برای مشاوره جریمه بیمه نکردن کارگر توسط کارفرما
برای مشاوره جریمه بیمه نکردن کارگر توسط کارفرما
قانون کار از جمله مهم ترین و اساسی ترین قوانین در حوزه رابطه بین کارگر و کارفرما می باشد که به بیان حق و حقوق و وظایف کارگر و کارفرما در قبال یکدیگر می پردازد. مطابق با این قانون، یکی از وظایفی که بر عهده کارفرمایان قرار گرفته است، بیمه نمودن کارگران می باشد. با این حال، برخی کارفرمایان از این قانون سرپیچی نموده و به دلایل مختلف از بیمه کردن کارگران خود خودداری می نمایند.
بیمه نکردن کارگران موجب می گردد که کارفرما به مجازات تعیین شده در قانون، برای آن محکوم شود. از طرف دیگر، خود کارگران نیز می توانند به طرح شکایت از کارفرمایی که از بیمه نمودن و پرداخت حق بیمه آنان خودداری می نماید، اقدام کرده و از این طریق به احقاق حق خود اقدام نمایند. به همین دلیل، اطلاع از جزئیات جریمه بیمه نکردن کارگر توسط کارفرما و هم چنین میزان و نحوه محاسبه این جریمه، امری ضروری به نظر می رسد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این موضوع که الزام به بیمه کارگران توسط کارفرمایان چه می باشد؛ به میزان و نحوه محاسبه عدم پرداخت حق بیمه بپردازیم. سپس در خصوص جریمه یک سال بیمه نکردن کارگر و جریمه یکسال بیمه نکردن کارگر چقدر است، صحبت خواهیم کرد سپس؛ یک نمونه دادخواست شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن، برای دانلود به صورت فایل pdf ، جریمه یک ماه بیمه نکردن، نمونه دادخواست آن و متن شکایت از کارفرما برای رد نکردن بیمه ارائه خواهد گردید. در انتها نیز در خصوص جریمه سه سال و دو سال بیمه نکردن کارگر مطالبی ارائه شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
الزام به بیمه کارگران توسط کارفرمایان
بیمه، سازوکاری است که در طی آن بیمه گر، بنا بر ملاحظاتی، تعهد می نماید که خسارت احتمالی شخص بیمه گذار را به شرط وقوع یک حادثه در یک دوره زمانی معین، جبران یا خدمات مشخصی را به وی ارائه نماید. یکی از انواع این بیمه ها، بیمه تامین اجتماعی می باشد که برای اولین بار، در سال 1354 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.
به منظور حمایت از حقوق کارگران و ارائه خدمات رفاهی به آنان، قانون کار، وظیفه بیمه نمودن کارگران را بر عهده کارفرمایان آنان قرار داده است. منظور از کارفرما، شخص حقیقی یا حقوقی است که بیمه شده به دستور یا به حساب او کار می کند. کلیه کسانی که به عنوان مدیر یا مسئول عهده دار اداره کارگاه می باشند، نماینده کارفرما محسوب شده و کارفرما مسئول انجام کلیه تعهداتی است که نمایندگان مزبور، در قبال بیمه شده به عهده می گیرند.
ماده 148 قانون در خصوص الزام به بیمه کارگران توسط کارفرمایان مقرر می دارد: «کارفرمایان کارگاه های مشمول این قانون مکلفند براساس قانون تامین اجتماعی، نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند.» منظور از کارگاه مشمول این قانون در ماده فوق، محلی است که کارگر به درخواست کارفرما یا نماینده او در آنجا کار می کند که شامل موسسات صنعتی، کشاورزی، معدنی، ساختمانی و... می شود.
ذکر این نکته نیز در این میان، حائز اهمیت است که کل مبلغ و هزینه حق بیمه 30 درصد از حقوق هر فرد می باشد که از این 30 درصد، 23 درصد را کارفرما باید به اداره بیمه پرداخت کند و 7 درصد مابقی نیز از حقوق فرد بیمه شده کسر می گردد. بنابر این، پرداخت کل مبلغ حق بیمه به عهده کارفرما نبوده، بلکه، پرداخت بخشی از این مبلغ نیز به عهده کارگر می باشد.
