برای مشاوره شرایط و مدارک ثبت موسسه خیریه
برای مشاوره شرایط و مدارک ثبت موسسه خیریه
نیکوکاری و بشردوستی یکی از ویژگی های انسان است که باعث می شود شخص به دیگران کمک کند، بدون این که انتظار پاداشی از طرف آن ها داشته باشد. همچنین امروزه به دلیل افزایش نیازهای اجتماعی، تاسیس و ثبت موسسه خیریه برای کمک به نیازمندان اهمیت به سزایی پیدا کرده است.
به همین خاطر، بسیاری از اشخاص به دنبال تاسیس موسسه خیریه هستند، ولی باید توجه داشته باشند که ثبت موسسه خیریه مستلزم وجود شرایط، تهیه مدارک و انجام مراحلی است که بدون این موارد امکان به ثبت رساندن موسسه خیریه وجود ندارد. از همین رو؛ پرداختن به جزئیات این امر نظیر شرایط و مدارک مورد نیاز و مراحل ثبت آن در سامانه جامع ثبت شرکت ها امری ضروری می باشد.
لذا، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این موضوع که موسسه خیریه چیست و مزایای تاسیس آن چه می باشد؛ به بیان سامانه، شرایط و مدارک لازم برای ثبت این موسسه بپردازیم. سپس در خصوص مراحل تاسیس آن صحبت خواهیم کرد. در انتها؛ به هزینه و سود ثبت موسسه خیریه پرداخته خواهد شد و در خصوص این سوال که برای تاسیس موسسه خیریه از کجا باید مجوز گرفت توضیحاتی ارائه می گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
موسسه خیریه چیست و مزایای تاسیس آن چه می باشد
کمک به نیازمندان در جامعه اهمیت بسیاری دارد، زیرا این امر می تواند به بهبود شرایط زندگی آن ها کمک می کند. حال به دلیل اهمیت این موضوع، امروزه بسیاری از اشخاص به دنبال تاسیس موسسه خیریه هستند و این سوال ممکن است برای آن ها مطرح شود که موسسه خیریه چیست و مزایای تاسیس آن چه می باشد که پاسخ آن به شرح زیر است:
موسسه خیریه یک سازمان دولتی یا خصوصی است که توسط اشخاصی حقیقی و حقوقی و به منظور کمک به افراد نیازمند و حمایت از اقشار ضعیف جامعه تشکیل می شود و انواع مختلفی دارد که از جمله آن می توان به موسسه خیریه توزیع کننده، موسسه خیریه بهداشتی و درمانی، موسسه خیریه عمرانی و . . . اشاره نمود. در واقع هدف اصلی موسسه خیریه رفاه اجتماعی و کمک به کودکان بی سرپرست یا بد سرپرست، افراد نیازمند، زنان سرپرست خانوار نیازمند و آسیب دیدگان اجتماعی است.
با توجه به توضیحات گفته شده باید گفت که اغلب موسسات خیریه را باید یک موسسه غیر انتفاعی دانست، زیرا هدف از تشكیل آن، جلب منفعت نمی باشد. همچنین تاسیس موسسه خیریه دارای مزایای بسیاری است. در واقع علاوه بر این که به نیازمندان کمک می کند تا شرایط زندگی خود را به بهبود ببخشند؛ موسسان نهادهای خیریه، می توانند از معافیت های مالیاتی نیز استفاده کنند. البته باید توجه داشت زمانی موسسه خیریه از پرداخت مالیات معاف می باشد که اقدامات آن عام المنفعه باشد، ولی اگر فعالیت اقتصادی انجام دهند؛ ملکف به پرداخت مالیات است.
