برای مشاوره نحوه گرفتن و صدور پروانه طبابت
برای مشاوره نحوه گرفتن و صدور پروانه طبابت
پزشکان و کادر درمان همواره با ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در جهت حفظ سلامت جامعه تلاش می کنند و نیازهای درمانی مردم را مرتفع می سازند. این اشخاص برای این که بتوانند در زمینه های شغلی تخصصی فعالیت داشته باشند، نیاز به دریافت پروانه آن شغل دارند.
پروانه طبابت، نوعی مجوز است که از سوی سازمان نظام پزشکی برای متقاضیان صادر می گردد. این پروانه نقشی همانند جواز کسب برای پزشکان، پیراپزشکان و دندان پزشکان ایفا می کند. با توجه به اهمیت و حساسیت شغل طبابت، دریافت پروانه آن، مراحل مختلف و شرایط مهمی دارد و کسب اطلاعات کافی در این زمینه، پیش نیازی برای دریافت و تمدید پروانه طبابت محسوب می شود.
لذا؛ در این مقاله، ابتدا به این سوال که پروانه طبابت چیست؛ پاسخ داده می شود. سپس سامانه صدور پروانه طبابت و شرایط و مدارک آن مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه؛ در مورد مراحل ثبت درخواست و نحوه گرفتن پروانه موقت اطلاعاتی بیان شده است. پس از آن، مراحل استعلام پروانه طبابت و تمدید پروانه مطب بررسی شده و نمونه پروانه طبابت آورده شده است. انتهای مقاله نیز به بررسی تفاوت پروانه طبابت با پروانه مطب و همچنین طبابت بدون پروانه مطب اختصاص یافته است.
پروانه طبابت چیست
بخش بزرگی از مشاغل موجود در جامعه در رابطه رشته های پزشکی و شاخه های مختلف آن می باشد. با توجه به جایگاه و درآمد مطلوب پزشکی، اشخاص بسیاری علاقمند به فعالیت در این زمینه هستند. پزشکی و طبابت نیز به عنوان یکی از مشاغل بسیار حساس که با جان و سلامت مردم در ارتباط است، نیاز به دریافت پروانه دارد.
در پاسخ به این سوال که پروانه طبابت چیست؛ باید بیان کرد که پروانه طبابت مجوزی رسمی است که پزشکان، پیراپزشکان و دندان پزشکان باید در هنگام شروع فعالیت خود برای دریافت آن اقدام کنند. البته لازم به ذکر است که هر تخصصی در حوزه پزشکی پروانه طبابت مختص به خود را دارد.
بنابراین؛ پروانه پزشکی نشانه صلاحیت و تخصص پزشک مورد نظر در حوزه تخصصی وی می باشد. دریافت این پروانه منوط به داشتن شرایط و ارائه مدارک خاصی است. پزشکانی که پروانه طبابت نداشته باشند؛ مجاز به فعالیت نمی باشند.
سامانه صدور پروانه طبابت
پزشکانی که قصد طبابت در حوزه های مختلف پزشکی و پیراپزشکی را دارند؛ باید پیش از شروع فعالیت و راه اندازی مطب خود، برای دریافت پروانه طبابت اقدام کنند. در صورتی که متقاضیان، شرایط لازم را داشته باشند؛ می توانند پروانه خود را دریافت نمایند. متقاضیان دریافت پروانه طبابت، باید در ابتدا؛ درخواست خود را در درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی mojavez.ir ثبت کنند. سپس این درگاه اشخاص متقاضی را به مرجع تخصصی ارجاع می دهد.
پس از اینکه پزشکان، پیراپزشکان و دندان پزشکان درخواست خود را در درگاه ملی مجوزها برای دریافت پروانه طبابت به ثبت رساندند، در صورت داشتن شرایط لازم، پروانه برای آنان صادر خواهد شد. در خصوص سامانه صدور پروانه طبابت نیز می بایست بیان نمود که خود سامانه parvaneh.irimc.org به طور مجزا مجوزی صادر نمی کند و متقاضیان برای اخذ این پروانه، به سایت درگاه ملی مجوزها ارجاع داده می شوند.
البته لازم به ذکر است افرادی که قصد دریافت پروانه طبابت را دارند، پیش از این که برای دریافت این پروانه؛ به سایت درگاه ملی مجوز ها مراجعه کنند؛ باید در این سایت ثبت نام کرده و پس از ثبت نام و دریافت نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سامانه شوند. متقاضیان پس از ثبت نام در سامانه مذکور، می توانند درخواست خود را به ثبت برسانند.
