برای مشاوره جزئیات گواهینامه بازرسی کالا
برای مشاوره جزئیات گواهینامه بازرسی کالا
در ایران سازمان استاندارد، معیار و استانداردهایی را برای تولید هر کالا در نظر گرفته است. رعایت این استانداردها؛ در بسیاری از کالاهای وارداتی به کشور نیز الزامی می باشد و تاجران مکلفند برای ترخیص کالا از گمرک گواهی نامه بازرسی کالا یا coi را دریافت نمایند.
متاسفانه برخی از شرکت های تولید کننده به بهانه سودجویی کیفیت و یا کمیت کالای تولیدی را کاهش می دهند و این موضوع باعث نارضایتی مشریان می شود. گواهی نامه بازرسی کالا تا حد زیادی به حل این مشکل کمک کرده است. در واقع خریدار با دریافت گواهی نامه بازرسی کالا مطمئن می شود؛ کالا بر اساس استانداردهای کشور سفارش دهنده تولید شده است. دریافت این گواهی نامه مستلزم کسب اطلاعات جامعی در خصوص مراحل و نحوه اخذ و نیز، انواع و مزایای آن می باشد.
از این رو، در این مقاله، پس از پاسخ به این که پرسش گواهینامه بازرسی کالا یا coi چیست؛ درباره مزایا و انواع گواهی نامه بازرسی کالا صحبت می شود. سپس، گواهی بازرسی کالا در مبدا و در مقصد بررسی و پس از آن مراحل و نحوه دریافت گواهی نامه بازرسی کالا coi آموزش داده می شود. در نهایت؛ پس از ارائه نمونه گواهی بازرسی کالا استاندارد coi در قسمت پایانی مقاله، وظایف و مسئولیت های شرکت های بازرسی کالا مورد بحث قرار خواهد گرفت.
گواهینامه بازرسی کالا یا coi چیست
در پاسخ به این سوال که گواهینامه بازرسی کالا یا coi چیست؛ باید بیان کرد گواهی نامه بازرسی کالا یا coi (Certification Of Inspection) از جمله مدارک لازم جهت ترخیص بسیاری از کالاها از گمرک محسوب می شود. صدور این گواهی نامه بدین معناست که کالای تولید شده با قرارداد و استانداردهای کشور سفارش دهنده منطبق می باشد.
گواهی نامه بازرسی کالا یا coi پس از انجام بازرسی های کمی و کیفی و در صورت مطابقت کالا با استاندارد های در نظر گرفته شده، صادر می شود. لازم به ذکر است؛ بازرسی کالا جهت صدور گواهی نامه coi بر اساس استانداردهای کشور سفارش دهنده کالا می باشد.
اخذ گواهی نامه بازرسی کالا یا coi برای کالاهایی که درباره آن ها استاندارد اجباری وجود دارد؛ الزامی می باشد. کالاهایی دارای استاندارد اجباری می باشند که به طور مستقیم یا غیرمستقیم با سلامتی و ایمنی انسان در ارتباط اند؛ لکن در حال حاضر، واردات برخی کالاها نیاز به دریافت گواهی نامه بازرسی کالا ندارد.
مزایای دریافت گواهینامه بازرسی کالا
همانطور که در قسمت پیشین مقاله بیان شد؛ گواهی نامه بازرسی کالا یا coi از جمله مدارک لازم جهت ترخیص بسیاری از کالا ها از گمرک محسوب می شود. صدور این گواهی نامه بدین معناست که کالای تولید شده با قرارداد و استانداردهای کشور سفارش دهنده منطبق می باشد.
سوال که ممکن است در این میان، برای بسیاری از افراد مطرح شود؛ این است که چرا اشخاص باید گواهی نامه بازرسی کالا را دریافت کنند؟ به عبارت دیگر؛ مزایای دریافت گواهینامه بازرسی کالا چیست؟ دریافت گواهی نامه بازرسی کالا مزایای متعددی را به همراه دارد. اطمینان از کمیت و کیفیت کالا، اطمینان از مطابقت کالا با قرارداد و تسهیل در روند واردات کالا از جمله مزایای دریافت گواهی نامه بازرسی کالا به شمار می آید.
