برای مشاوره ثبت نام کارت مباشرت
برای مشاوره ثبت نام کارت مباشرت
گاهی ممکن است یک شخص امکان حضور در واحد صنفی را نداشته باشد و یا حتی چندین جواز کسب داشته باشد؛ در این حالت، او می تواند برای اداره و انجام امور واحد صنفی خود؛ یک مباشر تعیین کند. در واقع مباشر، در اصطلاح حقوقی به فردی اطلاق می شود که از طرف مالک اموال او را اداره می کند.
تعیین مباشر برای واحد صنفی، منوط به دریافت کارت مباشرت می باشد، اما در صورتی که شخص قصد دریافت کارت مبارشرت را داشته باشد؛ لازم است، ابتدا با مزایا و معایب دریافت این کارت آشنا شده و همچنین با شرایط، مدارک و مراحل و نحوه اخذ آن، اطلاعات کافی کسب نماید.
از این رو؛ در این مقاله، ابتدا به دو پرسش پر اهمیت مباشرت یعنی چه و کارت مباشرت چیست؛ پاسخ داده می شود. سپس؛ مزایا و معایب مباشر مورد مطالعه قرار می گیرد و به این سوال پلاسخ داده می شود که مباشر در پروانه کسب چیست. پس از آن، سامانه صدور کارت مباشرت معرفی و راجع به شرایط، مدارک لازم و مراحل و نحوه ثبت نام و گرفتن کارت مباشرت صحبت می شود. در نهایت؛ پس از ارائه مطالبی راجع به هزینه صدور کارت مباشرت، در قسمت پایانی مقاله، استعلام کارت مباشرت با کد ملی و دریافت وام با کارت مباشرت و نیز، مالیات کارت مباشرت آموزش داده می شود.
مباشرت یعنی چه
ماده 12 قانون نظام صنفی اشخاص را ملزم کرده تا قبل از راه اندازی واحد صنفی از اتحادیه صنفی مربوطه پروانه کسب دریافت کنند. حال صاحبان پروانه کسب می توانند با مباشرت شخصی دیگر واحد صنفی خود را اداره کنند. در این راستا؛ ممکن است برای بسیاری از اشخاص، این پرسش مطرح شود که مباشرت یعنی چه؟
در پاسخ به پرسش فوق باید بیان کرد؛ مباشر به فردی اطلاق می شود که مسئولیت انجام کاری به او سپرده شده باشد. دارندگان پروانه کسب می توانند با انعقاد قرارداد مباشرت میان خود و شخص مباشر، اداره امور واحد صنفی خود را به شخص مباشر واگذار نمایند.
لازم به ذکر است ماده 2 قانون نظام صنفی در تعریف فرد صنفی و مباشر آن بیان می کند: «هر شخص حقیقی یا حقوقی که در یکی از فعالیت های صنفی اعم از تولید، تبدیل، خرید، فروش، توزیع، خدمات و خدمات فنی سرمایه گذاری کند و به عنوان پیشه ور و صاحب حرفه و شغل آزاد، خواه به شخصه یا با مباشرت دیگران محل کسبی دایر یا وسیله کسبی فراهم آورد و تمام یا قسمتی از کالا، محصول یا خدمات خود را به طور مستقیم یا غیرمستقیم و به صورت کلی یا جزئی به مصرف کننده عرضه دارد، فرد صنفی شناخته می شود.»
کارت مباشرت چیست
به طور کلی؛ به شخصی که در صورت نبودن دارنده اصلی جواز کسب، اداره محل کسب را بر عهده می گیرد؛ مباشر گفته می شود. به عبارت دیگر، مباشر شخصی است که به نمایندگی از صاحب پروانه کسب امور مربوط به واحد صنفی را انجام می دهد. شخص مباشر می بایست قبل از هر اقدامی کارت مباشرت دریافت نماید.
در این راستا؛ برای بسیاری از افراد این پرسش مطرح می شود که کارت مباشرت چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بیان کرد کارت مباشرت مجوزی است که به شخص مباشر اجازه فعالیت در واحد صنفی را می دهد. این کارت پس از معرفی مباشر توسط صاحب پروانه کسب به اتحادیه واحد صنفی و ارائه مدارک به این واحد صادر می شود.
