برای مشاوره دریافت پروانه کسب اتباع خارجی
برای مشاوره دریافت پروانه کسب اتباع خارجی
مطابق ماده 5 قانون اصلاح قانون نظام صنفی، پروانه کسب مجوزی است که طبق مقررات این قانون، به منظور شروع و ادامه کسب و کار یا حرفه به صورت موقت یا دائم به فرد یا افراد صنفی برای محل مشخص یا وسیله کسب معین داده می شود. در حال حاضر، نه تنها شهروندان ایرانی بلکه اتباع خارجی نیز می توانند با دریافت پروانه کسب نسبت به تاسیس واحد صنفی اقدام نمایند.
اما لازمه صدور پروانه کسب برای اتباع خارجی وجود شرایط، تهیه مدارک، انجام مراحل و پرداخت هزینه هایی است که بدون اطلاع از آن، دریافت این پروانه غیر ممکن یا با دشواری هایی مواجه می شود. همچنین اطلاع از مشاغل مجاز برای این اتباع امری حائز اهمیت محسوب می شود.
از این رو؛ در این مقاله، پس از پاسخ به پرسش پروانه کسب اتباع خارجی چیست؟ شرایط و مدارک لازم برای اخذ این جواز بیان می شود. سپس سامانه دریافت پروانه کسب اتباع خارجی معرفی و نحوه گرفتن و تکمیل فرم درخواست پروانه کسب اتباع خارجی آموزش داده می شود و پس از بررسی هزینه صدور نمونه این پروانه، به پرسش جواز کسب اتباع چند روزه صادر می گردد؟ پاسخ داده می شود. در نهایت؛ در قسمت پایانی مقاله مشاغل مجاز برای اتباع افغانی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
پروانه کسب اتباع خارجی چیست
اتباع خارجی که پروانه اقامت و جواز اشتغال در ایران را دریافت کرده اند؛ می توانند نسبت به راه اندازی یک واحد صنفی اقدام نمایند. این اشخاص همانند شهروندان ایرانی، می بایست قبل از تاسیس واحد صنفی، پروانه کسب دریافت نمایند. لذا اولین پرسشی که برای آن ها مطرح می شود؛ آن است که اصلا پروانه کسب اتباع خارجی چیست؟
در پاسخ به پرسش مذکور، باید بیان کرد که پروانه کسب اتباع خارجی مجوزی است که برای تبعه خارجی صادر می شود تا او بتواند در حوزه ای مشخص، فعالیت صنفی خود را شروع و یا ادامه دهد. در واقع پروانه کسب اتباع خارجی، مدرکی است که به وسیله آن اتباع خارجی می توانند فعالیت صنفی خود را به صورت قانونی آغاز نمایند.
این اشخاص می توانند در زمینه های مختلف اعم از تاسیس واحد صنفی خوار و بار فروشی، فروشندگی انواع تاسیسات ساختمانی، سیم کشی ساختمان، لوله کشی گاز و... پروانه کسب دریافت نمایند. لازم به ذکر است در صورتی که هر یک از اتباع خارجی بدون دریافت پروانه کسب، واحد صنفی ای را تاسیس نمایند، اقدام آن ها غیر قانونی تلقی شده و متخلف محسوب می شوند.
شرایط دریافت مجوز صنفی اتباع خارجی
با عنایت به آن که دریافت مجوز صنفی اتباع خارجی نیز مانند دریافت هر مجوز دیگری، مستلزم وجود شرایطی است. در این قسمت از مقاله، شرایط دریافت مجوز صنفی اتباع خارجی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. شرایط دریافت مجوز صنفی اتباع خارجی عبارت اند از:
داشتن مدرک اقامتی معتبر
داشتن کد فراگیر
حداقل سن 18 سال
عدم سوء پیشینه کیفری
عدم مصرف مواد مخدر
قبول تعهد نامه مجوزهای صنفی
تاییدیه اماکن عمومی
گواهی کار اتباع خارجه
لازم به ذکر است صدور جواز کسب در انواع مختلف مجوزها؛ مستلزم استعلامات بین دستگاهی است و این استعلامات شامل مواردی چون تصدیق بر خط اصالت گذرنامه، استعلام بر خط نشانی و کد پستی، استعلام بر خط وضعیت محکومیت مالی و... می باشد.