سامانه ثبت موسسه خیریه
باید به این مسئله توجه داشت تا زمانی که شرکت ها و موسسات غیرتجاری به ثبت نرسند، قانونی محسوب نشده و امکان فعالیت نخواهند داشت. در این میان، ممکن است که این سوال، برای برخی افراد مطرح شود که سامانه ثبت موسسه خیریه چیست که پاسخ آن به شرح زیر است:
در گذشته اشخاص مجبور بودند برای ثبت موسسه غیرتجاری خود مانند موسسه خیریه به صورت حضوری به اداره ثبت شرکت ها مراجعه کنند، ولی در حال حاضر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، سامانه ای را با عنوان سامانه ثبت شرکتها به نشانی irsherkat.ssaa.ir راه اندازی نموده تا اشخاص با مراجعه به این سایت به راحتی بتوانند درخواست خود را به ثبت برسانند.
همچنین سامانه جامع ثبت شرکت ها خدمات متعددی را در اختیار کاربران خود قرار می دهد که از جمله آن می توان به تاسیس و ثبت شخصیت حقوقی، ثبت تغییرات، پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی تجاری، پیگیری و انصراف از درخواست را اشاره نمود.
شرایط ثبت موسسه خیریه
در قسمت گذشته، پیرامون مزایا و سامانه ثبت موسسه خیریه توضیحاتی ارائه گردید. با توجه به مطالب فوق، ممکن است برخی افراد، تمایل به ثبت این موسسه، اما از شرایط آن اطلاع نداشته باشند. از این رو، در این قسمت از مقاله به معرفی شرایط ثبت موسسه خیریه پرداخته شده است که به شرح زیر می باشد:
دریافت مجوز از سازمان بهزیستی کشور
کلیه اعضای هیات مدیره در سامانه ثنا ثبت نام نموده و دارای حساب کاربری باشند.
وجود دو نفر عضو بالای 18 سال برای تعیین به عنوان هیئت مدیره الزامی است.
اعضای هیئت موسس باید دارای تابعیت ایرانی باشند.
هیات موسس باید دارای حداقل پنج عضو باشد
مدیر عامل باید حداقل مدرک تحصیلی دیپلم داشته باشد و هم چنین دو نفر از اعضای هیات مدیره باید مدرک کارشناسی داشته باشند.
تامین حداقل سرمایه لازم
تهیه مکانی مناسب و ثابت با تایید بهزیستی استان
عدم عضویت هیات موسس در گروه هایی که بر اساس رای دادگاه صالح محارب و معاند شناخته شدهاند
نداشتن محکومیت موثر کیفری به نحوی که موجب محرومیت از حقوق اجتماعی شود.
لازم به ذکر است که ثبت موسسه خیریه در سامانه جامع ثبت شرکت ها مستلزم ثبت نام در سامانه ثنا، پرداخت هزینه های لازم و... می باشد. نکته دیگر این است که موسسه خیریه می بایست امكان دسترسی بازرسان مراجع نظارتی مربوط را به اطلاعات و اسناد خود فراهم كند.
مدارک لازم برای ثبت موسسه خیریه
همانطور که بیان شد؛ به منظور ثبت موسسه خیریه وجود شرایط و ارائه مدارک ضروری است. پس از بررسی شرایط مورد نیاز برای ثبت موسسه خیریه، اکنون در این قسمت از مقاله، مدارک لازم برای ثبت موسسه خیریه بررسی می شود. برخی مدارک لازم برای ثبت موسسه خیریه عبارت است از:
تکمیل فرم تقاضا نامه ثبت (برای ثبت موسسه در اداره ثبت شرکت ها)
کپی برابر اصل مدارک احراز هویت (برای ثبت موسسه در اداره ثبت شرکت ها)
دارا بودن کارت پایان خدمت یا معافیت از آن برای افراد ذکور
اصل گواهی عدم اعتیاد شخص حقیقی یا مدیرعامل و صاحبان امضاء اشخاص حقوقی
ارائه صورت جلسه اولین جلسه هیئت مدیره
ارائه اسناد مثبته میزان سرمایه اولیه
ارائه مجوز از سازمان بهزیستی
برای ثبت موسسه خیریه در اداره ثبت شرکت ها، ارائه اساسنامه ضروری می باشد.
