برای مشاوره شرایط و نحوه ثبت نمایندگی شرکت خارجی
برای مشاوره شرایط و نحوه ثبت نمایندگی شرکت خارجی
یکی از راه هایی که شرکت های خارجی، از طریق آن، می توانند، قلمرو فعالیت خود را گسترش داده و محصولات و خدمات خود را در سراسر جهان معرفی و عرضه نمایند، تاسیس شعبه یا نمایندگی در کشور های دیگر می باشد. تاسیس نمایندگی در کشور های دیگر نیز، همانند تاسیس شرکت، مستلزم طی نمودن روند اداری آن، بر حسب قوانین ثبت کشور مقصد می باشد.
به موجب قانون راجع به ثبت شرکت ها مصوب سال 1310، کلیه نمایندگی های شرکت های خارجی در صورتی می توانند در ایران مشغول به کار شوند که روند قانونی ثبت را در اداره ثبت شرکت ها طی نمایند. از طرف دیگر، ثبت این نمایندگی ها در مرجع ثبت شرکت ها، مستلزم رعایت شرایط و ضوابط لازمه و هم چنین، تهیه مدارک مورد نیاز آن می باشد، که این امر، به نوبه خود، بر لزوم اطلاع از جزئیات ثبت نمایندگی شرکت خارجی، می افزاید.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به مفهوم نمایندگی شرکت خارجی و لزوم ثبت آن؛ به بیان شرایط و معرفی سامانه آن بپردازیم. سپس در خصوص مدارک لازم برای ثبت نمایندگی شرکت خارجی در ایران صحبت خواهیم کرد و در انتها، مراحل و نحوه گرفتن و ثبت نمایندگی، به همراه راهنمای تصویری آن را، ارائه خواهیم نمود و به نمونه نامه درخواست نمایندگی شرکت خارجی خواهیم پرداخت. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
مفهوم نمایندگی شرکت خارجی در ایران و لزوم ثبت آن
همانطور که پیش تر اشاره گردید، یکی از روش های گسترش تجارت و عرضه کالا و خدمات موضوع فعالیت شرکت، یه سایر کشورها، تاسیس شعبه یا نمایندگی در کشور مورد نظر می باشد. یکی از سوالات متداولی که در این میان، ممکن است برای افراد مطرح شود این است که نمایندگی شرکت خارجی به چه معناست و لزوم ثبت آن، چه می باشد. به همین جهت، این بخش از مقاله به بیان مفهوم نمایندگی شرکت خارجی و لزوم ثبت آن اختصاص داده شده است.
علی رغم این که قانون ثبت شرکت ها مصوب سال 1310، در مواد مختلف خود، ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی در اداره ثبت شرکت ها، را لازمه شروع فعالیت قانونی آن ها، قلمداد می نماید، اما هیچ تعریفی از این که نمایندگی شرکت خارجی به چه معناست ارائه نمی دهد. با این حال، می توان نمایندگی شرکت خارجی را شخص حقیقی یا حقوقی قلمداد نمود كه براساس قرارداد نمایندگی، انجام قسمتی از موضوع فعالیت و وظایف شركت طرف نمایندگی را در محل، بر عهده گرفته است.
ماده 3 قانون راجع به ثبت شرکت ها، در خصوص لزوم ثبت نمایندگی شرکت های خارجی بیان می دارد که: «از تاریخ اجرای این قانون هر شرکت خارجی برای این که بتواند به وسیله شعبه یا نماینده به امور تجارتی یا صنعتی یا مالی در ایران مبادرت نماید، باید در مملکت اصلی خود شرکت قانونی شناخته شده و در اداره ثبت اسناد تهران به ثبت رسیده باشد.» بنابراین، ثبت نمایندگی در اداره ثبت شرکت ها از موارد ضروی آغاز فعالیت رسمی آن در ایران می باشد. ماده پنج همین قانون، مجازات عدم ثبت را بیان نموده است.
مطابق ماده 5، اشخاصی که به عنوان نمایندگی شرکت های خارجی در ایران اقدام به امور تجارتی یا صنعتی یا مالی کرده و قبل از انقضای موعد مقرر، تقاضای ثبت نکنند به تقاضای دادستان و به حکم دادگاه، محکوم به جزای نقدی از بیست و پنج تا شصت میلیون ریال محکوم خواهند شد و به علاوه، دادگاه برای هر روز تاخیر پس از صدور حکم، متخلف را به پرداخت دو الی بیست میلیون ریال محکوم خواهد کرد. هرگاه حکم فوق قطعی شده و تا سه ماه پس از تاریخ ابلاغ آن تخلف ادامه یابد، دولت از عملیات نماینده یا مدیر شعبه شرکت متخلف جلوگیری خواهد نمود.
