برای مشاوره نحوه پرداخت بیمه کارفرما تامین اجتماعی
برای مشاوره نحوه پرداخت بیمه کارفرما تامین اجتماعی
مطابق با ماده 1 قانون بیمه مصوب سال 1316، بیمه عقدی است که به موجب آن یک طرف تعهد می کند، در ازاء پرداخت وجه یا وجوهی از طرف دیگر، در صورت وقوع یا بروز حادثه، خسارت وارده بر او را جبران نموده یا وجه معینی بپردازد. در این قرارداد، متعهد را بیمه گر، طرف تعهد را بیمه گذار، وجهی را که بیمه گذار به بیمه گر می پردازد؛ حق بیمه و آنچه را که بیمه می شود، موضوع بیمه نامند.
در قراردادهای بیمه، بیمه گر، می تواند اعم از کارگر یا کارفرما باشد. مطابق با قوانین بیمه سازمان تامین اجتماعی، کارفرمایان نیز می تواند با رعایت شرایط مورد نیاز و نیز اطلاع از نحوه ثبت نام و رد نمودن بیمه، خود را به صورت کارفرمایی بیمه نمایند. از آن جایی که رد نمودن بیمه برای خود کارفرما، دارای تفاوت هایی با بیمه کارگران، در انعقاد قرارداد و نیز مبلغ حق بیمه می باشد؛ لازم است که این افراد، از جزئیات این نوع بیمه، آگاهی لازم را کسب نمایند.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که بیمه کارفرما تامین اجتماعی چیست و مزایا و معایب آن چه می باشد؛ به توضیح نحوه محاسبه مبلغ بیمه آن در سال 1403 بپردازیم. سپس، در خصوص شرایط دریافت بیمه کارفرما ۱۴۰۳، حقوق کارفرما در لیست بیمه و نحوه و مراحل ثبت نام و دریافت آن صحبت خواهیم کرد و به این سوال پاسخ خواهیم داد که بیمه کارفرمایی بهتر است یا اختیاری. در انتها؛ تفاوت بیمه کارفرما و بیمه مشاغل آزاد و نیز نحوه پرداخت حق بیمه ارائه خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
بیمه کارفرما تامین اجتماعی چیست
در پاسخ به این پرسش که بیمه کارفرما تامین اجتماعی چیست؛ می بایست در ابتدا، به تعریف کارفرما از نظر قانون سازمان بیمه تامین اجتماعی پرداخت. مطابق با ماده 2 این قانون، کارفرما شخص حقیقی یا حقوقی است که بیمه شده به دستور و یا به حساب او کار می کند. از این رو، کلیه کسانی که به عنوان مدیر یا مسئول عهده دار اداره کارگاه هستند، نماینده کارفرما محسوب شده و کارفرما مسئول انجام کلیه تعهداتی است که نمایندگان مزبور در قبال بیمه شده به عهده می گیرند.
منظور از بیمه کارفرما؛ نوعی بیمه تامین اجتماعی است که در آن، اشخاص حقوقی غیردولتی و نیز اشخاص حقیقی صنفی می توانند با پرداخت حق بیمه، از مزایای بیمه نظیر کمک هزینه خدمات درمانی، پرداخت مستمری و... استفاده نمایند. توجه به این نکته ضروری است هیچ الزام قانونی برای اخذ بیمه کارفرمایی وضع نگردیده و کارفرمایان می توانند به صورت کاملا اختیاری برای دریافت این نوع بیمه اقدام نمایند.
تبصره پنج ماده 4 قانون بیمه تامین اجتماعی، در خصوص بیمه کارفرمایان بیان می دارد: «در مواردی که کارفرمایان موضوع بند (۴) ماده (۲) قانون تامین اجتماعی مصوب 1354/4/3 اشخاص حقیقی باشند و همچنین مدیران اشخاص حقوقی غیردولتی می توانند با پرداخت حق بیمه سهم بیمه شده و کارفرما به ترتیب مقرر در ماده (۲۸) قانون مذکور و اصلاحات بعدی آن از تاریخ اشتغال به کار در کارگاه در زمره مشمولین قانون مذکور قرار گیرند.»
