برای مشاوره شرایط تاسیس ثبت شرکت بازرسی
برای مشاوره شرایط تاسیس ثبت شرکت بازرسی
امروزه نمی توان هیچ کشوری را پیدا کرد که بی نیاز از صادرات و واردات باشد. با افزایش صادرات و واردات کالا در کشورها نمی توان ضرورت وجود امر بازرسی را نادیده گرفت. در واقع بازرسی کالا در فرآیند صادرات و واردات نه تنها تجار را از سالم بودن کالا مطمئن می کند؛ بلکه این امر موجب اطمینان خاطر مشتریان و در نتیجه فروش بیشتر کالا می شود. در این راستا؛ شرکت هایی تحت عنوان شرکت بازرسی کالا ایجاد شده اند.
با توجه به افزایش تقاضای بازرسی کالا توسط شرکت های بازرسی، بسیاری از اشخاص به ثبت این نوع از شرکت تمایل پیدا کرده اند؛ اما این اشخاص می بایست قبل از هر اقدامی، راجع به شرکت های بازرسی و مراحل و نحوه ثبت این شرکت، اطلاعات کافی به دست آورند.
از همین رو؛ در این مقاله، پس از پاسخ به پرسش شرکت بازرسی چیست؟ انواع شرکت بازرسی بیان می شود. سپس؛ مطالبی راجع به شرکت بازرسی فنی، شرکت بازرسی کالا و همچنین شرکت بازرسی بین المللی ارائه می شود و بعد از آن؛ شرایط تاسیس، مدارک و مراحل و نحوه ثبت شرکت بازرسی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. در نهایت؛ در قسمت پایانی مقاله؛ لیست شرکت های بازرسی مورد تایید بانک مرکزی سال 1402 و همچنین لیست شرکت های بازرسی مورد تایید استاندارد ارائه می شود.
شرکت بازرسی چیست
بازرسی در لغت به معنای نظارت، بررسی و رسیدگی می باشد. با افزایش چمشگیر تولیدات و فرایند صادرات و واردات میان کشورها، اهمیت وجود یک واحد نظارتی بیش از گذشته احساس می شود. در این راستا؛ شرکت هایی تحت عنوان شرکت بازرسی به ثبت رسیده اند. لذا؛ برای برخی از افراد این پرسش مطرح می شود که شرکت بازرسی چیست؟
شرکت بازرسی شرکتی است که محصول را از لحاظ مشخصات فنی، کیفیت و کمیت بررسی و آن را با مفاد قرارداد و استانداردهای تعیین شده تطبیق می دهد. شرکت های بازرسی انواع مختلفی دارند که از جمله آن می توان به شرکت های بازرسی فنی و بین المللی اشاره نمود.
شرکت بازرسی پس از آزمایشات و بررسی های لازم نسبت به صدور گواهی بازرسی اقدام می نماید. ذکر این نکته ضروری است؛ در حال حاضر، واردات برخی از کالاها مستلزم ارائه گواهی بازرسی می باشد. گواهی نامه بازرسی دارای انواع مختلفی است که گواهی بازرسی حین تولید، گواهی بازرسی پیش از حمل، گواهی بازرسی در مبدا، گواهی بازرسی در مقصد، گواهی بازرسی ایمنی، گواهی بازرسی کیفیت، گواهی بازرسی قیمت و گواهی بازرسی استاندارد اجباری از انواع این گواهی محسوب می شود.