به ذکر است که شخص در تهیه مدارک فوق می بایست دقت کافی داشته باشد؛ زیرا در صورت ناقص بودن مدارک درخواست وی برای ثبت موسسه خیریه از طرف اداره ثبت شرکت ها رد می شود و شخص مجبور است که مجدد درخواست خود را مطرح نماید.
مراحل و راهنمای کامل ثبت موسسه خیریه
اولین مرحله از مراحل ثبت موسسات غیرتجاری، مانند موسسه خیریه، ثبت درخواست تایید نام در سامانه جامع ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir می باشد. انجام کلیه مراحل تایید نام در سایت ثبت شرکت ها، به صورت اینترنتی صورت گرفته و به صورت کاملا رایگان می باشد. به منظور آگاهی متقاضیان از مراحل و نحوه ثبت موسسه خیریه در این سایت، در این بخش، مراحل و راهنمای کامل ثبت موسسه خیریه به همراه راهنمای تصویری آن ارائه گردیده است.
به منظور ثبت کلیه موسسات من جمله ثبت موسسه خیریه و انجام صفر تا صد ثبت موسسه، شخص در ابتدا می بایست آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد شود. پس از آن، داوطلب لازم است که بر روی گزینه تاسیس شخصیت حقوقی کلیک نماید.
در مرحله بعدی، شخص لازم است که بر روی گزینه پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی کلیک نموده و گزینه ادامه که در پایین صفحه قرار گرفته را انتخاب نماید.
پس از آن، نوبت به انتخاب نوع شخصیت حقوقی می رسد. در صورتی که داوطلب تمایل به ثبت موسسه را دارد، می بایست از میان گزینه های نمایش داده شده؛ بر روی گزینه "موسسه غیر تجاری" کلیک نماید.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی موسسه هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات موسسه وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه ها به آن ارسال می شود. در قسمت پایین نیز، مشخصات امضا کننده دفتر قانونی درج می شود که غالبا همان اطلاعات داوطلب است.
درگام بعدی، فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت موسسه را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام موسسه لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت موسسه را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه و مبلغ آن معین شود. در این قسمت، دو نوع سرمایه درج شده که شامل سرمایه نقد و غیر نقد می گردد. همچنین، میزان هر یک از سرمایه های مذکور می بایست به دقت ارزشیابی گردیده و مبلغ آن در قسمت مربوطه وارد گردد.
پس از آن در مرحله بعدی، شخص لازم است که اطلاعات مدیران و شرکا را در سامانه وارد نماید. توجه به این نکته در این زمینه حائز اهمیت است که سامانه ثبت موسسات غیرتجاری به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور و سایت سازمان ثبت احوال متصل بوده و در صورت درج اطلاعات اشتباه، سایت خطایی مبنی بر "عدم دریافت اطلاعات" را برای کاربر نمایش می دهد. همچنین در صورتی که مدیران شرکت در این قسمت حساب کاربری ثنا نداشته باشند، امکان ورود به مرحله بعد برای متقاضی امکان پذیر نخواهد بود.
پس از درج اطللاعات مدیران، شخص لازم است که اطلاعات مربوط به شعب، نام روزنامه کثیرالانتشار و اساسنامه شرکت و موسسه را نیز تکمیل نموده و به اداره ثبت شرکت ها ارسال دارد. با ارسال اطلاعات، سامانه جامع ثبت موسسات غیر تجاری، یک کد پیگیری منحصر به فرد به درخواست متقاضی اختصاص داده که می توان از طریق آن، برای پیگیری امور اقدام نمود.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت موسسات غیر تجاری فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت موسسه خیریه را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. به موجب ماده 7 آیین نامه اصلاحی ثبت تشكیلات و موسسات غیر تجاری، در صورتی كه ظرف 15 روز بعد از وصول اظهارنامه معلوم گردد كه تقاضای ثبت دارای نواقصی می باشد، دفتر اداره ثبت موسسات به متقاضی اخطار می دهد كه نواقص را ظرف مدت پانزده روز رفع كند.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
چنانچه در ظرف مدت مذكور، متقاضی اقدامی برای رفع نواقص نكند و یا اصولا تقاضای ثبت غیر قابل قبول باشد، رئیس اداره ثبت شركت ها اقدام به رد آن خواهد كرد در شهرستان ها این اقدام بر عهده ادارات ثبت می باشد. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت موسسات غیر تجاری را طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت موسسه خیریه در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب صفر تا صد مراحل ثبت موسسه خیریه به اتمام رسد.
