برای مشاوره نحوه تنظیم اساسنامه شرکت
برای مشاوره نحوه تنظیم اساسنامه شرکت
یکی از ارکان مهم و ضروری برای تشکیل شرکت ها، تنظیم اساسنامه شرکت می باشد. تاسیس و ثبت کلیه شرکت ها (اعم از شرکت های سهامی، تضامنی، نسبی و...) بدون وجود اساسنامه امکان پذیر نبوده و قابلیت تشکیل را نخواهند داشت. همچنین اساسنامه، در برگیرنده اجزا و بخش های مختلفی بوده، که هر یک به نوبه خود، برای ایجاد و ادامه حیات شرکت، ضروری و الزامی می باشند.
از جمله سوالات متداولی که ممکن است در این میان، برای موسسان یک شرکت و سایرین مطرح شود این است که اساسنامه شرکت چیست و به طور کلی، در این سند، چه مواردی می بایست، بیان گردد. از طرف دیگر، قانون گذار برای تنظیم نگارش اساس نامه، قوانینی را در نظر گرفته و کلیه افراد را ملزم نموده است که به این موارد و مندرجات، در متن اساسنامه خود، اشاره نمایند. به همین جهت، اطلاع از نحوه نگارش و تنظیم اساسنامه شرکت نظیر استعلام اساسنامه شرکت سهامی خاص، امری ضروری قلمداد می گردد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این سوالات که اساسنامه شرکت چیست و چه مواردی در آن بیان می شود؛ به نحوه تنظیم و نگارش اساس نامه شرکت بپردازیم. سپس چگونگی و نحوه دریافت، اساسنامه شرکت از سایت، مشاهده و استعلام استعلام اساسنامه شرکت با شناسه ملی و شرکت با مسئولیت محدود را برای مخاطبان ارائه خواهیم نمود. در انتها، امکان دانلود یک نمونه فایل اساسنامه شرکت، استعلام اساسنامه شرکت با شناسه ملی و استعلام اساسنامه شرکت با مسئولیت محدود ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
اساسنامه شرکت چیست
همانطور که پیش تر اشاره گردید، اساسنامه شرکت، یکی از اسناد لازم و ضروری برای تاسیس و ثبت شرکت می باشد. در این میان، ممکن است که برخی افراد با مفهوم و تعریف این سند آشنایی نداشته و از خود، سوال نمایند که اساسنامه شرکت چیست، اساسنامه شرکت را از کجا دانلود کنم و ماهیت اسناسنامه شرکت چه می باشد. به همین منظور، این بخش از مقاله به بیان تعریف اساسنامه شرکت اختصاص داده شده است.
در پاسخ به این پرسش که اساسنامه شرکت چیست، در ابتدا؛ باید بیان نمود که قانون گذار، علی رغم بیان مندرجات و الزامات اساس نامه، هیچ تعریفی از این که، این سند چیست و چه ماهیتی دارد، ارائه نمی دهد. با این حال، می توان به طور کلی بیان نمود که، اساسنامه سندی است که قوانین حاکم بر مدیریت، اداره و مالکیت شرکت از جمله میزان سرمایه، موضوع فعالیت، هدف و وظایف اعضای شرکت و... را مشخص می نماید. به عبارت دیگر، اساس نامه شرکت، خط مشی اداره آن می باشد.
با توجه به مطالب فوق، می توان چنین نتیجه گیری نمود که اساسنامه شرکت، در حکم شناسنامه شرکت بوده که کلیه اطلاعات اساسی و ضروری شرکت و چارچوب مدیریتی آن، در این سند، نگاشته می شود. از طرف دیگر، کلیه مندرجات اساسنامه، برای اعضای آن، لازم الاتباع بوده و نمی توان از آن چشم پوشی و یا سرپیچی نمود. همچنین، به موجب قانون ثبت شرکت ها، کلیه تغییرات ایجاد شده در ساختار شرکت، در صورتی که موجب تغییر در اساسنامه آن شود، می بایست در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد.
در اساس نامه شرکت چه مواردی بیان می شود
در قسمت گذشته، پیرامون تعریف اساسنامه شرکت، توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که اساسنامه، سندی است که نحوه اداره و مدیریت و همچنین، ساختار شرکت را معین و مشخص می نماید. کلیه افرادی که قصد تاسیس و ثبت انواع شرکت ها را دارند، در ابتدا؛ می بایست، با محتوا و مندرجات این نوع سند، آشنایی داشته باشند. به همین دلیل، در این قسمت از مقاله، به پاسخ این پرسش خواهیم پرداخت که در اساس نامه شرکت چه مواردی بیان می شود.
