برای مشاوره دریافت کارگزاری بیمه
برای مشاوره دریافت کارگزاری بیمه
منظور از کارگزاری یا Broker Firm، به فرد یا سازمانی گفته می شود که به نمایندگی از خریدار یا فروشنده، اقدام به خرید و فروش مورد معامله نموده و در ازای آن، دستمزد یا کمیسیون و یا حق کارگزاری دریافت می نماید. کارگزاری ها می توانند در زمینه های مختلف فعالیت نموده که از جمله موارد مهم آن، کارگزاری بیمه می باشد.
از آن جایی که همه افراد، در حال حاضر، در حوزه های مختلف، تمایل به بیمه نمودن خود و نیز، دارایی هایشان دارند، اخذ کارگزاری بیمه، می تواند منبع بسیاری خوبی برای کسب به شمار آید. در این میان، ممکن است که این پرسش، برای متقاضیان مطرح شود که چگونه کارگزاری بیمه بگیریم؟ و مزایا و معایب این نوع کارگزاری، چه می باشد؟
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که کارگزاری بیمه چیست و وظایف، مزایا و معایب و خدمات آن چه می باشد؛ به این سوال پاسخ دهیم که کارگزاری بیمه بهتر است یا نمایندگی بیمه. سپس در خصوص این پرسش که چگونه کارگزاری بیمه بگیریم؛ صحبت خواهیم کرد و درآمد و خرید و فروش مجوز آن ارائه خواهد شد. انتهای مقاله نیز به بیان آیین نامه کارگزاری بیمه، کارگزار بیمه تامین اجتماعی و تفاوت کارگزاری بیمه با نمایندگی بیمه اختصاص داده شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
کارگزاری بیمه چیست
به منظور پاسخ به این پرسش که کارگزاری بیمه چیست؛ می بایست به ماده 1 آیین نامه كارگزاری (دلالی) رسمی بیمه مستقیم، مراجعه شود. مطابق با این آیین نامه، کارگزار بیمه، شخص حقیقی یا حقوقی است كه در ازای دریافت كارمزد، مجاز به انجام فعالیت های واسطه گری و مشاوره خدمات بیمه مستقیم مندرج در ماده ۲ این آیین نامه بوده و با رعایت قوانین و مقررات مربوط از بیمه مركزی پروانه كارگزاری (دلالی) رسمی بیمه مستقیم دریافت نموده است.
به عبارت دیگر، کارگزار بیمه فرد یا شرکتی است که به بیمه گذار، مشورت و راهنمایی لازم در خصوص انواع خدمات بیمه ای را ارائه نموده و به وی، کمک می نماید که بهترین انتخاب را از بین انواع بیمه های مختلف داشته باشد. کارگزار، حق کمیسیون خود را تحت عنوان حق کارگزاری، از شرکت بیمه دریافت می نماید.
با توجه به توضیحات فوق، می توان چنین، نتیجه گیری نمود که مهارت ایجاد ارتباط و انجام مذاکره، مهارت در مکاتبات اداری و گزارش نویسی، کسب اطلاعات به روز در رابطه با بیمه و نیز اطلاع از نحوه کار با کامیپوتر، از جمله مهم ترین مهارت ها در شغل کارگزاری بیمه محسوب می شود.
وظایف و خدمات کارگزاری بیمه
در قسمت گذشته، به بیان چیستی و ماهیت کارگزاری بیمه پرداخته و در این خصوص، بیان نمودیم که کارگزار بیمه، شخص حقیقی یا حقوقی است که در ازاء دریافت کمیسیون از شرکت بیمه، به ارائه مشاوره و انجام خدمات واسطه گری در حوزه بیمه می پردازد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح وظایف و خدمات کارگزاری بیمه، مطابق با فصل سوم آیین نامه كارگزاری رسمی بیمه مستقیم، بپردازیم که عبارت است از:
كارگزاران بیمه مجازاند برای اخذ پوشش بیمه صرفا به موسسات بیمه مجاز مراجعه نمایند.
كارگزار بیمه مسئول صحت امضای بیمه گذار خواهد بود.