انواع شرکت بازرسی
همانطور که بیان شد؛ شرکت بازرسی شرکتی است که محصول را از لحاظ مشخصات فنی، کیفیت و کمیت بررسی و آن را با مفاد قرارداد و استانداردهای تعیین شده تطبیق می دهد. شرکت های بازرسی انواع مختلفی دارند؛ لذا در این بخش از مقاله، انواع شرکت بازرسی مورد مطالعه قرار می گیرند. شرکت های بازرسی بر حسب موضوع فعالیت به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند که از جمله آن، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
شرکت بازرسی نمونه برداری از محصولات کشاورزی و خوراکی
شرکت بازرسی حیوانات، دام، طیور زنده و خوراک ان ها
شرکت بازرسی انواع خودرو های گاز سوز و مخازن سی ان جی نصب شده بر روی خودرو
شرکت بازرسی و نمونه برداری از کلیه کالا های صادراتی و وارداتی شامل انواع اسباب بازرسی و تجهیزات سرگرمی، تجهیزات اندازه گیری و ابزار دقیق، چوب، فرآورده های چوبی، سلولزی و کاغذ، دامنه سایر مصنوعات
بازرسی فنی جایگاه های تک منظوره و چند منظوره
همچنین؛ شرکت های بازرسی بر حسب حوزه فعالیت خود به شرکت های بازرسی داخلی و بین المللی تقسیم می شوند. عمده تفاوت شرکت بازرسی داخلی و بین المللی در سطح و حوزه فعالیت آن ها می باشد. شرکت بازرسی داخلی در سطح کشور؛ اما شرکت های بازرسی بین المللی در کشورهای مختلف و در سطح بین المللی فعالیت می کنند.
شرکت بازرسی فنی
به بررسی مشخصات فنی یک قطعه و تست ها و آزمون های انجام شده برای آن به منظور تعیین میزان انطباق آن با استاندارهای از قبل تعیین شده؛ بازرسی فنی گفته می شود. بازرس فنی؛ شخصی متخصص است که انواع قطعات صنعتی را شناسایی و عیوب آن را تشخیص می دهد.
در حال حاضر؛ شرکت هایی تاسیس شده اند که در زمینه بازرسی فنی فعالیت می کنند. شرکت بازرسی فنی یکی از انواع شرکت بازرسی است که مشخصات فنی یک قطعه را بررسی و پس از انجام آزمایش های خاص، در صورت تطبیق قطعه با استاندارد های از پیش تعیین شده، گواهی نامه تایید صادر می نماید.
جلوگیری از ساخت و تولید محصولات غیر استاندارد، افزایش سطح ایمنی در جامعه، جلوگیری از اتلاف سرمایه و رعایت حقوق مصرف کننده از جمله مزایای انعقاد قرارداد با شرکت بازرسی فنی محسوب می شود. همچنین این شرکت ها می توانند در حین ساخت یا پس از آن، بازرسی های لازم را انجام و نسبت به صدور گواهی نامه اقدام نمایند.
شرکت بازرسی کالا
شرکت بازرسی کالا یکی از انواع شرکت بازرسی است. این شرکت که وظیفه بازرسی، نظارت، کنترل کالا از لحاظ کمیت و کیفیت و تایید سلامت کالا را بر عهده داشته و پس از انجام بازرسی و در صورت تایید، گواهی نامه بازرسی کالا صادر می نماید. به عبارت دیگر؛ شرکت بازرسی کالا شرکتی است که با انجام اقدامات و آزمایشات لازم، کیفیت، کمیت و همچنین سالم بودن کالای مد نظر را بررسی می کند.
در واقع گواهی تایید صادر شده توسط شرکت های بازرسی کالا، تاجر را نسبت به سالم بودن کالا و همچنین کیفیت و کمیت کالا و مطابقت آن با مفاد قرارداد مطمئن می کند. لازم به ذکر است که در عرف تجاری، انتخاب شرکت بازرسی کالا و همچنین پرداخت هزینه این شرکت، بر عهده خربدار می باشد.
بازرسی بصری و فیزیکی به همراه نمونه برداری و آزمایش، بازرسی بصری و فیزیکی به همراه بررسی اسناد و بازرسی ظاهری و فیزیکی از روش های کنترل و ارزیابی کالا توسط شرکت های بازرسی کالا محسوب می شود. شایسته ذکر است؛ شرکت بازرسی کالا بایستی تحت نظر سازمان استاندارد باشد.
شرکت بازرسی بین المللی
برای بسیاری از بازرگانانی که به امر واردات و صادرات به صورت بین المللی مبادرت می ورزند؛ این دغدغه وجود دارد که کالایی را که از کشور دیگر خریداری می کنند، سالم و منظبق با مفاد قرارداد باشد.در حال حاضر شرکت های بازرسی تا حد زیادی این چالش را حل کرده اند.