شرایط گرفتن و ثبت نمایندگی شرکت خارجی
در قسمت گذشته، پیرامون مفهوم نمایندگی شرکت خارجی و لزوم ثبت آن، توضیحاتی را ارائه کرده و بیان نمودیم که در مواردی که نمایندگی شرکت های خارجی، مطابق قانون، در ایران به ثبت نرسند، دادگاه می تواند آن ها را به پرداخت جزای نقدی و در مواردی، توقف فعالیت محکوم نماید. ثبت نمایندگی شرکت های خارجی، همانند ثبت شرکت ها، مستلزم رعایت ضوابط و شرایطی می باشد که به منظور آشنایی علاقمندان، این قسمت از مقاله به بیان شرایط ثبت نمایندگی شرکت خارجی اختصاص داده شده است.
یکی از شرایط اصلی ثبت نمایندگی شرکت خارجی در ایران، این است که شرکت مادر می بایست، بر حسب مقررات کشور خود، شرکت قانونی شناخته شود. ماده 3 قانون راجع به ثبت شرکت ها، در این خصوص بیان می دارد: «هر شرکت خارجی برای این که بتواند به وسیله شعبه یا نماینده به امور تجارتی یا صنعتی یا مالی در ایران مبادرت نماید باید در مملکت اصلی خود شرکت قانونی شناخته شده و...» بنابراین، نخستین شرط ثبت نمایندگی، تشکیل قانونی شرکت مادر می باشد.
یکی دیگر از شرایط ثبت نمایندگی شرکت خارجی در داخل کشور، این است که عمل متقابل از سوی دولت مبدا نیز صورت گیرد. این امر به این معنی است که نمایندگی شرکت های خارجی، در صورتی اجازه ثبت در داخل کشور را دارند که شعبه یا نمایندگی شرکت ایرانی، اجازه ثبت در داخل آن کشور را داشته باشد.
ماده واحده قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی مصوب سال 1376 در این خصوص بیان می دارد: «شرکت های خارجی که در کشور محل ثبت خود شرکت قانونی شناخته می شوند، مشروط به عمل متقابل از سوی کشور متبوع، می توانند در زمینه هایی که توسط دولت جمهوری اسلامی ایران تعیین می شود در چارچوب قوانین و مقررات کشور به ثبت شعبه یا نمایندگی خود اقدام کنند.» تهیه مدارک لازم برای ثبت نمایندگی شرکت خارجی (از جمله اطلاعات هویتی متقاضی، اطلاعات شرکت و ...) نیز از دیگر شرایط ثبت نمایندگی شرکت خارجی می باشد.
سامانه ثبت نمایندگی شرکت خارجی
در گذشته فرآیند ثبت نمایندگی شرکت خارجی، به صورت حضوری صورت گرفته و افراد ناگریز بودند که مراحل ثبت را با مراجعه به اداره ثبت شرکت های حوزه مربوطه طی نمایند. این روند، ضمن صرف هزینه و زمان بسیار، سبب می گشت که فرآیند ثبت ثبت نمایندگی شرکت خارجی به کندی صورت پذیرد.
به منظور حل این مشکل، سایتی تحت عنوان سامانه جامع ثبت شرکت ها راه اندازی گردید، تا افراد بتوانند به راحتی، درخواست خود را برای ثبت نمایندگی شرکت خارجی در سامانه درج نمایند. در این ممکن است، میان عده ای از افراد با جزئیات این سایت آشنایی نداشته، به همین دلیل، در این بخش از مقاله؛ به معرفی سامانه ثبت نمایندگی شرکت خارجی پرداخته شده است.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
همانطور که پیش تر اشاره گردید، به موجب قانون ثبت شرکت ها، کلیه نمایندگی شرکت های خارجی که قصد فعالیت در ایران را دارند، می بایست در ادراه ثبت شرکت ها به ثبت برسند. اولین مرحله ثبت نمایندگی شرکت خارجی، تکمیل فرم تعیین نام در سامانه جامع ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir می باشد. ماده 3 قانون راجع به ثبت شركت ها مصوب سال 1310 در این خصوص بیان می دارد که، از تاریخ اجرای این قانون هر شرکت خارجی برای این که بتواند به وسیله شعبه یا نماینده به امور تجارتی یا صنعتی یا مالی در ایران مبادرت نماید، باید در اداره ثبت اسناد تهران به ثبت رسیده باشد.