شرایط دریافت پروانه طبابت
با توجه به این که انجام فعالیت های پزشکی، پیراپزشکی و دندان پزشکی بدون داشتن پروانه طبابت ممنوع و غیر مجاز است، لذا متقاضیان باید در ابتدا، برای دریافت پروانه طبابت خود اقدام نمایند. از این رو، در این بخش از مقاله، شرایط دریافت و محاسبه امتیاز پروانه طبابت مورد بررسی قرار می گیرد. شرایط عمومی دریافت پروانه طبابت به شرح زیر می باشد:
عضویت در سازمان نظام پزشکی (دارا بودن شماره نظام پزشکی)
ارائه کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان (دانشجویان دارای معافیت تحصیلی، نیازی به ارائه کارت پایان خدمت ندارند.)
ارائه گواهی پایان تعهدات ارائه گواهی بازآموزی
عدم اشتغال به تحصیل
اتمام یا معافیت طرح
استعلام ایثارگر یا وابسته
ارائه حکم کارگزینی و نامه عدم نیاز برای مستخدمین دولتی و هیئت علمی
ارائه حکم یا کارت بازنشستگی برای بازنشستگان کشوری و لشگری
ارائه تصویر شناسنامه، عقدنامه و گواهی اقامت همسر برای بانوان متاهل
ارائه نامه شاخص جمعیتی برای متقاضیان پروانه مطب به استناد شاخص جمعیتی
ارائه نامه معرفی به طرح و نامه عدم نیاز برای متقاضیان در حال گذراندن طرح نیروی انسانی
ارائه گواهی سوابق شغلی برای (پزشکان دارای امتیاز - ایثارگری - بانوان متاهل)
شرایط مذکور در رابطه با تمامی شاخه های پزشکی و پیراپزشکی وجود داشته و متقاضیان باید از آن برخوردار باشند. علا.ه بر شرایط مذکور متقاضیان باید دارای امتیاز مشخص شده نیز باشند. این امتیاز به ازای هر سال کارکرد در مناطق مشخص شده مورد محاسبه قرار میگیرد. در ادامه جدول کاملی از لیست سال های خدمات و امتیاز کار در هر منطقه مشخص شده ارائه شده. مطالعه آن برای بررسی اطلاعات بیشتر توصه می گردد.
محاسبه امتیاز پروانه طبابت
شرایط مذکور در رابطه با تمامی شاخه های پزشکی و پیراپزشکی وجود داشته و متقاضیان باید از آن برخوردار باشند. علاوه بر این شرایط عمومی، جدولی به نام جدول امتیاز دریافت پروانه مطب نیز وجود دارد که متقاضیان باید امتیاز مورد نیاز خود را با توجه به این جدول، به عدد تعیین شده برسانند:
خدمت | امتیاز | |
1 | هر سال خدمت پزشکی در مناطق 1 | 140 امتیاز |
2 | هر سال خدمت پزشکی در مناطق 2 | 120 امتیاز |
3 | هر سال خدمت پزشکی در مناطق 3 | 105 امتیاز |
4 | هر سال خدمت پزشکی در مناطق 4 | 84 امتیاز |
5 | هر سال خدمت پزشکی در مناطق 5 | 70 امتیاز |
6 | هر سال خدمت پزشکی در مناطق 6 | 60 امتیاز |
7 | هر سال خدمت پزشکی در مناطق 7 | 30 امتیاز |
یکی از مواردی که در دریافت پروانه طبابت اهمیت دارد؛ شهر محل تاسیس مطب می باشد. به طور کلی؛ شهرهای کشور در دو دسته بندی شهرهای مجاز و غیر مجاز تقسیم بندی شده اند. چنانچه متقاضی قصد دریافت پروانه طبابت در شهرهای غیرمجاز، یعنی تهران، مشهد، شیراز، تبریز و اصفهان را داشته باشد؛ باید حداقل 250 امتیاز کسب کند. در غیر این صورت؛ برای تاسیس مطب در شهرهای دیگر که شهر های مجاز نامیده می شوند، داشتن حداکثر 170 امتیاز کفایت می کند.