میزان و نحوه محاسبه جریمه بیمه نکردن کارگر
در قسمت قبل، در خصوص الزام به بیمه کارگران توسط کارفرمایان صحبت نموده و بیان کردیم که به موجب ماده 148 قانون کار، کلیه کارفرمایان مکلفند که بر اساس قانون تامین اجتماعی، نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند. در این قسمت از مقاله، قصد داریم به سوال میزان و نحوه محاسبه جریمه بیمه نکردن کارگر توسط کارفرما چقدر است را بیان نماییم.
برای بیان نحوه محاسبه جریمه بیمه نکردن کارگر، باید توضیح داد که موجب ماده 36 قانون تامین اجتماعی، کارفرما مسئول پرداخت حق بیمه سهم خود و بیمه شده به سازمان می باشد و مکلف است در موقع پرداخت مزد یا حقوق و مزایا، سهم بیمه شده را کسر نموده و سهم خود را بر آن افزوده به سازمان بیمه تامین اجتماعی پرداخت نماید. توجه به این نکته ضروری است که هر گونه توافق، بین کارگر و کارفرما برخلاف این مواد قانونی، اثر حقوقی نخواهد داشت.
به موجب ماده 183 قانون کار، کارفرمایانی که برخلاف مفاد ماده 148 این قانون، از بیمه نمودن کارگران خود خودداری نمایند، علاوه بر تادیه کلیه حقوق متعلق به کارگر (سهم کارفرما) با توجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم، به جریمه نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه مربوطه محکوم خواهند شد. بنابراین، کارفرما علاوه بر این که می بایست کلیه حقوق مربوط به کارگر (سهم کافرما) را پرداخت نماید؛ به جریمه دو تا ده برابری حق بیمه محکوم خواهد شد.
این امر به این معنی است که چنانچه، نرخ حق بیمه سال جاری، برای ماه های 30 روزه، مبلغ 21,924,852 ریال و ماه های 31 روزه، 22,455,680 ریال باشد، بسته به اینکه کارفرما، در کدامین ماه ها (30 روزه یا 31 روزه)، از بیمه کردن کارمند خود، خودداری ورزیده باشد و بسته به تعداد ماه هایی که کارگر، در آن، در کارگاه، مشغول به کار بوده، کارفرما، به پرداخت دو تا ده برابر این مبلغ، به عنوان جریمه، محکوم خواهد شد. کارفرمایان می توانند با بیمه مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان، مسئولیت خود را در مقابل آسیب های وارد آمده در حین کار به کارگران بیمه نمایند.
میزان و نحوه محاسبه جریمه کارفرمایانی که از پرداخت حق بیمه برخی ماه های سال خودداری نمایند، مطابق تبصره یک ماده یک «اصلاح قانون تامین اجتماعی و برخی قوانین مربوط به منظور تشویق کارفرمایان به تادیه دیون معوقه سنواتی بابت حق بیمه و بیمه بیکاری کارکنان» محاسبه می شود.
تبصر یک ماده یک این قانون در این خصوص مقرر می دارد: «کارفرمایانی که از تنظیم و ارسال صورت مزد و حقوق بیمه شدگان به ترتیب مذکور در این قانون و آئین نامه موضوع ماده 39 قانون تامین اجتماعی خودداری کنند یا به ترتیبی که با موافقت قبلی سازمان مزبور معین می شود، درمورد ارسال صورت مزد یا حقوق عمل نکنند، ملزم به پرداخت جریمه نقدی به میزان ده درصد (10%) مبلغ حق بیمه همان ماه می باشند.
جریمه یک سال بیمه نکردن کارگر
در بخش های قبلی پیرامون الزام به بیمه کارگران توسط کارفرمایان و هم چنین، میزان و نحوه محاسبه این جریمه توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که کافرمایانی که از بیمه کردن کارگران و پرداخت حق بیمه آن ها خودداری نمایند، به موجب ماده 183 قانون کار، ضمن پرداخت کلیه حقوق متعلق به کارگر (سهم کارفرما)، به پرداخت جریمه نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه مربوطه محکوم خواهند شد. در این قسمت از مقاله قصد داریم به توضیح جریمه یک سال بیمه نکردن کارگران بپردازیم و به این سوال پاسخ دهیم که جریمه یکسال بیمه نکردن کارگر چقدر است.