مزایا و معایب بیمه کارفرمایان
در قسمت گذشته، به تعریف چیستی و ماهیت بیمه کارفرما پرداخته شد و بیان گردید که کارفرمایان حقوقی غیردولتی و نیز کارفرمایان صنفی می توانند با پرداخت حق بیمه، همانند کارگران، خود را تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی درآورده و از مزایای آن بهره مند شوند. مزایا و معایب بیمه کارفرمایان تامین اجتماعی به شرح زیر می باشد:
اختیاری بودن بیمه کارفرمایان تامین اجتماعی
دریافت مستمری
امکان بازنشستگی
داشتن مهلت سه ماهه برای پرداخت مبلغ حق بیمه
عدم تعلق جریمه دیرکرد پرداخت حق بیمه
دریافت کمک هزینه مربوط به انجام خدمات درمانی
توجه به این نکته ضروری است که پرداخت کمک هزینه کفن و دفن، کمک هزینه پروتز و اروتر، کمک هزینه سفر و اقامت بیمار و همراه و همچنین، پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری و بارداری نیز به کارفرمایان بیمه شده، با رعایت شرایط و ضوابط مربوطه مشکلی نخواهد داشت.
با این حال؛ بیمه شدن به صورت کارفرمایی، معایبی نیز برای متقاضی به همراه دارد که از جمله موارد آن، می توان به تعلق نگرفتن بیمه بیکاری اشاره نمود. بیمه بیکاری، کمک هزینه ای است که از جانب تامین اجتماعی، به افرادی که بدون هیچ گونه خطا و تقصیری بیکار شده اند، تعلق می گیرد. علت عدم پرداخت این کمک هزینه به بیمه شدگان بیمه کارفرمایی این است که در این نوع بیمه، متقاضی خود، کارفرما محسوب می شود.
نحوه محاسبه مبلغ حق بیمه کارفرما ۱۴۰۳
در خصوص نحوه محاسبه مبلغ حق بیمه کارفرما 1403 می بایست بیان نمود که مطابق با آیین نامه اجرایی تبصره (۵) الحاقی به ماده (۴) قانون تامین اجتماعی مصوب ۱۳۸۷، نرخ حق بیمه مطابق ماده 28 قانون تامین اجتماعی می باشد. مطابق با این ماده، نرخ حق بیمه کارفرمایان معادل 27 درصد محاسبه می شود.
توجه به این نکته ضروری است که مطابق با ماده 3 آیین نامه مذکور، مبنای کسر حق بیمه ماهانه بیمه شده، بین حداقل و حداکثر دستمزد قانونی زمان پرداخت خواهد بود و از ابتدای هر سال به میزان درصدی که طبق مقررات مصوب شورای عالی کار به سطوح دستمزد شاغلان اضافه می گردد، افزایش می یابد. در هر حال، مبنای پرداخت حق بیمه نباید از حداقل دستمزد کمتر و از حداکثر دستمزد مبنای کسر حق بیمه بیشتر باشد. مبنای پرداخت حق بیمه ماهانه کارفرمایان بر اساس سابقه پرداخت حق بیمه به شرح زیر می باشد:
مبنای پرداخت حق بیمه ماهانه بیمه شده برای کسانی که بیش از ده سال سابقه پرداخت حق بیمه دارند، عبارت است از میانگین مبنای حق بیمه پرداختی در آخرین دوازده ماه قبل از تاریخ ثبت تقاضا، مشروط بر این که مبلغ مذکور کمتر از حداقل دستمزد مبنای پرداخت حق بیمه زمان پرداخت نباشد.
مبنای پرداخت حق بیمه ماهانه بیمه شده ای که کمتر از ده سال سابقه پرداخت حق بیمه دارد، به انتخاب متقاضی بین حداقل و حداکثر دستمزد مبنای کسر حق بیمه است. هم چنین، دستمزد ماهیانه مبنای کسر حق بیمه بیمه شده در کارگاه های دارای دستمزد مقطوع موضوع ماده (۳۵) قانون تامین اجتماعی از بیشترین دستمزد مقطوع کارگاه کمتر نخواهد بود.