هزینه و سود ثبت موسسه خیریه
در بخش های قبلی، در خصوص مزایای تاسیس، شرایط و مدارک لازم و نحوه ثبت موسسه خیریه توضیحاتی ارائه گردید. حال باید گفت که ثبت این شرکت مستلزم پرداخت هزینه هایی است که ضروری است، متقاضی از آن مطلع باشد. بنابراین، در این بخش از مقاله، به بیان هزینه و سود ثبت موسسه خیریه پرداخته می شود.
در ابتدا باید گفت که متقاضی برای ثبت موسسه خیریه می بایست هزینه های مختلفی را پرداخت کند که از جمله این هزینه ها می توان به هزینه های مربوط به اجاره مکان، پرداخت دستمزد کارکنان، هزینه های مرتبط با انتشار آگهی تاسیس موسسه در روزنامه رسمی، هزینه حق الثبت، حق تمبر سرمایه شرکت و حق الوکاله وکیل اشاره نمود.
همچنین موسسه خیریه ای که در شهرهای بزرگ ثبت می شود؛ هزینه های ثبت آن ممکن است بیشتر از شهرهای دیگر باشد. در واقع میزان سرمایه اولیه موسسات شهرستانی 500 میلیون ریال، موسسات استانی مبلغ 2 میلیارد ریال، موسسات فرا استانی حداقل مبلغ 5 میلیارد ریال و موسسات کشوری حدودا مبلغ 10 میلیارد ریال می باشد.
از طرف دیگر هدف اصلی از ثبت و تاسیس موسسه خیریه کمک به نیازمندان است به همین خاطر این نوع از موسسات به دنبال سود و کسب درآمد نیستند. البته در بعضی از موارد ممکن است موسسات خیریه درآمدی از برگزاری بازارچههای خیریه، ایجاد کمپین و فروش کالا و خدمات خود داشته باشند، اما این درآمدها برای پوشش هزینه های موسسه و خدمات بهتر به جامعه استفاده می شود.
برای تاسیس موسسه خیریه از کجا باید مجوز گرفت
در بخش های قبلی پیرامون شرایط تاسیس موسسه خیریه توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که دریافت مجوز یکی از شرایط اساسی برای تاسیس این موسسه می باشد. حال ممکن است که برای برخی از اشخاص این سوال مطرح شود برای تاسیس موسسه خیریه از کجا باید مجوز گرفت که پاسخ آن به شرح زیر است:
اشخاص برای دریافت مجوز موسسه خیریه می بایست به درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی g4b.ir مراجعه کنند و درخواست خود را به ثبت برسانند. از طرف دیگر برای دریافت مجوز تاسیس موسسه خیریه لازم است که شرایطی مورد رعایت قرار گیرد که این ضوابط شامل دارا بودن حداقل 50 مترمربع فضای مستقل با کاربری غیرمسکونی، عدم اشتغال به کار تمام وقت مدیرعامل در محلی به غیر از موسسه متبوع در ساعات اداری، نداشتن رابطه سببی و نسبی بازرس با اعضای هیئت مدیره، تایید اماکن و غیره می باشد.
باید توجه داشت که مجری صدور این مجوز سازمان بهزیستی کشور می باشد و زمان لازم برای صدور مجوز از زمان تایید مدارک 60 روز خواهد بود. همچنین این مجوز به مدت 2 ماه اعتبار دارد و پس از آن شخص برای تمدید این مجوز می بایست که اقدام کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و مدارک ثبت موسسه خیریه در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از شرایط و مدارک ثبت موسسه خیریه پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام.به سامانه ثبت شرکت ها مراجعه نمایید./