كارگزاران بیمه بازرگان شناخته شده و باید طبق قوانین و مقررات جاری معاملات مربوط را در دفاتر قانونی خود را ثبت نمایند. هم چنین، كارگزار بیمه باید آمار و اطلاعات مربوط به عملكرد خود را در چارچوبی كه بیمه مركزی تعیین می كند؛ ارائه نماید.
کارگزار بیمه مكلف است در صورت تعلیق فعالیت یا عدم تمدید یا لغو پروانه كارگزاری نسبت به استرداد پروانه كارگزاری به بیمه مركزی اقدام نماید.
كارگزار بیمه حقوقی مكلف است صورتجلسات مجامع عمومی با موضوع تغییر در اساسنامه، تغییر میزان سرمایه و یا تغییر در تركیب اعضای هیئت مدیره و صورتجلسات هیئت مدیره با موضوع تغییر مدیرعامل، تغییر سمت اعضای هیئت مدیره و یا تغییر صاحبان امضای مجاز خود را به بیمه مركزی ارائه نماید. اعمال و ثبت تغییرات مذكور، منوط به اعلام موافقت كتبی بیمه مركزی است.
كارگزار بیمه مسئول جبران خسارت های ناشی از عمد، تقصیر، غفلت، مسامحه یا قصور خود و بازاریاب ها و كاركنان خود در انجام فعالیت های موضوع ماده ۲ این آیین نامه است.
كارگزار بیمه مكلف است به طور مستند؛ تمام اطلاعات لازم درباره بیمه مورد پیشنهاد و نیز نرخ حق بیمه مربوط را برای متقاضی خدمات بیمه تشریح و به او ارائه و اعلام نماید و بیمه نامه را برابر با درخواست و پیشنهادات اعلامی متقاضی خدمات بیمه از موسسه بیمه اخذ نماید. در غیر این صورت مسئول جبران خسارات وارده خواهد بود.
كارگزار بیمه موظف است هر سال تصویر اظهارنامه مالیاتی آخرین دوره مالی خود را به بیمه مركزی ارائه نماید.
علاوه بر موارد فوق الذکر، كارگزار بیمه حقوقی مكلف است هر سال صورت های مالی حسابرسی شده خود را همراه با یادداشت های پیوست حداكثر ظرف مدت ۱۵ روز پس از تصویب در مجمع عمومی سهامداران به بیمه مركزی ارائه نماید. هم چنین، ارائه آمار، اطلاعات و مدارك مندرج در این آیین نامه از طریق سامانه نظارت و هدایت الكترونیكی بیمه (سنهاب) به بیمه مركزی توسط کارگزار بیمه الزامی است.
مزایا و معایب کارگزاری بیمه
در بخش های پیشین مقاله کارگزاری بیمه تعریف گردید و وظایف آن توضیح داده شد. ایجاد و اخذ کارگزاری بیمه مانند همه کسب و کارها، دارای مزایا و معایبی بوده که ممکن است متقاضیان با مزایا و معایب کارگزاری بیمه آشنایی نداشته باشند. از این رو، در این قسمت از مقاله، این مزایا و معایب این کارگزاری ارائه گردیده اند که شامل:
کار و دسترسی به چندین ارائه دهنده بیمه: کارگزاران بیمه معمولا به طیف گسترده ای از ارائه دهندگان بیمه دسترسی داشته و با آن ها فعالیت می نمایند. این امر، به مشتریان اجازه می دهد تا سیاست های متعدد، محدودیت های پوشش و قیمت را برای یافتن مناسب ترین گزینه برای نیازهای خود مقایسه نموده و برای کارگزار نیز، با کسب سود بیشتر همراه خواهد بود.
عدم نیاز به سرمایه زیاد برای شروع کسب و کار: افراد می توانند با سرمایه اندک نیز کار خود را در زمینه کارگزاری بیمه شروع نموده و فعالیت خود را آغاز نمایند.
افزایش یافتن میزان استخدام و جذب کارگزار فروش بیمه: با توجه به گسترش انواع موسسات بیمه ای در کشور، این نهادها غالبا به دنبال افرادی می باشند که برای آن ها مشتری جذب نموده و خدمات بیمه ای آن ها را به فروش رساند.
