برای مشاوره مدارک و آموزش مراحل صادرات کالا
برای مشاوره مدارک و آموزش مراحل صادرات کالا
صادرات کالا در حقوق تجارت به معنی خروج كالا از بخش گمركی یک كشور برای ارسال به مقصد دیگر کشورها می باشد. صادرات از جمله عوامل مهم در رشد و توسعه اقتصادی کشورها، محسوب شده و کلیه کشورها در تلاش اند که به منظور، رشد اقتصادی خود، فرآیند صادرات را تسهیل نموده و به این ترتیب، تولید ناخالص ملی خود را افزایش دهند.
انجام فرآیند و مراحل مربوط به صادرات کالا و فروش آن، در بازارهای جهانی از ضوابط و حساسیت های بالایی برخوردار است، به طوری که عدم توجه به آن ها؛ ممکن است سرمایه انسانی و مالی تاجر را با خطرات جبران ناپذیری مواجه سازد. این امر، زمانی که شخص؛ بدون واسطه، اقدام به صادرات کالای خود می نماید، اهمیت دو چندان می نماید و لازم است که صادرکننده با انواع، شرایط و قوانین انتقال کالا به خارج، آشنایی داشته باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این موضوع که مزایا و معایب صادرات کالا چه می باشد؛ به انواع، شرایط، قوانین و مدارک لازم برای آن بپردازیم. سپس به این پرسش پاسخ خواهیم داد که چگونه برای صادرات مشتری پیدا کنیم و در انتها؛ آموزش صفر تا صد مراحل صادرات کالا و فایل pdf آن ارائه خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
مزایا و معایب صادرات کالا
تعریف صادرات در اقتصاد؛ به معنی کالا یا خدماتی است که در داخل کشور تولید شده؛ اما در خارج از آن، به فروش می رسد. زمانی که یک کشور یا واحد اقتصادی؛ کالا یا خدمات خود صادر می کند، در تجارت بین المللی شرکت نموده و از این طریق به کسب سود می پردازد. با این حال؛ فرآیند صادرات کالا، مانند هر کسب و کار دیگری، دارای امتیازات و مشکلاتی می باشد. به جهت اطلاع علاقمندان؛ این قسمت از مقاله به بیان مزایا و معایب صادرات کالا اختصاص داده شده که به شرح زیر است:
حفظ موقعیت رقابتی در بازارهای جهانی
افزایش سهم بازار هدف
افزایش سود حاصل از تولید محصول
دریافت بهای خدمات و کالاها به ارز خارجی
انتقال فرهنگ بومی به کشورهای دیگر
شناساندن برند خود در عرصه بین الملل
همکاری با شرکای خارجی که در نهایت منجر به نوآوری و تحقیق و توسعه محصولات می گردد.
با این حال؛ صادرات کالا به کشورهای خارجی در برخی موارد ممکن است که محدودیت ها و معایبی را نیز برای متقاضی؛ به ایجاد نماید که از جمله آن می توان به هزینه های بالای صادرات، خطر عدم پرداخت بهای کالا و خدمات، موانع فرهنگی و زبانی، گسترش ریسک کسب و کار و... اشاره نمود.
انواع و روش های صادرات کالا
در قسمت گذشته، به بیان مزایا و معایب صادرات کالا پرداخته و در این خصوص بیان نمودیم که فرد؛ با صادر نمودن کالای خود به کشورهای دیگر، برند خود را در عرصه جهانی معرفی کرده و با رقبای بین المللی رقابت خواهد نمود. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به معرفی انواع و روش های صادرات کالا بپردازیم.
در یک تقسیم بندی کلی، می توان انواع صادرات کالا را به دو دسته صادرات قطعی و صادرات موقت، تقسیم بندی نمود. منظور از صادرات قطعی این است که کالا به منظور فروش یا به مصرف رساندن در بازار کشورهای هدف، به خارج ارسال شده که در طی آن، صادر کننده الزامی به پرداخت حقوق گمرکی، سود بازرگانی، عوارض و مالیات نخواهد داشت.
اما در صادرات موقت؛ متقاضی، کالا را به منظور حضور در نمایشگاه های جهانی از کشور مبدا خارج نموده و اگر طی این پروسه، محصول تاجر به فروش نرسد، وی می تواند آن را مجددا به کشور مرجوع گرداند. در این نوع از صادرات، متقاضی می بایست مبلغی را تحت عنوان سپرده، در گمرک کشور مبدا پرداخت و سپس؛ پس از بازگرداندن کالا به کشور، با مراجعه به گمرک، این هزینه را دریافت نماید.
هم چنین، در یک دسته بندی دیگر، می توان روش های صادرات کالا را به دو نوع صادرات مستقیم (بدون واسطه) و صادرات غیرمستقیم (با واسطه) تقسیم بندی نمود. در صادرات مستقیم؛ شخص حقیقی یا حقوقی تولید کننده کالا؛ بدون هیچ واسطه ای، محصولات خود را به کشورهای دیگر ارسال می کند، اما در صادرات غیرمستقیم یا با واسطه؛ یک واسط که در واقع همان شرکت های صادرات و واردات کالا می باشند؛ از طرف تولیدکننده محصولات، اقدام به صادر نمودن کالا به بازارهای هدف و مشتریان می نماید.
