هدف از تشکیل این شرکت ها، این است که با انجام امور و فعالیت های تجاری، به کسب سود پرداخته و آن را میان موسسان، شرکا و سهامداران شرکت تقسیم نمایند. کسب سود و درآمد از این طریق، جز با داشتن سیستم های مالی شفاف امکان پذیر نمی باشد.
با توجه به این که در دهه های اخیر، ایجاد کسب و کارهای کوچک و بزرگ، در قالب تشکیل شرکت، رشد و افزایش قابل توجهی داشته است، لازم است که افرادی در شرکت، به وظیفه رسیدگی به حساب های آن اقدام نمایند. این وظیفه؛ غالبا بر عهده حسابداران و سیستم حسابداری شرکت گذاشته می شود. یکی از پرسش هایی که ممکن است، در این میان، برای افراد مطرح شود این است که حسابداری شرکت چیست و این امر، به چه منظوری صورت می گیرد.
در پاسخ به پرسش فوق، می توان بیان داشت که حسابداری شرکتی، فرآیندی است که در طی آن، به تمام مسائل مالی شرکت، از جمله نگهداری و تفسیر سوابق مالی، بررسی سود و زیان و محاسبه حقوق و دستمزد کارکنان شرکت و ... رسیدگی می شود. امروز غالبا، وظیفه انجام حسابداری شرکت ها، بر عهده حسابداران رسمی گذاشته شده و انجام این فرآیند، به وسیله صاحبان و مالکان کسب و کار، به طور محدود صورت می گیرد.
انجام به موقع امور حسابداری شرکت توسط افراد کارشناس و خبره، دارای مزایای بسیاری می باشد که از جمله آن می توان به مدیریت بهتر هزینه ها، صرفه جویی در زمان، حفظ و نگهدار صحیح اسناد مالی، افزایش بهره وری و سوددهی و درنهایت، موفقیت کسب و کار اشاره نمود.
بنابراین، می توان به طور کلی بیان نمود که حسابداری شرکت، بر انجام صحیح امور مالی شرکت تمرکز داشته و حسابدار، فردی است که مسئول محاسبه و ثبت دارایی ها و بدهی های مربوط به شرکت می باشد. ذکر این نکته نیز در این میان حائز اهمیت می باشد که حسابدار شرکت، تنها به انجام امور مالی در یک شرکت خاص اشتغال ورزیده و وظیفه انجام امور غیر مالی، بر عهده وی نمی باشد.
چگونه حسابداری یک شرکت را آغاز کنیم؟
در قسمت گذشته، به بیان تعریف و ماهیت حسابداری شرکت پرداخته شد و بیان گردید که حسابداری شرکت، فرآیندی است که به منظور اطمینان از وضعیت مالی و عملیاتی یک شرکت صورت می گیرد. در این بخش از مقاله، قصد داریم تا به این پرسش پاسخ دهیم که چگونه حسابداری یک شرکت را آغاز کنیم و در این مسیر، چه فرآیند ها و مراحلی می بایست طی گردد.
مهم ترین نکته در انجام امور حسابداری شرکت توسط حسابداران، آن است که فرد، با نوع شرکت و فعالیت آن، آشنا باشد. غالب شرکت ها در ایران در بخش های خدماتی، پیمانکاری، تولیدی، سهامی و بازرگانی فعالیت می نمایند، که هر یک، ساختار مخصوص به خود را داشته و برای حسابداری آن ها قاعده و قوانین ویژه ای وجود دارد.
در مرحله بعدی، لازم است که شخص با اصول و مفاهیم حسابداری و همچنین، فعالیت های مربوط به حسابداری در یک شرکت نظیر فاکتورهای رسمی، از قبیل صورت سود و زیان، تنظیم ترازنامه و سایر گزارش های مالی آشنا باشد. پس از آن لازم است که شخص با آگاهی از نحوه استفاده از نرم افزارهای حسابداری، فرآیند و امور حسابداری مربوط به شرکت را انجام دهد.
صلاحیت ها و وظایف حسابدار شرکت
همانطور که در بخش های پیشین مقاله به آن اشاره شد، حسابداری شرکت، به منظور اطمینان از مطابقت فعالیت ها و امور مالی یک شرکت با قوانین و مقررات تعیین شده توسط نهادهای نظارتی صورت می گیرد. به جهت آشنایی علاقمندان، این قسمت از مقاله به بیان صلاحیت ها و وظایف حسابدار شرکت اختصاص داده شده است.
