برای مشاوره نحوه ثبت حسابداری شرکت های بازرگانی
برای مشاوره نحوه ثبت حسابداری شرکت های بازرگانی
حسابداری زیر مجموعه ای از علم اقتصاد بوده که در آن اطلاعات مالی یک واحد تجاری شناسایی، اندازه گیری و ثبت می شود. حسابداری انواعی دارد. حسابداری مالی، حسابداری مدیریت، حسابداری هزینه، حسابداری مالیاتی و حسابداری بازرگانی از جمله زیر مجموعه های علم حسابداری، محسوب می شوند.
اصولا شرکت های بازرگانی گردش مالی بالایی دارند. این شرکت ها می توانند با استفاده از عملیات حسابداری بازرگانی، فرآیند مالی خود را سامان داده و آن را مدیریت نمایند؛ اما این امر مستلزم شناخت این نوع حسابداری و کسب آگاهی های کافی راجع به آن می باشد.
از این رو؛ در این مقاله، پس از پاسخ به این پرسش که حسابداری بازرگانی چیست؟ حسابداری شرکت های بازرگانی و انواع ثبت های حسابداری در این شرکت ها مورد مطالعه قرار می گیرد. سپس، صفر تا صد چرخه کامل حسابداری شرکت های بازرگانی آموزش داده می شود و پس از آن راجع به ثبت خرید و فروش در حسابداری بازرگانی مطالبی ارائه می شود و در نهایت؛ در قسمت پایانی مقاله؛ نمونه ثبت حسابداری شرکت های بازرگانی pdf ارائه خواهد شد.
حسابداری بازرگانی چیست
حسابداری بازرگانی یکی از شاخه های پرکاربرد علم حسابداری محسوب می شود. امروزه شرکت های بسیاری برای بررسی روند رشد تجارت خود و سامان دهی به کسب و کار خویش، از این نوع حسابداری استفاده می نمایند. سوالی که در این قسمت، ممکن است برای افراد مطرح شود؛ این است که حسابداری بازرگانی چیست؟
حسابداری بازرگانی به عنوان یکی از زیر شاخه های علم حسابداری تمامی تراکنش ها و صورت های مالی شرکت را بررسی و با ثبت هزینه ها و درآمد ها، ترازنامه و گزارش های لازم را برای شرکت تدوین می نماید. در واقع حسابداری بازرگانی با انجام اقداماتی همانند تطابق درآمد و هزینه ها، تکمیل صورت های مالی و... به امور مالی شرکت نظم می دهد.
تهیه صورت های مالی، بررسی هزینه ها و درآمدهای شرکت، فراهم کردن صورت گردش نقدینگی، تنظیم ترازنامه مالی، فراهم کردن حساب سود و زیان شرکت و تجزیه و تحلیل آن، نگهداری صورت حساب های مالی و بایگانی اسناد حسابداری شرکت از جمله وظایف یک حسابدار بازرگانی محسوب می شود.
حسابداری شرکت های بازرگانی
شرکت بازرگانی شرکتی است که به خرید و فروش و کالا می پردازد. شرکت های بازرگانی واسطه ای میان تولید کنندگان و مصرف کنندگان محسوب می شوند و بدون ایجاد تغییری در کالاها، آن را به فروش می رسانند. این شرکت ها می توانند به صورت بین المللی فعالیت داشته باشند و کالا را از یک کشور خریداری و در کشور دیگر توزیع نمایند. شایسته تحریر است که امروزه اغلب شرکت های بازرگانی در قالب شرکت سهامی و شرکت با مسئولیت محدود به ثبت می رسند.
با توجه به آن که شرکت های بازرگانی به منظور مدیریت فرآیند مالی خود؛ نیازمند عملیات حسابداری هستند؛ لذا، در ادامه راجع به حسابداری شرکت های بازرگانی بحث می شود. به طور کلی، در شرکت های بازرگانی فروش به صورت نقد، نسیه و یا اقساط ماهیانه انجام می شود.