علاوه بر مزایای فوق، فعالیت در زمینه کارگزاری بیمه با معایبی نیز همراه می باشد که از جمله آن می توان به وجود شرایط و ضوابط پیچیده در مزینه اخذ مجوز و طولانی مدت فرآیند دریافت مجوز اشاره نمود. علاوه بر این، متقاضی کسب نمایندگی بیمه می بایست چندین دانش و مهارت را با هم داشته، تا بتواند به خوبی، محصولات بیمه ای را به فروش رساند.
کارگزاری بیمه بهتر است یا نمایندگی بیمه
مطابق با ماده 1 آیین نامه تنظیم امور نمایندگی بیمه، نماینده بیمه، شخص حقیقی یا حقوقی است که با رعایت قوانین و مقررات مربوط، از جمله قانون تاسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری، مفاد این آیین نامه و سایر مصوبات شورای عالی بیمه، مجاز به عرضه خدمات بیمه ای به نمایندگی از طرف یک شرکت بیمه طرف قرارداد می باشد.
از آن جا که نمایندگی بیمه نیز، همانند کارگزاری بیمه، اقدام به ارائه خدمات بیمه ای به مشتریان می نماید، ممکن است که این سوال در ذهن برخی افراد مطرح شود که کارگزاری بیمه بهتر است یا نمایندگی بیمه؟ در پاسخ به این پرسش می بایست در ابتدا، به مقایسه نماینده با کارگزاری بیمه پرداخت و سپس، تصمیم گرفت که کارگزاری بیمه بهتر است یا نمایندگی بیمه.
اول آن که، کارگزاران بیمه می توانند با چند شرکت ارتباط داشته و خدمات بیمه ای آن ها را به فروش رسانند، اما نماینده انحصاری بیمه تنها می تواند برای یک شرکت بیمه کار کند. این امر سبب می شود که کارگزاران از هر شرکت کد مجزا دریافت نموده، اما نماینده بیمه، فقط می تواند یک کد از شرکتی که نمایندگی آن را اخذ کرده دریافت کند. این امر سبب می شود که کارگزار، نرخ ها و شرایط مختلف را از همه شرکت های بیمه دریافت و بهترین گزینه را به مشتری معرفی کند، اما نماینده اجازه انجام چنین فعالیتی را ندارد. با توجه به توضیحات فوق، متقاضی می تواند نمایندگی و کارگزاری بیمه را با هم مقایسه نموده و به انتخاب گزینه دلخواه اقدام نماید.
درآمد، شرایط و مدارک لازم برای اخذ کارگزاری بیمه
به منظور اخذ کارگزاری بیمه از شرکت های مختلف بیمه ای، متقاضی می بایست شرایط لازم در این خصوص را رعایت نموده و مدارک مورد نیاز را فراهم آورد. به همین جهت، این قسمت از مقاله به بیان درآمد، شرایط و مدارک لازم برای اخذ کارگزاری بیمه اختصاص داده شده است.
شرایط لازم برای اخذ کارگزاری بیمه
تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران.
اعتقاد به اسلام یا یكی دیگر از ادیان رسمی كشور.
داشتن گواهی پایان خدمت وظیفه عمومی یا معافیت دایم (برای متقاضیان آقا).
داشتن حداقل ۲۵ سال سن.
نداشتن سوء پیشینه كیفری و سابقه محكومیت.
عدم حجر و عدم شهرت به نادرستی.
داشتن حداقل مدرك كارشناسی مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری.
داشتن سابقه كار مفید بیمه ای به تشخیص بیمه مركزی حداقل دو سال برای دارندگان مدرك كارشناسی در رشته بیمه یا
گرایش بیمه یا حداقل پنج سال برای دارندگان سایر مدارك كارشناسی.
موفقیت در آزمون كتبی و مصاحبه بیمه مركزی.
گذراندن دوره آموزشی تخصصی و توجیهی متناسب با رشته و مدرك تحصیلی طبق دستورالعمل ابلاغی بیمه مركزی و اخذ گواهینامه قبولی.
توجه به این نکته ضروری است که آزمون کارگزاری بیمه، حداقل سالی یك بار توسط بیمه مركزی برگزار می شود. هم چنین، متقاضی حقوقی کارگزاری بیمه، می بایست در قالب شركت سهامی خاص یا تعاونی و یا شرکت سهامی عام یا تعاونی سهامی عام به ثبت رسیده باشد.
