برای مشاوره نحوه محاسبه مالیات بر اجاره 1403
برای مشاوره نحوه محاسبه مالیات بر اجاره 1403
امروزه شمار زیادی از اشخاص، اعم از حقیقی و حقوقی مشمول پرداخت مالیات هستند. مالیات یک هزینه مالی اجباری است که دولت به منظور تامین هزینه های خود و هزینه های عمومی از اشخاص حقیقی و حقوقی دریافت می کند. در واقع مالیات یکی از مهم ترین منابع درآمدی دولت محسوب می شود و انواع مختلفی دارد.
مالیات اجاره یکی از انواع مالیات محسوب می شود که استنکاف از پرداخت آن در زمان های مقرر مجازات های سنگینی را به همراه دارد. لذا بسیاری از اشخاص حقیقی و شرکت ها با این پرسش مواجه می شوند که آیا آن ها مشمول پرداخت مالیات اجاره خانه یا اجاره مغازه می شوند؛ و اگر پاسخ به این سوال مثبت است؛ جدول محاسبه مالیات اجاره 1403 و نحوه محاسبه آن به چه صورت است.
از این رو، در این مقاله، ابتدا به دو پرسش مهم مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی چیست و همچنین؛ مالیات بر درآمد اجاره ملک بر عهده چه کسی است، پاسخ داده می شود. سپس، سامانه مالیات بر درآمد اجاره ملک ۱۴۰۳ معرفی و جدول مبلغ و میزان مالیات اجاره 1403 ارائه می شود. پس از آن نحوه محاسبه مالیات اجاره اشخاص و حقوقی 1403 بیان خواهد شد و راجع به این موضوع صحبت می شود که چه کسانی از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره معاف هستند. در نهایت؛ بعد از بحث راجع به تفاوت مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی و همچنین نحوه محاسبه آنلاین آن، در قسمت پایانی مقاله؛ مطالبی راجع به پرداخت مالیات اجاره توسط مستاجر بیان خواهد شد.
مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی چیست
بسیاری از صاحبین املاک از اجاره دادن ملک خود، درآمد کسب می کنند به همین خاطر دولت آن ها را مکلف به پرداخت مالیات بر درآمد اجاره می کند. لذا در این قسمت از مقاله؛ راجع به مالیات بر درآمد اجاره خانه و اجاره مغازه صحبت می شود و به این پرسش پاسخ داده می شود که مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی چیست؟
در پاسخ به این پرسش که مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی چیست؛ باید بیان کرد که مالیات بر درآمد اجاره؛ یکی از انواع مالیات های مستقیم می باشد. بر اساس قانون، اشخاص حقیقی و یا حقوقی که ملک خود را با هر کاربری اعم از اداری، تجاری و مسکونی اجاره می دهند، موظفند مالیاتی تحت عنوان مالیات بر درآمد اجاره پرداخت نمایند.
مطابق ماده 53 قانون مالیات های مستقیم، درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می گردد؛ عبارت است از کل مال الاجاره اعم از نقدی و غیر نقدی پس از کسر بیست و پنج درصد بابت هزینه ها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره. لازم به ذکر است قانون اشخاصی را از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره معاف کرده است که در قسمت های بعدی این مقاله به تفصیل راجع به آن صحبت می شود.
مالیات بر درآمد اجاره ملک بر عهده چه کسی است؟
همانطور که بیان شد؛ مالیات بر درآمد اجاره ملک در ماده 53 قانون مالیات های مستقیم پیشی بینی شده؛ اما برای بسیاری از اشخاص این پرسش مطرح می شود که مالیات بر درآمد اجاره ملک بر عهده چه کسی است؟ به عبارت دیگر کدام یک از اشخاص موجر (شخصی که ملک را اجاره می دهد) یا مستاجر (شخصی که ملک را اجاره می کند) موظف به پرداخت مالیات بر درآمد اجاره ملک می باشد؟
پرداخت مالیات بر درآمد اجاره ملک در اکثر برعهده موجر (شخص اجاره دهنده) می باشد، اما در مواردی نیز، مالیات اجاره توسط مستاجر پرداخت می شود که در تیترهای بعدی مقاله، به طور مفصل به آن پرداخته شده است. لازم به ذکر است این نوع مالیات بایستی به صورت سالیانه پرداخت شود. همچنین؛ چه شخص اجاره دهنده مالک ملک باشد و چه خود مستاجر حق اجاره مجدد ملک را داشته باشد؛ موظف اند که مالیات بر درآمد اجاره ملک را پرداخت نمایند.