قانون گذار در تبصره 3 ماده 12 قانون نظام صنفی کشور مقرر می دارد: «صدور بیش از یک پروانه کسب برای هر فرد صنفی واجد شرایط قانونی برای یک یا چند محل کسب به شرط معرفی مباشر، بر اساس آیین نامه اجرایی موضوع این ماده بلامانع است." شایسته ذکر است کارت مباشرت به مدت یک سال اعتبار دارد و بعد از آن باید هر ساله تمدید شود.
مزایا و معایب مباشر
همانطور که بیان شد؛ کارت مباشرت مجوزی است که به شخص مباشر اجازه فعالیت در واحد صنفی را می دهد. دریافت این کارت؛ علاوه بر مزایا و معایبی که به همراه دارد و در برخی موارد؛ برای دارنده، مسئولیت مالیاتی ایجاد می کند. لذا در این بخش از مقاله، مزایا و معایب مباشر مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
اشتغال زایی، احراز هویت شخص مباشر، اداره امور واحد صنفی در صورت نبود صاحب آن و امکان دریافت مجوزهای لازم برای واحد صنفی از جمله مزایای کارت مباشرت محسوب می شود. علاوه بر این؛ در برخی مشاغل، برای خانم ها جواز کسب صادر نمی شود، در این حالت می توان با انتخاب یک آقا به عنوان مباشر خانم، امکان دریافت جواز کسب برای خانم ها فراهم می گردد.
همچنین، در بیان معایب کارت مباشرت باید گفت ایجاد پرونده مالیاتی و ارسال اظهارنامه از معایب دریافت این کارت محسوب می شود. شایسته ذکر است در واحد صنفی، دستگاه کارتخوان باید به نام صاحب جواز صنفی باشد نه شخص مباشر، مگر آن که مباشر واحد صنفی پرونده مالیاتی داشته باشد.
مباشر در پروانه کسب چیست
مطابق ماده 18 آیین نامه اجرایی نحوه صدور و تمدید پروانه کسب، صدور بیش از یک پروانه کسب برای هر فرد صنفی، واجد شرایط منوط به معرفی مباشر است، اما مباشر در پروانه کسب چیست؟ مباشر در پروانه کسب شخصی است که در نبود صاحب پروانه کسب امور مربوط به واحد صنفی را انجام می دهد و آنجا را اداره می کند. به عبارت دیگر؛ مباشر در پروانه کسب نماینده صاحب پروانه محسوب می شود. مباشرت در پروانه کسب مستلزم دریافت مجوز مخصوصی به نام کارت مباشرت می باشد.
حضور در جلسات اتحادیه صنفی، اداره امور واحد صنفی و پیگیری شکایت مشتریان از جمله وظابف مباشر واحد صنفی محسوب می شود. شایسته ذکر است که مباشر در پروانه کسب، حتما باید شخص حقیقی باشد و اشخاص حقوقی نمی توانند به عنوان مباشر در پروانه کسب معرفی شوند.
به طور کلی؛ اشخاصی که چند پروانه کسب دریافت کرده اند و همچنین اشخاصی که فرصت کافی برای اداره واحد صنفی خود نداشته باشند، یک مدیر برای اداره واحد صنفی خود انتخاب می کنند که به این مدیر مباشر نیز گفته می شود. لازم به ذکر است صاحب پروانه کسب در برابر اشخاص ثالث عهده دار تمامی مسئولیت های حقوقی واحد صنفی می باشد و مسئولیت مباشر تنها در برابر صاحب پروانه در نظر گرفته شده است.
سامانه صدور کارت مباشرت
ممکن است برای بسیاری از افرادی که قصد دریافت کارت مباشرت را دارند؛ این سوال مطرح شود که از چه طریق می توانند کارت مباشرت را دریافت نمایند؟ به عبارت دیگر آدرس سامانه صدور کارت مباشرت کدام است؟ لذا؛ در ادامه به این پرسش پاسخ داده می شود.