مدارک لازم برای اخذ کارگزاری بیمه
ارائه مدارک هویتی نظیر شناسنامه، کارت ملی، عکس سه در چهار
مدرک تحصیصی متقاضی
فیش بانکی واریز هزینه ها،
کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان
اصل گواهی سابقه کار بیمه نزد موسسات و نمایندگان بیمه
تکمیل اصل فرم ثبت نام آزمون کارگزاری بیمه.
هم چنین متقاضیان حقوقی می بایست در هنگام ثبت درخواست صدور مجوز کارگزاری بیمه، می بایست مدارک و اسناد مربوط به شرکت نظیر صورتجلسه مجمع عمومی موسس، اساسنامه، صورت جلسه هیات مدیره، فرم تكمیل شده اظهارنامه ثبت شركت و تاییدیه نام آن و... را نیز تهیه نماید. در خصوص درآمد کارگزاری بیمه نیز می بایست این نکته را مدنظر قرار داد که مبلغ درآمد کارگزاری بیمه میزان ثابتی نبوده به مواردی نظیر تعداد شرکت های طرق قرارداد کارگزاری، مبلغ کمیسیون و ... بستگی دارد.
چگونه کارگزاری بیمه بگیریم
در پاسخ به این سوال که چگونه کارگزاری بیمه بگیریم، می بایست بیان نمود که که متقاضی به منظور اخذ کارگزاری بیمه در ابتدا، می بایست در آزمون آن، که هر ساله توسط بیمه مرکزی برگزار می شود، شرکت نموده و پذیرفته شود. این آزمون در دو مرحله کتبی و شفاهی (مصاحبه) برگزار می شود.
توجه به این نکته ضروری است که اگر متقاضی، ده سال سابقه کار مفید بیمه ای (با شرط تایید بیمه مرکزی) داشته باشد، از دادن آزمون کتبی معاف می شود. پس از قبولی در آزمون، متقاضی می بایست دوره آموزشی تخصصی و توجیهی متناسب با رشته و مدرک تحصیلی مورد تایید بیمه مرکزی را گذرانده و گواهینامه قبولی اخذ نماید.
در نهایت، متقاضی می تواند مجوز کارگزاری بیمه را از بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران دریافت نموده و اقدام به تاسیس کارگزاری خود نماید. به منظور ثبت درخواست مجوز کارگزاری متقاضی می بایست به سایت درگاه ملی مجوزها وارد شده و عبارت "کارگزاران رسمی بیمه" را در قسمت جست و جو وارد نمایند.
پس از آن، شخص می بایست گزینه درخواست صدور مجوز" را از قسمت پایین صفحه انتخاب نماید.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست نوع شخصیت حقوقی خود را وارد نموده و ادامه مراحل ثبت درخواست صدور مجوز را طی نماید.
همانطور که در تصویر فوق، مشاهده می شود، در صورتی که نوع شخصیت متقاضی، شخص حقیقی بوده وی می بایست از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند اقدام کرده و وارد سایت شود، اما نحوه ورود به سایت اشخاص حقوقی، از طریق درگاه ملی مجوزها بوده و نیازی به ورود به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند نمی باشد.
خرید و فروش مجوز کارگزاری بیمه
برخی افراد ممکن است که به دلایل گوناگون موفق به کسب مجوز کارگزاری بیمه نشده و این سوال برای آن ها مطرح شود که آیا امکان خرید و فروش مجوز کارگزاری بیمه، برای افراد فاقد مجوز، امکان پذیر می باشد یا خیر؟ و اگر پاسخ به این سوال مثبت است، مراحل و نحوه آن به چه صورت می باشد؟
در پاسخ به این سوال می بایست بیان نمود که اصولا صدور کلیه مجوزها، من جمله مجوز کارگزاری بیمه قائم به شخص بوده و مرجع صادر کننده مجوز، به دلیل احراز و وجود شرایط لازمه در متقاضی دریافت مجوز، اقدام به صدور آن برای وی می نماید.