مدارک لازم برای اخذ پروانه کسب اتباع خارجی
پس از شناخت پروانه کسب اتباع اتباع خارجی و همچنین بررسی شرایط دریافت مجوز صنفی اتباع خارجی؛ در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در این بخش از مقاله؛ مدارک لازم برای اخذ پروانه کسب اتباع خارجی ارائه می شود. مدارک لازم برای اخذ پروانه کسب اتباع خارجی عبارت اند از:
ارائه مدارک احراز هویت و مدارک اقامتی معتبر
گواهی دوره های آموزشی احکام تجارت و کسب و کار در چارچوب دستور العمل آموزش (موضوع بند ن ماده 30 قانون نظام صنفی)
سند مالکیت، اجاره نامه، صلح نامه، هبه، قرارداد مشارکت، مبایعه نامه و یا قراردادهای رسمی و یا عادی. (در روستاها احراز مالکیت طبق عرف محل است.)
رضایت نامه محضری سایر شرکا برای صدور پروانه کسب به نام یکی از شرکا
گذرنامه
اخذ مجوزهای لازم
پروانه اقامت از وزارت کشور
پروانه کار صادره از وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی
شایسته ذکر است؛ مدارک لازم جهت دریافت انواع مجوزهای کسب برای اتباع خارجی کمی متفاوت می باشد و تهیه این مدارک بر عهده متقاضی است. همچنین؛ متقاضیان می بایست قبل از درخواست دریافت این پروانه، نسبت به تهیه مدارک لازم اقدام نمایند.
سامانه دریافت پروانه کسب اتباع خارجی
پس از شناخت پروانه کسب و همچنین شرایط و مدارک لازم جهت اخذ پروانه کسب اتباع خارجی در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در این قسمت از مقاله، سامانه دریافت پروانه کسب اتباع خارجی معرفی می شود. در حال حاضر؛ متقاضیان جهت دریافت پروانه کسب اتباع خارجی لازم است به درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی mojavez.ir مراجعه نمایند.
پس از مراجعه به این سامانه صفحه ای همانند تصویر ذیل نمایش داده می شود. در این صفحه متقاضیان می توانند با وارد کردن کسب و کار یا مجوز مد نظر خود در کادر مربوطه و کلیک بر گزینه جست و جو و همچنین پس از انجام سایر مراحل مقتضی نسبت به ثبت درخواست دریافت پروانه کسب اتباع خارجی اقدام نمایند.
ذکر این نکته ضروری است در حال حاضر پروانه کسب صرفا یک فایل الکترونیکی است و اشخاص می توانند در کارپوشه خویش، فایل پروانه را دریافت نمایند. همچنین شناسه یکتای مندرج در آن به منزله مهر و امضای حکومت می باشد. این فایل الکترونیکی و شناسه یکتای آن در تمام ادارات معیار داشتن پروانه کسب محسوب می شود.
نحوه گرفتن و تکمیل فرم درخواست پروانه کسب اتباع خارجی
نحوه گرفتن و تکمیل فرم درخواست پروانه کسب اتباع خارجی بدین شرح است که متقاضیان ابتدا باید به درگاه ملی مجوزها به نشانی mojavez.ir مراجعه نمایند. با مراجعه به این نشانی صفحه ای همانند تصویر ذیل ارائه می شود که متقاضی می بایست کسب و کار یا مجوز مدنظر خود را وارد نماید.