در پاسخ به پرسش فوق، باید بیان کرد که در حال حاضر؛ سامانه ای واحد برای دریافت کارت مباشرت وجود ندارد و متقاضیان جهت دریافت کارت مباشرت باید به صنف و اتحادیه مربوطه مراجعه کرده و با توجه به قوانین اتحادیه مربوطه، درخواست صدور کارت مباشرت نمایند.
شایسته ذکر است؛ در حال حاضر، در اکثر اتحادیه ها درخواست دریافت کارت مباشرت به صورت حضوری صورت می گیرد، اما در اتحادیه هایی که این درخواست به صورت اینترنتی دریافت می شود؛ متقاضیان می بایست به سامانه اتحادیه صنف مدنظر مراجعه و صدور کارت مباشرت را درخواست نمایند. توجه به این نکته ضروری است که ثبت مباشر در پروانه کسب، به صورت آنلاین و با استفاده از سامانه ایرانیان اصناف، به نشانی iranianasnaf.ir امکان پذیر بوده که موضوعی متفاوت از ثبت نام و دریافت کارت مباشرت است.
شرایط دریافت کارت مباشرت
با توجه به مزایای متعدد کارت مباشرت، بسیاری از اشخاص مایل به دریافت این کارت می باشند؛ اما دریافت کارت مباشرت مستلزم وجود شرایطی برای متقاضی است. لذا؛ در این بخش از مقاله، راجع به شرایط دریافت این مجوز صحبت می شود. شرایط دریافت کارت مباشرت عبارت است از:
عدم سوء پیشینه کیفری
تابعیت ایرانی
حداقل 18 سال سن برای متقاضی
دارا بودن صلاحیت های فنی و حرفه ای در صورت نیاز
تایید صلاحیت شخص مباشر توسط اداره اماکن و نیروی انتظامی
تهیه و ارائه مدارک لازم
بر اساس تبصره ماده 17 آیین نامه اجرایی نحوه صدور و تمدید پروانه کسب، "دبیرخانه هیات عالی نظارت موظف است به منظور یکنواختی انواع پروانه کسب و کارت مباشرت نسبت به تهیه الگو و همچنین فرم های الزم برای استعلام و صدور پروانه کسب اقدام نماید."
مدارک لازم برای گرفتن کارت مباشرت
وجود شرایط و تهیه و ارائه مدارک از جمله شرایط اساسی دریافت کارت مباشرت می باشد. در قسمت پیشین مقاله؛ شرایط دریافت کارت مباشرت بررسی شد و اکنون در این بخش از مقاله؛ مدارک لازم برای گرفتن کارت مباشرت بیان می شود. مدارک لازم برای گرفتن کارت مباشرت عبارت است از:
تقاضا نامه کتبی صاحب جواز کسب و معرفی مباشر
اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه مباشر
12 قطعه عکس رنگی 4*3
کپی آخرین مدرک تحصیلی مباشر
ارائه گواهی عدم سوء پیشینه کیفری مباشر
کپی کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان کمتر از 50 سال
ارائه ارائه گواهی مبنی بر تایید صلاحیت شخص مباشر توسط اداره اماکن و نیروی انتظامی
کپی قرارداد مباشرت
لازم به ذکر است شخص مباشر باید سوابق کاری خود را ضمیمه مدارک فوق الذکر کرده و به مرجع مربوطه ارائه نماید. همچنین ارائه مدارک تجاری (مانند کارت بازرگانی) در صورتی که موضوع فعالیت تجاری باشد؛ یکی دیگر از مدارک لازم برای گرفتن کارت مباشرت محسوب می شود.