در پاسخ به این پرسش که شرکت بازرسی بین المللی چیست؛ می توان بیان داشت که شرکت بازرسی بین المللی؛ شرکتی است که کالای مدنظر را از لحاظ کمی و کیفی بررسی و در صورت تطابق با مفاد قرارداد و همچنین استانداردهای تعریف شده گواهی تایید صادر می نماید. این شرکت در سطح بین المللی فعالیت می کند.
شرکت بازرسی بین المللی حسب مورد می تواند بررسی ها و آزمایشات خود را حین تولید، پیش از حمل، در مبدا و یا در مقصد انجام دهد. این شرکت پس از آزمایش کالا و تطبیق آن با استانداردهای جهانی و کشور مبدا و مقصد، مکلف است تمامی نواقص کمی و کیفی و هرگونه مغایرت کالا با قرارداد بین طرفین را به اطلاع برساند.
شرایط تاسیس و ثبت شرکت بازرسی
در حال حاضر اغلب شرکت ها به صورت شرکت سهامی و یا شرکت با مسئولیت محدود به ثبت می رسند. شرکت بازرسی نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. لذا در ادامه مقاله شرایط تاسیس و ثبت شرکت بازرسی در هر یک از قالب های شرکت سهامی و شرکت با مسئولیت محدود به تفکیک مورد بررسی قرار می گیرد.
از آنجا که شرایط ثبت شرکت بازرسی در هر یک از قالب های شرکت سهامی خاص و با مسئولیت محدود متفاوت می باشد در ادامه شرایط ثبت هر کدام از این شرکت ها به تفکیک بیان می شود. شرایط ثبت شرکت بازرسی سهامی خاص عبارت اند از: 1- وجود حداقل 3 نفر عضو 2- وجود حداقل دو نفر بازرس 3- حداقل یک میلیون ریال سرمایه اولیه و پرداخت حداقل 35 درصد سرمایه اولیه به صورت نقدی.
ذکر این نکته ضروری است مطابق لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، شرکت سهامی خاص شرکتی است که سرمایه آن به قطعات سهم تقسیم می شود و مسئولیت هر یک از شرکا محدود به مبلغ اسمی سهامشان است. سهام این شرکت قابلیت عرضه و خرید و فروش در بورس اوراق بهادار را ندارد.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
همچنین مطابق ماده 94 قانون تجارت، شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشکیل شده و هریک از شرکا بدون این که سرمایه به سهام یا قطعات سهام تشکیل شده باشد؛ فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت است. شرایط ثبت شرکت بازرسی با مسئولیت محدود عبارت اند از: 1- وجود حداقل سرمایه 100 هزار تومان سرمایه اولیه 2- پرداخت تمام سرمایه اولیه 3- وجود حداقل دو نفر عضو. هم چنین، داشتن ثبت نام ثنا، شماره تلفن همراه به نام، کسب مجوز فعالیت از دیگر شرایط ثبت شرکت تلقی می شود.
مدارک لازم برای تاسیس و ثبت شرکت بازرسی
همانطور که بیان شد؛ در حال حاضر؛ شرکت های بازرسی اغلب به صورت شرکت سهامی و یا شرکت با مسئولیت محدود به ثبت می رسند. مدارک لازم برای تاسیس و به ثبت رساندن شرکت بازرسی در قالب شرکت سهامی و یا با مسئولیت محدود کمی متفاوت می باشد. لذا در ادامه؛ مدارک لازم برای تاسیس و ثبت شرکت بازرسی در هر یک از قالب های شرکت سهامی و شرکت با مسئولیت محدود به تفکیک مورد بررسی قرار می گیرد.
مدارک لازم برای تاسیس و ثبت شرکت بازرسی به صورت با مسئولیت محدود عبارت است از 1- رونوشت شناسنامه و کارت ملی تمامی اعضای شرکت 2- گواهی عدم سوء پیشینه 3- رونوشت اقرار نامه که به امضا شرکا شرکت رسیده باشد 4- دو نسخه از فرم تقاضا نامه که به امضا شرکا رسیده باشد 5- دو نسخه از فرم اساسنامه که به امضا شرکا رسیده باشد 6- مجوز از مراجع ذی صلاح 7- وکالت نامه در صورت وجود وکیل.