قانون گذار در ماده 8 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب سال 1347، به این موضوع توجه نموده و بیان کرده است که اساس نامه شرکت، ضمن امضا توسط کلیه موسسان، می بایست در برگیرنده بیست و یک مورد باشد. عدم درج هر یک از این موارد، سبب می شود که مندرجات اساس نامه شرکت، من جمله شرکت دولتی ناقص تلقی شده که همین امر، به نوبه خود، می تواند شرکت را با مشکلات عدیده ای رو به رو سازد. موارد لازمه برای درج در اساسنامه به شرح می باشد:
نام شرکت
موضوع فعالیت شرکت به طور صریح و منجز
مدت فعالیت شرکت
مرکز اصلی شرکت و محل شعب آن (اگر تاسیس شعبه مد نظر باشد.)
مبلغ سرمایه شرکت و تعیین مقدار نقد و غیر نقد آن به تفکیک.
تعداد سهام بی نام و بانام و مبلغ اسمی آن ها. در صورتی که ایجاد سهام ممتاز مورد نظر باشد، تعداد و خصوصیات و امتیازات این گونه سهام نیز می بایست معین گردد.
تعیین مبلغ پرداخت شده هر سهم و نحوه مطالبه بقیه مبلغ اسمی هر سهم و مدتی که ظرف آن باید این مبلغ مطالبه شود (در هر صورت این مدت از پنج سال متجاوز نخواهد بود.)
نحوه انتقال سهام بانام.
طریقه تبدیل سهام بانام به سهام بی نام و بالعکس.
در صورت پیش بینی امکان صدور اوراق قرضه، ذکر شرایط و ترتیب آن.
شرایط و ترتیب افزایش و کاهش سرمایه شرکت.
مواقع و ترتیب دعوت مجامع عمومی.
مقررات راجع به حد نصاب لازم جهت تشکیل مجامع عمومی و ترتیب اداره آن ها.
طریقه شور و اخذ رای و اکثریت لازم برای معتبربودن تصمیمات مجامع عمومی.
تعداد مدیران و طرز انتخاب و مدت ماموریت آن ها و نحوه تعیین جانشین برای مدیرانی که فوت یا استعفا می کنند یا محجور یا معزول یا به جهات قانونی ممنوع می گردند.
تعیین وظایف و حدود اختیارات مدیران.
تعداد سهام تضمینی که مدیران باید به صندوق شرکت بسپارند.
قید این که شرکت یک بازرس خواهد داشت یا بیشتر و نحوه انتخاب و مدت ماموریت بازرس.
تعیین آغاز و پایان سال مالی شرکت و موعد تنظیم ترازنامه و حساب سود و زیان و تسلیم آن به بازرسان و به مجمع عمومی سالانه.
نحوه انحلال اختیاری شرکت و ترتیب تصفیه امور آن.
نحوه تغییر اساس نامه.
درج کلیه موارد فوق در متن اساس نامه شرکت الزامی بوده و موسسان موظفند که در مورد آن، تعیین تکلیف نمایند. هم چنین، مطابق ماده 18 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، اساس نامه شرکت که به تصویب مجمع عمومی موسس رسیده، به علاوه صورت جلسه مجمع و اعلامیه قبولی مدیران و بازرسان، برای ثبت شرکت به مرجع ثبت شرکت ها تسلیم خواهد شد.
نحوه تنظیم و نگارش اساسنامه شرکت
برای نگارش و تنظیم اساسنامه، متقاضی می بایست با موارد مندرج در اساسنامه شرکت و همچنین، بخش های مختلف آن آشنایی داشته باشد. از آن جایی که بسیاری از افراد، در هنگام تنظیم و نگارش اساسنامه شرکت با مشکل مواجه می شوند، این قسمت از مقاله به بیان نحوه تنظیم و نگارش اساسنامه شرکت اختصاص داد شده است.
اولین و مهم نکته در تنظیم و نگارش اساس نامه شرکت این است که کلیه مندرجات و موارد قید شده در ماده 8 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، در متن اساسنامه تعیین تکلیف گردد. این موارد شامل نام شرکت، موضوع فعالیت آن، مبلغ سرمایه و .... می شود. نکته دیگر در تنظیم و نگارش اساسنامه آن است که این سند، توسط مجمع عمومی موسس تنظیم می شود و می بایست به امضای کلیه اعضای آن برسد.
برای نگارش و تنظیم اساس نامه شرکت، حجم و تعداد صفحات خاصی معین نگردیده و این سند، می تواند بر حسب نوع و موضوع فعالیت شرکت، شامل یک تا چند صفحه باشد. آنچه در تنظیم اساس نامه حائز اهمیت می باشد، این است که کلیه موارد مهم و قانونی، با جزئیات کامل در این سند قید شده و پاسخگوی ابهامات اعضای شرکت و همچنین، افرادی باشد که قصد ارتباط با شرکت را دارند. تغییر اساسنامه شرکت می بایست در سامانه جامع شرکت ها به ثبت برسد.
