برای مشاوره جزئیات تبصره و ماده 100 قانون مالیات های مستقیم سال 1403
برای مشاوره جزئیات تبصره و ماده 100 قانون مالیات های مستقیم سال 1403
مالیات مبلغی است که توسط دولت برای تامین مخارج عمومی کشور از اشخاص جامعه وصول می شود. در واقع مالیات نقش بسیار مهم و حیاتی در تامین منابع مالی دولت ها دارند. به همین خاطر؛ سازمان امور مالیاتی برای تشویق صاحبان مشاغل به پرداخت مالیات، مشوق های مالیاتی را در نظر گرفته است که از جمله مهم ترین آن ها، می توان به ماده 100 قانون مالیات های مستقیم اشاره کرد.
اطلاع از ماده ۱۰۰ مالیات از این حیث اهمیت دارد که صاحبان مشاغل می توانند از تبصره این ماده استفاده کرده و از ارسال اظهارنامه مالیاتی معاف شوند. البته معافیت این ماده شامل کلیه افراد نمی شود و لازم است که شرایطی در این خصوص رعایت شود. به همین خاطر؛ پرداختن به جزئیات ماده 100 مالیات و تبصره آن؛ نظیر شرایط و چگونگی استفاده از این معافیت امری ضروری به نظر می رسد.
از همین رو، در این مقاله، پس از پاسخ به این سوال که منظور از ماده ۱۰۰ مالیات و تبصره آن چیست و چه کسانی می توانند از آن بهره مند شوند؛ به شرایط استفاده از تبصره ماده 100 اشاره می شود. سپس، چگونگی استفاده از این تبصره و نحوه تکمیل اظهارنامه ماده ۱۰۰ قانون مالیات مستقیم مورد مطالعه قرار می گیرد . سپس درباره سقف تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم سال ۱۴۰۳، نحوه محاسبه و دستور العمل آن بحث می شود. در نهایت؛ به جهت آشنایی کاربران؛ فرم تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم سال 1403 ارائه می گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
ماده ۱۰۰ مالیات چیست
یکی از مواد بسیار مهم در قانون مالیات های مستقیم، ماده 100 این قانون می باشد. حال ممکن است که برخی از اشخاص، از مفاد این ماده بی اطلاع باشند و برای آن ها این سوال مطرح شود که ماده ۱۰۰ مالیات چیست؟ به همین دلیل، در این بخش، به صورت مفصل توضیحاتی در خصوص آن، ارائه می گردد.
ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم در خصوص مودیانی است که باید هر سال در مورد صنف شغلی خود به سازمان امور مالیاتی، اظهارنامه مالیاتی ارائه دهند. این مودیان موظفند که تا 30 خرداد سال بعد، مالیات های خود را پرداخت نمایند.
به عبارتی این ماده مقرر می دارد: «مودیان موضوع این فصل مکلف اند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیت های شغلی خود را در یک سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه طبق نمونهای که وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تهیه خواهد شد؛ تنظیم و تا آخر خرداد ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم و مالیات متعلق را به نرخ مذکور در ماده (131) این قانون پرداخت نمایند.» بنابراین؛ صاحبان مشاغل اصولا مکلف هستند که مالیات خود را در سال مالیاتی بر اساس ماده 131 قانون مالیات های مستقیم، پرداخت نمایند.
تبصره ماده 100 مالیات به زبان ساده چیست
یکی از مشوق های مالیاتی مربوط به تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم می شود که اطلاع از آن؛ اهمیت به سزایی دارد. حال یکی از سوالات متداولی که در این میان مطرح می شود؛ این است که تبصره ماده 100 مالیات به زبان ساده چیست و تعریف آن چه می باشد.
در پاسخ به این پرسش می توان بیان نمود که بخش مهم ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم، تبصره آن می باشد که بیان می کند: «سازمان امور مالیاتی کشور می تواند برخی از مشاغل یا گروههایی از آنان را که میزان فروش کالا و خدمات سالانه آنها حداکثر ده برابر معافیت موضوع ماده (84) این قانون باشد از انجام بخشی از تکالیف از قبیل نگهداری اسناد و مدارک موضوع این قانون و ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف کند و مالیات مودیان مذکور را به صورت مقطوع تعیین و وصول نماید. در مواردی که مودی کمتر از یک سال مالی به فعالیت اشتغال داشته باشد مالیات متعلق نسبت به مدت اشتغال محاسبه و وصول میشود.»