مدارک لازم برای ثبت نمایندگی شرکت خارجی
در قسمت های گذشته، پیرامون مفهوم ثبت نمایندگی شرکت خارجی و شرایط و سامانه ثبت آن توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که کلیه نمایندگی های شرکت های خارجی می بایست پس از تهیه مدارک لازم، نمایندگی خود را در سامانه جامع ثبت شرکت ها به ثبت برسانند. یکی از سوالات متداولی که در این زمینه مطرح می شود این است که مدارک لازم برای ثبت نمایندگی شرکت خارجی چه می باشد و چه اسنادی می بایست، در این زمینه تهیه گردد. به منظور پاسخ به این پرسش، لیست مدارک لازم در قسمت زیر بیان گردیده که به شرح زیر می باشد:
رسید مثبت پرداخت هزینه های لازم به منظور ثبت نمایندگی شرکت خارجی به سازمان اسناد و املاک کشور و ارائه فیش بانکی آن
ارائه قرارداد نمایندگی
اطلاعات هویتی متقاضی نظیر شناسنامه، کارت ملی و کد فراگیر اشخاص حقیقی یا حقوقی خارجی
اطلاعات و اسناد مربوط به شرکت نماینده نظیر اساسنامه شرکت، گزارش مالی شرکت خارجی و ...
ارائه گزارشی از فعالیت های شركت خارجی طرف نمایندگی و تبیین دلایل و ضرورت اخذ نمایندگی
اظهارنامه ثبت شعبه شركت خارجی در سامانه جامع ثبت شرکت ها
مدارک مثبت ثبت قانونی شرکت مادر در کشور محل ثبت
اختیارنامه نماینده یا نمایندگان شركت خارجی
وکالت نامه (در مواردی برای انجام کارهای ثبت نمایندگی شرکت خارجی، وکیل اخذ می گردد.)
ارائه روزنامه تاسیس شرکت خارجی که متقاضی، قصد نمایندگی آن را دارد.
كلیه اسناد شركت كه در كشور خارجی تهیه می گردد، می بایست پس از تایید مرجع ذیربط (نظیر مرجع ثبت شركت ها) و تایید وزارت خارجه آن كشور، به تصدیق سفارت یا نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در آن كشور نیز برسد. پس از ترجمه رسمی به فارسی و تایید اداره فنی دادگستری اصل و ترجمه آن به اداره ثبت شركت ها ارائه می گردد.
مراحل و نحوه گرفتن و ثبت نمایندگی شرکت خارجی
همانطور که در قسمت های قبلی بیان شد، یکی از مراحل ثبت نمایندگی شرکت خارجی این است که متقاضی، به سامانه جامع ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir مراجعه نموده و فرم های مربوطه را تکمیل نمایند. جهت آشنایی علاقمندان، در این قسمت به مراحل و نحوه ثبت نمایندگی شرکت خارجی پرداخته شده تا داوطلبان از روند کلی ثبت این نمایندگی ها اطلاع یابند.
در ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد شود. پس از آن، شخص لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که فرد می بایست گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تأسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است، از میان آن ها، گزینه نمایندگی شرکت خارجی، انتخاب شود.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی شرکت هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، خوشه، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه ها به آن ارسال می شود. در قسمت پایین نیز، مشخصات امضا کننده دفتر قانونی درج می شود که غالبا همان اطلاعات متقاضی است.
پس از آن متقاضی باید، اطلاعات مربوطه به موضوع فعالیت شرکت، اطلاعات نماینده یا نمایندگان عمده، روزنامه کثیر الانتشار، قرارداد نمایندگی، تقاضانامه، اساسنامه و... را وارد نموده و گزینه "ارسال جهت بررسی نام های پیشنهادی و محتوای الکترونیکی" را انتخاب نماید. پس از انتخاب این گزینه، درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها فرستاده شده، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت نمایندگی شرکت خارجی را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت شرکت را به طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید.
در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت نمایندگی شرکت خارجی به اتمام می رسد. بنابراین، با توجه به مطالب فوق می توان نتیجه گیری نمود که تکمیل فرم تقاضای ثبت نمایندگی شرکت خارجی، در سامانه ثبت شرکت ها برای ثبت نمایندگی کافی نبوده و می بایست مراحل دیگری نیز در این زمینه، طی گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و نحوه ثبت نمایندگی شرکت خارجی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و نحوه ثبت نمایندگی شرکت خارجی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.