شرایط دریافت بیمه کارفرما
در قسمت های پیشین مقاله به مزایا و معایب بیمه کارفرمایان پرداخته شد و نحوه محاسبه آن بیان گردید. از جمله سوالات پرتکراری که برای کارفرمایان در زمینه بیمه کارفرمایی مطرح می شود؛ این است که چه افرادی تحت پوشش بیمه کارفرمایان قرار میگیرند؟ و به طور کلی، شرایط دریافت بیمه کارفرما چه می باشد؟
در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که مطابق با آیین نامه اجرایی تبصره (۵) الحاقی به ماده (۴) قانون تامین اجتماعی، تنها اشخاص حقیقی و مدیران اشخاص حقوقی غیر دولتی که حقوق دریافت نمی نمایند، می توانند از مزایای بیمه کارفرمایی بهره مند شوند.
بنابراین، اولین شرط، از شرایط دریافت بیمه کارفرما این است که متقاضی، شخص حقیقی یا حقوقی غیردولتی باشد و حقوق نیز دریافت ننماید. هم چنین، سن متقاضی می بایست بین هجده تا پنجاه و پنج سال باشد. در گذشته، کارفرمایان می بایست در قالب قرارداد جداگانه نسبت به بیمه نمودن خود اقدام می نمودند که درحال حاضر و با توجه به اصلاحات صورت گرفته، کارفرمایان می توانند نام خود را نیز در زمان ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی در نرم افزار لیست دیسک در کنار کارکنان کارگاه با ذکر عنوان شغلی (صرفا مدیرعامل یا اعضای هیئت مدیره) درج نموده و خود را بیمه نمایند.
بنابر این، انعقاد قرارداد کتبی بیمه کارفرمایی با کارفرمایان حقوقی غیردولتی، از این پس موضوعیت نخواهد داشت و ارسال لیست حق بیمه توسط کارفرما برای خود (به تنهایی) با منع قانونی مواجه نمی باشد و این امر، منوط به داشتن کارگر مشمول قوانین کار و تامین اجتماعی نشده است. با این حال؛ شرط انعقاد قرارداد بیمه کارفرمایی با کارفرمایان صنفی هنوز به قوت خود باقی است.
از جمله شروط دیگر، بیمه کارفرمایی، انجام معاینات بدو بیمه پردازی و نیز پرداخت حق بیمه می باشد که همانطور که پیش تر بیان گردید، این مبلغ برای کارفرمایان در حال حاضر، معدل 27 درصد در نظر گرفته شده است. هم چنین، توجه به این نکته ضروری است که دستمزد ابرازی به منظور کسر حق بیمه، نباید از حداقل و حداکثر دستمزد مبنای کسر حق بیمه قانون کار، کمتر یا بیشتر باشد.
حقوق کارفرما در لیست بیمه
همانطور که پیش تر بیان گردید، کارفرمایان حقوقی غیر دولتی و نیز کارفرمایان صنفی، در گذشته، می بایست قرارداد بیمه جداگانه منعقد نموده وگرنه، نمی توانند تحت پوشش بیمه کارفرمایی قرار گیرند. با این حال؛ سازمان بیمه تامین اجتماعی در طی انجام بررسی هایی، تصمیم گرفت که شرط لزوم انعقاد قرارداد جداگانه را از ضوابط بیمه کارفرمایی کارفرمایان حقوقی غیر دولتی حذف نماید.
بنابراین، در حال حاضر، کارفرمایان حقوقی غیردولتی و نیز کارفرمایان صنفی می توانند نام خود را نیز در لیست حق بیمه کارکنان کارگاه درج نموده، برای خود بیمه رد نمایند. توجه به این نکته ضروری است که در لیست بیمه، می بایست عنوان شغلی کارفرما نیز وارد شده که این عنوان شغلی نمی تواند از دو حالت، یعنی مدیرعامل یا اعضای هیات مدیره خارج باشد.