میزان جریمه یک سال بیمه نکردن کارگر توسط کارفرما، بسته به حقوق کارگر،شرایط، امکانات خاطی و مراتب جرم، داشته و میزان آن متفاوت می باشد. از آن جایی که کارفرما، علاوه بر تادیه کلیه حقوق متعلق به کارگر (سهم کارفرما)، ملزم به پرداخت جریمه دو تا ده برابری نیز می باشد، نمی توان یک مبلغ ثابت برای جریمه یک سال بیمه نکردن کارگر توسط کارفرما بیان نمود. توجه به این نکته ضروری است که جریمه سه سال بیمه نکردن کارگر، نیز به عوامل فوق الذکر بستگی دارد.
همچنین به موجب ماده 86 قانون کار، جرایم نقدی مقرر دراین قانون؛ به حساب مخصوصی در بانک واریز خواهد شد و این وجوه تحت نظر وزیر کار و امور اجتماعی به موجب آیین نامه ای که به تصویب هیات وزیران می رسد، جهت امور رفاهی، آموزشی و فرهنگی کارگران به مصرف خواهد رسید.
علاوه بر این، ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی کارفرمایانی که قبل از صدور اجرائیه اقدام به پرداخت کامل بدهی خود نمایند، ازچهل درصد (40%) جرائم مربوط معاف خواهند بود و درخصوص کارگاه های دارای بحران مالی میزان معافیت طبق تصویب هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی تا شصت درصد (60%) قابل افزایش خواهد بود. بنابراین، با وجود شرایطی، کارفرما می تاند از معافیت پرداخت جریمه نیز بهره مند گردد.
نمونه دادخواست شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن
بسیاری از کارفرمایان، به دلایل مختلف (از جمله نداشتن کد کارگاهی بیمه)، تمایلی به بیمه کردن کارگران ندارند و یا بر این امر، اصرار می نمایند که حق بیمه را به صورت نقدی بپردازند. در برخی مواقع هم این مشکل مطرح می شود که کارفرما ادعا می نماید، حق بیمه را پرداخت کرده، اما وقتی شخص به استعلام بیمه خود اقدام می کند، متوجه می شود که کارفرما او را بیمه ننموده است. در چنین مواقعی کارگر می تواند به منظور احقاق حقوق خود، به شکایت از کارفرما اقدام نماید که این امر، از طریق ثبت نمونه دادخواست شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن، در دفاتر خدمات قضایی انجام می شود.
به منظور آشنایی متقاضیان با مندرجات و محتوای نمونه دادخواست، در جدول زیر امکان دانلود نمونه دادخواست شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن، ارائه گردیده است. با این که دانلود و مطالعه pdf نمونه دادخواست شکایت از کارفرما بابت بیمه نکردن، می تواند جهت آشنایی کارگران با محتوای این دادخواست ها، موثر واقع شود، اما نباید این فرم را صرفا و تنها بر اساس نمونه آن تنظیم نمود و لازم است که متقاضی با توجه به شرایط و اوضاع و احوال حاکم بر پرونده خود، مواردی را به آن اضافه یا کم نماید.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 292 KB
- منبع: آشاثبت
افراد برای طرح شکایت می توانند به صورت اینترنتی از سامانه جامع روابط کار به نشانی prkar.mcls.gov.ir اقدام به ثبت دادخواست خود نموده و طرح دعوا نمایند. سامانه جامع روابط کار به منظور رسیدگی به دعاوی میان کارگر و کارفرما طراحی شده است. در ادامه برای آشنایی بیشتر با سامانه جامع روابط کار مطالعه مقاله زیر به علاقه مندان توصیه می گردد.