مدارک لازم برای پروانه مطب
اشخاصی که متقاضی دریافت پروانه طبابت بوده و شرایط لازم را دارا می باشند، باید پیش از هر اقدامی مدارک مورد نیاز اخد پروانه را فراهم نموده و به مراجع ذی صلاح ارائه نمایند. مدارک لازم برای پروانه مطب عبارتند از:
تصویر کارت پایان خدمت یا گواهی معافیت دائم برای آقایان
تصویر گواهی پایان تعهدات
تصویر گواهی بازآموزی پنج ساله داروسازان
حکم کارگزینی و نامه عدم نیاز برای مستخدمین دولتی و هیئت علمی
نامه عدم نیاز برای مستخدمین نیروهای مسلح
حکم یا کارت بازنشستگی برای بازنشستگان کشوری و لشگری
شناسنامه، عقدنامه، گواهی اقامت همسر و گواهی سابقه کار برای بانوان متاهل
نامه شاخص جمعیتی برای متقاضیان پروانه مطب به استناد شاخص جمعیتی
نامه شاخص جمعیتی، نامه معرفی به طرح و نامه عدم نیاز برای متقاضیان در حال گذراندن طرح نیروی انسانی
نامه شاخص جمعیتی و نامه عدم نیاز برای متقاضیان در حال گذراندن خدمت سربازی
گواهی سابقه کار برای گروه ایثارگری (همسر و فرزند شهید، فرزندان آزادگان و جانبازان بالای 50 درصد)
گواهی سابقه کار برای پزشکان دارای امتیاز
نامه شاخص جمعیتی، نامه عدم نیاز، آخرین حکم کارگزینی و سابقه کار برای اشخاصی که در حال گذراندن تعهدات تخصصی (ضریب کا) هستند.
پس از آماده سازی مدارک مربوطه و ایجاد شرایط لازم، متقاضیان می توانند از طریق سامانه صدور پروانه برای دریافت پروانه خود اقدام کنند. البته در موارد خاصی ممکن است متقاضیان نیاز به ارائه مدارک خاصی نیز داشته باشند.
مراحل ثبت درخواست و نحوه گرفتن پروانه موقت طبابت
امروزه در راستای اجرایی شدن دولت الکترونیک، سازمان ها و نهادهای واسطه به دولت، با ایجاد زیر ساخت های الکترونیکی تقریبا تمامی نیازهای متقاضیان خود را به صورت غیرحضوری رفع می کنند. مراحل ثبت درخواست و نحوه گرفتن پروانه موقت طبابت نیز از این قاعده مستثنی نیست. با توجه به الزامی شدن ثبت کلیه مجوزهای صادر شده در درگاه ملی مجوزهای کشور mojavez.ir، کلیه درخواست های صدور پروانه باید در این درگاه ثبت برسد.
برای ثبت درخواست؛ متقاضیان ابتدا باید به سامانه درگاه ملی مجوزها به نشانی mojavez.ir مراجعه نمایند. پس از مراجعه به این سامانه، صفحه ای مطابق تصویر ذیل نمایش داده می شود. متقاضی دریافت پروانه طبابت بایستی در کادر مربوطه عبارت پروانه طبابت را وارد و سپس بر گزینه جست و جو کلیک نماید.
با جست و جو عبارت پروانه طبابت در کادر مربوطه، متقاضی وارد صفحه زیر شده و می بایست گزینه طبابت (فارغ التحصیلان رشته های پزشکی و دندانپزشکی ایرانی)، انتخاب شود.
با ورود به این صفحه، راهنمای دریافت پروانه طبابت اعم از شرایط و مدارک لازم ارائه می شود.
متقاضیان می بایست پس از مطالعه این راهنما، در قسمت پایین صفحه بر قسمت درخواست مجوز کلیک نمایند.
پس از انتخاب این گزینه درخواست مجوز، صفحه ی ذیل نمایش داده می شود که متقاضی باید پس از انتخاب شخص حقیقی وارد پنجره خدمات دولت شود و درخواست خود را ثبت کند. توجه به این نکته ضروری است که پروانه مطب برای اشخاص حقوقی یا انواع شرکت ها صادر نمی شود.
پس از اینکه متقاضیان درخواست صدور پروانه را در درگاه ملی مجوزها به ثبت رسانده و مبلغ مربوط به صدور مجوز را از طریق درگاه ملی پرداخت کردند؛ باید منتظر بمانند تا درخواست ان ها توسط کارشناس سازمان مورد بررسی قرار گیرد. در صورتی که مدارک ارسالی و شرایط متقاضیان مورد تایید کارشناس سازمان صادر کننده مجوز قرار گیرد، پروانه طبابت برای آنان صادر خواهد شد.