یکی از صلاحیت های مهمی که عموما در هنگام جذب نیرو، مورد توجه کارفرمایان قرار می گیرد، داشتن مدرک تحصیلی مرتبط با موضوع فعالیت شرکت یا کسب و کار مورد نظر می باشد؛ به همین دلیل، در زمینه حسابداری شرکت، اکثر کارفرمایان در صدد جذب افرادی هستند که دارای لیسانس مالی یا حسابداری می باشند. این امر آن چنان دارای اهمیت است که غالب شرکت ها، از جذب افرادی که تحصیلات مرتبط با حسابداری و امور مالی ندارند، خودداری می نمایند.
از دیگر صلاحیت های مورد نظر در حسابداران، عضویت در جامعه حسابداران رسمی ایران می باشد. برای عضویت در این نهاد، شخص باید در آزمون جامعه حسابداران رسمی ایران شرکت نموده و در آن پذیرفته شود. پس از اعلام پذیرش در این آزمون، شخص به عضویت این جامعه در می آید. مهر و امضا حسابداران رسمی مورد تایید سازمان امور مالیاتی کشور می باشد.
علاوه بر صلاحیت های قید شده در قسمت فوق، حسابداران ملزم اند که وظایف مالی خود را در شرکت ها به نحو احسن انجام دهند و نیز استانداردهای حسابداری مطلع باشند. یکی از مهم ترین وظایف مهم حسابداران، تهیه دفاتر قانونی شرکت می باشد. دفاتر قانونی، اسنادی هستند که کلیه عملیات شرکت از جمله هزینه ها و درآمدها را در بر می گیرد و در آن ها ثبت خواهند شد. علاوه بر این، حسابداران وظایف دیگری را نیز بر عهده دارند که در قسمت زیر به آن ها اشاره شده است:
تنظیم و تهیه صورت گردش وجوه مالی
تجزیه و تحلیل و تشریح اطلاعات مالی
تهیه و تنظیم ترازنامه
تهیه و تنظیم صورت سود و زیان
آماده نمودن صورت های تلفیقی
پیش بینی بودجه مورد نیاز
بررسی و بازبینی امور مالیاتی شرکت ها و صورت معاملات فصلی
مشخص نمودن استراتژی مالی با
پیگیری مطالبات و مدیریت هزینه ها
همچنین، یکی دیگر از وظایف مهم حسابداران شرکت ها، مطابقت فعالیت های شرکت با قوانین و مقررات تصویب شده از جانب نهادهای نظارتی می باشد. در این حوزه، نهاد های ذی صلاح در کشور، قوانین و مقررات مالی را بر انواع شرکت ها وضع نموده که حسابداران می بایست از آن مطلع بوده و امور شرکت را با آن مطابقت دهند.
انواع حسابداری شرکتی
در قسمت های قبلی مقاله، پیرامون تعریف و مفهوم حسابداری شرکتی و نحوه انجام آن، توضیحاتی ارائه گردید و صلاحیت ها و وظایف حسابدار شرکت توضیح داده شد. نکته ای که در این میان، حائز اهمیت می باشد، این است که حسابداری شرکتی، به انواع مختلفی تقسیم بندی گردیده که شامل حسابداری شرکت های خدماتی، حسابداری شرکت های پیمانکاری، حسابداری شرکت های تولیدی، حسابداری شرکت های سهامی و بازرگانی می شود. به منظور اطلاع علاقمندان، در این بخش از مقاله، به توضیح انواع حسابداری شرکتی خواهیم پرداخت.
حسابداری شرکت های خدماتی:
شرکت های خدماتی، به شرکت هایی گفته می شود که سرویس ها و خدمات مختلفی را به کاربران و مشتریان خود ارائه کرده و در ازای انجام این خدمات، از آن ها هزینه دریافت کرده که به منزله درآمد آن ها تلقی می گردد. به همین دلیل است که معمولا حسابداری شرکت های خدماتی به عنوان آسان ترین نوع حسابداری شرکت، محسوب شده و غالبا با دو حساب هزینه و درآمد بسته می شود.