همچنین، اطمینان از سلامت و ایمنی کالا از دیگر مزایای دریافت گواهی نامه بازرسی کالا محسوب می شود. لازم به ذکر است؛ کیفیت بالای کالا و رعایت استانداردهای پیش بینی شده، موجب رضایت مشتریان و در نتیجه افزایش فروش و کسب سود بیشتر می شود.
انواع گواهینامه بازرسی کالا
گواهی نامه بازرسی کالا انواع مختلفی دارد که هر کدام برای اهداف خاصی و با توجه به نیاز اشخاص صادر می شود. لذا در این بخش از مقاله، انواع گواهی نامه بازرسی کالا مورد بررسی قرار می گیرد. به طور کلی؛ گواهی بازرسی حین تولید، گواهی بازرسی پیش از حمل، گواهی بازرسی کالا در مبدا، گواهی بازرسی کالا در مقصد، گواهی بازرسی ایمنی، گواهی بازرسی کیفیت، گواهی بازرسی قیمت و گواهی بازرسی استاندارد اجباری از انواع گواهینامه بازرسی کالا هستند که در ادامه؛ هر یک از آن ها به تفکیک مورد مطالعه قرار می گیرد.
گواهی بازرسی حین تولید: این گواهی اغلب برای مواد غذایی، لوازم آرایشی بهداشتی و تجهیزات صنعتی صادر می شود و بیانگر آن است که استانداردهای لازم در حین تولید رعایت شده است. کارشناس شرکتی که کالا را سفارش داده؛ می تواند در محل فرآیند تولید حاضر شود.
گواهی بازرسی پیش از حمل: برای صدور این گواهی نامه لازم است بازرسان و کارشناسان مربوطه از کالا در انبار بازدید نمایند. در صورت مطابقت کالا با مفاد قرارداد و استانداردهای لازم، پیش از بارگیری کالا، گواهی بازرسی پیش از حمل صادر می شود. لازم به ذکر است که در این روش؛ معمولا محصولات انبار به صورت رندوم بررسی می شود.
گواهی بازرسی کالا در مبدا: این گواهی در صورت رعایت استانداردهای لازم و عدم وجود مشکل در کیفیت و کمیت کالا در کشور مبدا و پیش از ارسال کالا به کشور مقصد صادر می شود.
گواهی بازرسی کالا در مقصد: این گواهی پس از حمل کالا و در کشور مقصد صادر می شود. در واقع صدور گواهی بازرسی کالا در مقصد به این معناست که صحت و سلامت و کیفیت کالا پس از حمل مورد تایید می باشد.
گواهی بازرسی ایمنی: گواهی بازرسی ایمنی اصولا برای کالاهای خطرناک مانند مواد منفجره و مواد شیمیایی صادر می شود. صدور این گواهی نامه بدین معناست که ایمنی محصول مورد تایید کارشناسان و بازرسان قرار گرفته است.
گواهی بازرسی کیفیت: همانطور که از نام این گواهی مشخص است؛ گواهی بازرسی کیفیت کالا به منزله تایید کیفیت کالا می باشد.
گواهی بازرسی قیمت: این گواهی به منظور پیشگیری از سوء استفاده از وام های کم بهره یا دریافت ارز با قیمت پایین صادر می شود. در واقع این گواهی بازرسی قیمت بیانگر واقعی بودن قیمت محصول می باشد. این گواهی اصولا به درخواست بانک یا موسسه مالی صادر می شود.
گواهی بازرسی استاندارد اجباری: اخذ گواهی بازرسی استاندارد اجباری در کالاهایی مانند دارو، مواد غذایی، محصولات پزشکی و خودرو که با سلامت و ایمنی جامعه ارتباط دارد؛ ضروری است. به منظور صدور این گواهی، کالا در آزمایشگاه های مجاز بررسی و با استانداردهای لازم تطبیق داده شود. گواهی بازرسی استاندارد اجباری از مهم ترین انواع گواهی نامه بازرسی کالا به شمار می آید.