مطابق با تبصره شش قانون بودجه سال گذشته، به منظور تسریع و تسهیل رسیدگی به پرونده های مالیاتی، اختیار سازمان امور مالیاتی کشور در تبصره ماده (۱۰۰) قانون مالیات های مستقیم در خصوص معافیت مودیان از انجام بخشی از تکالیف قانون مذکور از قبیل نگهداری اسناد و مدارک و ارائه اظهارنامه مالیاتی، به حداکثر «صد برابر» میزان معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات های مستقیم افزایش می یابد.
بنابراین، صاحبان مشاغل و کسب و کاری که مجموع فروش سالیانه آن ها، تا 100 برابر سقف معافیت مالیاتی باشد؛ نیازی به ارائه و ارسال اظهارنامه مالیاتی نخواهند داشت و مالیات سالانه آن ها به صورت مقطوع و بدون رسیدگی ممیز مالیاتی محاسبه می شود. در واقع اگر سقف درآمد صاحبان مشاغل برای سال گذشته، مبلغ ۶۷,۲۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال (معادل 6 میلیارد و 720 میلیون تومان) باشد، در این صورت از ارسال اظهارنامه مالیاتی و ارائه مدارک و دفاتر مالی معاف می شوند.
چه کسانی می توانند از تبصره ماده ۱۰۰ استفاده کنند
همانطور که گفته شد؛ هدف از تصویب تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم، تشویق افراد به پرداخت مالیات است، اما باید توجه داشت که فقط اشخاص خاصی می توانند از این مشوق مالیاتی استفاده کنند. حال ممکن است که برای عده ای از اشخاص این سوال مطرح شود که چه کسانی می توانند از تبصره ماده ۱۰۰ استفاده کنند که پاسخ آن به شرح زیر است:
در پاسخ به سوال فوق باید گفت که از تبصره ماده 100 صرفا اشخاص حقیقی که درآمد فروش کالا و خدمات آن ها کمتر از 6,720,000,000 (شش میلیارد و هفتصد و بیست میلیون) تومان باشد، می توانند که استفاده کنند. بنابراین شرکت ها و سازمان ها و اشخاصی که درآمد سالیانه آن ها بیشتر از 6,720,000,000 استY مشمول این تبصره نمی شوند.
علاوه بر این باید توجه داشت اشخاصی که برای آن ها فرم مالیاتی ماده ۱۰۰ در درگاه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی قرار نگرفته و صاحبان مشاغلی که دستگاه های پوز فروشگاهی (پایانه های فروشگاهی) را در محل کار خود نصب نکردهاند از معافیت تبصره ماده 100 نمی توانند که بهره مند شوند. هم چنین، در پرونده های مشارکت مدنی چنانچه سهم درآمد یا فروش حداقل یکی از شرکاء بیش از مبلغ مذکور در بند (۱) یا مجموع درآمد مشارکت بیش از مبلغ ۱۵ میلیارد تومان باشد، از شمول تبصره این ماده، خارج اند.
شرایط استفاده از تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم ۱۴۰۳
صاحبان مشاغل برای این که بتوانند از معافیت تبصره ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم استفاده کنند؛ لازم است که شرایطی را رعایت کنند. حال به جهت اهمیت این موضوع، در این بخش از مقاله، به بیان شرایط استفاده از تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم 1403 پرداخته می شود.
همانطور که گفته شد؛ یکی از شرایط اساسی برای بهره مند شدن از معافیت تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم، این است که درآمد صاحبان مشاغل از فروش کالا و خدمات خود در سال کمتر از 6,720,000,000 (شش میلیارد و هفتصد و بیست میلیون) تومان باشد.
