برای مشاوره نحوه تنظیم لیست عدل بندی چیست
برای مشاوره نحوه تنظیم لیست عدل بندی چیست
فهرست عدل بندی یا Packing List سندی است که در آن اطلاعات یک محموله درج می شود. این فهرست در زمان تحویل کالا و توسط فروشنده یا فرستنده تنظیم و اطلاعاتی نظیر نام و نشانی فروشنده و گیرنده، مکان بارگیری و تخلیه کالا، تاریخ صدور فاکتور، تعداد و مشخصات کالا، نحوه پرداخت و.... در آن درج می شود.
با توجه به آن که لیست عدل بندی یکی از اسناد مهم در تجارت بین الملل محسوب می شود؛ لذا آشنایی با این لیست، مزایای آن، اطلاعات مندرج در این لیست و چگونگی تنظیم آن و به طور کلی؛ کسب اطلاعات راجع به لیست عدل بندی، امری حائز اهمیت تلقی می شود.
از این رو؛ در این مقاله، پس از پاسخ به این سوال که لیست عدل بندی یا پکینگ لیست تجاری به چه معناست، اطلاعات و موارد مندرج در لیست عدل بندی یا پکینگ لیست مورد بررسی قرار می گیرد. سپس؛ نحوه و چگونگی تنظیم لیست عدل بندی آموزش داده می شود و پس از آن، نمونه فهرست عدل بندی ارائه می شود و در نهایت؛ در قسمت پایانی مقاله؛ پس از بیان نکات مهم تهیه لیست عدل بندی یا پکینگ لیست تجاری، راجع به عدل بندی در قانون تجارت مطالبی ارائه خواهد شد.
لیست عدل بندی یا پکینگ لیست تجاری به چه معناست
در پاسخ به این پرسش که لیست عدل بندی یا پکینگ لیست تجاری به چه معناست؛ می بایست بیان نمود که عدل بندی در لغت به معنای بسته بندی و باربندی می باشد و در امور تجاری، فهرست عدل بندی، به سندی گفته می شود که در آن؛ مشخصات ظاهری و محتویات هر بسته بیان می گردد.
فهرست عدل بندی یکی از اسناد ضروری در زمینه صادرات کالا محسوب می شود. این فهرست در ارزیابی کالا توسط ماموران گمرکی اهمیت بالایی دارد و در صورتی که محتویات بسته ها یا بسته بندی آن ها متفاوت باشد؛ ارائه لیست عدل بندی به گمرک ضروری می باشد.
به طور کلی؛ استفاده از فهرست عدل بندی مزایای متعددی را به همراه دارد. امکان مشاهده جزئیات و تعداد کالاهای ارسال شده در فهرست عدل بندی، امکان وارد کردن اطلاعات در بانک های کشور با استفاده از فهرست عدل بندی و امکان شمارش تعداد محصول در گمرک کشور مقصد با استفاده از فهرست عدل بندی از جمله مزایای استفاده از این لیست محسوب می شود.
علاوه بر موارد فوق الذکر، با استفاده از فهرست عدل بندی PACKING LIST می توان پس از دریافت بارنامه از شرکت حمل و نقل، زمانی را برای ارسال کالا در نظر گرفت. همچنین این فهرست؛ می تواند خود به عنوان ضامنی برای بازپرداخت اعتباری اسناد باشد.
اطلاعات و موارد مندرج در لیست عدل بندی یا پکینگ لیست
لیست عدل بندی یا پکینگ لیست تجاری؛ سندی است که در زمان تحویل کالا توسط ماموران گمرک بررسی می شود. این لیست از جدول ها و ردیف های مختلفی تشکیل شده است که در هر ردیف؛ اطلاعات خاصی وارد می شود. لذا در این قسمت؛ اطلاعات و موارد مندرج در لیست عدل بندی یا پکینگ لیست تجاری بیان می شود که به شرح زیر است:
نام و نشانی فروشنده کالا
نام و نشانی گیرنده کالا
کشور و محل بارگیری کالا
کشور و محل تخلیه کالا
شماره فاکتور
تاریخ صدور فاکتور
شماره LCچنانچه خرید از طریق اعتبار اسنادی باشد
شماره قرارداد
نحوه پرداخت
نام کالا
شرح کالا
مشخصات فنی کالا
تعداد و مقدار کالا
وزن خالص کالا
وزن ناخالص کالا
ابعاد کالا و بسته ها
ملاحظات
همانطور که بیان شد؛ استفاده از لیست عدل بندی یا پکینگ لیست مزایای متعددی را به همراه دارد. استفاده از این لیست، فرایند صادرات و واردات را تسهیل می کند و به عنوان مدرک بارنامه داخلی عمل می کند. همچنین؛ لیست عدل بندی مدرکی برای حفظ ایمنی مواد حساس محسوب می شود.
نحوه و چگونگی تنظیم لیست عدل بندی
برای بسیاری از اشخاصی که قصد تهیه و تنظیم لیست عدل بندی را دارند؛ این سوال مطرح می شود که چطور می توانند این لیست را تهیه نمایند. از این رو؛ در این قسمت از مقاله، نحوه و چگونگی تنظیم لیست عدل بندی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
لیست عدل بندی از جداول و ردیف های مختلفی تشکیل شده است. شخص تنظیم کننده لیست عدل بندی می بایست اطلاعاتی نظیر تعداد جعبه ها، مشخصات فروشنده و خریدار و مشخصات کامل کالا را وارد نماید. به طور کلی؛ درج جزئیات بیشتر در فهرست عدل بندی از بروز بسیاری از مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری می کند.