گواهی بازرسی کالا در مبدا
گواهی بازرسی کالا در مبدا (Certificate of origin inspection) اصولا در معاملاتی صادر می شود که طرفین قرارداد دو کشور مختلف هستند. این گواهی سندی است که قبل از حمل کالا و در کشور مبدا صادر می شود. گواهی نامه بازرسی کالا در مبدا بیانگر آن است که کالای سفارشی قبل از بارگیری به لحاظ کمی، کیفی و استانداردهای لازم بررسی شده است.
به عبارت دیگر؛ گواهی بازرسی کالا در مبدا یکی از انواع گواهی بازرسی کالا است که پیش از خروج کالا از کشور مبدا صادر می شود. برای صدور این گواهی اصولا بازرسان و کارشناسان به انبار کالا در کشور مبدا مراجعه و به صورت رندوم و اتفاقی بخشی از کالای مورد نظر را مورد بررسی و آزمایش قرار می دهند.
اخذ گواهی بازرسی کالا در مبدا؛ نه تنها باعث اطمینان خاطر خریدار از کیفیت و کمیت کالای خریداری شده می شود؛ بلکه از بروز بسیاری از اختلافات در آینده جلوگیری می کند. در واقع خریدار می تواند با اخذ این گواهی از مطابقت کالا با مفاد قرارداد تنظیمی مطمئن شود.
گواهی بازرسی کالا در مقصد
پس از شناخت گواهی بازرسی کالا در مبدا در قسمت قبل، اکنون در این قسمت؛ درباره گواهی بازرسی کالا در مقصد بحث می شود. گواهی بازرسی کالا در مقصد نیز یکی از انواع گواهی بازرسی کالا محسوب می شود. گواهی بازرسی کالا در مقصد نیز اصولا در معاملاتی صادر می شود که طرفین قرارداد دو کشور مختلف هستند.
گواهی نامه بازرسی کالا در مقصد؛ بر خلاف گواهی نامه بازرسی کالا در مبدا، بیانگر آن است که کالای سفارشی پس از بارگیری و در کشور مقصد به لحاظ کمی، کیفی و استانداردهای لازم بررسی شده است. در واقع این گواهی نامه، پس از ارسال کالا برای خریدار و پیش از اظهار کالا در گمرک صادر می شود.
به منظور صدور گواهی نامه بازرسی کالا در مقصد؛ اصولا بازرسان و کارشناسان به انبار کالا در کشور مقصد مراجعه و به صورت رندوم و اتفاقی بخشی از کالای مورد نظر را مورد بررسی و آزمایش قرار می دهند و در نهایت گزارشی از وضعیت ظاهری، کیفیت، کمیت و مطابقت کالاها با اسناد حمل و نقل تهیه می کنند.
مراحل و نحوه دریافت گواهینامه بازرسی کالا coi
مراحل و نحوه دریافت گواهینامه بازرسی کالا coi بدین صورت است که ابتدا خریدار کالا یا تاجر قراردادی را با شرکت بازرسی کالا جهت بازرسی کالای مد نظر منعقد می کند. این شرکت پس از انعقاد قرارداد به صورت رندوم بخشی از کالاهای مدنظر را انتخاب و آن را مورد بررسی قرار می دهد. سپس، مدارک را از کارفرمای خود تحویل گرفته و به دقت تمامی مدارک و کالای مدنظر را با استانداردها و مدارک تطبیق می دهد.
پس از انجام آزمایش کالا و تطبیق آن با استانداردهای جهانی و کشور مبدا و مقصد، شرکت بازرسی کالا مکلف است تمامی نواقص کمی و کیفی و هرگونه مغایرت کالا با قرارداد بین طرفین را به اطلاع برساند. در صورت وجود نقص، پس از رفع نقص، مجدد عملیات بازرسی کالا انجام می شود.
