برای مشاوره ثبت و نگهداری موجودی کالا در حسابداری
برای مشاوره ثبت و نگهداری موجودی کالا در حسابداری
منظور از موجودی کالا در حسابداری، تعداد، ارزش و مواد موجود در یک شرکت یا واحد اقتصادی می باشد. اطلاع از موجودی کالا، یکی از موارد مهم در نحوه مدیریت شرکت و نیز سلامت مالی آن بوده و به صاحبان واحد تولیدی و نیز، فعالان اقتصادی کمک می نماید که سودآوریی و راندمان شرکت را بالا ببرند.
با توجه به این که آگاهی و مدیریت موجودی کالا، نقش بسیار مهمی در افزایش عملکرد و کارایی شرکت دارد، اصولا افرادی به عنوان حسابدار، اقدام به انجام محاسبات و نیز ثبت موجودی کالای شرکت نموده و آن را به اطلاع مدیران شرکت می رسانند. از آن جا که موجودی کالا از جمله اساسی ترین دارایی شرکت ها بوده و بروز هرگونه اشتباه در آن، منجر به ایجاد خطا در محاسبه سود و زیان شرکت می گردد، لازم است که افراد با ثبت حسابداری موجودی کالا آشنایی داشته باشند.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که موجودی کالا در حسابداری چیست و انواع آن چه می باشد؛ به بیان موجودی کالا در ترازنامه و صورت سود و زیان بپردازیم. سپس در خصوص روش های ارزیابی، ثبت و نگهداری موجودی کالا صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ امکان دانلود ثبت حسابداری موجودی کالا به صورت فایل pdf فراهم خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
موجودی کالا در حسابداری چیست
در پاسخ به این پرسش که موجودی کالا در حسابداری چیست؛ می توان پاسخ داد که موجودی کالا در واقع، کلیه کالاهای موجود و در دسترس شرکت می باشد که قابلیت فروش به مشتریان را دارد. به عبارت دیگر، موجودی کالا، ارزش کل دارایی هایی است که واحد تولیدی، در انبار خود ذخیره نموده و برای فروش یا استفاده در دسترس قرار داده است. از جمله موارد زیر مجموعه موجودی کالا عبارتند از:
مواد اولیه موجود برای تولید کالا یا ارائه خدمات.
کالاها و محصولات تولید شده که برای فروش قرار داده شده اند.
محصولات و کالاهای نهایی که برای تحویل به مشتری آماده اند.
از آن جا که میزان موجودی کالا تاثیر به سزایی در محاسبه سود و زیان شرکت داشته، ثبت حسابداری آن نیز می بایست با دقت و تمرکز کافی انجام شود. به این منظور، حسابدار شرکت می بایست، کلیه گزارشات مربوط به ورود و خروج کالا را دسته بندی نموده و آن ها را در فهرست سرمایه و دارایی های شرکت ثبت کند.
انواع موجودی کالا
در قسمت قبلی مقاله، به تعریف ماهیت و چیستی موجودی کالا در حسابداری پرداخته شد و بیان گردید که منظور از موجودی کالا، کلیه کالاهایی می باشند که در انبار یک شرکت یا سازمان، برای یک دوره زمانی معین، نگهداری می گردند. به جهت اطلاع علاقمندان، این قسمت از مقاله به بیان انواع موجودی کالا اختصاص داده شده که به شرح زیر است:
موجودی مواد اولیه
موجودی کالای در حال ساخت
محصول نهایی
نگهداری و تعمیر
موجودی کالاهای امانی
ملزومات غیر مستقیم
موجودی قطعات یدکی
موجودی ضایعات
علاوه بر موارد فوق الذکر، موجودی کالای خریداری شده به منظور فروش مجدد، موجودی مربوط به بسته بندی، موجودی در حال حمل، موجودی ایمنی و نیز انواع موجودی کالا یا محصول نامنطبق نیز از جمله انواع موجودی کالا در حسابداری محسوب می شوند و می بایست در هنگام ثبت حسابداری، منظور گردند.
موجودی کالا در ترازنامه و صورت سود و زیان
ترازنامه شرکت یا بیلان مالی از جمله صورت های مالی شرکت بوده که در آن اطلاعات جامعی از صورت دارایی ها، بدهی ها، حقوق صاحبان سهام یک شرکت در بازه زمانی معین درج می گردد. منظور از صورت سود و زیان نیز، گزارش عملکرد مالی شرکت در طی یک دوره مالی است. از آن جایی که موجودی کالا در ترازنامه و صورت سود و زیان شرکت نیز تاثیر گذار می باشد، این قسمت از مقاله، به بیان موجودی کالا در ترازنامه و صورت سود و زیان اختصاص داده شده است.