در خصوص حقوق کارفرما در لیست بیمه، نیز می بایست بیان شود که حقوق ابرازی مبنای کسر حق بیمه، نمی بایست از حداقل و حداکثر دستمزد مبنای کسر حق بیمه قانون کار، کمتر یا بیشتر باشد. ماده 3 آیین نامه اجرایی تبصره 5 ماده 4 قانون تامین اجتماعی، در این خصوص بیان می دارد: «مبنای کسر حق بیمه ماهانه بیمه شده، بین حداقل و حداکثر دستمزد قانونی زمان پرداخت خواهد بود و از ابتدای هر سال به میزان درصدی که طبق مقررات مصوب شورای عالی کار به سطوح دستمزد شاغلان اضافه می گردد، افزایش می یابد.»
نحوه و مراحل ثبت نام و دریافت بیمه کارفرمایان
نحوه و مراحل ثبت نام و دریافت بیمه کارفرمایان، به این صورت می باشد که ابتدا کارفرما می بایست به همراه مدارک موردنیاز، به یکی از شعب بیمه تامین اجتماعی در سراسر کشور مراجعه نموده و درخواست خود را به صورت کتبی با کارشناسان سازمان در میان گذارد.
کارشناسان سازمان ضمن بررسی گواهی معاینات بدو بیمه پردازی، شروط سنی، سابقه و همچنین، دستمزد مبنای کسر حق بیمه، نسبت به انعقاد قرارداد بیمه کارفرمایی، با متقاضی اقدام می نماید. داوطلب پس از انتقاد قرارداد و با درج نام و مشخصات خود در لیست کارگاه، حق بیمه خود را پرداخت خواهد نمود.
مفاصا حساب بیمه برگه ای است که توسط سازمان بیمه تامین اجتماعی صادر می شود و به این معنا هست که شخص تسویه حساب کرده و هیچ بدهی به این سازمان ندارد. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مفاصاحساب بیمه تامین اجتماعی، مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.
بیمه کارفرمایی بهتر است یا اختیاری
بسیاری از داوطلبانی که به دنبال اخذ بیمه کارفرمایی می باشند، ممکن است که این نوع بیمه را با بیمه اختیاری مقایسه نموده و برای آن ها این سوال مطرح شود که بیمه کارفرمایی بهتر است یا اختیاری؟ به منظور، پاسخ به این پرسش، این قسمت از مقاله به مقایسه بیمه کارفرمایی و بیمه اختیاری و سپس، پاسخگویی به پرسش مذکور، اختصاص یافته است.
به طور کلی، می توان بیان نمود که در بیمه کارفرمایی مبلغ حق بیمه، 27 درصد دستمزد می باشد و فرد از مزایایی نظیر بازنشستگی، دریافت مستمری، مهلت سه ماهه برای پرداخت مبلغ حق بیمه برخوردار بوده، اما نمی تواند از امتیازاتی نظیر بیمه بیکاری استفاده نماید.
در بیمه اختیاری، متقاضی می تواند از مزایایی نظیر مستمری از کار افتادگی، استفاده از پوشش های درمانی و ... استفاده نموده، اما امکان بهره مندی از بیمه بیکاری و نیز برخورداری از غرامت دستمزد دوران بارداری و بیماری و... برای این افراد امکان پذیر نمی باشد. هم چنین، متقاضیان بیمه اختیاری باید مبلغ حق بیمه خود را حداکثر تا آخرین روز دو ماه بعد به شعبه تامین اجتماعی پرداخت کنند. با توجه به معایب و مزایای ذکر شده برای هر نوع بیمه، متقاضی می تواند بیمه کارفرمایی را با بیمه اختیاری، مقایسه نموده و به انتخاب نوع بیمه دلخواه اقدام نماید.