شایسته ذکر است؛ چنانچه مالک اصلی ملک را اجاره دهد، مالیات اجاره 1403، 75 درصد از اجاره دریافتی تعلق می گیرد. این در حالی است که اگر مستاجر مجدد ملک را اجاره دهد مکلف به پرداخت مالیات بر اساس تفاوت اجاره بهای پرداختی او به مالک و اجاره بهای دریافتی او از مستاجر دوم می باشد.
سامانه مالیات بر درآمد اجاره ملک ۱۴۰۳
در حال حاضر مودیان مالیاتی برای پرداخت مالیات خود لازم نیست به صورت حضوری به مرجع خاصی مراجعه نمایند و می توانند به صورت اینرنتی و آنلاین نسبت به پرداخت مالیات اقدام نمایند. از این رو؛ در این قسمت از مقاله، سامانه مالیات بر درآمد اجاره ملک 1403 معرفی می شود.
متقاضیان به منظور ثبت نام اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات بر درآمد اجاره ملک ۱۴۰۳ می بایست به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه نمایند. به منظور استفاده از خدمات این سامانه، متقاضی می بایست در آن ثبت نام نموده و نام کاربری و رمز عبور، دریافت نماید.
شایسته ذکر است مودیان مالیات بر درآمد اجاره ملک پس از ورود به درگاه مذکور می بایست با انتخاب گزینه دریافت الکترونیکی اظهارنامه مالیات بر درآمد املاک اجاری نسبت به ثبت اظهارنامه مالیات بر درآمد اجاره و پرداخت الکترونیک این نوع از مالیات اقدام نمایند.
جدول مبلغ و میزان مالیات اجاره سال 1403 چقدر است؟
جدول مبلغ و میزان مالیات بر اجاره چقدر است؟ این پرسشی است که برای بسیاری از مودیان مالیات بر اجاره مطرح می شود. لذا در ادامه مقاله؛ جدول مبلغ و میزان مالیات اجاره سال 1403 ارائه می شود و میزان مالیات بر اجاره مورد بحث قرار می گیرد. جدول مبلغ و میزان مالیات بر اجاره برای اشخاص حقیقی به شرح ذیل می باشد:
درآمد سالانه مشمول مالیات از محل اجاره ملک | درصد مالیات |
تا 50 میلیون تومان | 15 درصد |
50 تا 100 میلیون تومان | 20 درصد |
بیش از 100 میلیون تومان | 25 درصد |
همانطور که در قسمت های قبل بیان شد مالیات بر درآمد اجاره باید به صورت سالیانه پرداخت شود. جدول فوق بر اساس ماده 131 قانون مالیات های مستقیم تنظیم شده است و نرخ مالیات بر درآمد اجاره برای اشخاص حقیقی را نشان می دهد. لازم به ذکر است نرخ مالیات بر درآمد اجاره املاک برای اشخاص حقوقی نرخ ثابت 25 درصد می باشد.
نحوه محاسبه مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی 1403
در قسمت پیشین مقاله؛ میزان نرخ مالیات اجاره 1403 بیان شد و همچین جدول مبلغ و میزان مالیات بر اجاره ارائه شد و اکنون در این بخش از مقاله نحوه محاسبه مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی ۱۴۰۳ مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
مطابق ماده 53 قانون مالیات های مستقیم، درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می گردد، عبارت است از کل مال الاجاره اعم از نقدی و غیر نقدی پس از کسر بیست و پنج درصد بابت هزینه ها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره.
بر اساس ماده مذکور مالیات بر درآمد اجاره به 75 درصد از اجاره دریافتی تعلق می گیرد. لذا نحوه محاسبه مالیات اجاره اشخاص حقیقی 1403 به این صورت است که ابتدا بایستی میزان اجاره بهای ماهیانه در عدد 12 ضرب شود تا میزان اجاره سالیانه به دست آید. لازم به ذکر است در صورتی که موجر مبلغی را تحت عنوان پول پیش از مستاجر دریافت کرده باشد 18 درصد از این مبلغ باید با اجاره بها جمع بسته شود.
سپس لازم است عدد به دست آمده در عدد 0.75 ضرب شود. در نهایت عددی که به دست می آید میزان درآمد مشمول مالیات از محل اجاره ملک می باشد. در نهایت جهت محاسبه مالیات بر درآمد اجاره اشخاص حقیقی باید به نحو ذیل عمل کرد:
درآمد سالیانه مشمول مالیات از محل اجاره ملک تا سقف 50 میلیون تومان= 15 درصد
درآمد سالیانه مشمول مالیات از محل اجاره ملک تا بین 50 تا 100 میلیون تومان= 20 درصد
درآمد سالیانه مشمول مالیات از محل اجاره ملک بیش از 100 میلیون تومان= 25 درصد
همچنین؛ میزان مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی به دلیل اجاره املاک، نرخ ثابت 25 درصد می باشد. لازم به ذکر است تمامی اشخاصی که ملک خود را اجاره می دهند؛ اعم از اینکه قرارداد اجاره آن ها به صورت عادی یا رسمی ممنعقد شده باشد موظف به پرداخت مالیات بر درآمد اجاره می باشند.