در خصوص موجودی کالا در صورت سود و زیان؛ می بایست بیان نمود که در صورت سود و زیان، موجودی کالا به عنوان یکی از عناصر هزینه ها در نظر گرفته شده و در تعیین مقدار سود نهایی تاثیرگذار خواهد بود. در قسمت زیر، تاثیر اشتباه در موجودی کالا بر صورت سود و زیان، مورد اشاره قرار گرفته است:
در رابطه با موجودی کالا در ترازنامه نیز می بایست توضیح داده شود که معمولا در ترازنامه شرکت ها، سرفصلی تحت عنوان "موجودی کالا و مواد" نیز درج می گردد که اسناد مربوط به خرید و همچنین، ورود و خروج محصولات و کالاها در آن به ثبت می رسد. این سرفصل، در بخش دارایی های جاری در ترازنامه گزارش می گردند، زیرا انتظار می رود که در مدت کمتر از یک سال یا دوره مالی به فروش رفته و مصرف شوند.
روش های ارزیابی، ثبت و نگهداری موجودی کالا
در حسابداری موجودی کالا، از روش های مختلفی برای نگهداری و ارزیابی کالا استفاده می شود. ممکن است که در این میان، برخی افراد با این روند، آشنایی نداشته و برای آن ها این سوال مطرح شود که روش های ارزیابی، ثبت و نگهداری موجودی کالا به چه صورت می باشد؟
روش های ارزیابی موجودی کالا شامل روش اولین صادره از اولین وارده (FIFO)، روش اولین صادره از آخرین وارده (LIFO)، روش میانگین موزون و روش شناسایی ویژه می شود که تعریف هر یک، به تفکیک در قسمت زیر، قرار گرفته است:
روش اولین صادره از اولین وارده (FIFO): در این روش، از اولین ثبت خرید کالا، بهای تمام شده كالای فروش رفته محاسبه می شود.
روش اولین صادره از آخرین وارده (LIFO): در این روش، از آخرین ثبت خرید کالا، بهای تمام شده كالای فروش رفته محاسبه می شود.
روش میانگین موزون: در این روش از ترکیب نرخ های ثبت شده توسط کاربر در مقاطع مختلف زمانی، بهای تمام شده كالای فروش رفته محاسبه می شود.
روش شناسایی ویژه: این روش بیشتر در نهادهایی به كار می رود که کالاهای آن ها محدود و متمایز از یکدیگر می باشد که از جمله آن می توان به اقلام گرانبها نظیر انواع جواهرات اشاره نمود. در روش شناسایی ویژه، می بایست مشخص شود که موجودی كالای مصرف شده یا پایان دوره از كدام قیمت های خرید می باشد.
در پاسخ به پرسش فوق می بایست بیان نمود که روش های نگهداری موجودی کالا، به دو دسته سیستم ادواری و سیستم دائمی تقسیم بندی می شود. منظور از سیستم ادواری روشی است که در آن، موجودی کالا در طی سال، نشان دهنده موجودی کالای اول دوره می باشد. در این سیستم، موجودی کالا در طول دوره مالی گردش نداشته و تا پایان دوره مالی و تا قبل از اصلاحات، بدون تغییر باقی خواهد ماند، اما در سیستم دائمی، هر گونه تغییر در موجودی کالا اعم از خرید، فروش مصرف و... باعث تغییر در موجودی کالا شده و ثبت می رسد. بنابراین، در سیستم دائمی، حساب موجودی کالا به طور مستمر و دائمی گردش داشته و در هر زمان مانده موجودی کالا مربوط به واحد تجاری را نشان می دهد.
دانلود pdf ثبت حسابداری موجودی کالا
به منظور ثبت حسابداری موجودی کالا، متقاضی می بایست انواع رویدادهای مالی موجود در حسابداری موجودی کالا را شناخته و سپس، متناسب با آن، عملیات اجرایی حسابداری موجودی کالا را انجام دهند. از این رو، در این قسمت از مقاله، امکان دانلود pdf ثبت حسابداری موجودی کالا فراهم گردیده و متقاضیان می توانند با دانلود فایل pdf آن، نسبت به انجام حسابداری اقدام نمایند.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 606 KB
- منبع: آشاثبت
برای دریافت اطلاعات بیشتر پیرامون ثبت و نگهداری موجودی کالا در حسابداری، در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون ثبت و نگهداری موجودی کالا در حسابداری پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. این روش بیشتر در نهادهایی به كار می رود که کالاهای آن ها محدود و متمایز از یکدیگر می باشد که از جمله آن می توان به اقلام گرانبها نظیر انواع جواهرات اشاره نمود. در روش شناسایی ویژه، می بایست مشخص شود که موجودی كالای مصرف شده یا پایان دوره از كدام قیمت های خرید می باشد.