تفاوت بیمه کارفرما و بیمه مشاغل آزاد
منظور از صاحبان حرف و مشاغل آزاد افرادی هستند که برای انجام حرفه و شغل مورد نظر با داشتن کارگر (کارفرما) یا خود به تنهایی (خویش فرما) به استناد مجوز اشتغال صادره از سوی مراجع ذی صلاح یا به (تشخیص سازمان تامین اجتماعی) به کار اشتغال داشته و مشمول مقررات حمایتی خاصی نباشند. با توجه به تعریف فوق، می توان چنین، نتیجه گیری نمود که بیمه تامین اجتماعی صاحبان حرف و مشاغل آزاد یک نوع بیمه تامین اجتماعی است که برای حمایت از این گروه از افراد ایجاد شده است.
در بیان تفاوت بیمه کارفرما و بیمه مشاغل آزاد می بایست بیان نمود که بیمه مشاغل آزاد دارای تنوع بیشتر در انتخاب طرح های پوششی می باشد. به این صورت که هر شخص می تواند طرح مد نظر خود را از میان سه طرح انتخاب کند. این سطوح شامل بیمه مشاغل آزاد ۱۸ درصد، ۱۴درصد و ۱۲ درصد می شود.
این امر در حالی است که بیمه کارفرما تنها شامل یک طرح، آن هم 27 درصد می باشد. در کنار تفاوت های موجود برای بیمه کارفرمایی و بیمه مشاغل آزاد، این نوع بیمه، در اختیاری بودن، دریافت پوشش درمانی و بازنشستگی مشابه یکدیگر بوده و تفاوت چندانی میان آن ها مشاهده نمی شود.
نحوه پرداخت حق بیمه کارفرمایان
نحوه پرداخت حق بیمه کارفرمایان، به طرق مختلف صورت می گیرد که شامل روش حضوری آن شامل مراجعه حضوری به کارگزاری های بیمه تامین اجتماعی و دریافت فیش واریزی حق بیمه و واریز حق بیمه از طریق خودپرداز می شود.
نحوه پرداخت حق بیمه کارفرمایان به شیوه غیرحضوری شامل پرداخت حق بیمه از طریق موبایل با کد دستوری *۷۲۴*۷۱۳#، واریز حق بیمه از طریق موبایل و با اپلیکیشن سازمان تامین اجتماعی، از طریق دستگاه های پوز یا کارتخوان، از طریق تلفن بانک بانک رفاه (با شماره گیری 84043000-021)، واریز از طریق وب سایت سازمان تامین اجتماعی می شود.
در صورتی که شخص تمایل داشته باشد، از طریق سایت تامین اجتماعی، در کنار بیمه شدگان کارگاه، حق بیمه رد نماید؛ می بایست نام خود را نیز، به همراه لیست بیمه ارسال نماید. به منظور اطلاع از نحوه و مراحل ارسال لیست بیمه، مطالعه مقاله زیر، توصیه می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه پرداخت بیمه کارفرما تامین اجتماعی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه پرداخت بیمه کارفرما تامین اجتماعی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. به طور کلی، می توان بیان نمود که در بیمه کارفرمایی مبلغ حق بیمه، 27 درصد دستمزد می باشد و فرد از مزایایی نظیر بازنشستگی، دریافت مستمری، مهلت سه ماهه برای پرداخت مبلغ حق بیمه برخوردار بوده، اما نمی تواند از امتیازاتی نظیر بیمه بیکاری استفاده نماید. در بیمه اختیاری، متقاضی می تواند از مزایایی نظیر مستمری از کار افتادگی، استفاده از پوشش های درمانی و ... استفاده نموده، اما امکان بهره مندی از بیمه بیکاری و نیز برخورداری از غرامت دستمزد دوران بارداری و بیماری و... برای این افراد امکان پذیر نمی باشد. هم چنین، متقاضیان بیمه اختیاری باید مبلغ حق بیمه خود را حداکثر تا آخرین روز دو ماه بعد به شعبه تامین اجتماعی پرداخت کنند. با توجه به معایب و مزایای ذکر شده برای هر نوع بیمه، متقاضی می تواند بیمه کارفرمایی را با بیمه اختیاری، مقایسه نموده و به انتخاب نوع بیمه دلخواه اقدام نماید.