توجه به این نکته ضروری است که افرادی که ملک خود را به خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی اجاره می دهند؛ از صد در صد معافیت مالیات بر درآمد اجاره بهره مند خواهند بود. این رقم برای موجرانی که خانه خود را به کارگر یا کارمند تامین اجتماعی اجاره می دهند؛ تا سقف معافیت بر حقوق مستاجر و برای انعقاد قراردادهای دو تا سه ساله، بین 70 تا 100 درصد معافیت خواهد بود. هم چنین، مالکان املاک صد و پنجاه متر در تهران و بیش از دویست متر در مراکز سایر استان ها، اگر قرارداد اجاره ملک خود را بلندمدت و دو ساله با مستاجر منعقد نمایند، تا 70 درصد و برای قراردادهای سه ساله تا 100 درصد از پرداخت مالیات معافند.زنان سرپرست خانوار، زنان مطلقه، سالمندان و از کارافتدگان (در صورت اثبات نیازمندی) میتوانند تحت حمایت کمیته امداد قرار بگیرند. همچنین جوانان با توجه به توانایی جسمی برای فعالیت در ایجاد اشتغال (از طریق آموزش و پرداخت وامهای اولیه) حمایت خواهند شد.
چه کسانی از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره معاف هستند
آیا تمامی اشخاصی که ملک خود را اجاره می دهند مکلف به پرداخت مالیات بر درآمد اجاره هستند؟ اگر پاسخ منفی است؛ چه کسانی از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره معاف هستند؟ در پاسخ به این سوال باید بیان کرد؛ قانون اشخاصی را از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره معاف کرده است. معافیت مالیات بر درآمد اجاره به شرح ذیل می باشد:
خانه های سازمانی متعلق به اشخاص حقوقی در صورتی که مالیات آن ها طبق دفاتر قانونی تشخیص شود
محل سکونت پدر یا مادر یا همسر یا فرزند یا اجداد و همچنین محل سکونت افراد تحت تکفل مشمول پرداخت مالیات بر درآمد اجاره نمی باشند؛ مگر این که به موجب اسناد و مدارک ثابت گردد که اجاره پرداخت می شود.
املاکی که مجانا در اختیار وزارتخانه ها، سازمان های دولتی، دستگاه هایی که بودجه آن ها توسط دولت تامین می شود و در اختیار یا شهرداری ها یا دهیاری ها می باشند.
مجتمع های مسکونی که مالکان آن ها بیش از 3 واحد استیجاری با رعایت الگوی مصرف مسکن و با اعلام وزارت مسکن و شهر سازی ساخته شده اند.
در صورتی که مالک محل سکونت خود را بفروشد و در سند انتقال بدون اجاره بها مهلتی برای تخلیه ملک داده شود. این مهلت؛ حداکثر شش ماه می باشد.
املاکی که در اجاره نهادهای دولتی و یا آموزشی می باشند.
در صورتی که مورد اجاره در تهران تا یکصد و پنجاه متر مربع و در شهرستان ها و سایر نقاط کشور تا دویست متر مربع باشد.
در نهایت؛ تمامی اشخاصی که مشمول معافیت های مالیاتی فوق نباشند؛ موظفند مالیات اجاره خانه یا اجاره مغازه خود را پرداخت نمایند. در قسمت بعدی مقاله، به تفاوت مالیات اشخص حقیقی و حقوقی پرداخته می شود.
تفاوت مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی
اشخاص به دو دسته حقیقی و حقوقی تقسیم می شوند. هر یک از افراد و انسان های جامعه یک شخص حقیقی مستقل هستند که دارای حقوق و مسئولیت هایی می باشند. در مقابل؛ هر یک از اشخاص حقوقی، نهاد، گروه، موسسه، سازمان یا شرکتی است که شخصیت آن ها به صورت فرضی و اعتباری می باشد. قانون برای این اشخاص نیز حقوق و مسئولیت هایی را در نظر گرفته است.
قانون گذار تفاوت هایی را برای مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی در نظر گرفته است. مواد 93 تا 103 قانون مالیات های مستقیم به مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و مواد 105 تا 118 این قانون به مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی اشاره دارد. لذا در ادامه تفاوت مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی بر اساس قانون مذکور بیان می شود.
مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی برای اشخاص حقیقی تا 31 خرداد سال بعد است؛ اما این مهلت برای اشخاص حقوقی 4 ماه پس از پایان سال مالی می باشد. (چنانچه موجر شخص حقوقی باشد بایستی درآمد اجاره در اظهارنامه عملکرد سالیانه شرکت درج شود)
نرخ مالیات بر درآمد اجاره اشخاص حقیقی بین 15 تا 25 درصد می باشد؛ در حالی که این نرخ برای اشخاص حقوقی 25 درصد در نظر گرفته شده است.