اسناد خرید و فروش، انواع صورت حساب های مالی، صورت حساب سود و زیان، ترازنامه، صورت گردش نقدینگی و به طور کلی، تمام امور مالی لازم است در حسابداری شرکت های بازرگانی به ثبت برسد. همانطور که بیان شد؛ حسابداری بازرگانی نوعی از حسابداری است که تمامی تراکنش ها و صورت های مالی یک نهاد یا شرکت را بررسی و با ثبت هزینه ها و درآمدها، ترازنامه و گزارش های لازم را برای شرکت تدوین می نماید. شرکت های بازرگانی با استفاده از این نوع حسابداری، می توانند امور مالیاتی خود را مدیریت کرده و به آن نظم ببخشند.
انواع ثبت های حسابداری شرکت های بازرگانی
پس از شناخت حسابداری بازرگانی و حسابداری شرکت های بازرگانی در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در این قسمت از مقاله؛ انواع ثبت های حسابداری شرکت های بازرگانی بیان می شود. به طور کلی شرکت های بازرگانی برای ثبت موجودی کالای خود از دو نوع سیستم های ثبت حسابداری استفاده می نمایند که شامل سیستم ادواری و سیستم دائمی می شود.
سیستم ادواری: در این نوع از سیستم ثبتی حسابداری شرکت های بازرگانی، در پایان سال موجودی پایان دوره آن سال و موجودی ابتدای دوره سال جدید در ترازنامه و دفاتر شرکت ثبت می شود. در واقع در این سیستم، تغییرات ریالی موجودی کالا در طول دوره مالی حسابداری ثبت نمی شود و تنها در پایان سال یک مرتبه موجودی کالا شمارش شده و موجودی ریالی نیز معادل آن ثبت می گردد. اصولا شرکت های بازرگانی که کالاهای ارزان قیمتی دارند؛ از این سیستم استفاده می کنند.
سیستم دائمی: در این نوع از سیستم ثبتی حسابداری، حساب موجودی کالا با هر بار خرید و فروش هم از لحاظ عددی و هم از لحاظ ریالی به روز می شود. در سیستم دائمی باید سوابق موجودی کالا به صورت کامل نگهداری شود. این سیستم ثبتی حسابداری در تمامی شرکت های حسابداری کاربرد دارد، اما در شرکت های بازرگانی که ارزش کالای بالایی دارند؛ اهمیت بیشتری دارد.
قیمت تمام شده کالای خریداری شده، میزان فروش، میزان موجودی کالا و قیمت تمام شده کالای فروش رفته از جمله اطلاعات مورد در هر دو سیستم حسابداری ثبتی محسوب می شود. به طور کلی؛ ثبت حسابداری با استفاده از سیستم دائمی برای شرکت های بازرگانی روشی دقیق تر و مناسب تر است.
آموزش صفر تا صد چرخه کامل حسابداری شرکت های بازرگانی
انجام مراحل و فرآیندهای مختلف در چرخه حسابداری باعث می شود حساب های مالی شرکت بازرگانی به طور دقیق ثبت، طبقه بندی و آنالیز شود. این امر می تواند در تصمیم گیری های تجاری بسیار موثر باشد. از این رو؛ در ادامه، آموزش صفر تا صد چرخه کامل حسابداری شرکت های بازرگانی آورده شده است.
چرخه حسابداری شرکت های بازرگانی فرآیندی است که شامل جمع آوری، ثبت، طبقه بندی و تحلیل اطلاعات مالی شرکت می باشد. به بیان دیگر، چرخه حسابداری تمام حساب های سود و زیان شرکت، اعتبارات، صورت های مالی، ورودی های مالی و بدهی های شرکت را در بر می گیرد.
چرخه کامل حسابداری شرکت های بازرگانی؛ بدین صورت است که ابتدا تمامی معاملات و تراکنش های مالی اعم از دارایی، درآمد، بدهکاری و... به ترتیب تاریخ در دفتر روزنامه شرکت یا نرم افزارهای حسابداری به ثبت می رسد. سپس تمامی این اطلاعات به دفتر کل وارد می شود.