شرط بعدی این است که مودیان نباید در سال های قبل به سازمان امور مالیاتی بدهی مالیاتی مقطوع داشته باشند و یا نسبت به برگ تشخیص صادره از اداره مالیات اعتراضی به آن نداشته و مورد قبولشان باشد. همچنین؛ شخص مودی باید در مهلت تعیین شده برای ارسال اظهار نامه مالیاتی تبصره ماده 100 در سامانه امور مالیاتی اقدام نماید؛ در غیر این صورت؛ امکان استفاده از معافیت تبصره ماده ۱۰۰ وجود ندارد.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
چگونگی استفاده از تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم سال 1403
برای استفاده از معافیت تبصره 100؛ شخص باید به درگاه ملی خدمات مالیات مراجعه نماید. حال به منظور آشنایی علاقمندان با نحوه و مراحل استفاده از تبصره فوق الذکر، در این قسمت از مقاله، فرآیند و چگونگی استفاده از تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم سال ۱۴۰۳ بیان می شود.
در ابتدا شخص باید در مرورگر خود سامانه درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir را جستجو کرده و شماره ملی/ شناسه ملی و رمز عبور خود را وارد نموده و بر روی گزینه ورود به درگاه ملی کلیک کند.
پس از آن یک کد شش رقمی، به شماره همراه شخص ارسال می شود که لازم است این کد را در کادر مشخص شده، وارد کرده و گزینه ورود به سامانه انتخاب نماید.
در مرحله بعد شخص در حساب کاربری خود در بالای صفحه یک پیغامی بدین شرح مشاهده می کند: (جهت ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد و توافق تبصره ماده 100 اینجا کلیک نمایید) که باید بر روی این عبارت، کلیک کرده تا وارد سامانه ثبت نام اظهارنامه مالیاتی تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم سال 1403 شود.
سپس شخص باید پرونده مالیاتی مورد نظر خود را انتخاب نماید.
در گام بعدی شخص به صفحه جدیدی منتقل می شود و در این صفحه می تواند اطلاعات هویتی خود را مشاهده نموده و در صورت تایید بر روی گزینه ثبت اظهارنامه و فرم استفاده از تبصره ماده 100 کلیک کند.
سپس شخص باید سال فعالیت و نوع فعالیت خود را تعیین کرده و از بین دو گزینه نوع اظهارنامه، دایره کنار فرم تبصره ۱۰۰ را فعال کرده و در انتها؛ بر روی گزینه تایید کلیک کند.
در مرحله بعدی، شخص باید مطابق تصویر زیر بر روی گزینه ویرایش کلیک کند.
در مرحله بعدی شخص باید اطلاعات هویتی خود را کنترل کرده و در صورت تایید بر روی گزینه ذخیره و ادامه کلیک نماید.
در مرحله بعدی لازم است که شخص اطلاعات مربوط به مبالغ فروش خود را در قسمت های مربوطه وارد کند.
پس از آن شخص باید اقدام به تکمیل اطلاعات مربوط به مشخصات محل فعالیت اصلی و نوع فعالیت خود کند.
در نهایت، سامانه اطلاعات قبض مالیاتی صادره را به شخص نشان می دهد که در صورت موافقت وی با مبلغ آن، باید بر روی دکمه صدور قبض، کلیک نماید.
پس از طی کردن مراحل فوق با کلیک بر روی گزینه ثبت نهایی در پایین صفحه، فرد می تواند رهگیری منحصر به فردی را دریافت کند.
پس از طی کردن مراحل فوق و ثبت نهایی آن، یک کد رهگیری برای شخص صادر می شود و بعد از آن می تواند که فرم تعیین مالیات مقطوع و موضوع تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم را دریافت کند و در صورت نیاز آن را به چاپ برساند.
مراحل و نحوه تکمیل اظهارنامه ماده 100 قانون مالیات مستقیم ۱۴۰۳
در بخش های قبلی تعریف ماده 100 و تبصره آن، شرایط و مراحل استفاده از معافیت این تبصره مورد بررسی قرار گرفت. حال نوبت به این می رسد که مطالبی در خصوص مراحل و نحوه تکمیل اظهارنامه ماده ۱۰۰ قانون مالیات مستقیم 1403 ارائه شود که به شرح زیر می باشد:
در ابتدا؛ شخص باید در مرورگر خود سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی به نشانی Tax.gov.ir را جستجو کرده و وارد سامانه شود. سپس با انتخاب سامانه اظهارنامه الکترونیک باید بر روی گزینه "اظهارنامه عملکرد شخص حقیقی" کلیک کند.