در نهایت؛ گزارش بازرسی کالا تکمیل و گواهینامه بازرسی کالا یا coi صادر و شخص می تواند این گواهی را از شرکت بازرسی کالا دریافت نماید. لازم به ذکر است؛ شرکت بازرسی کالا بایستی یک شرکت بین المللی و همراه با شعبات متعدد در دنیا و همچنین تحت نظر سازمان استاندارد باشد.
نمونه گواهی بازرسی کالا استاندارد
در قسمت های پیشین مقاله گواهی نامه بازرسی کالا یا coi شناخته شد. همچنین؛ مزایای دریافت این گواهینامه، انواع و مراحل و نحوه دریافت آن مورد بحث و بررسی قرار گرفت. اکنون در این بخش از مقاله، نمونه گواهی بازرسی کالا استاندارد coi ارائه می شود که از طریق جدول زیر، قابل دانلود می باشد.
- نویسنده: اداره کل استاندارد
- حجم: 59.5 KB
- منبع: سایت اداره کل استاندارد
همانطور که در بخش های قبل بیان شد؛ گواهینامه بازرسی کالا coi انواع مختلفی دارد. گواهی بازرسی حین تولید، گواهی بازرسی پیش از حمل، گواهی بازرسی کالا در مبدا، گواهی بازرسی کالا در مقصد، گواهی بازرسی ایمنی، گواهی بازرسی کیفیت، گواهی بازرسی قیمت و گواهی بازرسی استاندارد اجباری از انواع گواهینامه بازرسی کالا محسوب می شوند.
وظایف و مسئولیت های شرکت های بازرسی کالا
امروزه، بسیاری از تجار به منظور بررسی کیفیت و کمیت کالای خریداری شده و همچنین مطابقت آن با مفاد قرارداد از شرکت های بازرسی کالا کمک می گیرند. پس از انعقاد قرارداد بین تاجر و شرکت بازرسی کالا، وظایف و مسئولیت هایی برای این شرکت ایجاد می شود. لذا در ادامه؛ وظایف و مسئولیت های شرکت های بازرسی کالا بیان می شود.
به طور کلی؛ ارزیابی کالا از نظر کمی و کیفی و تطبیق آن با مفاد قرارداد، صدور گواهی بازرسی کالا، ارزیابی اصالت فروشنده یا سازنده، بررسی تاریخ تولید کالا و ارزیابی بسته بندی از وظایف و مسئولیت های شرکت های بازرسی کالا محسوب می شوند. همچنین؛ شرکت های بازرسی از روش های متعددی برای بازرسی و ارزیابی کالا انتخاب می کنند. بازرسی بصری و فیزیکی به همراه نمونه برداری و آزمایش، بازرسی بصری و فیزیکی به همراه بررسی اسناد و بازرسی ظاهری و فیزیکی از روش های کنترل و ارزیابی کالا توسط شرکت های بازرسی محسوب می شود.
شایسته ذکر است؛ خریدار کالا باید تمامی اطلاعات کالا اعم از اطلاعات فیزیکی، کمیتی و کیفیتی را ذکر نماید تا شرکت بازرسی بر اساس این مشخصات کالا را بررسی نماید. این شرکت موظف است در صورت مشاهده هرگونه ایراد و یا مغایرت کالا با مشخصات اعلامی این موضوع را ذکر نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد گواهینامه بازرسی کالا در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از گواهینامه بازرسی کالا پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. گواهی نامه بازرسی کالا در مقصد؛ بر خلاف گواهی نامه بازرسی کالا در مبدا، بیانگر آن است که کالای سفارشی پس از بارگیری و در کشور مقصد به لحاظ کمی، کیفی و استانداردهای لازم بررسی شده است. در واقع این گواهی نامه، پس از ارسال کالا برای خریدار و پیش از اظهار کالا در گمرک صادر می شود.