شرایط و قوانین صادرات کالا از ایران
اگر شخصی قصد فعالیت در عرصه تجارت بین الملل را دارد یا این که شرکت تجاری تازه تاسیس داشته و تمایل دارد که تجارت خود را گسترش دهد، می تواند با آگاهی از شرایط و قوانین صادرات کالا از ایران، اقدام به صادر نمودن کالای خود به بازارهای جهانی نماید. اطلاع از آخرین قوانین و مقررات در خصوص کالای صادراتی شامل دو گروه می باشد که عبارتند از قوانین و مقررات کشور صادر کننده و قوانین و مقررات کشور واردکننده.
افراد به منظور آگاهی از اطلاعات مرتبط با قوانین و مقررات واردات در کشور مقصد می توانند به سایت های مرتبط به گمرکات کشور مقصد، سامانه اتاق بازرگانی کشورهای مختلف و .. مراجعه نموده و آخرین قوانین و شرایط مرتبط با ممنوعیت صادرات یا واردات کالا به یک کشور، مجوزهای لازم جهت صادرات و واردات در آن کشور، روش اخذ این مجوزات، تعرفه صادرات و واردات و مالیات آن، محدودیت های این امر را مشاهده نمایند.
هم چنین، متقاضیان می توانند به منظور اطلاع از شرایط و قوانین کشور ایران، در زمینه صادرات کالا، به مطالعه قانون مقررات صادرات و واردات مصوب سال 1372 و آیین نامه اجرایی آن بپردازند. به جهت آشنایی علاقمندان، با مندرجات این قانون، فایل pdf آن در جدول زیر قرار گرفته و متقاضیان می توانند به دانلود و مطالعه آن اقدام نمایند.
- نویسنده: مجلس شورای اسلامی
- حجم: 134 KB
- منبع: سایت مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
مطابق با این قانون، کالاهای صادراتی به سه گروه تقسیم می شوند که شامل کالای مجاز (کالایی است که صدور یا ورود آن با رعایت ضوابط، نیاز به کسب مجوز ندارد)، کالای مشروط (کالایی است که صدور یا ورود آن با کسب مجوز امکان پذیر است) و کالای ممنوع (کالایی که صدور یا ورود آن به موجب شرع مقدس اسلام و یا به موجب قانون ممنوع گردیده) تقسیم می شود. توجه به این نکته ضروری است که دولت می تواند بنا به مقتضیات و شرایط خاص زمانی با رعایت قوانین مربوطه؛ صدور یا ورود بعضی از کالاها را ممنوع نماید.
مدارک لازم جهت صادرات کالا
کلیه صادرکنندگان کالا و محصولات، می بایست به منظور ارسال تولیدات خود به خارج از کشور، مدارک و اسنادی را تهیه نموده و در اختیار مراجع خروجی و گمرکی کشور قرار دهند. به منظور آشنایی متقاضیان با لیست این اسناد، در قسمت زیر، مدارک لازم جهت صادرات کالا مورد اشاره قرار گرفته که به شرح زیر می باشد:
مجوز صادرات
گواهی بهداشت و قرنطینه برای انواع کالا
گواهی استاندارد (برای مواردی که کالا مشمول مقررات اجباری استاندارد صادرات است.)
گواهی انرژی اتمی (گواهی های مرسوم)
صورت عدل بندی تجاری (Packing List)
شناسنامه فرش (برای افرادی که اقدام به صادرات فرش دستبافت می کنند.)
عدل بندی در لغت به معنای بسته بندی و باربندی می باشد و در امور تجاری، فهرست عدل بندی، به سندی گفته می شود که در آن؛ مشخصات ظاهری و محتویات هر بسته بیان می گردد. از آن جایی که فهرست عدل بندی یکی از اسناد ضروری در زمینه صادرات کالا محسوب گردیده؛ منظور اطلاع علاقمندان، از جزئیات آن، مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
چگونه برای صادرات مشتری پیدا کنیم
از جمله سوالات متدوالی که در زمینه ارسال محصولات به خارج، برای افراد مطرح می شود؛ این است که چگونه برای صادرات مشتری پیدا کنیم. در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که به طور کلی، دو روش برای یافتن مشتریان خارجی پیش روی افراد می باشد که شامل یافتن مشتری خارجی برای صادرات با استفاده از روش های سنتی و یافتن مشتری خارجی برای صادرات از طریق دیجیتالی می شود.
در روش اول؛ متقاضی از طریق حضور در نمایشگاه های بین المللی یا تاسیس یک دفتر یا نمایندگی، محصولات و تولیدات خود را به دیگران معرفی نموده و از این طریق به جذب مشتری می پردازد. با این حال؛ این شیوه، در کنار رایج بودن بودن آن، معایب خاص خود را نیز به همراه دارد که از جمله آن می توان به پرهزینه بودن این روش اشاره نمود.