سپس در مرحله بعد؛ شخص باید بر روی گزینه "ورود به سامانه اظهارنامه حقیقی" کلیک نماید.
سپس شخص باید در کادر مربوطه نام کاربری و رمز عبور خود را وارد نماید.
پس از آن یک کد شش رقمی، به شماره همراه شخص ارسال می شود که لازم است این کد را در کادر مشخص شده، وارد کرده و گزینه ورود به سامانه انتخاب نماید.
پس از ورود به سامانه؛ شخص باید مطابق تصویر زیر متن "جهت ارسال اظهارنامه برای عملکرد اینجا کلیک کنید" را انتخاب کند.
پس از آن باید از صفحه "پرونده های مالیاتی - پرونده های درآمد" گزینه "ورود به اظهارنامه" را انتخاب نماید.
در گام بعدی برای تکمیل اظهارنامه باید بر روی گزینه "ثبت اظهارنامه و فرم استفاده از تبصره 100" کلیک شود.
در مرحله بعد؛ شخص باید مشخصات اظهارنامه را تکمیل و در نهایت بر روی گزینه تایید کلیک کند.
با انتخاب گزینه تایید، اظهارنامه جدید ایجاد و در پایین صفحه نمایش داده می شود. برای ثبت و تکمیل اظهارنامه می بایست بر روی گزینه "ویرایش" کلیک گردد.
در مرحله بعد؛ شخص باید اطلاعات هویتی داوطلب نظیر شماره شناسنامه، شماره ملی، آدرس و تاریخ عملکرد و اطلاعات پرونده را تکمیل کند.
پس از آن؛ کاربر باید مشخصات محل فعالیت را تکمیل کند.
سپس؛ شخص می بایست اطلاعات حساب های بانکی خود را در این قسمت وارد نماید.
پس از تکمیل اطلاعات، شخص باید از بالای حساب کاربری، بر روی گزینه ذخیره و ادامه کلیک نماید. لازم به ذکر است که برای ارسال اظهارنامه مالیاتی باید یک سری مدارک از قبل تهیه شود که از جمله این مدارک می توان به مبلغ درآمد و فروش داخل یا خارج از کشور، رونوشت کارت ملی و شناسنامه، گواهی حساب های سال های قبل مودی مالیاتی برای بررسی ممیز اداره مالیات و . . . اشاره نمود.
سقف تبصره ماده ۱۰۰ سال 1403
در بخش قبلی بیان کردیم که منظور از ماده 100 قانون مالیات های مستقیم و تبصره آن چیست و هر کدام را به صورت مفصل تعریف کردیم. حال در این بخش از مقاله، قصد داریم که به منظور آشنایی کاربران، به سقف تبصره ماده ۱۰۰ سال ۱۴۰۳ بپردازیم.
قانون گذار برای استفاده از معافیت تبصره ماده 100 یک سقف خاصی را در نظر گرفته است. در واقع بر اساس ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم در سال گذشته صرفا اشخاصی که درآمد سالیانه آن ها تا حداکثر 100 برابر سقف معافیت مالیاتی باشد، می توانند که از شرایط ثبت نام اظهارنامه مالیاتی ماده ۱۰۰ بهره مند شوند. به عبارتی؛ منظور اشخاص حقیقی است که درآمد فروش کالا و خدمات آن ها در سال کمتر از 6,720,000,000 (شش میلیارد و هفتصد و بیست میلیون) تومان باشد.