اشخاص حقیقی در شرایطی مشمول معافیت های مالیاتی اجاره می شوند، اما این معافیت برای اشخاص حقوقی وجود ندارد.
چنانچه که مودی مالیات بر درآمد اجاره شخص حقیقی باشد؛ می بایست اظهارنامه مالیاتی یا فرم تبصره 100 را به سازمان امور مالیاتی ارائه دهد، اما در صورتی که شخص حقوقی باشد؛ لازم است علاوه بر اظهارنامه مالیاتی، ترازنامه، حساب سود و زیان، آگهی تاسیس و آگهی آخرین تغییرات شرکت را به سازمان مذکور ارائه دهند.
محاسبه آنلاین مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی
در قسمت های پیشین مقاله، میزان مالیات بر اجاره مورد بحث و بررسی قرار گرفت و همچنین نحوه محاسبه مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی 1403 آموزش داده شد. در این قسمت از مقاله؛ راجع به محاسبه آنلاین مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی مطالبی ارائه می شود.
در حال حاضر اشخاص می توانند از طریق برخی از سایت ها به صورت آنلاین و با وارد کردن اطلاعاتی نظیر مبلغ پول پیش و مبلغ اجاره از میزان مالیات اجاره به صورت سالانه، میزان مالیات بر اجاره به صورت ماهانه و همچنین میزان خالص دریافتی ماهانه مطلع شوند.
همانطور که بیان شد؛ مالیات بر درآمد اجاره به 75 درصد از اجاره دریافتی تعلق می گیرد. همچنین نرخ این مالیات برای اشخاص حقیقی به صورت پلکانی محاسبه می شود؛ لکن اشخاص حقوقی مشمول این قاعده نمی شوند و این مالیات برای اشخاص حقوقی میزان ثابت 25 درصد در نظر گرفته شده است.
پرداخت مالیات اجاره توسط مستاجر
در قسمت های پیشین مقاله؛ بیان شد که پرداخت مالیات بر درآمد اجاره ملک برعهده موجر (شخص اجاره دهنده) می باشد؛ اما ممکن است برای برخی از مستاجران این سوال مطرح شود که آیا مستاجر نیز مکلف به پرداخت مالیات اجاره می باشد یا خیر؟ لذا در این بخش از مقاله؛ پرداخت مالیات اجاره توسط مستاجر مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
در پاسخ به پرسش مذکور باید بیان کرد که در صورتی که اجاره کننده ملک یا همان مستاجر، شخص حقوقی باشد؛ موظف است مالیات بر درآمد اجاره را حداکثر تا پایان ماه بعد به حساب سازمان امور مالیاتی محل وقوع ملک واریز و رسید آن را به موجر تسلیم نماید؛ اما چنانچه مستاجر شخص حقیقی باشد؛ موظف به پرداخت این نوع از مالیات نمی باشد.
به عبارت دیگر؛ شخص مستاجر تنها زمانی موظف به پرداخت مالیات اجاره است که شخص حقوقی باشد و اشخاص حقیقی مستاجر به هیچ عنوان مشمول پرداخت این نوع از مالیات نمی باشند. در واقع چنانچه ملک به اشخاص حقیقی اجاره داده شود؛ موجر مالیات بر درآمد اجاره را پرداخت می کند.
محاسبه مالیات بر اجاره مغازه
در قسمت های پیشین مقاله، به توضیح مالیات بر اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخته و در این خصوص، بیان نمودیم که سامانه پرداخت این مالیات چه می باشد. در این میان، ممکن است که برخی مودیان دارای مغازه ای بوده و این سوال برای آن ها مطرح شود که نحوه محاسبه مالیات بر اجاره مغازه به چه صورت می باشد؟
در پاسخ به این پرسش می بایست به ماده 53 قانون مالیات مستقیم مراجعه شود. مطابق با این ماده درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می شوند (نظیر اجاره مغازه)؛ عبارت است از کل مال الاجاره اعم از نقدی و غیرنقدی پس از کسر بیست و پنج درصد بابت هزینه ها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره.
توجه به این نکته ضروری است که اگر موجر مالک مغازه نباشد؛ درآمد مشمول مالیات وی عبارت است از ما به التفاوت اجاره دریافتی و پرداختی بابت مغازه مورد اجاره. متقاضیان جهت کسب اطلاع درخصوص مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی می توانند به مطالعه مقاله زیر اقدام نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه محاسبه مالیات بر اجاره ۱۴۰۳ در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه محاسبه مالیات بر اجاره 1403 پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.