در حسابداری شرکت های بازرگانی در پایان هر دوره مالی، کل حساب ها بررسی می شود و بر اساس آن، ترازنامه و صورت های مالی شرکت تهیه می شود. پس از تهیه صورت های مالی در پایان دوره، دفتر حسابداری دوره بسته می شود، در واقع تمامی حساب ها اعم از هزینه ها و درآمدها برای چرخه حسابداری بعدی صفر می شود. شایسته ذکر است در پایان دوره تنها دفتر حسابداری دوره بسته می شود و دفتر حساب کل که تمامی تراکنش های مالی را در دوره های مختلف نشان می دهد با پایان دوره مالی بسته نمی شود.
ثبت خرید و فروش در حسابداری بازرگانی
پس از آموزش صفر تا صد چرخه کامل حسابداری شرکت های بازرگانی در بخش قبل، در این بخش، ثبت خرید و فروش در حسابداری بازرگانی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. به طور کلی؛ حساب خرید و حساب فروش از انواع ثبت حسابداری بازرگانی محسوب می شوند که در ادامه درباره هر یک از این موارد، به تفکیک توضیحاتی ارائه می شود.
ثبت خرید در حسابداری شرکت های بازرگانی: در ثبت حساب خرید کالا، بهای کالای خریداری شده (به صورت نقد، نسیه یا اقساط) در طول دوره مالی شرکت بازرگانی ثبت می شود. حسابداری خرید، یک حساب با ماهیت بدهکار می باشد و این حساب با ثبت بدهکار افزایش و با ثبت بستانکار کاهش می یابد. لازم به ذکر است؛ چنانچه کالای خریداری شده برگشت بخورد، مبلغ آن از ردیف بدهکاری برداشته و وارد بستانکاری می شود.
ثبت فروش در حسابداری شرکت های بازرگانی: درآمد حاصل از فروش کالا توسط شرکت های بازرگانی در حساب فروش به ثبت می رسد. در ثبت حساب فروش، بهای کالای به فروش رفته (به صورت نقد، نسیه یا اقساط) در طول دوره مالی شرکت بازرگانی ثبت می شود. در واقع حسابداری فروش یک حساب با ماهیت بستانکار است که این حساب با ثبت بدهکار کاهش و با ثبت بستانکار افزایش می یابد. لازم به ذکر است چنانچه کالای به فروش رفته برگشت بخورد؛ مبلغ آن از ردیف بستانکاری برداشته و وارد بدهکاری می شود.
نمونه ثبت حسابداری شرکت های بازرگانی pdf
در قسمت های پیشین مقاله، حسابداری بازرگانی، حسابداری شرکت های بازرگانی و انواع ثبت های حسابداری شرکت های بازرگانی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. همچنین صفر تا صد چرخه کامل حسابداری شرکت های بازرگانی آموزش داده شد و مطالبی راجع به ثبت خرید و فروش کالا در این نوع حسابداری بیان شد و اکنون در قسمت پایانی مقاله، نمونه ثبت حسابداری شرکت های بازرگانی pdf ارائه می شود.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 467 KB
- منبع: آشاثبت
همانطور که بیان شد؛ نمونه ثبت حسابداری بازرگانی از طریق یکی از دو سیستم ادواری یا دائمی صورت می گیرد. در سیستم ادواری تغییرات ریالی موجودی کالا در طول دوره مالی حسابداری ثبت نمی شود و تنها در پایان سال یک مرتبه موجودی کالا شمارش شده و موجودی ریالی نیز معادل آن ثبت می گردد؛ اما در سیستم دائمی، حساب موجودی کالا با هر بار خرید و فروش هم از لحاظ عددی و هم از لحاظ ریالی به روز می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ثبت حسابداری شرکت های بازرگانی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه ثبت حسابداری شرکت های بازرگانی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. این فایل در متن مقاله موجود است.