مراحل و نحوه ثبت نام و گرفتن کارت مباشرت
بسیاری از متقاضیان دریافت کارت مباشرت پس از احراز شرایط و تهیه مدارک با این چالش مواجه می شوند که چطور می توانند نسبت به دریافت کارت مباشرت اقدام نمایند. لذا؛ در ادامه، این مراحل و نحوه ثبت نام و گرفتن کارت مباشرت مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
همانطور که در قسمت های قبل بیان شد؛ در حال حاضر سامانه ای واحد برای دریافت کارت مباشرت وجود ندارد و متقاضیان جهت دریافت کارت مباشرت باید به صنف و اتحادیه مربوطه مراجعه کرده و با توجه به قوانین اتحادیه مربوطه درخواست صدور کارت مباشرت نمایند.
متقاضی می تواند به همراه مدارک لازم به اتحادیه مربوطه مراجعه و نسبت به ثبت نام کارت مباشرت اقدام نماید. همچنین در حال حاضر در برخی اتحادیه ها این درخواست به صورت اینترنتی و از طریق سامانه اتحادیه مربوطه امکان پذیر می باشد. پس از ثبت درخواست دریافت کارت مباشرت؛ متقاضی می بایست فرم های مربوطه را تکمیل و آزمایشات و استعلامات لازم را اخذ نماید.
لازم به ذکر است افرادی که دارای پروانه کسب هستند و اکنون قصد ثبت مباشر در پروانه کسب خود را دارند؛ می توانند از طریق سایت ایرانیان اصناف به نشانی iranianasnaf.ir درخواست خود را به ثبت برسانند. با مراجعه به این نشانی صفحه ای مانند تصویر ذیل ارائه می شود.
شخص می بایست پس از ثبت نام در این سامانه، با انتخاب گزینه ورود در قسمت بالای صفحه وارد حساب کاربری خود شود.
شخص متقاضی پس وارد شدن به حساب کاربری خود می بایست گزینه ثبت مباشر در پروانه کسب را انتخاب و پس از وارد کردن شناسه صنفی پروانه کسب، کدملی/ شماره پاسپورت مالک پروانه کسب، کد امنیتی و بارگذاری مدارک، درخواست خود را مبنی بر ثبت مباشر در پروانه کسب به ثبت برسانند. در نهایت؛ پس از ثبت درخواست یک کد رهگیری برای متقاضی صادر می شود.
هزینه صدور کارت مباشرت
پس از شناخت مراحل و نحوه ثبت نام و گرفتن کارت مباشرت در قسمت قبل، اکنون در این قسمت از مقاله، هزینه صدور کارت مباشرت مورد بررسی قرار می گیرد. متقاضیان جهت دریافت کارت مباشرت می بایست هزینه صدور این کارت را پرداخت نمایند؛ اما هزینه صدور کارت مباشرت چقدر است؟
در پاسخ به پرسش فوق باید بیان کرد، هزینه صدور کارت مباشرت مبلغی حدود 100 هزار تومان می باشد که این مبلغ باید به حساب اتحادیه صنف مربوطه واریز شود. لازم به ذکر است این مبلغ در تمامی اتحادیه های صنفی تقریبا یکسان در نظر گرفته شده است.
همچنین هزینه آزمایش عدم اعتیاد، هزینه دریافت گواهی عدم سوء پیشینه کیفری، هزینه دریافت گواهی تایید صلاحیت مباشر (حدود 50 هزار تومان) از دیگر هزینه هایی است که اشخاص جهت دریافت کارت مباشرت باید پرداخت نمایند.
استعلام کارت مباشرت
پس از صدور کارت مباشرت، استعلام این کارت از طریق کد ملی امکان پذیر می باشد. لذا در این بخش از مقاله استعلام کارت مباشرت با کد ملی آموزش داده می شود. متقاضیان جهت استعلام کارت مباشرت با کد ملی لازم است ابتدا به سامانه ایرانیان اصناف به نشانی iranianasnaf.ir مراجعه نمایند. با مراجعه به این سامانه صفحه ای همانند تصویر ذیل ارائه می شود.
شخص می بایست پس از ثبت نام در این سامانه، با انتخاب گزینه ورود در قسمت بالای صفحه؛ شخص وارد حساب کاربری خود می شود.