بنابراین، دریافت کننده مجوز کارگزاری بیمه نمی تواند آن را به افراد دیگر فروخته و یا آن را واگذار نماید. اگر چه خرید و فروش مجوز کارگزاری بیمه سال هاست غیرقانونی تلقی گردیده، اما هم چنان این جواز، در بازارهای غیررسمی مبادله و واگذار گردیده و یش از گذشته رونق گرفته است.
آیین نامه کارگزاری بیمه
شورای عالی بیمه، به منظور شفاف سازی فعالیت کارگزاران بیمه، در جلسه مورخ 1394/12/17 به استناد ماده ۱۷ و در اجرای ماده ۶۸ قانون تاسیس بیمه مركزی ایران و بیمه گری، «آیین نامه كارگزاری (دلالی) رسمی بیمه مستقیم» را مشتمل بر ۵۲ ماده و ۱۳ تبصره تصویب نمود. به منظور آشنایی متقاضیان با مفاد این آیین نامه، در قسمت زیر، امکان دانلود آیین نامه کارگزاری بیمه فراهم گردیده است.
- نویسنده: شورای عالی بیمه
- حجم: 263 KB
- منبع: پایگاه ملی اطلاع رسانی قوانین و مقررات کشور
توجه به این نکته ضروری است که مواردی كه در این آیین نامه پیش بینی نشده است؛ تابع قانون تاسیس بیمه مركزی جمهوری اسلامی ایران و بیمه گری، قانون تجارت، قانون راجع به دلالان و سایر قوانین و مقررات مربوط و عرف بیمه خواهد بود و متقاضیان می بایست به قوانین فوق الذکر مراجعه نمایند.
کارگزاری بیمه تامین اجتماعی
کارگزاری های بیمه تامین اجتماعی، تشکیلاتی است که برای پیگیری و حصول هدف ها و برنامه هایی که در سازمان بیمه تامین اجتماعی تعریف شده، تشکیل می گردد. از جمله خدمات و امکانات ارائه شده در کارگزاری بیمه تامین اجتماعی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
دریافت لیست و دیسکت حق بیمه
انجام بازرسی های مربوطه از مقرری بگیران بیمه
فعالیت در زمینه تعمیم و توسعه بیمه شدگان
صدور برگ پرداخت مربوط به بیمه شدگان اجباری و خاص
هم چنین، انجام وظایفی نظیر چاپ، تعویض و صدور دفترچه های درمانی و هم چنین، ابلاغ برگه های مطالباتی سازمان بیمه تامین اجتماعی شامل صورت بدهی، اعلامیه، اخطاریه، اجرائیه و.... از جمله وظایف دیگر این سازمان به شمار می آید. متقاضیان به مظنور دریافت خدمات از این نهاد، می توانند به کارگزاری بیمه تامین اجتماعی در سراسر کشور مراجعه نمایند.
تفاوت کارگزاری بیمه با نمایندگی بیمه
در بخش های پیشین مقاله، شرایط و مدارک لازم برای اخذ کارگزاری بیمه مورد مطالعه قرار گرفت و مراحل و نحوه دریافت آن توضیح داده شد. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به بیان تفاوت کارگزاری بیمه با نمایندگی بیمه بپردازیم که به شرح زیر می باشد:
کارگزاران بیمه می توانند توسط چند شرکت به کار گرفته شوند، اما نماینده انحصاری بیمه تنها می تواند برای یک بیمه گر کار کند.
کارگزار بیمه به عنوان نماینده بیمه گذار در امور خسارتی می تواند حضور داشته باشد؛ اما نماینده بیمه اجازه این فعالیت را ندارد.
کارگزار بیمه می تواند به شرکت های بیمه مراجعه کرده و از هر شرکت بیمه یک کد مجزا دریافت کند؛ اما نماینده بیمه، فقط یک کد از شرکتی که نمایندگی آن را اخذ کرده، دریافت می نماید.
توجه به این نکته ضروری است که کارگزار بیمه نمی تواند به عنوان نماینده بیمه نیز فعالیت داشته باشد و بالعکس، نماینده بیمه نیز نمی تواند هم به عنوان نماینده و هم به عنوان کارگزار بیمه فعالیت کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دریافت کارگزاری بیمه در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از دریافت کارگزاری بیمه پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.