همچنین لازم به ذکر است که سقف تبصره ماده 100 در سال 1403 بر اساس بند خ تبصره 6 لایحه بودجه، برای گروه اول دوم و سوم مشاغل، 150 برابر معافیت مالیات حقوق ماده 84 قانون مالیات های مستقیم به مبلغ 180,000,000,000 ریال تعیین شده است.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
نحوه محاسبه مالیات تبصره 100 سال ۱۴۰۳
برای محاسبه مالیات تبصره 100 شیوه و روش خاصی وجود دارد که ممکن است بسیاری از اشخاص نسبت به آن بی اطلاع باشند. به همین خاطر، در این بخش از مقاله، قصد داریم که نحوه محاسبه مالیات تبصره ۱۰۰ سال 1403را مورد بررسی قرار دهیم.
در ابتدا باید گفت که برای محاسبه و تعیین مالیات تبصره ماده 100 عوامل مختلفی وجود دارند که از جمله این عوامل می توان به ورودی های دستگاه پوز، مالیات قطعی سال قبل، مبالغ واریزی به حساب های تجاری اعلام شده از بانک مرکزی، مبالغ واریز به حساب های تجاری در ثبت نام مودی اشاره کرد.
اما به طور کلی؛ نحوه محاسبه مالیات تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم بدین صورت است که 8 درصد به مالیات مقطوع سال گذشته این گونه از مودیان اضافه می شود و به عنوان مالیات مقطوع موضوع تبصره ماده 100، از آن ها دریافت می گردد.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
دستورالعمل تبصره ماده ۱۰۰ سال 1403
در سال ۱۴۰۳ در مورد تبصره 100 قانون مالیات های مستقیم یک دستورالعملی به تصویب رسیده است که اطلاع از آن ضروری به نظر می رسد. حال به منظور آشنایی و دسترسی راحت تر کاربران؛ در این بخش، دستورالعمل تبصره ماده ۱۰۰ سال 1403 بارگذاری شده است.
- نویسنده: سازمان امور مالیاتی کشور
- حجم: 97.0 KB
- منبع: سایت سازمان امور مالیاتی کشور
بنابراین مطابق با دستور العمل فوق اگر میزان فروش و درآمد تعیین و اعلام شده سازمان امور مالیاتی، کمتر از مبلغ فروش مودی باشد؛ در این صورت او مکلف است فروش واقعی خود را در سامانه درج نماید و مالیات نیز در صورتی که فروش و درآمد ابرازی مودی تا میزان حد نصاب مقرر باشد؛ بر مبنای فروش ابرازی تعیین خواهد شد.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
فرم تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم سال ۱۴۰۳
در بخش های پیشین مقاله، در خصوص تبصره ماده 100 صحبت نموده و چگونگی استفاده از آن و نحوه تکمیل اظهارنامه را در درگاه ملی خدمات مالیات مورد بررسی قرار دادیم. حال به منظور آشنایی مخاطبان، با این فرم، در قسمت زیر؛ نمونه ای از فرم تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم سال 1403 بارگذاری شده است.
- نویسنده: سازمان امور مالیاتی کشور
- حجم: 358 KB
- منبع: سایت سازمان امور مالیاتی کشور
همانطور که مشاهده می شود؛ بخش های اصلی فرم تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم شامل تاریخ عملکرد، تاریخ ثبت در سامانه، شماره رهگیری، مشخصات شخص حقیقی، اقامتگاه قانونی مودی، میزان مجموع فروش کالا و خدمات در طی سال، میزان مالیات مقطع عملکرد و اطلاعات اینتا کد می باشد.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد جزئیات تبصره و ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم سال 1403 در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از جزئیات تبصره و ماده 100 قانون مالیات های مستقیم سال ۱۴۰۳ پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. قانون گذار برای استفاده از معافیت تبصره ماده 100 یک سقف خاصی را در نظر گرفته است. در واقع بر اساس ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم در سال گذشته صرفا اشخاصی که درآمد سالیانه آن ها تا حداکثر 100 برابر سقف معافیت مالیاتی باشد، می توانند که از شرایط ثبت نام اظهارنامه مالیاتی ماده ۱۰۰ بهره مند شوند. به عبارتی؛ منظور اشخاص حقیقی است که درآمد فروش کالا و خدمات آن ها در سال کمتر از 6,720,000,000 (شش میلیارد و هفتصد و بیست میلیون) تومان باشد.