جریمه یک ماه بیمه نکردن کارگر
بیمه کردن کارگران و ارسال لیست بیمه و پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی از سمت کارفرما برای سازمان تامین اجتماعی آنچنان اهمیتی دارد که برای این امر قانون " اصلاح قانون تامین اجتماعی و برخی قوانین مربوط به منظور تشویق کارفرمایان به تادیه دیون معوقه سنواتی بابت حق بیمه و بیمه بیکاری کارکنان" مورخ 1387/01/25 تصویب شده است. به موجب این قانون جریمه یک ماه بیمه نکردن کارگر به شرح زیر تعیین شده است:
«کارفرمایانی که درموعد مقرر در این قانون تمام یا قسمتی از حق بیمه و بیمه بیکاری مربوط به هر ماه را پرداخت ننمایند، علاوه بر تادیه اصل حق بیمه و بیمه بیکاری ملزم به پرداخت جریمه نقدی به میزان دو درصد (۲%) تمام یا کسر بدهی قطعی پرداخت نشده به ازاء هر ماه تاخیر می باشند.»
کارفرمایانی که از تنظیم و ارسال صورت مزد و حقوق بیمه شدگان به ترتیب مذکور در این قانون و آیین نامه موضوع ماده ۳۹ قانون تامین اجتماعی خودداری کنند و همچنین کارفرمایانی که در موعد مقرر در این قانون، صورت مزد یا حقوق بیمه شدگان را به سازمان تامین اجتماعی ارسال ندارند یا به ترتیبی که با موافقت قبلی سازمان مزبور معین می شود؛ در مورد ارسال صورت مزد یا حقوق عمل نکنند ملزم به پرداخت جریمه نقدی مقطوع که میزان آن، به میزان ده درصد (۱۰%) مبلغ حق بیمه همان ماه می شوند. لذا پیشنهاد می شود کارفرمایانی که قادر به پرداخت حق بیمه ماهانه خود نیستند حتما لیست ماهانه خود را ارسال نمایند تا حد اقل مشمول جریمه عدم ارسال لیست بیمه نشود.
نمونه دادخواست ماده 148 قانون کار
کارفرمایان وفق ماده 148 قانون کار و مواد مختلف قانون بیمه تامین موظف به بیمه کردن کارکنان خود می باشند. در صورت تخلف از انجام این وظیفه کارگران می توانند اقدام به طرح دادخواست و الزام کارفرما به پرداخت حق بیمه معوقه و بیمه کردن ایشان نمایند. همانطور که پیش از این نیز گفتیم بیمه نکردن کارکنان مشمول پرداخت جریمه برای کارفرما می باشد. بنابراین طرح دادخواست و الزام کارفرما به پرداخت حق بیمه منجر به جریمه کارفرما نیز می شود. در ادامه در راستای اجرای ماده 148 قانون کار نمونه دادخواست ماده 148 قانون کار ارائه شده است:
- نویسنده: آشا
- حجم: 400 KB
- منبع: آشا
افراد برای طرح دادخواست ماده 148 یا همان دادخواست الزام به پرداخت حق بیمه می توانند به صورت اینترنتی از طریق سامانه جامه روابط کار به نشانی prkar.mcls.gov.ir اقدام نمایند. به این منظور باید ابتدا در سامانه ثبت نام کرده و نام کاربری و رمز دریافت کرده و پس از ورود به سایت مستندات شغلی خود را ارائه نموده و دادخواست خود را ثبت کنند.
متن شکایت از کارفرما برای رد نکردن بیمه
همانطور که پیش از این نیز به تفصیل بیان نمودیم کارفرمایان ملزم به بیمه کردن کارگران خود هستند. در صورت استنکاف و خودداری از انجام این وظیفه قانونی کارگران می توانند اقدام قانونی نمایند. در این راستا عموما کارگران ابتدا درخواست خود را شفاهی و یا کتبی با کارفرما مطرح می کنند و در صورت تخلف و خودداری می توانند اقدام به طرح دعوی در اداره کار نمایند. به این منظور کارگر باید متن شکایت از کارفرما برای رد نکردن بیمه را آماده کرده و دادخواست خود را به همراه مستندات شغلی خود به اداره کار ارائه کند.