روش دوم، یعنی، یافتن مشتری خارجی به طریق دیجیتال، روشی ساده تر و در عین حال کم هزینه، نسبت به روش اول می باشد که در طی آن، فرد، مشتری خود را در بستر شبکه های اجتماعی، گوگل و دیگر وب سایت های خارجی می یابد. توجه به رقبای موجود در هر کشور، انتخاب بازار هدف، آمار سرچ افراد در فضای مجازی و... از نکاتی است که افراد می بایست آن را، به هنگام جذب مشتریان خارجی، مدنظر قرار دهند.
صفر تا صد آموزش مراحل صادرات کالا pdf
در قسمت های پیشین مقاله، توضیحات جامع و کاملی در خصوص روش و انواع صادرات کالا ارائه گردید و بیان شد که شرایط و مدارک لازم برای آن، چه می باشد. در توضیح صفر تا صد آموزش مراحل صادرات کالا؛ می توان بیان داشت که فرآیند کلی صادرات کالا، شامل دریافت کارت بازرگانی، بازاریابی صادراتی، پروفورما یا پیش فاکتور، تهیه فهرست عدل بندی، قرارداد صادراتی، انجام امور گمرکی و انتقال وجه می شود. به منظور آشنایی متقاضیان، در قسمت زیر، به تعریف هر یک به تفکیک پرداخته شده است:
اخذ کارت بازرگانی: کارت بازرگانی، مجوزی است که به دارنده ی آن، اعم از شخص حقیقی و حقوقی اجازه می دهد که با داشتن آن، اقدام به تجارت در زمینه صادرات و واردات کالا نماید. این کارت توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران صادر شده و به تایید وزارت بازرگانی میرسد. متقاضیان به منظور اخذ کارت بازرگانی و ثبت درخواست خود، می توانند به سامانه جامع تجارت مراجعه نمایند.
بازاریابی صادراتی: از جمله مهم ترین نکات در زمینه صادرات کالا این است که کالای مذکور در کشورهای دیگر به فروش رسد. به این منظور، متقاضی می تواند با استفاده از روش های بازاریابی، نظیر بازاریابی سنتی یا دیجیتال، به معرفی کالای صادراتی خود پرداخته و بازار هدف را پیدا نماید.
تهیه پروفورما یا پیش فاکتور: پروفرما یا پیش فاکتور سندی است که قبل از نهایی شدن فروش توسط فروشنده صادر می شود. این سند، پس از پایان مذاکرات طرفین و قبل از نهایی شدن قرارداد تجاری توسط فروشنده صادر و به خریدار تحویل داده می شود.
تهیه فهرست عدل بندی یا پکینگ لیست تجاری: فهرست عدل بندی یکی از اسناد ضروری در زمینه صادرات کالا محسوب می شود. این فهرست در ارزیابی کالا توسط ماموران گمرکی اهمیت بالایی دارد و در صورتی که محتویات بسته ها یا بسته بندی آن ها متفاوت باشد؛ ارائه لیست عدل بندی به گمرک ضروری است. به منظور تهیه لیست عدل بندی، می بایست اطلاعاتی نظیر تعداد جعبه ها، مشخصات فروشنده و خریدار و مشخصات کامل کالا در این فهرست وارد شود.
تهیه قراردادهای مربوط به صادرات کالا نظیر بیمه و حمل و نقل: در مرحله بعدی، لازم است که متقاضی یک قرارداد دو طرفه و مطابق با قوانین صادراتی، را تهیه نموده و به امضای خود و طرف معامله برساند. هم چنین، امضا نمودن قرارداد بیمه به موجب پوشش ریسک ها و نیز، قرارداد حمل و نقل، به منظور انتقال کالاها به خارج ضروری به نظر می رسد.
انجام امور گمرکی مربوط ارسال کالا به خارج و دریافت اظهارنامه گمرک: اظهارنامه گمرکی سندی است که در آن صاحب کالا، می بایست کلیه اطلاعات و مشخصات مربوط به کالا را درج نموده و آن را به گمرک تحویل دهد.
اخذ بارنامه و گواهی مبدا: گواهی مبدا؛ یک سندی بین المللی است که نشان می دهد کالا در کدام کشور تولید شده و بارنامه، سندی قانونی است که توسط شرکت حمل و نقل برای فرستنده صادر شده و در برگیرنده اطلاعاتی مربوط به بار، مانند نوع، مقدار و مقصد آن می باشد.
انتقال وجه: مهم ترین مرحله در اجرای فرآیندهای صادرات و طی نمودن صفر تا صد مراحل صادرات کالا، انتقال وجه میان خریدار و فروشنده کالا می باشد. به این منظور، متقاضیان می بایست از طریق سیستم های بانکی، اعتبارات اسنادی یا صرافی های مجاز اقدام نموده و ثمن معامله را جا به جا نمایند. به منظور، آشنایی بیشتر متقاضیان، در قسمت زیر صفر تا صد آموزش مراحل صادرات کالا pdf قرار گرفته است.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 478 KB
- منبع: آشاثبت
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مدارک و آموزش مراحل صادرات کالا در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مدارک و آموزش مراحل صادرات کالا پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.