توجه به این نکته ضروری است که اعضای شرکت می توانند حتی پس از نگارش و تصویب اساسنامه، در صورت لزوم آن را اصلاح نمایند. این امر می تواند از طریق اصلاح مواد اساس نامه به موجب تنظیم صورت جلسه و همچنین، تصویب اساسنامه جدید، رخ دهد. همچنین، از آن جایی که در زمان تکمیل فرم درخواست ثبت شرکت در سامانه جامع ثبت شرکت، متقاضی می بایست اساس نامه شرکت را نیز در سامانه بارگذاری نماید، افراد می بایست این سند را قبل از آغاز فرآیند ثبت شرکت، تهیه و تنظیم نموده باشند.
دریافت اساسنامه شرکت از سایت
در قسمت های گذشته، پیرامون مفهوم اساسنامه، مندرجات و نحوه تنظیم آن توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که در اساسنامه شرکت، کلیه اطلاعات مربوط به آن، از جمله نام و موضوع شرکت، صاحبان امضای مجاز و... مشخص می گردد. در این میان ممکن است که این سوال در ذهن برخی افراد مطرح شود که چگونه اساسنامه شرکت را پیدا کنیم و اساسنامه شرکت را از کجا می توان دانلود کرد. لذا در این بخش از مقاله، به نحوه دریافت اساسنامه شرکت نظیر استعلام اساسنامه شرکت سهامی خاص پرداخته خواهد شد.
برای مشاهده و استعلام اساسنامه شرکت و دریافت اطلاعات اساسنامه شرکت شخص می تواند از طریق سایت روزنامه رسمی کشور اقدام نماید. کلیه آگهی های تاسیس شرکت های مختلف در سایت این روزنامه درج گردیده و فرد می تواند با جست و جو در این سایت، اطلاعات اساسنامه ای شرکت را مشاهده نماید. به این منظور، داوطلب باید آدرس سامانه روزنامه رسمی کشور به نشانی rrk.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و گزینه "جستجو در آگهی های قانونی" را انتخاب کند.
پس از کلیک بر روی این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر برای کاربر به نمایش در می آید. در این قسمت، شخص می تواند با انتخاب گزینه قوانین و مقررات و سپس کلیک بر روی گزینه اساسنامه ها از منوی سمت راست، نسبت به دریافت اساسنامه شرکت مد نظر خود اقدام نماید.
در اساسنامه شرکت، فرد می تواند، نام و نوع شرکت، شماره ثبت، شناسه ملی، موضوع فعالیت، مدت فعالیت، آدرس، کد پستی، مقدار سرمایه، میزان سهم الشرکه هر یک از شرکا، اطلاعات اعضای هیات مدیره و صاحبان امضای مجاز را مشاهده نماید. بنابراین، همانطور که پیش تر بیان شد، دسترسی به کلیه مندرجات اساسنامه برای همه افراد امکان پذیر بوده و افراد ثالث که خارج از شرکت قرار می گیرند، نیز می توانند با مراجعه به روزنامه رسمی شرکت مورد نظر به اطلاعات اساسنامه دسترسی یابند.
دانلود نمونه اساسنامه شرکت
در قسمت گذشته به این سوال پاسخ دادیم که، اساسنامه شرکت را از کجا دانلود کنم، چگونه اساسنامه شرکت را پیدا کنیم و اساسنامه شرکت را از کجا دانلود کرد. اساس نامه شرکت یکی از مهم ترین ارکان تشکیل دهنده کلیه شرکت ها، به شمار رفته و از جمله مدارک لازم برای ثبت شرکت است. اساسنامه؛ روابط شرکاء و سهامداران با یکدیگر و حدود اختیارات مجامع عمومی و هیئت مدیره را مشخص و تکلیف سود و زیان شرکت و مدت انحلال آن را تعیین می نماید.
به منظور آشنایی علاقمندان با محتوا و مندرجات اساس نامه شرکت ها، در جدول زیر، امکان دانلود نمونه اساسنامه شرکت سهامی خاص به صورت فایل pdf فراهم شده است. با این حال موسسان شرکت می بایست علاوه بر دانلود و مطالعه متن زیر، با توجه به شرایط شرکت خود، متن اساسنامه را تغییر داده و موارد آن را با توجه به اطلاعات شرکت خود تکمیل نمایند.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 300 KB
- منبع: آشاثبت
توجه به این نکته ضروری است که ارائه اساسنامه شرکت به اداره ثبت شرکت ها در زمان ثبت شرکت امری الزامی بوده، اما این امکان برای موسسان و شرکای شرکت فراهم شده است که در صورت نیاز، نسبت به تصویب اساسنامه جدید و یا تغییر آن اقدام نمایند، ولی به محض اعمال تغییر در اساسنامه، می بایست مراتب در اداره ثبت شرکت ها نیز ثبت شود.