- نویسنده: آشا
- حجم: 320 KB
- منبع: آشا
به موجب ماده 46 قانون بیمه تامین اجتماعی کارفرمایان در صورتی که توان پرداخت حق بیمه خود را نداشته باشند می توانند درخواست تقسیط بدهی خود را به سازمان مطرح کنند و سازمان نیز می تواند بدهی کارفرما را تا سقف 36 ماه تقسیط نماید و در این صورت کارفرما باید معادل دوازده درصد در سال نسبت به مانده بدهی خود بهره به سازمان بپردازد. در ادامه برای آشنایی بیشتر از نحوه تقسیط بدهی کارفرمایان به تامین اجتماعی مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
جریمه سه سال بیمه نکردن کارگر
با توجه به توضیحاتی که پیش از این ارائه شد، وفق ماده 183 قانون کار کارفرمایی که کارگر خود را بیمه نکند هم می بایست کلیه حقوق کارگر را بپردازد و هم به پرداخت جریمه نقدی معادل دو برابر حق بیمه محکوم می شود.مبلغ جریمه سه سال بیمه نکردن کارگر نیز به همین صورت مورد محاسبه قرار می گیرد.
یعنی قانونگذار معادل مبلغ حق بیمه یک فرد در طی سه سال، یا به عبارت بهتر 36 ماه را مورد محاسبه قرارداده و بنابر نظر هیئت رسیدگی کننده به پرونده در اداره کار، معادل دو الی ده برابر آن مبلغ را به عنوان جریمه وی تعیین می نمایند. نحوه محاسبه حق بیمه پرداخت نشده به این صورت است که اگر کارگر همچنان مشغول به کار باشد میزان مبلغ دستمزد فعلی شخص ضرب در مدت زمان عدم واریز حق بیمه ضرب در سی درصد می شود؛ نتیجه نهایی مبلغ حق بیمه پرداخت نشده می باشد.
فرمول محاسبه حق بیمه پرداخت نشده در خصوص کارگری که از محل کار خارج شده باشد، بدین صورت است که دستمزد زمان اشتغال به کار وی در آن سال ضرب در مدت زمان عدم واریز حق بیمه شده و نتیجه آن در 30 درصد ضرب می شود. در نهایت تعیین مبلغ نهایی بر عهده مرجع رسیدگی کننده به شکایت کارگر، که همان اداره کار است، می باشد.
جریمه دو سال بیمه نکردن کارگر
پس از ارائه توضیحاتی در خصوص الزام به بیمه کارگران و جریمه و نحوه محاسبه جریمه بیمه نکردن کارگران توسط کارفرما، در این بخش قصد داریم به ارائه توضیحاتی در خصوص جریمه دو سال بیمه نکردن کارگر بپردازیم. همانطور که پیش از این مطرح شد، بر اساس ماده 148 قانون کارفرما وظف به بیمه نمودن کارگران خود است و در صورت عدم پرداخت آن مشمول جریمه مقرر در ماده 183 قانون کار، که پیش تر به بررسی آن پرداختیم می شود.
دریافت جرایم نقدی از کارفرمایان کارگاه های مشمول قانون تامین اجتماعی از جمله جریمه بیمه نکردن کارگر بر اساس قانون "دریافت جرائم نقدی از کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون تأمین اجتماعی که ظرف مهلت مقرر نسبت به ارسال صورت مزد و حقوق بیمه شدگان و حق بیمه مربوط اقدام نمینمایند" صورت می پذیرد.
بر اساس تبصره (۲) ماده (۱) قانون فوق: «کارفرمایانی که درموعد مقرر در این قانون تمام یا قسمتی از حق بیمه و بیمه بیکاری مربوط به هر ماه را پرداخت ننمایند، علاوه بر تادیه اصل حق بیمه و بیمه بیکاری ملزم به پرداخت جریمه نقدی به میزان دو درصد (۲%) تمام یا کسر بدهی قطعی پرداخت نشده به ازای هر ماه تاخیر می باشند.»
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد میزان و نحوه محاسبه جریمه بیمه نکردن کارگر توسط کارفرما در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون میزان و نحوه محاسبه جریمه بیمه نکردن کارگر توسط کارفرما پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. خیر. یکسان نیست.