لازم به ذکر است؛ لیست عدل بندی می بایست با بسته بندی کالا یکی باشد. این لیست توسط ماموران گمرکی کشور جهت بررسی محتویات بسته ها استفاده می شود. همچنین، این لیست در اختیار صادرکننده، شرکت حمل و نقل بین المللی و گیرنده نهایی نیز قرار می گیرد.
نمونه فهرست عدل بندی
در قسمت های پیشین مقاله، فهرست عدل بندی به چه معناست، پاسخ داده شد و مزایای استفاده از این فهرست، اطلاعات و موارد مندرج در آن و همچنین نحوه و چگونگی تنظیم لیست عدل بندی مورد مطالعه قرار گرفت. اکنون در این قسمت از مقاله؛ نمونه فهرست عدل بندی ارائه می شود.
در فهرست عدل بندی می بایست هر ردیف به صورت جداگانه و بر اساس تعرفه گمرکی، کانتینر و شناسه ارزش تکمیل شود. شایسته ذکر است؛ چنانچه تعداد واحد کالا در شماره بسته هر ردیف ضرب شود؛ نتیجه حاصله تعداد واحد کالاهای عدل بندی شده در همان ردیف به دست می آید.
نکات مهم تهیه لیست عدل بندی یا پکینگ لیست تجاری
همانطور که بیان شد؛ لیست عدل بندی بندی یکی از اسناد ضروری در زمینه صادرات کالا محسوب می شود. استفاده از این لیست نه تنها فرآیند صادرات و واردات را تسریع می کند؛ بلکه مزایای متعدد دیگری نیز به همراه دارد. تهیه لیست عدل بندی مستلزم رعایت نکاتی می باشد. لذا؛ در این قسمت از مقاله، نکات مهم تهیه لیست عدل بندی یا پکینگ لیست تجاری، بیان می شود. نکات مهم تهیه لیست عدل بندی یا پکینگ لیست تجاری عبارت اند از:
نوع واحد کالا می بایست متناسب با ماهیت کالا و اطلاعات موجود در فهرست عدل بندی باشد.
ضرب وزن ناخالص هر بسته در شمار بسته، وزن ناخالص بسته های عدل بندی شده در همان ردیف را نشان میدهد.
حاصل جمع وزن ناخالص بستههای هر کانتینر، باید با وزن ناخالص همان کانتیر مطابقت داشته باشد.
در هر ردیف پکینگ لیست، عباراتی مانند کانتینر، شناسه ارزش و تعرفه درج شده است.
حاصل ضرب تعداد واحد کالا در تعداد بسته ها در هر ردیف بیانگر تعداد واحد کالاهای عدل بندی شده در همان ردیف می باشد.
در فهرست عدل بندی، هر ردیف مربوط به تعداد محصولات و هر ستون مربوط به جزئیات بسته می باشد. همچنین در این فهرست، شماره بسته همان شماره مندرج بر روی هر بسته یا کارتن می باشد. شایسته ذکر است در صورتی که تمامی بسته ها سری و مشابه باشند در یک ردیف، از فهرست عدل بندی وارد می شوند.
عدل بندی در قانون تجارت
قانون گذار در قانون تجارت نکاتی را راجع به عدل بندی بیان کرده است. لذا در این بخش از مقاله؛ راجع به عدل بندی در قانون تجارت بحث می شود. قانون تجارت ایران در بخش مربوط به مقررات قرارداد حمل و نقل؛ مطالبی را راجع به عدل بندی بیان کرده است.
در این راستا؛ ماده 379 قانون تجارت بیان می کند، ارسال کننده باید نکات ذیل را به اطلاع متصدی حمل و نقل برساند: آدرس صحیح مرسل الیه، محل تسلیم مال، عده عدل یا بسته و طرز عدل بندی، وزن و محتوی عدل ها، مدتی که مال باید در آن مدت تسلیم شود، راهی که حمل باید از آن راه به عمل آید، قیمت اشیایی که گران بها است. خسارات ناشیه از عدم تعیین نکات فوق و یا از تعیین آن ها به غلط متوجه ارسالکننده خواهد بود.
همچنین مستند به ماده 380 قانون مذکور، ارسالکننده باید مواظبت نماید که مال التجاره به طرز مناسبی عدل بندی شود. خسارات بحری (آواری) ناشی از عیوب عدل بندی به عهده ارسال کننده است و در ادامه ماده 381 این قانون مقرر می دارد، اگر عدل بندی عیب ظاهر داشته و متصدی حمل و نقل مال را بدون قید عدم مسئولیت قبول کرده باشد؛ مسئول آواری خواهد بود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تنظیم لیست عدل بندی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه تنظیم لیست عدل بندی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. حاصل ضرب تعداد واحد کالا در تعداد بسته ها در هر ردیف بیانگر تعداد واحد کالاهای عدل بندی شده در همان ردیف می باشد.