مدارک لازم برای تاسیس و ثبت شرکت بازرسی سهامی خاص عبارت اند از: 1- کپی شناسنامه و کارت ملی تمامی اعضا 2- گواهی عدم سوء پیشینه 3- کپی اقرار نامه که به امضا سهامداران شرکت رسیده باشد 4- مجوز از مراجع ذی صلاح 5- وکالت نامه در صورت وجود وکیل. علاوه بر مدارک فوق، مجوز فعالیت، شماره تلفن به نام، صورت جلسه مجمع عمومی موسسه، از دیگر مدارک لازم برای تاسیس و ثبت شرکت به شمار می آید.
مراحل و نحوه ثبت شرکت بازرسی
مراحل و نحوه ثبت شرکت بازرسی بدین شرح است که متقاضیان به منظور ثبت شرکت بازرسی ابتدا می بایست به سامانه ثبت شرکتها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه نمایند. پس از مراجعه به این سامانه، متقاضی می بایست مطابق تصویر گزینه تاسیس شخصیت حقوقی را انتخاب کند.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای شخص نمایش داده می شود که داوطلب می بایست گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است با توجه به شرایط و نیاز متقاضی، یکی از انواع شرکت ها انتخاب شود. برای ثبت شرکت بازرسی در قالب شرکت با مسئولیت محدود، لازم است که این گزینه از میان لیست نمایش داده شده، انتخاب گردد.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی شرکت بازرسی هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه های مربوط به ثبت شرکت بازرسی به آن ارسال می شود. در قسمت پایین نیز، مشخصات امضا کننده دفتر قانونی درج می شود که غالبا همان اطلاعات متقاضی است.
سپس فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت شرکت بازرسی را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام شرکت لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت شرکت بازرسی را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند. در صورتی که موضوع فعالیت شرکت بازرسی از نوع مجوزی است، لازم است که مجوز مربوطه دریافت شود.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه و مبلغ آن معین گردد. در این قسمت، دو نوع سرمایه درج شده که شامل سرمایه نقد و غیر نقد می شود. همچنین، میزان هر یک از سرمایه های مذکور می بایست به دقت ارزشیابی گردیده و مبلغ آن در بخش مربوطه وارد شود.
در مرحله بعدی، فرد لازم است که اطلاعات مدیران و شرکا شرکت بازرسی را در سامانه وارد نماید. توجه به این نکته در این زمینه حائز اهمیت است که سامانه ثبت شرکت ها به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور و سایت سازمان ثبت احوال متصل بوده و در صورت درج اطلاعات اشتباه، سایت خطایی مبنی بر "عدم دریافت اطلاعات" را برای کاربر نمایش می دهد.
در قسمت بعدی، داوطلب می بایست روزنامه کثیر الانتشار شرکت بازرسی را انتخاب نماید که در آن آگهی های شرکت درج می گردد.
در مرحله بعد، نوبت به بارگذاری اساسنامه شرکت بازرسی، می رسد. متقاضی می بایست در این قسمت، متن اساسنامه شرکت را که به امضای کلیه اعضا رسیده باشد را درج نماید. امکان استفاده از نمونه اساسنامه پیشنهادی خود سامانه نیز وجود دارد.
پس از آن، شرکتنامه تنظیم شده میان شرکا، برای فرد به نمایش در می آید که می بایست آن را به دقت مطالعه نموده و در صورت، مشاهده هر گونه ایراد یا نیاز به اصلاح، با ورود به گام مربوطه، اطلاعات را ویرایش نماید.