استعلام پروانه طبابت
همانطور که در بخش های پیشین مقاله بیان شد، اشخاصی که قصد دریافت پروانه طبابت از سازمان نظام پزشکی کشور را دارند؛ باید از طریق درگاه ملی مجوزها به نشانیmojavez.ir اقدام نمایند. ممکن است برخی از افراد بخواهند از صحت و درستی پروانه طبابت پزشکان خود اطمینان حاصل کنند.
مراجعین برای استعلام پروانه طبابت ابتدا به سامانه استعلام نظام پزشکی به نشانی membersearch.irimc.org وارد می شوند. در صفحه اصلی، سامانه مطابق تصویر زیر، فرمی برای جستجوی پزشک مورد نظر وجود دارد. متقاضی با وارد کردن هر اطلاعاتی که از پزشک دارد؛ می تواند سوابق وی را جستجو کند.
در این مرحله؛ متقاضی می تواند اطلاعات پزشک مورد نظر خود را مشاهده کند.
پس از این که متقاضی پزشک مورد نظر خود را از لیست موجود انتخاب کرد، باید بر روی گزینه نمایش پروفایل کلیک نماید. حال اطلاعات کامل نمایش داده می شود.
در صورتی که پروانه طبابتی به نام پزشک مورد نظر صادر نشده باشد و یا مدت اعتبار آن به اتمام رسیده باشد، اطلاعاتی در صفحه نشان داده نمی شود. فقدان پروانه طبابت جرم محسوب شده و به جرایم پزشکان فاقد مجوز، در دادسرای ویژه جرائم پزشکی رسیدگی می شود.
تمدید پروانه مطب
پزشکان و پیراپزشکانی که موفق به دریافت پروانه مطب شده اند، می توانند برای خود مطب شخصی راه اندازی کنند و از این طریق به بیمارانشان خدمات رسانی نمایند. اعتبار پروانه مطب دارای محدودیت زمانی است و پس از پنج سال، اعتبار آن به پایان می رسد. لذا دارندگان این پروانه باید پس از اتمام مدت زمان اعتبار آن، برای تمدید پروانه مطب اقدام کنند. البته شرط تمدید پروانه مطب، کسب امتیاز لازم می باشد. پزشکان باید سالیانه 25 امتیاز کسب کنند که در مجموع پس از 5 سال به 125 امتیاز خواهد رسید.
برای تمدید پروانه مطب، ابتدا متقاضیان به سامانهparvaneh.irimc.org وارد می شوند و مطابق تصویر بر روی گزینه ورود به سامانه کلیک می کنند.
سپس کاربران، با وارد کردن اطلاعات خواسته شده در فیلدهای مربوطه وارد حساب کاربری خود می شوند.
پس از اینکه متقاضیان وارد حساب کاربری خود شدند؛ می توانند از قسمت های مربوطه مراحل تمدید پروانه مطب را به انجام برسانند. لازم به ذکر است از سال گذشته، شرایط تمدید پروانه مطب ساده تر شده و چنانچه پزشکانی که امتیاز لازم را کسب نکرده باشند؛ نیز می توانند پروانه را تمدید کنند، اما در سال ششم باید امتیاز مذکور بدست آمده باشد.
نمونه پروانه طبابت
پزشکان، پیراپزشکان و دندان پزشکانی که تصمیم به راه اندازی مطب برای رسیدگی به بیماران خود دارند، باید مجوزهای قانونی و پروانه طبابت داشته باشند. در این راستا، متقاضیان باید درخواست خود را در درگاه ملی مجوزها به نشانی اینترنتی mojavez.ir به ثبت برسانند.
از آنجایی که پزشکان، پیراپزشکان و دندان پزشکان برای تاسیس مطب نیازمند به دریافت پروانه طبابت هستند، لذا بررسی نمونه ای از این پروانه می تواند برای متقاضیان مفید باشد. به همین جهت؛ در این قسمت از مقاله، یک نمونه پروانه طبابت پیوست شده است.
برای ثبت درخواست صدور پروانه طبابت در سامانه مذکور متقاضیان باید واجد شرایط لازم باشند. علاوه بر آن؛ ارائه مدارک مورد نیاز برای دریافت پروانه طبابت الزامی است. پس از ثبت مدارک مربوطه به درخواست آنان رسیدگی می شود و در صورت داشتن شرایط لازم، پروانه صادر خواهد شد
تفاوت پروانه طبابت با پروانه مطب
زمانی که صحبت از پروانه طبابت به میان می آید، برخی از افراد این پروانه را با پروانه مطب یکی می دانند، اما در واقعیت پروانه طبابت و پروانه مطب دو امر کاملا متفاوت بوده و موضوع آن ها یکسان نیست. به منظور اطلاع بیشتر متقاضیان در این خصوص، این بخش از مقاله به بررسی تفاوت پروانه طبابت با پروانه مطب اختصاص یافته است.