دریافت اساسنامه شرکت با شناسه ملی
در قسمت های پیشین مقاله به این سوالات پاسخ دادیم که چگونه اساسنامه شرکت را پیدا کنیم و اساسنامه شرکت را از کجا می توان دانلود کرد و در این خصوص توضیح دادیم که دسترسی به اساسنامه شرکت ها با ورود به سایت روزنامه رسمی امکان پذیر بوده و شخص می تواند با ورود به این سایت، نسبت به دریافت اساسنامه شرکت مدنظر خود اقدام کند. به این منظور شخص لازم است که نشانی اینترنتی rrk.ir را جست و جو نموده و گزینه قوانین و مقررات را برگزیند.
پس از آن، شخص لازم است که از منوی سمت راست صفحه، گزینه اسناسنامه ها را انتخاب کند.
در نهایت، شخص می تواند با درج نام شرکت مدنظر خود، اساسنامه آن را مشاهده نماید.
در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی افراد مطرح شود که آیا دریافت اساسنامه شرکت با شناسه ملی؛ نیز امکان پذیر می باشد یا خیر. در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که دریافت اسناسنامه شرکت ها در سایت روزنامه رسمی به اطلاعات خاصی نظیر شناسه ملی نیاز نداشته و شخص می تواند به صرف داشتن اسم شرکت، نسبت به دریافت اساسنامه آن اقدام نماید و در این خصوص نیازی به داشتن و ارائه شناسه ملی شرکت نیست.
استعلام اساسنامه شرکت با شناسه ملی
در قسمت های پیشین مقاله، به توضیح این که اساسنامه چیست، پرداخته و به این پرسش پاسخ دادیم که در اساس نامه شرکت چه مواردی بیان می شود. هم چنین بیان نمودیم که نحوه دریافت اساسنامه شرکت از سایت روزنامه رسمی شرکت به چه صورت می باشد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح استعلام اساسنامه شرکت با شناسه ملی بپردازیم.
بر اساس ماده 1 آیین نامه پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی کشور، شناسه ملی، عددی یکتاست که توسط پایگاه اطلاعات شناسه ملی اشخاص حقوقی تولید و تنها به یک شخص حقوقی اختصاص داده می شود. این شماره، یک کد یازده رقمی بوده که چهار رقم اول آن، شامل کد شهر و دیگر ارقام، شماره شخص حقوقی می باشد.
در خصوص این که آیا استعلام اساسنامه شرکت با شناسه ملی، امکان پذیر می باشد یا خیر، می بایست بیان نمود که متقاضیان به منظور استعلام اساسنامه شرکت، می بایست مطابق با راهنمای تصویری قید شده در بخش های پیشین مقاله، به سایت روزنامه رسمی مراجعه نموده و با درج نام شرکت مدنظر خود، اساسنامه آن را دریافت نمایند. استعلام اساسنامه شرکت، در این روش، نیازی به داشتن شناسه ملی نداشته و صرف داشتن اسم شرکت کفایت می نماید.
استعلام اساسنامه شرکت با مسئولیت محدود
شرکت با مسئولیت محدود، به شرکتی گفته می شود که بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشکیل شده و هر یک از شرکاء بدون این که سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد، فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت می باشند.
متقاضیان به منظور استعلام اسناسنامه شرکت با مسئولیت محدود، می بایست مطابق با راهنمای موجود در تیترهای قبلی مقاله، به سایت روزنامه رسمی به نشانی اینترنتی rrk.ir مراجعه نموده و گزینه قوانین و مقررات را از صفحه اصلی سایت انتخاب نمایند. پس از آن، شخص لازم است که از منوی سمت راست صفحه گزینه "اساسنامه ها" را برگزیده تا به اسناسنامه های این سایت من جمله اسناسنامه شرکت با مسئولیت محدود دسترسی یابد.
روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران، در راستای ارسال جدیدترین اطلاعات روزنامه رسمی به متقاضیان، اقدام به راه اندازی سامانه ای تحت عنوان سامانه روزنامه رسمی کشور به نشانی اینترنتی rrk.ir نموده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سایت روزنامه رسمی مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تنظیم اساسنامه شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه تنظیم اساسنامه شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. نسخه جدید و آزمایشی در حال اجرا هست.