در مرحله بعدی، صورتجلسه مجمع عمومی موسسان راجع به تشکیل شرکت بازرسی برای کاربر نمایش داده می شود که در صورت بروز خطا در آن، لازم است که به گام مربوطه مراجعه کرده و اطلاعات را ویرایش نمود. سپس، لازم است که شخص، برای ادامه مراحل، بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
در قسمت بعد، متن تقاضانامه تشکیل شرکت بازرسی نشان داده می شود که امکان ویرایش متن به صورت مستقیم در این قسمت وجود نداشته و تنها با مراجعه به مراحل پیشین می توان مندرجات آن را تغییر داد.
پس از آن، خلاصه متن تقاضانامه برای کاربر به نمایش در می آید. این متن صرفا جهت اطلاع اولیه برای شخص بوده و تا تکمیل مراحل قانونی در مراجع ثبت شرکت ها فاقد اعتبار می باشد. در صورت صحیح بودن اطلاعات، باید برای گزینه ارسال که در سمت چپ پایین صفحه قرار گرفته، کلیک نمود.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت شرکت بازرسی را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت شرکت را به طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت شرکت بازرسی در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت شرکت بازرسی به اتمام رسد.
لیست شرکت های بازرسی مورد تایید بانک مرکزی
در قسمت های پیشین مقاله؛ راجع به شرکت های بازرسی و انواع آن بحث شد، همچنین شرایط، مدارک و مراحل ثبت شرکت بازرسی مورد بررسی قرار گرفت. اکنون در این بخش از مقاله، لیست شرکت های بازرسی مورد تایید بانک مرکزی سال 1402 ارائه می شود. لازم به ذکر است لیست بازرسی مورد تایید بانک مرکزی سال 1402 هنوز منتشر نشده است و آخرین بخشنامه مربوط به سال اواخر دهه نود می باشد که فایل آن در قسمت زیر قرار گرفته است.
- نویسنده: بانک مرکزی
- حجم: 967 KB
- منبع: سایت بانک مرکزی
شایسته تحریر است تایید صلاحیت شركت های بازرسی كننده براساس ضوابط آیین نامه تایید صلاحیت شرکت های بازرسی کالا می باشد. همچنین؛ درخواست تایید صلاحیت شرکت های بازرسی کننده داخلی و خارجی در صورت احراز شرایط توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در هیئت ارزیاب مطرح و مورد ارزیابی و بررسی قرار می گیرد.
لیست شرکت های بازرسی مورد تایید استاندارد
در ایران، سازمان استاندارد، معیار و استانداردهایی را برای تولید هر کالا در نظر گرفته است. این استانداردها تا حدی حائز اهمیت است که رعایت آن در بسیاری از کالاهای وارداتی به کشور الزامی می باشد. شرکت های بازرسی وظیفه دارند کالاهای مورد بازرسی را با استانداردهای کشور مطابقت دهند. برخی از این شرکت ها، مورد تایید سازمان ملی استاندارد ایران می باشند. لذا؛ در ادامه لیست شرکت های بازرسی مورد تایید استاندارد ارائه می شود.
- نویسنده: سازمان استاندارد
- حجم: 163 KB
- منبع: سایت سازمان استاندارد
ارزیابی کالا از نظر کمی و کیفی و تطبیق آن با مفاد قرارداد، صدور گواهی بازرسی کالا، ارزیابی اصالت فروشنده یا سازنده، بررسی تاریخ تولید کالا و ارزیابی بسته بندی از وظایف و مسئولیت های شرکت های بازرسی کالا محسوب می شوند. همچنین این شرکت وظیفه دارد هرگونه ایراد یا مغایرت را ذکر نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط تاسیس ثبت شرکت بازرسی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از شرایط تاسیس ثبت شرکت بازرسی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. شرکت بازرسی کالا یکی از انواع شرکت بازرسی است. این شرکت که وظیفه بازرسی، نظارت، کنترل کالا از لحاظ کمیت و کیفیت و تایید سلامت کالا را بر عهده داشته و پس از انجام بازرسی و در صورت تایید، گواهی نامه بازرسی کالا صادر می نماید. به عبارت دیگر؛ شرکت بازرسی کالا شرکتی است که با انجام اقدامات و آزمایشات لازم، کیفیت، کمیت و همچنین سالم بودن کالای مد نظر را بررسی می کند.