حسابداری شرکت های پیمانکاری:
فعالیت شرکت های حسابداری به این صورت است که در آن پیمانکاران، با افراد حقیقی و حقوقی مختلف قرارداد پیمانکاری بسته و در ازای انجام کار مشخص در زمان معین، مبلغی را از کارفرما دریافت می نمایند. با توجه به این که یک شرکت پیمانکاری، ممکن است در یک زمان، با کارفرمایان مختلف قرارداد پیمانکاری امضا نماید، حسابداری این شرکت ها از پیچیدگی بیش تری برخوردار بوده و کوچک ترین اشتباه حسابداران در این شرکت ها می تواند منجر به ابطال قرارداد و ضرر و زیان سنگین شرکت پیمانکاری گردد.
حسابداری شرکت های تولیدی:
شرکت های تولیدی، شرکت هایی هستند که اقدام به تولید کالاها و اجناس مختلف کرده و از این طریق به درآمد دست پیدا می نمایند. از آن جایی که از زمان تولید کالا در این شرکت ها و رسیدن آن به دست مشتری، هزینه های مختلفی از قبیل هزینه تبدیل مواد خام به کالای قابل مصرف، هزینه اداری کارکنان و پرسنل و هزینه بازاریابی و توزیع، در شرکت های تولیدی مطرح می شود، لازم است که تمام این هزینه ها از مبلغ فروش نهایی کالا کسر شده تا سود و زیان شرکت مشخص شود. به همین دلیل، حسابداری مخصوصا حسابداری انبار، در شرکت های تولیدی امری به نسبت سخت و پیچیده قلمداد می گردد.
حسابداری شرکت های سهامی:
شرکت سهامی به شرکتی گفته می شود که سرمایه آن به برگه سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها می باشد. این شرکت ها به دو نوع شرکت سهامی خاص و سهامی عام تقسیم شده و از آن جایی که این دو نوع شرکت تفاوت هایی با یکدیگر دارند، این تفاوت ها بر نحوه حسابداری شرکت مزبور نیز تاثیر گذار است.
حسابداری شرکت بازرگانی:
شرکت های بازرگانی، شرکت هایی می باشند که معمولا کالا و اجناس را از خارج از کشور به داخل و یا بر عکس، منتقل کرده و به مشتریان خود می فروشند. به طور کلی این نوع شرکت ها، دارای ماهیت صادرات و واردات بوده و تبادلات ارزی در آن ها بسیار زیاد است. به همین دلیل، حسابدار شرکت های بازرگانی، ضمن اطلاع از این صورت های مالی، به تنظیم گزارشات مالی مربوط به شرکت بازرگانی اقدام نماید.
نکات مهم حسابداری شرکتها
در بخش های پیشین مقاله به توضیح چیستی و ماهیت حسابداری شرکت ها پرداخته و در این خصوص بیان نمودیم که حسابداری شرکتی، فرآیندی است که در طی آن، به تمام مسائل مالی شرکت رسیدگی می شود. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به توضیح نکات مهم حسابداری شرکتها بپردازیم.
مهم ترین نکته از نکات مهم حسابداری شرکتها، توجه به نوع شرکت است. به عبارت دیگر، هر چند که حسابداری شرکت ها از اصول کلی مشابهی پیروی می کند، حسابدار شرکت می بایست در انجام حسابداری، به نوع شرکت نیز توجه نموده و با توجه به آن حسابداری شرکت را انجام دهد. به طور مثال در حسابداری شرکت های سرمایه گذاری، باید دقت نمود که میزان وظایف و مسئولیت های بر اساس میزان سرمایه هر یک از اعضا است.
یکی دیگر از نکات مهمی که برای حسابداری شرکت ها مهم تلقی می شود، نوع سیستم ثبت است. برای مثال یک شرکت بازرگانی وظیفه دارد تا کالایی را خریداری نموده و آن را به بازار عرضه دارد. در واقع عملیات خرید کالا و جمع آوری نمودن وجوه در این شرکت ها دارای اهمیت است. بازرگانان نیز در این شرکت ها بر اساس وجوه نقد فعالیت نموده و نوع سیستم ثبت مناسب را در نظر بگیرید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی انجام حسابداری شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون چگونگی انجام حسابداری شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. شرکت سهامی به شرکتی گفته می شود که سرمایه آن به برگه سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها می باشد. این شرکت ها به دو نوع شرکت سهامی خاص و سهامی عام تقسیم شده و از آن جایی که این دو نوع شرکت تفاوت هایی با یکدیگر دارند، این تفاوت ها بر نحوه حسابداری شرکت مزبور نیز تاثیر گذار است.