پس از جست و جوی مجوز مدنظر، صفحه راهنمای دریافت پروانه ارائه می شود که لازم است متقاضی در قسمت پایین صفحه بر گزینه درخواست صدور مجوز کلیک نماید.
با انتخاب گزینه درخواست صدور مجوز صفحه ای ارائه می شود که در این صفحه لازم است گزینه اتباع خارجه حقیقی انتخاب شود.
در این مرحله تبعه خارجی بایستی شماره همراه خود و کد امنیتی را وارد نماید.
پس از ثبت درخواست در درگاه ملی مجوزها متقاضیان می بایست به سامانه ایرانیان اصناف مراجعه و به قسمت تکمیل درخواست سامانه پیشخوان مجوزها مراجعه نمایند.
بعد از آن فرد می بایست کد درخواست، شماره ملی، کد امنیتی را در قسمت های معین شده، درج نموده و گزینه تایید را انتخاب کند.
در نهایت با ارائه مدارک لازم و انجام مراحل فوق الذکر؛ اشخاص متقاضی می توانند پروانه کسب اتباع خارجی را دریافت نمایند. شایسته تحریر است اتباع خارجی در تمام مشاغل و صنف ها اجازه فعالیت ندارند و این مجوز در تمامی صنوف برای آن ها صادر نخواهد شد.
هزینه صدور نمونه پروانه کسب اتباع خارجی
برای بسیاری از اتباع خارجی که قصد دریافت پروانه کسب تاسیس و راه اندازی یک واحد صنفی را دارند؛ این پرسش مطرح می شود که هزینه صدور نمونه پروانه کسب اتباع خارجی چقدر است؟ از این رو، در ادامه، هزینه صدور نمونه پروانه کسب اتباع خارجی بیان می شود.
در پاسخ به پرسش فوق باید بیان کرد که هزینه صدور جواز کسب برای اتباع خارجی و ایرانی تفاوتی ندارد و این مبلغ بسته به نوع پروانه کسب متفاوت می باشد. به طور کلی؛ هزینه صدور نمونه پروانه کسب اتباع خارجی در سال جاری مبلغی بین 10 هزار تومان تا 2 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
علاوه بر هزینه صدور مجوز، متقاضی می بایست هزینه مواردی چون هزینه دریافت گواهی عدم سوء پیشینه کیفری و عدم اعتیاد، هزینه تهیه و ارائه مدارکی (نظیر سند مالکیت، اجاره نامه رسمی یا عادی و...)، پرداخت حق تمبر پروانه کسب، هزینه اخذ گواهی گذراندن دوره آموزشی، پرداخت حق عضویت و... را نیز تقبل نماید.
جواز کسب اتباع چند روزه صادر می شود؟
همانطور که بیان شد؛ پروانه کسب اتباع خارجی مجوزی است که برای تبعه خارجی صادر می شود تا او بتواند در حوزه های مشخص، فعالیت صنفی خود را شروع و یا ادامه دهد. در واقع پروانه کسب اتباع خارجی مدرکی است که به وسیله آن اتباع خارجی می توانند فعالیت صنفی خود را به صورت قانونی آغاز نمایند.
اما یکی از پرسش های متداولی که برای اتباع خارجی متقاضی دریافت جواز کسب، مطرح می شود؛ آن است که جواز کسب اتباع چند روزه صادر می شود؟ در پاسخ به این سوال؛ باید بیان کرد که به طور کلی مدت زمان صدور جواز کسب در شاخه های مختلف این جواز متفاوت می باشد، اما می توان یک بازده زمانی چند روز تا چند ماه را برای آن در نظر گرفت.
لازم به ذکر است متقاضیان دریافت جواز کسب اتباع خارجی می توانند با تهیه سریع تر گواهی دوره های آموزشی خود و سایر مدارک لازم، این فرایند را تسریع و هرچه سریع تر کسب و کار و یا واحد صنفی خود را راه اندازی نمایند. همچنین به موجب تبصره 1 ماده 5 قانون اصلاح قانون نظام صنفی مدت اعتبار پروانه کسب موقت یک سال و پروانه کسب دائم 5 سال می باشد.