پروانه طبابت مجوزی است که پزشکان متخصص برای فعالیت پزشکی باید آن را از سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران دریافت کنند. در صورتی که پروانه مطب برای تاسیس و ایجاد یک مطب پزشکی مورد نیاز است و پزشکانی که قصد تاسیس یک مطب را داشته باشند؛ باید اقدام به اخذ پروانه مطب نمایند.
برای پزشکانی که مطب مستقلی برای ویزیت بیماران خود ندارند و در کلینیک ها و بیمارستان ها مشغول به فعالیت هستند؛ اخذ پروانه طبابت کفایت میکند؛ اما چنانچه این پزشکان قصد راه اندازی مطب داشته باشند؛ لازم است پروانه مطب را نیز دریافت نمایند.
طبابت بدون پروانه مطب
طبابت و تاسیس مطب پزشکی نیازمند اخذ پروانه های مربوطه از سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران می باشد، اما در مواقعی ممکن است برخی متقاضیان نتوانند پروانه مطب را دریافت کنند. در چنین شرایطی، ممکن است برخی از متقاضیان بدون داشتن پروانه مطب، طبابت نمایند.
در ماده 3 اصلاحی قانون مقررات امور پزشکی، دارویی، مواد خوردنی و آشامیدنی به موضوع طبابت بدون پروانه مطب اختصاص داده شده و مطابق با آن: «هرکس بدون داشتن پروانه رسمی بر امور پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، آزمایشگاهی، فیزیوتراپی، مامایی و سایر رشته هایی که به تشخیص وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جزو حرف پزشکی و پروانه دار محسوب می شوند؛ اشتغال ورزد یا بدون اخذ پروانه از وزارت مذکور اقدام به تاسیس یکی از موسسات پزشکی مصرح در ماده (۱) نماید یا پروانه خود را به دیگری واگذار نماید یا پروانه دیگری را مورد استفاده قراردهد، بلافاصله محل کار او توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعطیل و به پرداخت جریمه نقدی محکوم خواهد شد.»
بر اساس آنچه قانون مذکور به آن اشاره کرده است، فعالیت بدون داشتن پروانه طبابت و پروانه مطب جرم می باشد و افراد متضرر می توانند از پزشکان بدون پروانه شکایت کرده و دعوی قضایی علیه آن ها مطرح نمایند.
نحوه گرفتن پروانه موقت طبابت
به منظور تسریع روند کار و سهولت دسترسی متقاضیان درخواست پروانه طبابت به صورت غیر حضوری انجام می شود. برای این امر می بایست متقاضیان ابتدا اقدام به ثبت نام در سامانه درگاه ملی مجوز های کشور نموده و سپس اطلاعات مورد نیاز را به ترتیب تکمیل نمایند. در گام اول متقاضی می بایست در سایت درگاه ملی مجوز های کشور عبارت "پروانه طبابت" را جستجو و در گام بعدی عنوان مجوز مربوطه را انتخاب نمایند.
پس از جستجوی عبارت پروانه طبابت در گام بعدی مطابق تصویر می بایست گزینه پروانه طبابت (فارغ التحصیلان رشته های پزشکی و دندانپزشکی ایرانی) انتخاب شود.
در ادامه مدارک و شرایط لازم برای دریافت پروانه طبابت برای متقاضیان نمایان شده و برای بررسی شرایط می بایست مطالعه نمایند:
پس از مطالعه و برسی شرایط و ضوابط مشخص شده فرد در صورت دارا بودن شرایط اخذ مجوز بر روی گزینه صدور مجوز کلیک می نماید.
پس از ثبت درخواست و تکمیل فیلد های مربوطه درخواست متقاضیان برای مرجع صدور مجوز ارسال می شود. پس از صدور کد درخواست مجوز، افراد می بایست ظرف 24 ساعت از زمان تایید درخواست به درگاه تخصصی صدور مجوز خود که لینک مستقیم در سامانه درگاه ملی مجوزها برای وی قابل مشاهده خواهد بود؛ مراجعه کرده و نسبت به آپلود مدارک و مستندات و تکمیل درخواست خود اقدام نماید. در صورت عدم اقدام به موقع درخواست ایشان رد خواهد شد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه درخواست صدور پروانه طبابت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه درخواست صدور پروانه طبابت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. هر 5 سال یک بار