پس از کلیک بر قسمت جست و جوی مباشر در حساب کاربری، در صفحه ارائه شده، شخص متقاضی می بایست کد ملی شخص مباشر و کد امنیتی نمایش داده شده را وارد نماید. در نهایت؛ با انجام اقدامات فوق، شخص می تواند با کد ملی، کارت مباشرت را استعلام بگیرد.
وام با کارت مباشرت
در راستای حمایت از کسبه خرد و دارندگان پروانه کسب وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی اقدام به اعطای وام به دارندگان پروانه نموده است. در همین راستا، وام های مختلفی با عناوین گونان به دارندگان پروانه کسب اعطا می گردد که از جمله این وام ها وام سرمایه ی در گردش، وام خرید تجهیزات، وام های قرض الحسنه و وام های بانکی می باشند. عمده وام هایی که به این دسته از افراد تعلق می گیرد با ارائه پروانه کسب اعطا می گردد. متقاضیان دریافت این وام ها می بایست پس از ثبت نام به صورت اینترنتی و تایید شرایط می توانند مبلغ وام خود را دریافت نمایند.
برخی بانک ها تسهیلاتی دارند که مشمول دارندگان کارت مباشرت نیز می گردد؛ از جمله این تسهیلات، تسهیلات بانک سامان می باشد که از جمله مهمترین شرایط دریافت وام با کارت مباشرت و پروانه کسب برای تخصیص اعتبار عبارتند از:
متقاضی فاقد سابقه چک برگشتی یا بدهی غیر جاری باشد.
کسبه دارای مالکیت ملک یا سرقفلی محل فعالیت خود و همچنین دارای حداقل سه سال سابقه فعالیت به استناد پروانه کسب صادره توسط اتحادیه
کسبه دارای مالکیت ملک یا سرقفلی محل فعالیت خود که دارای سابقه فعالیت کمتر از سه سال به استناد پروانه کسب صادره می باشند، در صورت داشتن کارت مباشرت با سابقه فعالیت حداقل سه سال و تایید اتحادیه مربوطه
بنابراین آن دسته از متقاضیانی که دارای شرایط مربوطه می باشند؛ می توانند با ارائه مدارک و مستندات شغلی خود اقدام به ثبت درخواست تسهیلات نموده و در صورت موافق بانک عامل تسهیلات خود را دریافت نمایند. پروسه اعطای وام ممکن است بازه زمانی حدودا 2 ماهه یا بیشتر به طول بی انجامد و این مدت بر اساس لیست انتظار هر مورد تقاضا ممکن است کمتر یا بیشتر باشد.
مالیات کارت مباشرت
در قسمت های پیشین مقاله توضیحاتی در خصوص کارت مباشرت، مزایا و معایب دریافت آن و نیز، سامانه صدور، شرایط و مدارک دریافت آن ارائه گردید. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به منظور آشنایی بیشتر متقاضیان با جزئیات این کارت، به توضیح مالیات کارت مباشرت بپردازیم.
مطابق با ماده ۱۱ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، می بایست بین کارتخوان و پرونده مالیاتی تناظر وجود داشته باشد. این امر، به این معنی است که کسی که جواز کسب واحد صنفی به نام اوست و دارای پرونده مالیاتی نزد سازمان امور مالیاتی کشور می باشد، باید دستگاه کارتخوان مربوطه را نیز به نام خودش ثبت نماید.
بنابر چنانچه در واحدهای صنفی، پایانه های فروشگاهی یا کارتخوان به نام مباشر صنفی اخذ شده باشد و مباشر ظرف مهلت مقرر آن دستگاه را غیرفعال نکند، دستگاه و پایانه های مزبور توسط بانک مرکزی قطع خواهند گردید. جهت کسب اطلاع در خصوص مالیات حقوق شغل دوم مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ثبت نام کارت مباشرت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از ثبت نام کارت مباشرت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. کارت مباشرت مجوزی است که به شخص مباشر اجازه فعالیت در واحد صنفی را می دهد. این کارت پس از معرفی مباشر توسط صاحب پروانه کسب به اتحادیه واحد صنفی و ارائه مدارک به این واحد صادر می شود.