مشاغل مجاز برای اتباع افغانی
در پی جنگ های طولانی، نا امنی و کمبود شغل در کشور افغانستان و همچنین با توجه به هم مرز بودن این کشور با ایران؛ بسیاری از اتباع کشور افغانستان به ایران مهاجرت کرده اند. این اشخاص برای کسب درآمد و ادامه زندگی خود باید وارد بازار کار شوند.
یکی از چالش های مهمی که در این خصوص، برای آن ها مطرح می شود؛ آن است که اتباع در چه زمینه هایی می توانند فعالیت داشته باشند. در این راستا باید بیان کرد؛ در حال حاضر اتباع افغانی در کشور ایران در همه صنوف اجازه فعالیت نداشته و تنها در برخی از مشاغل و صنف ها برای آن ها مجوز صادر می شود. اما مشاغل مجاز برای اتباع افغانی کدام اند؟
اتباع خارجی در مشاغلی نظیر تعمیرات مویابل، خرده فروشی مواد غذایی، لباس و سایر اقلام، تولید کفش های دست دوز، خیاطی، تعمیر چرخ خیاطی، تولید تابلو فرش دستباف، میادین دام، پرورش صنعتی و نیمه صنعتی ماهی در قفس، واحد جمع آوری شیر، واحد قارچ خوراکی و... می توانند فعالیت داشته باشند. این افراد، می توانند با جست و جوی شغل مورد نظر خود در سامانه درگاه ملی مجوزها، از صدور یا عدم صدور مجوز برای خود مطلع گردند.
نمونه پروانه کار اتباع خارجی
بر اساس قانون کار جمهوری اسلامی ایران کلیه اتباع برای اشتغال در کشور میبایست به طور قانونی وارد کشور شده و دارای کارت اقامت باشند. اتباع علاوه بر مدرک اقامتی با حق کار مشخص برای اشتغال در کشور میبایست پروانه کار نیز داشته باشند. پروانه کار اجازه قانونی اتباع برای شروع هر نوع عنوان کاری می باشد. در قسمت زیر، یک نمونه پروانه کار اتباع خارجی ارائه گردیده است:
پروانه کار از طریق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به منظور تسهیل اشتغال اتباع صادر شده و مواردی از قبیل اطلاعات هویتی شخص، شماره شناسایی، محل اقامت و ... شخص در آن درج می گردد. در ادامه برای آشنایی هرچه بهتر با پروانه کسب و نحوه تمدید آن مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دریافت پروانه کسب اتباع خارجی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از دریافت پروانه کسب اتباع خارجی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله اگر کلیه شرایط را داشته باشید.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.
پاسخ مشاور: باسلام. به سایت درگاه ملی مجوزها مراجعه کنید و درخواست خود را برای رسته شغلی موردنظر خود ثبت نمایید.
پاسخ مشاور: باسلام. ممکن است که در برخی شهر ها و یا رشته ها این محدودیت برای اتباع در سایت درگاه ملی مجوزها وجود داشته باشد. به سایت درگاه ملی مجوزها مراجعه کرده و صنف خود جست و جو نمایید تا از صدور یا عدم صدور جواز کسب برای رشته خود مطمئن شوید.
پاسخ مشاور: باسلام. هزینه صدور نمونه پروانه کسب اتباع خارجی در سال جاری مبلغی بین 10 هزار تومان تا 2 میلیون تومان در نظر گرفته شده است
پاسخ مشاور: باسلام. بله.
پاسخ مشاور: با سلام. به طور کلی مدت زمان صدور جواز کسب در شاخه های مختلف این جواز متفاوت می باشد، اما می توان یک بازده زمانی چند روز تا چند ماه را برای آن در نظر گرفت